[GA4] Omat tapahtumat

Kerää lisätietoja, joita Google Analytics ei kerää automaattisesti

Joskus käyttäjä tekee sellaista, mitä haluat analysoida raporteissa mutta mikä ei ole automaattisesti kerättävä tai suositeltu tapahtuma. Tällöin voi olla hyvä ottaa käyttöön oma tapahtuma.

Oma tapahtuma on tapahtuma, jonka määrität itse. Sen avulla voit kerätä tietoja käyttäjien verkkosivustolla tai sovelluksessa tekemistä valinnoista, jotka ovat tärkeitä yrityksellesi ja joita haluat analysoida.

Esimerkiksi jos Google Analytics kirjaa kerrat, jolloin käyttäjä katsoo sivua, haluat ehkä tietää, kun käyttäjä tekee lahjoituksen, käyttää uutta ominaisuutta, siirtyy vahvistussivulle tai nimeää tiedoston uudelleen. Tällaisessa tilanteessa haluat todennäköisesti ottaa käyttöön oman tapahtuman.

Katso video omista tapahtumista

Ennen oman tapahtuman luomista

Varmista ennen oman tapahtuman luomista, ettei tapahtumaa kerätä jo automaattisesti kerättävän tapahtuman kautta tai ettei tapahtumaa ole suositeltu. On aina parempi käyttää aiemmin luotua tapahtumaa, koska ne täyttävät automaattisesti raporteissa näkyvät ulottuvuudet ja mittarit.

Oman tapahtuman käyttöönotto

Voit ottaa oman tapahtuman käyttöön muutamalla eri tavalla sen mukaan, miten otat verkkosivuston tai sovelluksen mittauksen käyttöön. Esimerkkejä:

Tarkempi toteutus riippuu siitä, miten otat käyttöön verkkosivuston tai sovelluksen mittauksen. Lisätietoja oman tapahtuman käyttöönotosta on kehittäjäohjeissa (linkki yllä).

Oman tapahtuman rakenne

Oma tapahtuma koostuu

• nimestä
  • siihen liittyvistä omista tapahtumaparametreista.

Tapahtuman nimi

Oman tapahtuman nimi on tapahtumalle valitsemasi nimi. Nimestä tulee käydä ilmi, mitä aiot mitata tapahtuman avulla. Jos esimerkiksi mittaat lahjoituksia, nimenä voi olla "lahjoitus".

Varmista ennen tapahtuman nimeämistä, että nimi on tapahtumien nimeämissääntöjen mukainen (esim. nimen kirjainkoolla on väliä, nimi ei voi olla varattu nimi ja nimen ensimmäinen merkki on kirjain) ja että nimi vastaa tapahtumien nimeämisrajoituksia (eli nimessä on alle 40 merkkiä), jotta Google Analytics kerää ja käsittelee tapahtuman.

Kun joku käynnistää oman tapahtuman verkkosivustolla tai sovelluksessa, tapahtuman nimen avulla lasketaan, kuinka monta kertaa käyttäjä on tehnyt tietyn valinnan. Jos käyttäjä esimerkiksi tekee lahjoituksen, lahjoitustapahtuman määrä kasvaa yhdellä. Lahjoitukseen liittyvät lisätiedot on tallennettava omina tapahtumaparametreina.

Tapahtumaparametrit

Oman tapahtuman tapahtumaparametrit sisältävät lisätietoja toteutuneesta tapahtumasta. Voit esimerkiksi mitata, onnistuiko tapahtuma, milloin tapahtuma toteutui tai mitä valintoja käyttäjä teki interaktion aikana.

Parametri koostuu avain-arvo-pareista. Kukin pari sisältää

• parametrin nimen, joka kuvaa keräämiäsi tietoja
  • parametrin arvon, joka liittyy kyseisen interaktion parametriin.

Parametrin nimi on sama kaikissa istunnoissa, mutta parametrin arvo päivittyy sen mukaan, mitä käyttäjä tekee istunnon aikana. Jos esimerkiksi toinen käyttäjä tekee 1 euron lahjoituksen, value-parametrin arvo on 1.00, ja jos toinen käyttäjä tekee 2 euron lahjoituksen, value-parametrin arvo on 2.00. Näin voit mitata samoja tietoja johdonmukaisesti kaikissa istunnoissa.

Omat ulottuvuudet ja mittarit

Jotta voit nähdä tapahtumaparametrille määritetyt eri arvot raporteissa, luo oma ulottuvuus tai mittari. Käyttämällä omaa ulottuvuutta ja mittaria voit nähdä tapahtumaparametrista keräämäsi tiedot. Jos esimerkiksi otat käyttöön value-tapahtumaparametrin, voit luoda oman Value-mittarin, jonka avulla näet kyseisen tapahtumaparametrin kaikki arvot. Lue lisää omista ulottuvuuksista ja mittareista

Kardinaliteetti ja järjestelmän rajoitukset

Kun otat käyttöön oman tapahtumaparametrin, ota huomioon, miten monta arvoa parametri voi saada.

Jokaisella parametrilla voi olla useita arvoja. Esimerkiksi omalla mobile-tapahtumaparametrilla voi olla kaksi mahdollista arvoa: true tai false. Muilla parametreilla voi olla muu määrä arvoja. Esimerkiksi page_location-parametrilla voi olla eri arvo sivuston jokaiselle URL-osoitteelle.

Jos luot oman ulottuvuuden (esim. page_location) kategoristen tietojen näkemiseksi, mahdollisten arvojen määrällä on merkitystä. Ulottuvuudet, joilla on yli 500 mahdollista arvoa, katsotaan kardinaliteetiltaan suuriksi ulottuvuuksiksi. Google Analytics ‑järjestelmän rajoitukset voivat vaikuttaa kardinaliteetiltaan suuria ulottuvuuksia sisältäviin raportteihin ja kartoituksiin. Tämä voi johtaa siihen, että arvot kootaan (other)-riville tai että otanta käynnistyy.

Tarkista myös niiden omien ulottuvuuksien ja mittareiden määrä, jotka voit luoda ennen omien tapahtumaparametrien luomista. Jos lähetät useampia tapahtumaparametreja kuin näissä rajoituksissa on määritetty, sinun on valittava, mitä näistä tapahtumaparametreista haluat käyttää omina ulottuvuuksina ja mittareina.

Tapahtumien keruurajoitukset

Sivustodatastriimille (eli verkkosivustolle) luotavien omien tapahtumien määrää ei ole rajoitettu. Voit kuitenkin kerätä enintään 500 erillistä tapahtumaa mobiilisovelluksen käyttäjää kohti päivässä. Saatat esimerkiksi nähdä 700 erillistä tapahtumaa, jos eri sovellusesiintymien eri käyttäjät käynnistävät eri tapahtumia.

Automaattisesti kerättyjä ja tehostetun mittauksen tapahtumia ei oteta huomioon näissä rajoituksissa.

Tutustu muihin tapahtumien keruurajoituksiin ennen omien tapahtumien luomista.

Konversiot

Mikä tahansa oma tapahtuma voidaan merkitä konversioksi. Jos esimerkiksi lahjoitukset ovat tärkeitä yrityksesi menestykselle, voit merkitä oman lahjoita-tapahtuman konversioksi.

Joskus mitattava tapahtuma kirjataan jo osittain aiemmin luodun tapahtuman kautta, mutta haluat ehkä rajata tapahtuman laajuutta mitataksesi jonkin yritykselle tärkeän tapahtuman. Analytics esimerkiksi mittaa katselukertoja jo automaattisesti, mutta voit halutessasi luoda erillisen oman tapahtuman sille, kun joku katsoo vahvistussivua.

Tällöin voit oman tapahtuman luomisen sijasta luoda kopion tapahtumasta tai muokata tapahtumaa suoraan Google Analyticsista ja merkitä sitten tapahtuman konversioksi. Näin voit luoda tapahtumia nopeasti päivittämättä verkkosivuston koodia.

Muista kuitenkin ilmoittaa muutoksista henkilölle, joka tekee muutoksia verkkosivuston koodiin. Muussa tapauksessa interaktio voidaan laskea liian monta kertaa, jos kyseinen henkilö luo myös oman tapahtuman samalle interaktiolle.

Tapahtumien katsominen raporteista

Kun olet ottanut oman tapahtuman käyttöön ja Google Analytics kerää sen, voit katsoa Raportit-osion Tapahtumat-raportista, kuinka monta kertaa tapahtuma on kerätty, ja muuta tapahtumaan liittyvää dataa valitulta ajanjaksolta.

Valitsemalla tapahtuman nimen voit myös avata raportin, joka sisältää entistä tarkempia tietoja tapahtumasta reaaliajassa. Tällöin voit nähdä esimerkiksi tietoja parametreista, demografisia tietoja tapahtuman käynnistäneistä käyttäjistä ja tietoja siitä, miten moni käyttäjä on käynnistänyt kunkin tapahtuman (sekä käynnistettyyn tapahtumaan liittyvät parametrit).