Angående internasjonale dataoverføringer i Google Analytics

4. februar 2022

I januar fastslo datatilsynet i Østerrike at Google Analytics-implementeringen til en lokal nettpublisist ikke hadde et tilstrekkelig høyt sikkerhetsnivå, med den begrunnelse at amerikanske byråer som jobber med nasjonale sikkerhetshensyn, teoretisk sett kan ha tilgang til brukernes personopplysninger. Selv om denne avgjørelsen riktignok bare er knyttet til én bestemt publisist og de aktuelle omstendighetene, erkjenner vi at dette byr på utfordringer for andre Google Analytics-kunder som er bekymret for at datatilsynets avgjørelse kan få følger for enhver analyseleverandør i USA og også overføringer av brukerdata fra EU til USA.

Folk er i stadig større grad avhengige av overføring av data i forbindelse med alt fra frakt, reise og shopping på nettet til samarbeid på kontoret, administrering av kunder og sikkerhetsoperasjoner. For at disse prosessene skal fungere også fremover, må EU og de amerikanske myndighetene snarlig bli enige om et nytt datarammeverk.

Selv om vi fortsatt er overbevist om at de omfattende supplerende tiltakene vi tilbyr kundene våre, sikrer praktisk og effektiv databeskyttelse i tråd med enhver fornuftig standard, har vi som mål å gi kundene de kontrollene de trenger for å fastslå hvilke data som samles inn, og hvordan disse brukes, slik at bedriftens behov blir stilt samtidig som alle gjeldende regler blir fulgt. Derfor har vi satt i gang arbeidet med å tilby flere kontroller, slik at kundene i enda større grad kan tilpasse hvilke analysedata de samler inn. Slik kan de fortsette å bruke Google Analytics uten å komme på kant med lover og regler. Vi har planer om å publisere mer informasjon om dette i løpet av de kommende ukene.

Oppdatering: 19. mai 2022

Analytics har nå kontroller for administrering av innsamling av granulære posisjons- og enhetsdata og data innhentet via Google-signaler på regionsnivå.