[GA4] Suostumustilaan liittyvän toiminnan mallintaminen

Tämä artikkeli on tarkoitettu verkkosivustojen tai sovellusten omistajille, jotka käyttävät evästesuostumusbanneria, suostumuswidgetiä tai jotakin muuta suostumusten ylläpitotyökalua ja ovat huolissaan siitä, että he eivät saa dataa suostumuksen eväävistä käyttäjistä.

Kun otat verkkosivustollasi tai sovelluksessasi käyttöön suostumusbannerin, et saa Analyticsiin dataa käyttäjistä, jotka eväävät suostumuksen. Suostumustilaan liittyvässä toiminnan mallintamisessa Analytics-evästeet hylkäävien toimintaa mallinnetaan koneoppimisen avulla sellaisten samantyyppisten käyttäjien toiminnan perusteella, jotka ovat hyväksyneet evästeet. Mallinnetun datan avulla voit nähdä Analytics-raporteissasi hyödyllisiä vinkkejä kunnioittaen samalla käyttäjiesi yksityisyyttä.

Toiminnan mallintamisen avulla voidaan arvioida esimerkiksi käyttäjä‐ ja istuntomittareihin (kuten päivittäisiin aktiivisiin käyttäjiin ja konversioprosenttiin) perustuvaa dataa, joka ei välttämättä ole havainnoitavissa silloin, kun evästeet, käyttäjätunnukset tai muut vastaavat tunnisteet eivät ole täysin saatavilla. Sen avulla voit saada vastauksia esimerkiksi seuraaviin tärkeisiin kysymyksiin:

• Kuinka monta päivittäistä aktiivista käyttäjää minulla on?
  • Kuinka monta uutta käyttäjää sain viimeisimmästä kampanjastani?
  • Mitä reittiä pitkin sivustoni käyttäjät päätyvät tekemään ostoksia?
  • Kuinka moni sivustoni kävijöistä on Saksassa tai Yhdistyneessä kuningaskunnassa?
  • Mitä eroa on mobiilikäyttäjien ja verkkosivuston kävijöiden käyttäytymisessä?
Modeling in Google Analytics 4

Mallinnettu data vs. havainnoitavissa oleva data

Kun käyttäjät käyvät sivustollasi ja antavat suostumuksensa Analytics-evästeiden käyttöön tai kun he eivät poista mainostunnukseen perustuvaa personointia käytöstä Android-asetuksista, Analytics yhdistää käyttäjien toiminnan useisiin eri tunnisteisiin varmistaakseen mittauksen jatkuvuuden. Tällaista dataa kutsutaan havainnoitavissa olevaksi dataksi, sillä se on peräisin käyttäjiltä, jotka ovat antaneet Analyticsille luvan seurata toimintaansa.

Jos käyttäjät eivät anna suostumustaan, tapahtumia ei yhdistetä pysyvään käyttäjätunnisteeseen. Jos esimerkiksi Analytics kerää 10 katselukertatapahtumaa, se ei pysty havaitsemaan ja raportoimaan, ovatko tapahtumat peräisin yhdeltä vai 10 käyttäjältä. Analytics pyrkiikin arvioimaan näiden käyttäjien toimintaa tutkimalla koneoppimisen avulla sellaisten samantyyppisten käyttäjien toimintaa, jotka ovat hyväksyneet Analytics-evästeet tai vastaavat sovellustunnisteet.

Mallintamisen opettamisessa hyödynnetään havainnoitavissa olevaa käyttäjädataa, joka on kerätty mallintamista käyttävässä mittauskokonaisuudessa.

Googlen lähestymistapa toiminnan mallintamiseen

Google noudattaa toiminnan mallintamisessa alla kuvattuja koneoppimisen parhaita käytäntöjä.

Tarkista tiedot ja ilmoita muutoksista

Eston vahvistus varmistaa Googlen mallien tarkkuuden. Arvioitua käyttäjädataa verrataan osaan havaitusta käyttäjädatasta, joka oli mallinnuksen aikana pidossa, ja tietoja käytetään mallien hienosäätämiseen. Google ilmoittaa muutoksista, jotka voivat vaikuttaa dataasi merkittävästi.

Käytä tarkkaa raportointia

Toiminnan mallintamista käytetään vain silloin, kun mallin laatu on luotettava. Esimerkiksi jos mallia varten ei ole riittävästi suostumuksen antaneista käyttäjistä koostuvaa liikennettä, suostumuksen evänneiden käyttäjien käynnistämiä tapahtumia ei raportoida. Näin voidaan varmistaa datan tarkkuus.

Muokkaa omaan liiketoimintaasi sopivaksi

Googlen yleistä mallinnusalgoritmia käytetään juuri sinun yritykseesi ja asiakkaiden käyttäytymiseen soveltuvalla tavalla.

Vaatimukset

Koska malli perustuu Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuutesi havainnoitavissa olevaan dataan, mittauskokonaisuudellasi on oltava riittävästi dataa mallin opettamista varten. Jotta mittauskokonaisuudessasi voidaan käyttää toiminnan mallintamista, sen on täytettävä seuraavat ehdot:

• Suostumustila on käytössä kaikilla sivuillasi tai kaikissa sovellustesi näkymissä.
  • Verkkosivujen suostumustilan käyttöönotossa on varmistettava, että tagit latautuvat, ennen kuin suostumusvalintaikkuna tulee näkyviin, ja että Google-tagit latautuvat kaikissa tapauksissa eivätkä vain silloin, kun käyttäjä antaa suostumuksensa (edistynyt toteutus).
  • Mittauskokonaisuus on kerännyt ainakin seitsemänä päivänä vähintään 1 000 tapahtumaa, joissa oli analytics_storage='denied'.
  • Mittauskokonaisuudella on ollut ainakin seitsemänä päivänä 28 viime päivän aikana vähintään 1 000 päivittäistä käyttäjää, jotka ovat lähettäneet tapahtumia, joissa oli analytics_storage='granted'.
    • Mallin opettamiseen saatetaan tarvita kyseisellä 28 päivän aikavälillä yli seitsemän päivää, joina datakynnys saavutetaan. On myös mahdollista, että edes kerätty lisädata ei riitä Analyticsin mallin opettamiseen.

Toiminnan mallintaminen alkaa sinä päivänä, jolloin mittauskokonaisuus täyttää ehdot.

Joskus harvoin käy niin, että toiminnan mallintamisen ehdot aiemmin täyttänyt mittauskokonaisuus ei täytä niitä enää. Tällöin arvioitu data ei enää ole saatavilla. Jos mittauskokonaisuus täyttää ehdot myöhemmin uudelleen, data tulee taas saataville. Dataa näkyy vain siitä päivästä alkaen, jolloin ehdot ovat täyttyneet uudelleen.

Mallinnetun datan näyttäminen tai piilottaminen raporteissa

Jos haluat nähdä raporteissasi mallinnettua dataa, valitse raportointi-identiteetiksi "Yhdistelmä". Sinun on oltava järjestelmänvalvoja, jotta voit muuttaa tätä asetusta.

1. Klikkaa Järjestelmänvalvoja-sivun Datan näyttäminen ‐kohdasta Raportointi-identiteetti.
  2. Valitse Yhdistelmä.
  3. Klikkaa Tallenna.

Jos et enää halua nähdä mallinnettua dataa, voit valita jonkin toisen vaihtoehdon. Valitsemasi vaihtoehto ei vaikuta datan keräämiseen tai käsittelyyn. Voit milloin tahansa vaihtaa vaihtoehdosta toiseen, eikä tällä ole pysyviä vaikutuksia dataan. Lue lisää raportointi-identiteetistä.

Näin toiminnan mallintaminen näkyy Google Analyticsissa

Analytics integroi mallinnetun datan ja havainnoitavissa olevan datan raportteihisi saumattomasti. Analyticsin mallinnettua dataa sisältävät raportit poikkeavat todennäköisesti raporteista, jotka sisältävät vain havainnoitavissa olevaa dataa (esim. käyttäjämäärät voivat olla korkeampia mallinnettua dataa sisältävissä raporteissa).

Datan laatu ‐kuvakkeen (ks. alla) avulla voit nähdä, onko mallinnettua dataa integroitu.

Seuraavassa taulukossa on yhteenveto viesteistä, joita saatat nähdä kuvakkeen kautta.

Datan laatu ‐kuvakkeen tila Kuvaus
Sisältää arvioitua käyttäjädataa Analytics arvioi [mallintamisen käyttöönottopäivästä] alkaen dataa, joka puuttuu esimerkiksi evästeistä kieltäytymisen vuoksi.
Sisältää arvioitua käyttäjädataa

Analytics arvioi [mallintamisen käyttöönottopäivästä] alkaen kaikkea mahdollista dataa, joka puuttuu esimerkiksi evästeistä kieltäytymisen vuoksi.

Sisältää arvioitua käyttäjädataa

Analytics arvioi [mallintamisen käyttöönottopäivästä] alkaen dataa, joka puuttuu esimerkiksi evästeistä kieltäytymisen vuoksi.

* Arvioitua dataa ei välttämättä ole vielä saatavilla edelliseltä päivältä.

Ei sisällä arvioitua käyttäjädataa Mittauskokonaisuutesi raportointi-identiteetin asetus ei salli Analyticsin arvioida dataa, joka puuttuu esimerkiksi evästesuostumuksen vuoksi. Jos et käytä yhdistelmäasetusta, raporttisi sisältävät dataa vain sellaisista käyttäjistä, jotka ovat antaneet suostumuksensa tunnisteiden käyttöön.
Arvioitua käyttäjädataa ei saatavilla Valittu aikaväli on ennen päivää, josta alkaen mittauskokonaisuudesta on mahdollista saada arvioitua dataa.
Arvioitua käyttäjädataa ei saatavilla Tämä raportti sisältää pysyvyysdataa tai segmentin, joka sisältää sarjan. Se ei sisällä arvioitua dataa.
Arvioitua käyttäjädataa ei saatavilla Mittauskokonaisuus ei täytä arvioidun datan käyttöön liittyviä kelpoisuusehtoja.

Joillakin Analytics-käyttöliittymän sivuilla näkyy myös banneri, jossa on tietoa mallinnuksen tilasta.

Seuraavassa taulukossa on yhteenveto viesteistä, joita saatat nähdä bannerissa.

Banneriviesti Bannerin sijainti
Useimmat mallit sisältävät dataa vain sellaisista käyttäjistä, jotka ovat antaneet suostumuksensa tunnisteiden käyttöön. Vapaamuotoinen- ja Segmenttien päällekkäisyys ‑mallit kuitenkin sisältävät myös arvioitua käyttäjädataa. Kartoitusten etusivu
Jos kartoituksessa on sarjan sisältävä segmentti, siinä on dataa vain sellaisista käyttäjistä, jotka ovat antaneet suostumuksensa tunnisteiden käyttöön. Kartoituksen tietosivu
Tämä [raportti/kartoitus/yleisö] sisältää dataa vain sellaisista käyttäjistä, jotka ovat antaneet suostumuksensa tunnisteiden käyttöön. Kartoituksen tietosivu
Jos tähän segmenttiin sisältyy sarja, siinä on dataa vain sellaisista käyttäjistä, jotka ovat antaneet suostumuksensa tunnisteiden käyttöön. Segmenttityökalu

Mallinnus kartoituksissa

Mallintamista käytetään reitin ja suppilon kartoituksissa eri tavalla kuin raporteissa. Raporteissa sitä käytetään mittareissa, esimerkiksi käyttäjien, istuntojen ja uusien käyttäjien määrissä. Mallinnusta ei kuitenkaan käytetä tapahtumien määrään, kuten page_view, first_visit ja session_start. Jos käyttäjät eivät anna Analyticsille lupaa yhdistää tapahtumiin pysyvää käyttäjätunnistetta, Analytics ei pysty havaitsemaan, ovatko tapahtumat peräisin samalta käyttäjältä. Tällöin heiltä kirjataan enemmän first_visit- ja session_start-tapahtumia, koska tapahtuma lähetetään joka kerta, kun he lataavat sivun.

Reitin ja suppilon kartoituksissa mallintamista käytetään puolestaan first_visit- ja session_start-tapahtumissa. Jos käyttäjät eivät anna Analyticsille lupaa yhdistää tapahtumiin pysyvää käyttäjätunnistetta, Analytics arvioi first_visit- ja session_start-tapahtumien todellisen määrän. Niinpä first_visit- ja session_start-tapahtumia on reitin ja suppilon kartoituksissa vähemmän kuin raporteissa.

Ei-tuetut ominaisuudet

Toiminnan mallintamiseen perustuvan datan käyttöä ei tueta seuraavissa ominaisuuksissa:

• Yleisöt
  • Käyttäjäkartoitus, kohortti ja käyttäjän elinkaarikartoitukset
  • Segmentit, joissa on käytössä sarja
  • Säilyttämisraportit
  • Ennustemittarit
  • Datan vienti (esim. BigQuery Export).