Dimensions and metrics

[GA4] Gebruikersengagement

Krijg inzicht in hoelang iemand actief is op uw website of in uw app in Google Analytics

Gebruikersengagement is de hoeveelheid tijd die iemand besteedt op uw webpagina waarbij het app-scherm op de voorgrond zichtbaar is. Aan de hand hiervan kunt u meten wanneer gebruikers uw site of app actief gebruiken.

Hoe het werkt

Als een gebruiker een nieuwe sessie start, registreert Google Analytics de duur van de sessie (in milliseconden). In de volgende gevallen wordt de tijd naar Analytics verstuurd:

• De gebruiker verplaatst het app-scherm naar de achtergrond
  • De gebruiker gaat weg van uw webpagina
  • De gebruiker verlaat het app-scherm of de webpagina (de gebruiker sluit bijvoorbeeld het tabblad, het venster of de app; of de gebruiker gaat naar een ander scherm of een andere pagina)
  • De site of app crasht

De tijd wordt verstuurd in een engagement_time_msec-parameter en toegevoegd aan de volgende verzamelde gebeurtenis.

Google Analytics laat de parameter engagement_time_msec weg als er geen engagementduur is sinds de vorige gebeurtenis in de sessie.

Voorbeeld

Een gebruiker belandt op de homepage van uw website, scrollt na 8 seconden omlaag en gaat na 11 seconden naar een tweede pagina op uw website. Op de tweede pagina scrollt de gebruiker na 6 seconden omlaag en verlaat de gebruiker de site na 7 seconden.

In dit scenario ziet u het volgende in Google Analytics:

Gebruiker Naam gebeurtenis engagement_time_msec
belandt op de homepage first_visit, page_view, session_start N.v.t.
scrollt omlaag op de pagina scroll 8781
navigeert naar volgende pagina user_engagement 11856
belandt op de tweede pagina page_view N.v.t.
scrollt omlaag op de pagina scroll 6677
verlaat de website user_engagement 7711

Als de gebruiker naar de volgende pagina gaat, geeft de gebeurtenis user_engagement een overzicht van de resterende engagementduur tot het moment waarop de laatste gebeurtenis is verstuurd en voordat de volgende pagina wordt geladen. De gebeurtenissen page_view, first_visit en session_start hebben geen parameter engagement_time_msec omdat er geen engagementduur is geweest sinds de vorige gebeurtenis in de sessie. user_engagement wordt niet ondersteund als conversie, dus deze gebeurtenis is misschien niet zichtbaar in Beheerder > Gegevensweergave > Gebeurtenissen.

Gebruikersengagement evalueren

Google Analytics gebruikt deze informatie om engagementstatistieken zoals Gebruikersengagement en Gemiddelde engagementduur in te vullen.

Sommige standaardrapporten, zoals de rapporten 'Pagina's en schermen' en 'Gebeurtenissen', bevatten standaard engagementstatistieken. U kunt ook een rapport aanpassen en een verkenning maken om engagementstatistieken op te nemen.

Tot slot kunt u met de doelgroep of het segment Recent actieve gebruikers een doelgroep of segment maken dat engagementgegevens gebruikt voor verdere analyse en marketing.