[UA→GA4] Konverteringar i Google Analytics 4

I Universal Analytics mäter du konverteringar genom att ställa in mål och e-handelstransaktioner. I Google Analytics 4 görs ingen skillnad mellan mål och e-handel. Alla konverteringar mäts via GA4-händelser. GA4-händelser utlöses när användare interagerar med din webbplats eller app. I användargränssnittet kan du flagga alla händelser som är värdefulla för ditt företag som konverteringar. När någon av de flaggade händelserna utlöses registreras en konvertering i GA4-egendomen.

GA4 flaggar automatiskt purchase-händelsen, som informerar Google Analytics om att en e-handelstransaktion har inträffat, som en konverteringshändelse.

Innan vi tittar närmare på hur du återskapar dina konverteringar i Google Analytics 4 (GA4) bör du veta hur GA4-datamodellen fungerar och ha viss kännedom om hur konverteringar i GA4 skiljer sig från Universal Analytics.

Innehåll i artikeln:

Men först: Måste du migrera alla mål?

Migreringen till Google Analytics 4 är ett bra tillfälle att bekräfta vilka nyckeltal som är viktiga för dina intressenter. Du kan ställa in GA4 för att mäta framgång på det sätt som fungerar bäst för ditt företag. Samtidigt som du kopierar och utvärderar befintliga definitioner av konverteringar bör du ta dig tid att utvärdera strategin för konverteringsspårning på alla nivåer. Du kanske upptäcker att vissa befintliga konverteringar inte längre är relevanta (till exempel målet ”Köp under julhandeln 2017”). Eller så kanske du hittar nya sätt att mäta framgång.

Händelser ersätter träffar

Först av allt bör du känna till skillnaderna i data mellan Universal Analytics och Google Analytics 4. Framför allt bör du veta att Universal Analytics är träffbaserat medan GA4 är händelsebaserat. Tillvägagångssättet för att skicka händelser i GA4 skiljer sig helt från hur händelser skickas i Universal Analytics. Universal Analytics-händelser har tre attribut (kategori, åtgärd och etikett) medan GA4-händelser har ett flexibelt antal parametrar.

Exempel: pageview-träff kontra page_view-händelse

I Universal Analytics är de vanligaste träfftyperna pageview, vilket i de flesta fall motsvarar en fysisk sidhämtning, och event, som kan användas för att skicka andra typer av användarinteraktioner.

I Google Analytics 4 skickas sidvisningar som händelser. Begreppet pageview-träff (eller träfftyp) existerar inte i GA4. Alla interaktioner skickas som händelser i Google Analytics 4. Till exempel registrerar Google Analytics en sidvisning när en page_view-händelse tas emot. page_view-händelsen innehåller parametrar för webbadress, sidrubrik och annat.

Läs mer om automatiskt insamlade händelser i GA4.

Konverteringshändelser ersätter mål

I GA4 behöver du inte längre ange mål enligt en begränsad uppsättning konverteringskriterier. I stället märks fyra insamlade apphändelser automatiskt som konverteringar i GA4. Utöver dessa fyra kan du märka ytterligare 30 (50 för Google Analytics 360) app- eller webbhändelser som konverteringar. Det ger dig stor flexibilitet och möjlighet att finjustera mätningen av viktiga användaraktiviteter.

Konverteringar baseras på event_name

Varje händelse har minst en parameter gemensam: event_name. Värdet på denna parameter är händelsens namn.

När du märker en händelse som en konvertering registrerar Google Analytics en konvertering varje gång event_name skickas. Det går inte att basera konverteringar på ett annat parametervärde.

Exempel

Du skapar en händelse med namnet XYZ och märker den som en konvertering. Varje gång GA4 ser händelsen XYZ registreras en konvertering.

Anta nu att du vill att XYZ ska registreras som konvertering bara när den uppfyller ett visst villkor. För att skapa en konvertering baserat på värdena på parametrarna för händelsen XYZ kan du skapa en ny händelse som bara aktiveras när parametrarna för XYZ uppfyller vissa villkor. Du hittar ett exempel på detta i artikeln Återskapa ett destinationsmål i GA4.

Läs om hur du ställer in och hanterar konverteringshändelser och hur du modifierar och skapar händelser via användargränssnittet i GA4.

Olika matchningstyper

Alternativen för matchningstyper skiljer sig åt i Universal Analytics och GA4. När du till exempel anger ett destinationsmål i Universal Analytics kan du välja bland tre olika matchningstyper för dimensionen Sida som du mappar till en konvertering:

• lika med
  • börjar med
  • reguljärt uttryck

När du modifierar och skapar händelser via användargränssnittet i GA4 kan du välja bland följande matchningstyper för samtliga villkorssatser:

• lika med/inte lika med
  • innehåller
  • börjar med
  • slutar med

Observera att du inte kan använda reguljära uttryck för att definiera händelser i GA4. I vissa fall där du tidigare har använt reguljära uttryck som matchningstyp i måldefinitionerna i Universal Analytics kan du i stället använda börjar med eller slutar med som matchningstyp i GA4.

Ibland kanske matchningen börjar med eller slutar med inte är tillräcklig (till exempel för att matcha /kontakta-oss-1-bekräftat, /kontakta-oss-2-bekräftat och /kontakta-oss-3-bekräftat för samma konvertering). I sådana situationer kan du ställa in händelsen i GA4 för att mappa varje separat sidvisningsvariant till samma konverteringshändelse. Se exemplen i följande tabell:

Skapa händelseregel Händelse som genereras
event_name - lika med - page_view
page - lika med - /kontakta-oss-1-bekräftat
generate_lead
event_name - lika med - page_view
page - lika med - /kontakta-oss-2-bekräftat
generate_lead
event_name - lika med - page_view
page - lika med - /kontakta-oss-3-bekräftat
generate_lead

Sedan kan du märka generate_lead som en konvertering.

Ett nytt sätt att ställa in smarta konverteringar

Smarta mål i Universal Analytics tar hjälp av maskininlärning för att identifiera signaler som indikerar sannolikheten för en konvertering. Med Smarta mål kan användare som inte importerar explicita Analytics-mål till Google Ads och/eller som inte använder den integrerade Google Ads-konverteringskoden optimera sina Google Ads-kampanjer baserat på dessa signaler.

Smarta mål stöds inte i Google Analytics 4. Ett alternativ som du kan överväga är prediktiva målgrupper, som använder maskininlärning för att förutse användarnas framtida beteende, inräknat sannolikhet för köp. Sedan kan du använda en målgruppsutlösare för att konvertera de prediktiva målgrupperna till en händelse som kan märkas som en konvertering.

Läs mer om hur du lägger bud på Google Analytics 4-konverteringar i Google Ads.

Ett nytt sätt att representera konverteringsvärden

I en Universal Analytics-egendom kan du tilldela målen du definierar ett värde. Målvärdet ligger till grund för beräkningar av mätvärden som Sidvärde och Målvärde per session.

Ett nytt sätt att representera konverteringsvärde i Google Analytics 4 är att lägga till ett värde som en anpassad händelseparameter (till exempel event_value) i en händelse, skapa ett anpassat mätvärde (till exempel Händelsevärde) för händelseparametern och sedan inkludera det anpassade mätvärdet i rapporter och utforskningar.