[GA4] Tagga dina slutliga webbadresser i Google Ads

För att Analytics ska kunna visa detaljerad information om sökord och kostnader från ditt länkade Google Ads-konto måste du göra något av följande:

• Aktivera automatisk taggning. Det här är den rekommenderade metoden och den säkerställer att du får så detaljerad Google Ads-data som möjligt.
  • Tagga alla slutliga webbadresser för dina sökord manuellt med spårningsvariabler. Du bör bara välja den här metoden i det specialfall som beskrivs nedan.
Vi rekommenderar starkt att du använder automatisk taggning för att märka dina slutliga webbadresser i Google Ads.
Innehåll i artikeln:

Så fungerar automatisk taggning

Med automatisk taggning importeras Google Ads-data till Analytics automatiskt. Genom att Google Ads-data kombineras med den omfattande informationen från Analytics kan du se vad som hände på din webbplats efter att personer klickade på dina annonser.

När du aktiverar automatisk taggning läggs parametern gclid till i målsidesadressen när någon klickar sig vidare till din webbplats från en annons. Om webbadressen till exempel är www.example.com visas följande adress i adressfältet när någon klickar på din annons:

www.example.com/?gclid=123xyz

Aktivera automatisk taggning

Så här aktiverar/inaktiverar du automatisk taggning:

1. Logga in på ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på Inställningar i sidomenyn till vänster.
  3. Klicka på Kontoinställningar högst upp på sidan.
  4. Klicka på avsnittet Automatisk taggning. Om rutan Tagga den webbadress som folk klickar på från min annons är markerad är automatisk taggning aktiverad. Du kan inaktivera funktionen genom att avmarkera rutan och klicka på Spara.

Läs mer om fördelarna med automatisk taggning.

Specialfall

Din webbplats tillåter inte godtyckliga webbadressparametrar

En liten procentandel webbplatser tillåter inte godtyckliga webbadressparametrar och kan visa en felsida när automatisk taggning har aktiverats. Kontakta den webbansvariga och ta reda på om detta gäller dig, eller gör ett kort test för att se om din webbplats tillåter godtyckliga parametrar. Om det visas ett felmeddelande kan du behöva be den webbansvariga att tillåta godtyckliga webbadressparametrar.

Så här kontrollerar du om en godtycklig webbadressparameter finns kvar på målsidan:

1. Kopiera målsidesadressen från sidan Målsidor i Google Ads och klistra in den i webbläsaren.
  2. Lägg till en testwebbadressparameter manuellt.
  3. Gå till sidan genom att trycka på Retur.
  4. Kontrollera att den angivna parametern fortfarande syns i webbadressrutan och att sidan läses in på rätt sätt.
Exempel
Anta att adressen till din målsida är example.com/foo.

Klistra in den i webbadressfältet och lägg till en testwebbadressparameter (till exempel ”bar”). Tänk på att du måste infoga parametern med ett frågetecken (?) om det inte finns några föregående frågetecken i webbadressen:

example.com/foo?bar=Tester123

Om det finns ett frågetecken tidigare i adressen måste du infoga ett et-tecken före parametern:

example2.com/foo?page=123&bar=Tester123

När du sedan navigerar till webbadressen ska du kontrollera att du ser ”bar=Tester123” i webbadressfältet. Observera att parametern ”bar” är skiftlägeskänslig och måste skrivas på samma sätt på alla sidor på webbplatsen.

Obs! Om du har andra webbadressparametrar ska ”bar” placeras efter dessa men före eventuella fragment (så kallade namngivna ankare, indikerade med ”#”). Exempel:

example.com/foo?a=b&bar=Tester123#xyz

Om lösningen med att tillåta webbadressparametrar inte fungerar kan du tagga dina länkar manuellt. Manuell taggning kan dock vara tidskrävande, och det kan hända att bara en delmängd av all Google Ads-data visas.

Var noggrann om du taggar dina länkar manuellt. Tagga de faktiska slutliga webbadresserna med parametrar. Om du försöker använda omdirigering från en slutlig webbadress till en annan webbadress + parametrar överförs inte din Google Ads-data till Analytics.