[UA→GA4] Tips på hur du växlar från analytics.js till gtag.js

Den här artikeln är avsedd för webbplatsägare som vill förstå hur analytics.js för en Universal Analytics-egendom (UA) mappas till gtag.js för en Google Analytics 4-egendom och vill ha djupgående vägledning om implementering. I artikeln förutsätter vi att du redan har skapat en Google Analytics 4-egendom. Om du bara behöver lägga till grundläggande mätkod på sidan kan du läsa de här anvisningarna i stället.
Innehåll i artikeln:

Om gtag.js-kodavsnittet

Om du använder analytics.js för din befintliga Universal Analytics-egendom måste du lägga till kodavsnittet gtag.js för din nya Google Analytics 4-egendom. gtag.js-kodavsnittet har följande struktur:

01: <script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=<Ett egendoms-id A>"></script>

02: <script>

03: window.dataLayer = window.dataLayer || [];

04: function gtag(){dataLayer.push(arguments);}

05: gtag('js', new Date());

06:

7: gtag('config', '<Ett egendoms-id A>');

08:

09: gtag('config', '<Ett egendoms-id B>');

10:

11: gtag('event', 'sign_up', { 'method': 'email' });

12:

13: gtag('event', 'view_video', { 'send_to': '<Ett egendoms-id B>' });

14:

15: </script>

Rad 7: Med config-direktivet för gtag kan du aktivera datainsamling till egendomen som är associerad med <Ett egendoms-id A>. Om du till exempel lägger till detta direktiv med ett tagg-id för en Google Analytics 4-egendom skickas page_view-händelser till egendomen.

Egendoms-id:t kan representera olika Google-produkter, till exempel en UA-egendom (UA-XXXXXXXX), en Google Analytics 4-egendom (G-XXXXXXXX), Ads (AW-XXXXXXXX) eller Floodlight (DC-XXXXXXXX).

Rad 11: event-direktivet för gtag skickar en händelse. I kodavsnitt med flera config-direktiv för flera egendomar skickas händelsen till alla egendomar.

I detta exempel är parametern sign_up händelsenamnet. Den sista parametern är ett objekt som innehåller en uppsättning händelseparametrar. I detta fall är method en parameter med värdet email.

Rad 13: Denna händelse har send_to som parameter. Det är en särskild parameter som dirigerar motsvarande händelse till en specifik egendom. Med andra ord skickas händelsen bara till egendomen som anges med <Ett egendoms-id B>.

Grundläggande datainsamling för en Google Analytics 4-egendom aktiveras via config-direktivet för gtag. Insamling av page_view-händelser aktiveras som en automatiskt insamlad händelse när den läses in på en sida.

pageview-träffen eller page_view-händelsen kan ändras eller blockeras med specifika parametrar.

Egendomsidentifierare

Id:n för Universal Analytics-egendomar har formatet UA-XXXXXXXX. Detta kallas ibland även spårnings-id. I denna guide kallar vi det UA-egendoms-id.

Webbdataflöden för Google Analytics 4-egendomar använder ett tagg-id med formatet G-XXXXXXXX.

I vissa kodexempel och viss dokumentation kan båda dessa kallas TAG_ID.

Grundläggande datainsamling

Genom att aktivera grundläggande datainsamling för en Google Analytics 4-egendom kan följande samlas in:

För att aktivera grundläggande datainsamling för din Google Analytics 4-egendom lägger du till gtag.js-kodavsnittet (Google-taggen) i avsnittet <head> på varje sida.

gtag.js-kodavsnittet jämfört med analytics.js-kodavsnittet

Kodavsnittet för gtag.js för en Google Analytics 4-egendom har ett liknande syfte i kodavsnittet analytics.js för en Universal Analytics-egendom.

Den största skillnaden mellan dessa två kodavsnitt är att analytics.js-koden innehåller ett separat send pageview-anrop medan gtag.js-koden inte gör det. I gtag.js är pageview en automatiskt insamlad händelse som skickas tillsammans med config-direktivet.

Universal Analytics-egendom (analytics.js)

<script>

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){

(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),

m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)

})(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'TAG_ID', 'auto');

ga('send', 'pageview');

</script>

Google Analytics 4-egendom (gtag.js)

<script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=TAG_ID"></script>

<script>

window.dataLayer = window.dataLayer || [];

function gtag(){dataLayer.push(arguments);}

gtag('js', new Date());

gtag('config', 'TAG_ID');

</script>

Konfigurationsinställningar för gtag.js

Du kan konfigurera det grundläggande gtag.js-kodavsnittet för att hantera inställningar för datainsamling, som IP-maskering, cookie-anpassningar och Google-signaler på ett liknande sätt som för analytics.js. Du gör det via config- eller set-direktiven i gtag.js (jämfört med set-, create- och require-direktiven i analytics.js.)

Google Analytics 4-egendomar (G-XXXXXXXX) har stöd för att implementera liknande config-inställningar via gtag.js. Det finns skillnader mellan dessa inställningar för egendomar i Universal Analytics och Google Analytics 4. Tänk på följande:

• IP-maskering har standardinställningen ”true” och kan inte konfigureras i en Google Analytics 4-egendom Det innebär att IP-adressen maskeras automatiskt med standardhändelsen till Google Analytics 4-egendomen (”G-XXXXXXXX”).
  • När globala inställningar behöver tillämpas på alla konfigurerade egendomar bör kommandot set användas för tillämpning på alla tagg-id:n och/eller egendoms-id:n.
  • Var särskilt uppmärksam på funktioner för annonsering och annonsanpassning i analytics.js, som vanligtvis implementeras med en set-rad.

Om du använder set-, create- and require-direktiven i din nuvarande analytics.js-implementering kontrollerar du vilka som anges automatiskt i en Google Analytics 4-egendom och vilka som måste specificeras i koden för Google Analytics 4-egendomen (parametermappning).

Här följer några exempel på konfigurationer med kodexempel i analytics.js (för UA-egendomen) och gtag.js (för Google Analytics 4-egendomen):

Aktivera grundläggande datainsamling, konfigurera User-ID

analytics.js

ga('create', 'TAG_ID', 'auto', {

userId: USER_ID

});

ga('send', 'pageview');

gtag.js

gtag('config', 'TAG_ID', {

'user_id': 'USER_ID'

});

Konfigurera cookie-inställningar

analytics.js

ga('create', 'TAG_ID', {

'cookieName': 'gaCookie',

'cookieDomain': 'blog.example.co.uk',

'cookieExpires': 60 * 60 * 24 * 28 // Tid i sekunder.

});

gtag.js

gtag('config', 'TAG_ID', {

'cookie_prefix': 'MyCookie',

'cookie_domain': 'blog.example.com',

'cookie_expires': 28 * 24 * 60 * 60 // 28 dagar, i sekunder

});

Blockera en page_view-händelse

Om du inte behöver skicka en page_view-händelse när du läser in config-koden (om du till exempel har en iframe som ska läsas in) kan du justera config-inställningen så att page_view-händelsen blockeras. Anta att du har en situation där en page_view-händelse skickas, följt av att en användare loggar in på webbplatsen. För inloggningen använder du ett config-direktiv för att ange användar-id:t, men du vill inte skicka ännu en page_view-händelse. Följande kod visar hur du förhindrar att page_view-händelsen skickas.

gtag('config', 'TAG_ID', {

'user_id': 'USER_ID',

'send_page_view': false

});

Taggnamn

Taggnamn (kallas även spårare) används om du vill skicka data till olika Universal Analytics-egendomar i analytics.js. I analytics.js definierar spårarna till vilken egendom du vill skicka data. Träffar efter den första create-träffen behöver inte längre ange id:t för Universal Analytics-egendomen, bara spårarens namn.

I gtag.js är spårare inte tillgängliga för vare sig Google Analytics 4-egendomar eller Universal Analytics-egendomar. Om du vill skicka alla träffar till flera egendomar (olika dataflöden i en Google Analytics 4-egendom) anger du alla tagg- eller egendoms-id:n på config-raden.

Händelser

Se guiden för händelsemigrering.

Anpassade dimensioner och mätvärden

Anpassade dimensioner och mätvärden används för att utöka information som mäts på webbplatsen och för att importera offlinedata från t.ex. CRM-system. I en Universal Analytics-egendom (UA-XXXXXXXX) måste anpassade dimensioner och mätvärden skapas i användargränssnittet och tilldelas ett id. Sedan kan de implementeras eller importeras. De kan skapas med fyra olika omfattningar: träff, session, användare eller produkt.

I en Google Analytics 4-egendom (”G-XXXXXXXX”) implementeras användningen av anpassade dimensioner och mätvärden på ett annat sätt. Mätningar av anpassade dimensioner och mätvärden i UA-egendom som implementeras via analytics.js måste implementeras på nytt som parametrar i en Google Analytics 4-egendom.

En anpassad dimension för en Universal Analytics-egendom kan implementeras via analytics.js enligt följande:

ga('send', 'event', 'category_value', 'action_name', {'dimension5': 'custom data'

});

ELLER

ga('set', 'dimension5', 'custom data');

Dessa anpassade dimensioner kan översättas till en Google Analytics 4-egendom via gtag.js enligt följande:

gtag('event', 'action_name', {'eventCategory': 'category_value',

'dimension5': 'custom data'

});

ELLER

gtag('set', {'dimension5': 'custom data'});

Två anmärkningar:

1. Parametrar måste registreras i användargränssnittet för att kunna visas i rapporter. Detta är en process som kan jämföras med att registrera anpassade dimensioner i Universal Analytics (det finns begränsningar som gäller). Du behöver inte registrera dem om du bara tittar på exporterad data eller bara använder parametern för målgruppsaktivering.
  2. Omfattningen av anpassade parametrar är alltid på händelsenivå, vilket kan jämföras med träffomfattning. Detta gäller även anpassade dimensioner som automatiskt översätts till parametrar (för gtag.js-implementeringar av typen UA-XXXXXXXX), oberoende av den ursprungliga anpassade dimensionens omfattningsinställning.

Samma mappning och överväganden gäller för anpassade mätvärden, förutom att de räknas in i begränsningarna för numeriska parametrar snarare än begränsningarna för textparametrar när de registreras för rapportering.

Begreppsmässigt mappas anpassade dimensioner och mätvärden med olika omfattningar i en Universal Analytics-egendom till en Google Analytics 4-egendom på följande sätt:

• Anpassad dimension med träffomfattning: parameter (högst 25 parametrar totalt loggas per händelse under datainsamlingen, högst 50 anpassade dimensioner/50 anpassade mätvärden)
    Observera att automatiskt insamlade händelser och parametrar redan kan täcka in några användningsfall där tidigare anpassade dimensioner med träffomfattning skulle ha använts.
  • Anpassad dimension med användaromfattning: användarattribut (högst 25 registrerade för rapportering via användargränssnittet). Automatiskt insamlade användarattribut​ räknas inte in i denna begränsning.
  • Anpassad dimension med sessionsomfattning: ingen motsvarighet i Google Analytics 4-egendomar, titta på anpassade parametrar eller användarattribut i stället.

Metodtips för användarattribut

Användarattribut följer med en användare över flera olika plattformar (till exempel i alla typer av dataflöden) och bör därför endast användas om data ska tillämpas på användarnivå. Användarattribut ska inte användas för data på sessionsnivå eller data på enhetsnivå (till exempel skärmstorlek).

Exempel på Google Analytics 4-egendom

gtag('set', 'user_properties', {

favorite_composer: 'Mahler',

favorite_instrument: 'double bass',

season_ticketholder: 'true'