[UA→GA4] Tips om hvordan du kan bytte fra analytics.js til gtag.js

Vi har skrevet denne artikkelen spesifikt for nettstedseiere som ønsker å forstå hva som blir følgene når analytics.js for Universal Analytics-områder (UA) overføres til gtag.js for Google Analytics 4-områder, og som er ute etter en detaljert implementeringsveiledning. I artikkelen forutsetter vi at du allerede har opprettet et Google Analytics 4-område. Hvis alt du trenger å gjøre, er å legge til den grunnleggende målingskoden på den aktuelle siden, kan du lese gjennom denne veiledningen i stedet.
Du finner følgende informasjon i denne artikkelen:

Om gtag.js-kodebiten

Hvis du bruker analytics.js for det nåværende Universal Analytics-området ditt, må du legge til gtag.js-kodebiten for det nye Google Analytics 4-området ditt. Kodebiten for gtag.js har denne strukturen:

01: <script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=<Område-ID A>"></script>

02: <script>

03: window.dataLayer = window.dataLayer || [];

04: function gtag(){dataLayer.push(arguments);}

05: gtag('js', new Date());

06:

07: gtag('config', '<Område-ID A>');

08:

09: gtag('config', '<Område-ID B>');

10:

11: gtag('event', 'sign_up', { 'method': 'email' });

12:

13: gtag('event', 'view_video', { 'send_to': '<Område-ID B>' });

14:

15: </script>

Linje 7: Det er «config»-direktivet for gtag som aktiverer innsamling av data til området tilknyttet <Område-ID A>. Hvis du for eksempel legger til dette direktivet med en tag-ID i et Google Analytics 4-område, blir det sendt «page_view»-hendelser til det aktuelle området.

Denne område-ID-en kan representere flere Google-produkter, innbefattet et UA-område («UA-XXXXXXXX»), et Google Analytics 4-område («G-XXXXXXXX»), Google Ads («AW-XXXXXXXX») eller Floodlight («DC-XXXXXXXX»).

Linje 11: Det blir overført en hendelse via «event»-direktivet for gtag. I kodebiter der det finnes en rekke «config»-direktiver for flere ulike områder, blir hendelsen sendt til alle områdene.

I dette eksempelet er det «sign_up»-parameteren som er navnet på hendelsen. Den siste parameteren er et objekt som inneholder et sett med hendelsesparametere. I dette tilfellet er «method» en parameter med verdien «email».

Linje 13: Hendelsen her har «send_to» som parameter. Dette er en spesiell parameter som «ruter» den tilknyttede hendelsen til et bestemt område. Denne hendelsen blir med andre ord bare sendt til området angitt med <Område-ID B>.

Grunnleggende datainnsamling for et Google Analytics 4-område aktiveres via «config»-direktivet for gtag. Dette aktiverer i sin tur innsamling av «page_view»-hendelser som en automatisk innsamlet hendelse, når direktivet lastes inn på en side.

Du kan endre eller blokkere sidevisningstreffet eller «page_view»-hendelsen med spesifikke parametere.

Områdeidentifikatorer

Område-ID-er for Universal Analytics har formatet «UA-XXXXXXXX». De omtales fra tid til annen som sporings-ID-er. I denne veiledningen omtales de som område-ID-er for UA.

I nettdatastrømmer for Google Analytics 4-områder brukes det en tag-ID med formatet «G-XXXXXXXX».

I enkelte kodeeksempler og i dokumentasjon kan begge omtales som «TAG_ID».

Grunnleggende datainnsamling

Hvis du slår på grunnleggende datainnsamling for Google Analytics 4-områder, kan denne informasjonen samles inn:

Hvis du vil slå på grunnleggende datainnsamling i Google Analytics 4-området ditt, må du legge til gtag.js-kodebiten (Google-taggen) i <head>-delen på alle sidene.

Gtag.js-kodebiten sammenlignet med analytics.js-kodebiten

Gtag.js-kodebiten for Google Analytics 4-områder fungerer nokså likt som analytics.js-kodebiten for Universal Analytics-områder.

Hovedforskjellen mellom disse to kodebitene er at analytics.js-koden omfatter et separat «send pageview»-kall, mens gtag.js-koden ikke gjør det. I gtag.js er sidevisningen en automatisk innsamlet hendelse som sendes sammen med «config»-direktivet.

Universal Analytics-område (analytics.js)

<script>

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){

(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),

m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)

})(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'TAG_ID', 'auto');

ga('send', 'pageview');

</script>

Google Analytics 4-område (gtag.js)

<script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=TAG_ID"></script>

<script>

window.dataLayer = window.dataLayer || [];

function gtag(){dataLayer.push(arguments);}

gtag('js', new Date());

gtag('config', 'TAG_ID');

</script>

Konfigurasjonsinnstillinger for gtag.js

Du kan konfigurere den grunnleggende gtag.js-kodebiten slik at den kontrollerer innstillinger for datainnsamling, for eksempel IP-maskering, tilpasning av informasjonskapsler og Google-signaler som ligner på analytics.js. Du gjør dette via «config»- eller «set»-direktivet i gtag.js (kontra via «set»-, «create»- og «require»-direktivet i analytics.js).

I Google Analytics 4-områder («G-XXXXXXXX») støttes implementering av lignende konfigurasjonsinnstillinger via gtag.js. Det finnes forskjeller mellom disse innstillingene i henholdsvis Universal Analytics-områder og Google Analytics 4-områder. Ta følgende med i betraktningen:

• IP-maskering har standardverdien «true» (sann) og kan ikke konfigureres i Google Analytics 4-områder. Derfor blir IP-adresser automatisk maskert hvis det overføres en standardhendelse til Google Analytics 4-området («G-XXXXXXXX»).
  • Når globale innstillinger må implementeres i alle konfigurerte områder, skal «set»-kommandoen i gtag.js benyttes for at alle tag-ID-er og/eller område-ID-er skal kunne brukes.
  • Vær spesielt oppmerksom på funksjonene for annonsering og personlig tilpasning av annonser i analytics.js, da disse som regel implementeres med en «set»-linje.

Hvis du bruker «set»-, «create»- og «require»-direktivet i den nåværende implementeringen din av analytics.js, må du finne ut hvilke parametere som automatisk angis i et Google Analytics 4-område, og hvilke som må angis i koden for Google Analytics 4-området (tilordning av parametere).

Nedenfor kan du se noen eksempler på konfigurasjoner med tilhørende kodeeksempler i analytics.js (for UA-områder) og gtag.js (for Google Analytics 4-områder):

Slå på grunnleggende datainnsamling og konfigurer User-ID

analytics.js

ga('create', 'TAG_ID', 'auto', {

userId: USER_ID

});

ga('send', 'pageview');

gtag.js

gtag('config', 'TAG_ID', {

'user_id': 'USER_ID'

});

Konfigurer innstillinger for informasjonskapsler

analytics.js

ga('create', 'TAG_ID', {

'cookieName': 'gaCookie',

'cookieDomain': 'blog.example.co.uk',

'cookieExpires': 60 * 60 * 24 * 28 // Tid i sekunder.

});

gtag.js

gtag('config', 'TAG_ID', {

'cookie_prefix': 'MyCookie',

'cookie_domain': 'blog.example.com',

'cookie_expires': 28 * 24 * 60 * 60 // 28 dager i sekunder

});

Blokkér «page_view»-hendelser

Hvis du ikke vil at det skal overføres noen «page_view»-hendelse når du laster inn konfigurasjonskoden (hvis innholdet f.eks. blir lastet inn i en iframe-ramme), kan du blokkere «page_view»-hendelsen ved å endre konfigurasjonsinnstillingen. Tenk deg et scenario der en «page_view»-hendelse overføres, og at en bruker så logger på nettstedet. Du bruker «config»-direktivet til å angi User-ID-en for påloggingsinteraksjonen, men du vil ikke overføre enda en «page_view»-hendelse. I koden nedenfor viser vi hvordan du kan forhindre at «page_view»-hendelsen blir overført.

gtag('config', 'TAG_ID', {

'user_id': 'USER_ID',

'send_page_view': false

});

Tagnavn

Tagnavn (kalt «sporere») brukes hvis du vil overføre data til ulike Universal Analytics-områder i analytics.js. I analytics.js er det sporerne som definerer hvilket område dataene skal sendes til. I treff som forekommer etter det innledende «create»-treffet, må ikke ID-en for Universal Analytics-området oppgis, bare navnet på sporeren.

I gtag.js kan ikke sporere benyttes med verken Google Analytics 4- eller Universal Analytics-områder. Hvis du vil overføre alle treff til flere områder (ulike datastrømmer i et Google Analytics 4-område), må du oppgi alle tag- eller område-ID-ene på «config»-linjen.

Hendelser

Se overføringsveiledningen for hendelser.

Egendefinerte dimensjoner og beregninger

Med egendefinerte dimensjoner og beregninger får du ikke bare målt mer informasjon på nettstedet, men du kan også importere data samlet inn utenfor nettet, for eksempel fra CRM-systemer. I et Universal Analytics-område («UA-XXXXXXXX») må du opprette egendefinerte dimensjoner og beregninger i UI-et og tilordne dem en ID før du kan importere eller implementere dem. Du kan opprette dem med fire ulike omfang: økt, treff, bruker og produkt.

I Google Analytics 4-områder («G-XXXXXXXX») er bruksmønstrene for egendefinerte dimensjoner og beregninger ulike. Egendefinerte dimensjoner og beregninger som måles i et UA-område, og som er implementert via analytics.js, må implementeres på nytt, nå som parametere i et Google Analytics 4-område.

Egendefinerte dimensjoner for Universal Analytics-områder kan implementeres via analytics.js på denne måten:

ga('send', 'event', 'category_value', 'action_name', {'dimension5': 'custom data'

});

ELLER:

ga('set', 'dimension5', 'custom data');

Disse egendefinerte dimensjonene kan oversettes til Google Analytics 4-områder via gtag.js på denne måten:

gtag('event', 'action_name', {'eventCategory': 'category_value',

'dimension5': 'custom data'

});

ELLER:

gtag('set', {'dimension5': 'custom data'});

To forbehold må tas:

1. Parametere må registreres i brukergrensesnittet for å fremgå i rapporter. Denne prosessen kan sammenlignes med det å registrere egendefinerte dimensjoner i Universal Analytics (underlagt grenser). Du trenger ikke å registrere dem hvis du bare ser på eksporterte data eller bare bruker parameteren til aktivering av målgrupper.
  2. Omfanget til egendefinerte parametere er alltid på hendelsesnivå, altså tilsvarende treffomfang. Dette gjelder også egendefinerte dimensjoner som automatisk oversettes til parametere (for gtag.js-implementeringer («UA-XXXXXXXX»)), uavhengig av den opprinnelige omfangsinnstillingen de egendefinerte dimensjonene er angitt med.

Den samme tilordningen brukes i – og de samme hensynene må tas i forbindelse med – egendefinerte beregninger, bortsett fra at de telles opp mot numeriske parametergrenser i stedet for grenser for tekstparametere når de registreres i forbindelse med rapportering.

Grovt sett blir egendefinerte dimensjoner og beregninger med ulikt omfang i Universal Analytics-områder tilordnet Google Analytics 4-områder slik:

• Egendefinert dimensjon med treffomfang: parameter (maks. 25 parametere loggført per hendelse under datainnsamling, maks. 50 egendefinerte dimensjoner eller 50 egendefinerte beregninger)
    Vær oppmerksom på at enkelte bruksområder for hendelser og parametere som samles inn automatisk, allerede kan være dekket hvis det tidligere ble brukt egendefinerte dimensjoner med treffomfang.
  • Egendefinert dimensjon med brukeromfang: brukeregenskaper (maks. 25 registrert for rapportering via brukergrensesnittet). Brukerdimensjoner som samles inn automatisk, teller ikke opp mot denne grensen.
  • Egendefinert dimensjon med øktomfang: ingen tilsvarende i Google Analytics 4-områder. Se etter egendefinerte parametere eller brukeregenskaper i stedet.

Anbefalte fremgangsmåter for brukeregenskaper

Brukeregenskaper er forbundet med en bruker på ulike plattformer (f.eks. i alle typer datastrømmer). De bør derfor bare brukes dersom dataene skal være relevante på brukernivå. Brukeregenskaper skal ikke brukes med data på øktnivå eller enhetsnivå (f.eks. skjermstørrelse).

Et eksempel på et Google Analytics 4-område

gtag('set', 'user_properties', {

favorite_composer: 'Mahler',

favorite_instrument: 'kontrabass',

season_ticketholder: 'true'