[UA→GA4] Vinkkejä analytics.js:stä gtag.js:ään vaihtamiseen

Tämä artikkeli on tarkoitettu verkkosivuston omistajille, jotka haluavat ymmärtää, miten Universal Analytics (UA) ‑mittauskokonaisuuden analytics.js‑koodinpätkä mäpätään Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuden gtag.js:ään, ja jotka tarvitsevat apua sen käyttöönotossa. Oletuksena on, että olet jo luonut Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuden. Jos sinun tarvitsee lisätä sivullesi vain perusmittauskoodi, lue nämä ohjeet.
Sisällys:

Tietoja gtag.js-koodinpätkästä

Jos käytät analytics.js-koodinpätkää nykyiselle Universal Analytics ‑mittauskokonaisuudellesi, sinun on lisättävä gtag.js-koodinpätkä uudelle Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuudellesi. gtag.js-koodinpätkän rakenne on seuraava:

01: <script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=<Mittauskokonaisuuden tunnus A>"></script>

02: <script>

03: window.dataLayer = window.dataLayer || [];

04: function gtag(){dataLayer.push(arguments);}

05: gtag('js', new Date());

06:

07: gtag('config', '<Mittauskokonaisuuden tunnus A>');

08:

09: gtag('config', '<Mittauskokonaisuuden tunnus B>');

10:

11: gtag('event', 'sign_up', { 'method': 'email' });

12:

13: gtag('event', 'view_video', { 'send_to': '<Mittauskokonaisuuden tunnus B>' });

14:

15: </script>

Rivi 7: Gtag-koodinpätkän config-komento mahdollistaa datan keräämisen tunnukseen <Mittauskokonaisuuden tunnus A> liittyvään mittauskokonaisuuteen. Tämän komennon ja tagitunnuksen lisääminen esimerkiksi Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuteen lähettää page_view-tapahtumat kyseiseen mittauskokonaisuuteen.

Mittauskokonaisuuden tunnus voi edustaa eri Google-tuotteita, kuten UA-mittauskokonaisuutta (UA-XXXXXXXX), Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuutta (G-XXXXXXXX), Adsia (AW-XXXXXXXX) tai Floodlightia (DC-XXXXXXXX).

Rivi 11: gtag-koodinpätkän event-komento lähettää tapahtuman. Koodinpätkissä, joissa on useita config-komentoja useille mittauskokonaisuuksille, tapahtuma lähetetään kaikkiin mittauskokonaisuuksiin.

Tässä esimerkissä sign_up-parametri on tapahtuman nimi. Viimeinen parametri on objekti, joka sisältää tapahtumaparametrit. Tässä tapauksessa method-parametrin arvo on email.

Rivi 13: Tämän tapahtuman parametri on send_to. Tämä on erikoisparametri, joka reitittää siihen liittyvän tapahtuman tiettyyn mittauskokonaisuuteen. Toisin sanoen tämä tapahtuma lähetetään vain <Mittauskokonaisuuden tunnus B> ‑kohdassa kerrottuun mittauskokonaisuuteen.

Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuudessa perusdatankeruu otetaan käyttöön gtag-koodinpätkän config-komennon avulla, jolloin voidaan kerätä page_view-tapahtumia automaattisesti kerättävinä tapahtumina, kun komento latautuu sivulle.

Katselukertaosumaa tai page_view-tapahtumaa voidaan muokata tai ne voidaan estää tiettyjä parametreja käyttämällä.

Mittauskokonaisuuksien tunnisteet

Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuden tunnus on muotoa UA-XXXXXXXX. Tätä kutsutaan joskus seurantatunnukseksi. Tässä oppaassa kutsumme sitä UA-mittauskokonaisuuden tunnukseksi.

Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuusten sivustodatastriimit käyttävät tagitunnusta, joka on muotoa G-XXXXXXXX.

Joissakin koodiesimerkeissä ja dokumenteissa tähän saatetaan viitata nimellä TAG_ID.

Perusdatankeruu

Kun otat perusdatankeruun käyttöön Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuudelle, voit kerätä seuraavia tapahtumia:

Jos haluat ottaa perusdatankeruun käyttöön Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuudellesi, lisää gtag.js-koodinpätkä (Google-tagi) jokaisen sivun <head>-osioon.

Gtag.js-koodinpätkän ja analytics.js-koodinpätkän vertailu

Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuden gtag.js-koodinpätkä toimii samassa tarkoituksessa kuin Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuden analytics.js-koodinpätkä.

Merkittävin ero näiden kahden koodinpätkän välillä on se, että analytics.js-koodi sisältää erillisen send pageview ‑kutsun, kun taas gtag.js-koodi ei sitä sisällä. gtag.js-koodinpätkässä katselukerta on automaattisesti kerättävä tapahtuma, joka lähetetään config-komennon mukana.

Universal Analytics ‑mittauskokonaisuus (analytics.js)

<script>

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){

(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),

m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)

})(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'TAG_ID', 'auto');

ga('send', 'pageview');

</script>

Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuus (gtag.js)

<script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=TAG_ID"></script>

<script>

window.dataLayer = window.dataLayer || [];

function gtag(){dataLayer.push(arguments);}

gtag('js', new Date());

gtag('config', 'TAG_ID');

</script>

gtag.js-koodinpätkän määritysasetukset

Voit määrittää gtag.js-peruskoodinpätkän hallitaksesi datankeruun asetuksia, kuten IP-osoitteen piilottamista, evästeiden muokkaamista ja Google-signaaleja. Voit tehdä tämän gtag.js-koodinpätkän config- tai set-komennolla (analytics.js-koodinpätkässä käytetään set-, create- ja require-komentoja.)

Google Analytics 4 (G-XXXXXXXX) ‑mittauskokonaisuuksissa samankaltaiset määritysasetukset voidaan toteuttaa gtag.js-koodinpätkän avulla. Näissä asetuksissa on kuitenkin eroja Universal Analytics- ja Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuksissa. Ota huomioon seuraavat seikat:

• Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuudessa IP-osoitteen piilottaminen saa vakioarvon true, eikä sitä voi asettaa itse. IP-osoite piilotetaan automaattisesti, kun vakiotapahtuma lähetetään Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuteen (G-XXXXXXXX).
  • Jos yleisiä asetuksia on sovellettava kaikkiin määritettyihin mittauskokonaisuuksiin, tulee käyttää gtag.js-koodinpätkän set-komentoa, jotta asetuksia käytetään kaikissa tagitunnuksissa tai mittauskokonaisuuksien tunnuksissa.
  • Kiinnitä analytics.js-koodinpätkässä erityistä huomiota mainontaominaisuuksiin ja mainosten personointiominaisuuksiin, jotka yleensä otetaan käyttöön set-rivillä.

Jos käytät set-, create- ja require-komentoja nykyisessä analytics.js-koodinpätkässäsi, tarkista, mitkä komennot määritetään automaattisesti Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuteen ja mitkä on määritettävä Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuden koodissa (parametrimäppäys).

Seuraavassa on joitakin analytics.js-koodinpätkän (UA-mittauskokonaisuus) ja gtag.js-koodinpätkän (Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuus) esimerkkimäärityksiä ja niiden koodiesimerkkejä:

Perusdatankeruun käyttöönotto: User-ID:n määrittäminen

analytics.js

ga('create', 'TAG_ID', 'auto', {

userId: USER_ID

});

ga('send', 'pageview');

gtag.js

gtag('config', 'TAG_ID', {

'user_id': 'USER_ID'

});

Evästeasetusten tekeminen

analytics.js

ga('create', 'TAG_ID', {

'cookieName': 'gaCookie',

'cookieDomain': 'blog.example.co.uk',

'cookieExpires': 60 * 60 * 24 * 28 // Aika sekunteina.

});

gtag.js

gtag('config', 'TAG_ID', {

'cookie_prefix': 'MyCookie',

'cookie_domain': 'blog.example.com',

'cookie_expires': 28 * 24 * 60 * 60 // 28 päivää, sekunteina

});

page_view-tapahtuman estäminen

Jos et halua lähettää page_view-tapahtumaa config-koodin latauksen yhteydessä (esimerkiksi jos käytössäsi on iframe-lataus), voit muokata määritysasetusta siten, että se estää page_view-tapahtuman. Kuvittele esimerkiksi tilanne, jossa lähetetään page_view-tapahtuma, minkä jälkeen käyttäjä kirjautuu sivustolle. Kirjautumisinteraktiota varten määrität käyttäjätunnuksen config-komennon avulla, mutta et halua lähettää toista page_view-tapahtumaa. Seuraavasta koodista näkyy, miten page_view-tapahtuman lähettämisen voi estää.

gtag('config', 'TAG_ID', {

'user_id': 'USER_ID',

'send_page_view': false

});

Tagien nimet

Tagien nimiä (joita kutsutaan "seuraajiksi") käytetään, jos haluat lähettää dataa eri Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuksiin analytics.js-koodinpätkällä. Analytics.js-koodinpätkässä seuraajat määrittelevät, mihin mittauskokonaisuuteen data lähetetään. Ensimmäisen create-osuman jälkeisissä osumissa ei enää tarvitse olla Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuden tunnusta, vaan ainoastaan seuraajan nimi.

Gtag.js-koodinpätkässä seuraajat eivät ole käytettävissä Google Analytics 4- tai Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuksille. Jos haluat lähettää kaikki osumat useisiin mittauskokonaisuuksiin (eri datastriimit Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuteen), määritä kaikki tagitunnukset tai mittauskokonaisuuksien tunnukset config-riville.

Tapahtumat

Lue lisää tapahtumien siirto-oppaasta.

Omat ulottuvuudet ja mittarit

Omia ulottuvuuksia ja mittareita voidaan käyttää verkkosivustolla mitattujen tietojen laajentamiseen ja offline-datan tuontiin esimerkiksi CRM-järjestelmistä. Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuden (UA-XXXXXXXX) omat ulottuvuudet ja mittarit on luotava käyttöliittymästä, ja niille määritetään tunnus. Tämän jälkeen ne voidaan ottaa käyttöön tai tuoda. Ne voidaan luoda osuma-, istunto-, käyttäjä- tai tuotelaajuudella.

Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuudessa (G-XXXXXXXX) omat ulottuvuudet ja mittarit otetaan käyttöön eri tavalla. UA-mittauskokonaisuudessa analytics.js-koodinpätkän avulla käyttöönotetut omat ulottuvuudet ja mittarit on otettava uudelleen käyttöön parametreina Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuudessa.

Voit ottaa oman ulottuvuuden käyttöön Universal Analytics ‑mittauskokonaisuudelle analytics.js-koodinpätkän avulla näin:

ga('send', 'event', 'category_value', 'action_name', {'dimension5': 'custom data'

});

TAI

ga('set', 'dimension5', 'custom data');

Nämä omat ulottuvuudet voidaan siirtää Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuteen gtag.js-koodinpätkän avulla näin:

gtag('event', 'action_name', {'eventCategory': 'category_value',

'dimension5': 'custom data'

});

TAI

gtag('set', {'dimension5': 'custom data'});

Tässä on otettava huomioon seuraavat seikat:

1. Parametrit on rekisteröitävä käyttöliittymään, jotta ne näkyvät raporteissa. Tätä prosessia voidaan verrata omien ulottuvuuksien rekisteröintiin Universal Analyticsissa (huomioi rajat). Sinun ei tarvitse rekisteröidä parametreja, jos haluat ainoastaan katsoa vietyä dataa tai käyttää parametria vain yleisön aktivointiin.
  2. Omien parametrien laajuus on aina tapahtumatasolla (verrattavissa osumalaajuuteen). Tämä koskee myös sellaisia omia ulottuvuuksia, jotka siirretään automaattisesti parametreihin (koskee gtag.js-koodinpätkän UA-XXXXXXXX-toteutuksia) riippumatta alkuperäisen oman ulottuvuuden kattavuusasetuksesta.

Sama mäppäys ja samat huomiot koskevat omia mittareita, paitsi että niissä otetaan huomioon tekstiparametreja koskevien rajoitusten sijasta numeeristen parametrien rajoitukset, kun ne rekisteröidään raportointia varten.

Lähtökohtaisesti Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuden eri laajuiset omat ulottuvuudet ja mittarit mäpätään Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuteen näin:

• Osumaa koskeva oma ulottuvuus: Parametri (yhtä tapahtumaa kohti kirjataan enintään 25 parametria datankeruun aikana ja enintään 50 omaa ulottuvuutta tai 50 omaa mittaria).
    Huomaa, että automaattisesti kerättävät tapahtumat ja parametrit saattavat jo kattaa jotkin käyttötapaukset, joissa olisi aiemmin käytetty osumaa koskevaa omaa ulottuvuutta.
  • Käyttäjää koskeva oma ulottuvuus: Käyttäjän ominaisuudet (enintään 25 rekisteröityä käyttäjän ominaisuutta käyttöliittymän kautta tapahtuvaa raportointia varten). Automaattisesti kerättäviä käyttäjän ominaisuuksia ei oteta huomioon tässä rajassa.
  • Istuntoa koskeva oma ulottuvuus: Tälle ei ole vastinetta Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuudessa, joten käytä sen sijaan omia parametreja tai käyttäjän ominaisuuksia.

Käyttäjän ominaisuuksia koskevat parhaat käytännöt

Käyttäjän ominaisuudet pysyvät tietyn käyttäjän osalta samoina kaikissa eri käyttöympäristöissä (esim. erityyppisissä datastriimeissä). Tästä syystä niitä tulee käyttää vain, jos datan tulee olla käytettävissä käyttäjätasolla. Käyttäjän ominaisuuksia ei tule käyttää istuntotason datalle tai laitetason datalle (esim. näytön koolle).

Esimerkki Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuudesta

gtag('set', 'user_properties', {

favorite_composer: 'Mahler',

favorite_instrument: 'double bass',

season_ticketholder: 'true'