Sivustohaun käyttöönotto

Katso, miten käyttäjät hakevat sivustoasi.

Sivustohaun avulla saat tietää, miten laajasti käyttäjät ovat hyödyntäneet sivustosi hakutoimintoa, mitä hakutermejä he ovat käyttäneet ja miten tehokkaasti hakutulokset lisäsivät sivustosi käyttöaktiivisuutta.

Artikkelin aiheet:

Sivustohaun käyttöönotto

Sivustohaku on otettava käyttöön jokaisessa raportointinäkymässä, jossa haluat seurata käyttäjien hakuun liittyviä toimintoja. Voit ottaa Sivustohaun käyttöön näkymässä seuraavasti:
  1. Kirjaudu Analytics-tilillesi.
  2. Valitse Järjestelmänvalvoja ja siirry näkymään, jossa haluat ottaa Sivustohaun käyttöön.
  3. Klikkaa Näkymän asetukset.
  4. Määritä Sivustohaun asetukset ‑kohdassa Sivustohaun seuranta ‑asetukseksi KÄYTÖSSÄ.
  5. Kirjoita Kyselyparametri-kenttään sana tai sanat, jotka kuvaavat sisäisiä kyselyparametreja, kuten termi,haku,kysely,avainsanat. Kyselyparametrit ovat toisinaan yksittäisiä kirjaimia, kuten s tai q. Voit antaa enintään viisi parametria pilkuin eroteltuna. Älä kirjoita mitään tarpeettomia merkkejä. Jos kyselyparametriksi on esimerkiksi määritetty kirjain q, kirjoita q (ei q=). Lisätietoja aiheesta on alla kohdassa Haun kyselyparametrien tunnistaminen.
  6. Valitse, haluatko Analyticsin poistavan kyselyparametrin URL-osoitteestasi. Huomaa, että tämä poistaa vain antamasi parametrit mutta ei muita saman URL-osoitteen parametreja.
  7. Ota Sivustohaun luokat käyttöön tai poista ne käytöstä. Jos käyttäjät voivat tehdä sivustollasi tarkennettuja hakuja, voit sisällyttää tämän tiedon raportteihisi. Käyttäjä voi esimerkiksi tehdä haun termillä "chromebook", kun hän on ensin tarkentanut haun luokaksi "kannettavat tietokoneet". Tässä tapauksessa sivustohaun URL-osoite olisi …?q=chromebook&sc=kannettavatietokone.

Jos määrität luokkien asetukseksi POIS KÄYTÖSTÄ, määritys on valmis. Valitse Tallenna.

Jos valitset luokkien asetukseksi KÄYTÖSSÄ, toimi seuraavasti:
    • Anna Luokkaparametri-kenttään kirjaimet, jotka määrittävät sisäisen haun luokan (esim. cat,qc,sc). Anna parametrit samalla tavalla kuin Kyselyparametri-kentässä, eli anna vain parametrin merkit (esim. "sc", ei "sc=").
    • Valitse, haluatko Analyticsin poistavan luokkaparametrit URL-osoitteestasi.
      Huomaa, että tämä poistaa vain antamasi parametrit mutta ei muita saman URL-osoitteen parametreja. Vaikutus on sama kuin jos suljet pois URL-kyselyparametrit pääasiallisesta raportointinäkymästäsi. Jos poistat luokkaparametrit Sivustohaku‑näkymästäsi, sinun ei tarvitse sulkea niitä uudelleen pois päänäkymästäsi.
    • Valitse Tallenna.

Haun kyselyparametrien tunnistaminen

Kun käyttäjät tekevät hakuja sivustollasi, kyselyt sisällytetään yleensä URL-osoitteeseen. Jos esimerkiksi haet Googlesta termiä Mountain View, näet Googlen kyselyparametrin q ja kyselysi sen jäljessä seuraavasti:

http://www.google.com?hl=fi&q=mountain+view

Luokkia käyttävissä sivustoissa noudatetaan samaa periaatetta. Voit myös ottaa yhteyttä sivustosi verkkovastaavaan ja pyytää sivuston kyselyparametrin häneltä.

Sivustohaun käyttöönotto POST-pohjaisissa hakukoneissa

Jos käytät POST-pohjaista hakukonetta, hakutulosten URL-osoite voi näyttää esimerkiksi seuraavalta:

http://www.example.com/haku_tulokset.php

Voit käyttää sivustohakua POST-pohjaisissa hakukoneissa jommallakummalla seuraavista tavoista:

Vaihtoehto 1: Määritä, että kyselyn avainsanat liitetään URL-osoitteen loppuun verkkosovelluksessa (kuten esimerkissä http://www.example.com/haku_tulokset.php?q=avainsana). Määritä tämän jälkeen Sivustohaku edellisessä osiossa kuvatulla tavalla.

Vaihtoehto 2: Mukauta tulossivun seurantakoodi siten, että kyselyn avainsanat sisältävä virtuaalisivun reitti määritetään dynaamisesti. Hakutulossivun seurantakoodi näyttää seuraavanlaiselta:

analytics.js: ga('send', 'pageview', '/hakutulokset.php?q=keyword');

Sivustohaun tietojen katseleminen

Saat sivustohaun raportit näkyviin seuraavalla tavalla:
  1. Kirjaudu Google Analyticsiin.
  2. Siirry näkymääsi.
  3. Avaa Raportit.
  4. Valitse Käyttäytyminen > Sivustohaku.

Aiheeseen liittyviä resursseja

google-developers-svg

Oletusarvojen ohittaminen