[UA→GA4] Tapahtumien lähettäminen sekä UA- että GA4-mittauskokonaisuuksiin

Käyttämällä kaksoistaggausta voit pitää Universal Analytics ‐toteutuksen ennallaan samalla, kun luot Google Analytics 4 ‐toteutusta.

Kaksoistaggauksen avulla voit luoda Google Analytics 4:ään datahistoriaa (ja kehittää siellä taitojasi) ja jatkaa Universal Analyticsin käyttöä siihen asti, että olet valmis siirtymään uuteen versioon.

Sisällys:

Gtag.js-kaksoistaggaus

Jos Universal Analytics ‐mittauskokonaisuus on otettu käyttöön gtag.js-koodinpätkän avulla, voit lisätä Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuudellesi kaksoistagin jommallakummalla seuraavista tavoista:

Jos olet ottanut tapahtumamittauksen käyttöön UA-mittauskokonaisuudessasi, teet kaksoistaggauksen gtag.js-koodinpätkän avulla eikä UA-mittauskokonaisuudelle ole määritetty send_to-komentoa, sivustosi lähettää tapahtumia sekä UA- että GA4-mittauskokonaisuuksiisi. UA-tapahtumien kategoria-, toiminta- ja tunnistearvot muuttuvat automaattisesti Google Analytics 4:n tapahtumiksi ja parametreiksi:

• Tapahtuman toiminnasta tulee Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuudessa tapahtuman nimi.
  • Tapahtumakategoriasta, tunnisteesta ja arvosta tulee tapahtumaparametreja Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuudessa (lue lisää parametreja koskevista rajoituksista alta).
Esimerkki

Seuraavassa on Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuden tapahtuma, joka on otettu käyttöön gtag.js-koodinpätkän avulla:

1: gtag('event', <toiminto>, {

2: 'event_category': <kategoria>,

3: 'event_label': <tunniste>,

4: 'value': <arvo>

5: });

Tapahtuma siirretään Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuuteen käyttämällä yleistä tapahtuman allekirjoitusta:

1: gtag('event', <tapahtuman_nimi>, {

2: <parametri_1>: <parametrin_1_arvo>,

3: <parametri_2>: <parametrin_2_arvo>,

4: <parametri_3>: <parametrin_3_arvo>,

5: ...

6: });

Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuden <toiminto> mäpätään Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuden <tapahtuman_nimi>-kenttään, ja 'event_category', 'event_label' ja 'value' sekä niitä vastaavat arvot mäpätään parametreihin ja niiden arvoihin.

Google Analytics 4:n verkon datastriimissä on oletuksena päällä tehostettu mittaus, joka tallentaa tyyppillisiä käyttäjäaktivoitumisia, esimerkiksi tiedostojen lataamiset, lähtevien linkkien klikkaamiset, ja videoiden seuraamisen. Jos seuraat jo näitä aktivoitumisia Universal Analyticsissa, voit poistaa ne käytöstä tehostetun mittauksen asetuksista, jotta samoja käyttäjien aktivoitumisia ei lasketa kahteen kertaan.

Edellä kuvattu tapahtumien automaattinen siirto on hyvä vaihtoehto, jos et voi tehdä kooditason muutoksia verkkosivustollesi. Tämän automaation haittapuolena on, että joudut tekemään lisämäärityksiä, jotta kaikki tapahtuman ulottuvuudet ovat merkityksellisiä ja käytettävissä Google Analytics 4:ssä.

Tapahtumien manuaalinen käyttöönotto kaksoistaggauksen jälkeen

Jos voit tehdä sivustollesi kooditason muutoksia, suosittelemme, että suunnittelet etukäteen, miten toteutat tapahtumien mittauksen Google Analytics 4:ssä. Tekemällä kooditason muutoksia voit vaikuttaa tapahtumaparametrien nimiin keruuhetkellä.

Tässä tapauksessa voit hyödyntää tehostettua mittausta Google Analytics 4:n verkon datastriimissä jättämällä seurantavaihtoehdot päälle ja välttämällä manuaalisesti koodattuja vastaavuuksia Google Analytics 4:n käyttöönoton yhteydessä.

Katso tarkemmat ohjeet artikkelista Universal Analyticsin tapahtumien ja omien ulottuvuuksien mäppäys Google Analytics 4:ään.

Google Tag Managerin kaksoistaggaus

Google Tag Managerin modulaarisuus ja joustavuus helpottavat Google Analytics 4 ‐toteutuksen käyttöönottoa säilyttäen Universal Analytics ‐toteutuksen. Useimmissa tapauksissa voit käyttää monia Universal Analyticsissa määrittelemiäsi muuttujia ja triggereitä myös Google Analytics 4 ‐tapahtumien ja omien määritelmien luomiseen.

Google Tag Managerissa voit käyttää monia samoja triggereitä ja muuttujia Universal Analyticsin ja Google Analytics 4:n tapahtumaseurantaan.

Analytics.js-kaksoistaggaus

Jos nykyinen Universal Analytics ‐toteutuksesi käyttää sivulla olevia kutsuja analytics.js-koodinpätkään, sinun on lisättävä sivuillesi myös gtag.js tai Google Tag Manager (tai jokin muu taginhallintajärjestelmä), jotta voit alkaa lähettää dataa myös Google Analytics 4:ään (yhdistettyjen sivustotagien tai Google Analytics 4:n taggauksen kautta).

Emme yleensä suosittele käyttämään analytics.js-kirjastoa datan lähettämiseen Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuteen. Sen sijaan data kannattaa lähettää Google-tagin avulla, jotta saat kaikki viimeisimmän Google-tagin hyödyt.

Jos haluat silti käyttää analytics.js:ää, voit lähettää analytics.js:n tapahtuma-, ajoitus- ja poikkeusosumat Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuuteen yhdistetyn sivustotagin tai GA4-mittauskokonaisuutesi Kerää Universal Analytics ‐tapahtumia ‑ominaisuuden avulla. Lue lisää

Verkkokaupan siirto

Google Analyticsin verkkokaupan seurannan monimutkaisuuden vuoksi Google Analytics 4:ään siirtymisessä ja kaksoistaggauksessa tulee ottaa huomioon muutamia asioita. Lue lisää GA4:n verkkokaupan siirtoa käsittelevästä Google-ohjeartikkelista.

Tapahtumien luominen ja muokkaaminen Analytics-käyttöliittymässä

Google Analytics 4:n avulla voit muokata tapahtumia sitä mukaa, kun niitä käsitellään, ja luoda myös uusia tapahtumia muiden tapahtumien ja parametrien perusteella. Lue lisää

Tapahtumien muokkaaminen

Tapahtumien muokkaus on verrattavissa Universal Analyticsin näkymän asetusten ja suodattimien ominaisuuksiin, mutta sitä voidaan käyttää myös muihin tarkoituksiin. Alla on esitelty kolme erilaista käyttötapausta.

Tapahtumien muokkaaminen yhdenmukaisuuden vuoksi

Oletetaan, että sivustosi yhteydenottolomakkeen kiitossivun URL-osoite sisältää artefaktin, joka ei ole analyysisi kannalta merkityksellinen. Tästä syystä sivu jaottelee turhaan page_location-parametrin arvot seuraavan esimerkin mukaisesti:

https://www.mysite.com/kiitos?f9fslp43

https://www.mysite.com/kiitos?0fb3kixc

https://www.mysite.com/kiitos?l3kndj3b

Voit yhdenmukaistaa page_location-parametrin ja sujuvoittaa analyysia määrittämällä tapahtuman muokkauksen seuraavasti:

Tapahtuman muokkaaminen

Muokkauksen nimi

Kiitos-sivun yhdenmukaistaminen

Vastaavuusehdot
Parametri Operaattori Arvo
event_name on yhtä kuin page_view
page_location sisältää arvon kiitos

Parametrien muokkaaminen
Parametri Uusi arvo
page_location https://www.mysite.com/kiitos
  1. Mene Järjestelmänvalvoja-sivulle ja klikkaa Datan näyttäminen ‐kohdasta Tapahtumat.
  2. Klikkaa Muokkaa tapahtumaa.
  3. Määritä ja tallenna tapahtuman muokkaus seuraavasti:

Tapahtuman muokkaaminen

Muokkauksen nimi

Parametrin form_selection mäppäys omaan Toimiala-ulottuvuuteen

Vastaavuusehdot
    Parametri Operaattori Arvo
    event_name on yhtä kuin form_selection
    form_name on yhtä kuin lead-form
    field_name on yhtä kuin toimiala

Parametrien muokkaaminen
    Parametri Uusi arvo
    industry_selection

[[field_selection]]

4. Mene Järjestelmänvalvoja-sivulle ja klikkaa Datan näyttäminen ‐kohdasta Omat määritelmät.
  5. Valitse "Omat ulottuvuudet" ja klikkaa Luo omia ulottuvuuksia.
  6. Määritä ja tallenna oma ulottuvuus seuraavasti:

Uusi oma ulottuvuus

Ulottuvuuden nimi Laajuus Tapahtumaparametrit
    Toimiala Käyttäjä industry_selection
  7. Toista yllä olevat vaiheet avattavalle työnimikkeen kentälle.

Tapahtumien muokkaaminen ja merkityksellisempien Google Analytics 4 ‑tapahtumaparametrien luominen yhdistettyjen sivustotagien avulla

Kuten edellä on kerrottu, voit yhdistettyjen sivustotagien avulla kerätä Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuuden dataa ja hyödyntää datankeruussa Universal Analyticsin gtag.js-toteutusta. Tässä lähestymistavassa haasteena on merkityksellisten tapahtumaparametrien luominen yleisistä event_category- ja event_label-parametreista sekä omien ulottuvuuksien nimistä, jotka yhdistetty sivustotagi lähettäisi oletuksena Google Analytics 4:ään.

Tässä tapauksessa tapahtuman muokkaukset muistuttaisivat suuresti edellä kuvattua tapausta ja näyttäisivät kutakuinkin tältä:

Tapahtuman muokkaaminen

Muokkauksen nimi

Parametrin event_label mäppäys social_network-parametriin

Vastaavuusehdot
Parametri Operaattori Arvo
event_name on yhtä kuin yhteydenpito
event_category on yhtä kuin some
field_name on yhtä kuin toimiala

Parametrien muokkaaminen
Parametri Uusi arvo
social_network

[[event_label]]

Tapahtumien luominen

Tapahtumien luomisesta on hyötyä erityisesti silloin, kun luot uusia tapahtumia, jotka voit merkitä konversioiksi muiden keräämiesi tapahtumien perusteella. Lue lisää uuden konversiotapahtuman luomisesta käyttöliittymässä.

Lisätietoja kummastakin edellä kuvatusta prosessista on Analytics-ohjekeskuksen artikkelissa [GA4] Tapahtumien muokkaaminen ja luominen.