1. Så här fungerar Google Alerts
  2. Skapa en avisering
  3. Redigera en avisering
  4. Olika sätt att anpassa aviseringarna
  5. Tips för att skapa aviseringar
  6. Radera en avisering
  7. Felsöka problem
  1. Så här fungerar Google Alerts

Du kan få e-postaviseringar när Google hittar nya resultat om ett ämne som intresserar dig.

Du kan till exempel få uppdateringar om en produkt du gillar, få reda på när andra skriver inlägg om dig på webben eller hålla koll på nyheter.

2. Skapa en avisering

1. Besök Google Alerts.
    2. Ange de ord som du vill få aviseringar om i rutan Skapa en avisering om.
    3. Klicka på Visa alternativ för att ange hur ofta aviseringarna ska skickas till dig, vilka slags resultat du vill ha m.m.
    4. Klicka på Skapa avisering.
    5. När aviseringen har skapats får du e-postmeddelanden när vi hittar nya resultat för sökorden.

Du kan också skapa en avisering genom att klicka på + bredvid valfria ämnen bland förslagen på sidan Google Alerts.

3. Redigera en avisering

1. Besök Google Alerts.
    2. Dina befintliga aviseringar visas under Mina aviseringar.
    3. Klicka på Redigera till höger om aviseringen du vill redigera.
    4. När du är klar med ändringarna klickar du på Uppdatera avisering.

Ändra leveranstid eller skapa en sammanfattning

1. Besök Google Alerts.
    2. Klicka på Inställningar Settings i avsnittet Mina aviseringar.
    3. Markera rutan bredvid den inställning du vill ändra.
    4. Klicka på Spara.
  4. Olika sätt att anpassa aviseringarna

Hur ofta

Om du vill hantera antalet e-postmeddelanden du får väljer du hur ofta du vill få meddelanden om dina aviseringar.

Oavsett vilket alternativ du väljer får du bara e-postmeddelanden när vi hittar nya resultat.

• Direkt: Få ett e-postmeddelande varje gång nya resultat hittas. Beroende på vilka söktermer du har angett kan det hända att du får flera e-postmeddelanden på en dag.
    • Högst en gång om dagen: Få ett e-postmeddelande om dagen.
    Källor

Välj att få resultat från särskilda källor.

Vi rekommenderar dock att du använder alternativet Automatiskt. Då får du de bästa resultaten från flera källor.

Språk

Du får aviseringar för sökresultat på det språk du har valt.

Område

Du får aviseringar från landet eller området du har valt.

Hur många

Det här är ett annat sätt att hantera hur många e-postmeddelanden som skickas till dig om dina aviseringar.

• Bara de bästa resultaten: Vi skickar resultat av bra kvalitet som är relevanta för de söktermer du har angett.
    • Alla resultat: Vi skickar resultat som är relevanta för dina söktermer, även om de är av dålig kvalitet.
    Leverera till

Ange en e-postadress som aviseringarna ska skickas till eller visa resultaten via ett RSS-flöde.

När du skapar en avisering som är länkad till ett Google-konto går det bara att använda en e-postadress som är kopplad till det aktuella Google-kontot.

Om du skapar en avisering utan att länka den till ett Google-konto får du ett e-postmeddelande där du uppmanas att bekräfta aviseringen.

Leveranstid

Välj vilken tid på dagen du vill få dina aviseringar.

Sammanfattning

Få alla aviseringar i ett enda e-postmeddelande, antingen en gång om dagen eller en gång i veckan.

5. Tips för att skapa aviseringar

• Försök att vara så precis som möjligt. Om du anger exakta söktermer blir aviseringarna mer relevanta.
    • Använd citationstecken runt orden om du vill söka efter dem tillsammans. Till exempel: ”Vita huset”.
    • Använd ett minustecken (-) framför ord som du vill utesluta. Till exempel: paris -texas.
    • Använd operatorn site: om du vill begränsa sökningen till vissa webbplatser. Till exempel: riksdagen site:dn.se.
  6. Radera en avisering

1. Besök Google Alerts.
    2. Dina befintliga aviseringar visas under Mina aviseringar.
    3. Klicka på papperskorgen till höger om aviseringen du vill radera.

Du kan även radera aviseringar genom att klicka på Avsluta prenumeration längst ned i e-postaviseringar du får.

7. Felsöka problem

Jag har fått ett e-postmeddelande där jag uppmanas att bekräfta mina aviseringar i Google Alerts

Om du inte är inloggad på ett Google-konto när du skapar en avisering får du en bekräftelse via e-post.

Om du vill verifiera aviseringar öppnar du det aktuella e-postmeddelandet i inkorgen och klickar på verifieringslänken inom 24 timmar.

Obs! Det går bara att ha tre overifierade aviseringar samtidigt.

Jag har fått en avisering om något som bör tas bort från Google Sök

Om Google Alerts skickar sökresultat till dig som du anser bör tas bort från Google kan du begära att uppgifterna tas bort.

Mina aviseringar levereras inte längre

Kontrollera först om det finns resultat för aviseringen

1. Besök Google Alerts.
    2. Dina befintliga aviseringar visas under Mina aviseringar.
    3. Klicka på aviseringen som du vill visa resultaten för.
    4. Kontrollera om det finns några resultat för avsieringen.

Det finns inga resultat för aviseringen

Testa att ändra dessa inställningar för att utöka resultaten:

• Hur många
    • Språk
    • Område

Det finns resultat för aviseringen, men jag får dem inte

Om aviseringarna ofta inte kan levereras till din e-postadress av Google Alerts inaktiveras aviseringarna. Ett meddelande om att aviseringarna har inaktiverats visas på sidan Google Alerts.

Du kan aktivera aviseringarna igen genom att klicka på Aktivera.

• Rapporter om skräppost: E-postleverantören tror att e-postmeddelanden från Google Alerts är skräppost och levererar dem därför inte. Be e-postadministratören att inte ta med Google Alerts vid filtreringen av skräppost. Om du har Gmail lägger du till googlealerts-noreply@google.com i dina kontakter. Då markeras inte aviseringarna som skräppost.
    • Leveransfel: E-postmeddelanden som skickas till din adress levereras inte. Detta kan bero på att e-postadressen är felaktig, att det finns ett fel hos e-postleverantören eller att inkorgen är full.

Skicka feedback

Så här skickar du feedback till teamet bakom Google Alerts:

1. Öppna Google Alerts.
    2. Rulla ned till slutet av sidan och klicka på Skicka feedback.