Om kampanjkoder

Med kampanjkoder (kallas även värdekuponger eller kuponger) kan annonsören få ett tillgodohavande insatt på sitt konto. Det går inte att ansöka om kampanjkoder, men Google och våra partners delar då och då ut dem som en del av särskilda erbjudanden.

Här beskriver vi kriterierna för kampanjkoder och hur de fungerar med de olika betalningsinställningarna.

Kriterier för erbjudanden

De flesta erbjudanden kräver att du uppfyller vissa kriterier innan tillgodohavandet sätts in på ditt konto, och erbjudandena vänder sig vanligen till nya annonsörer med nya konton. Tänk på att läsa igenom villkoren för erbjudandet som medföljde kampanjkoden.

Anta att vi har introduktionserbjudandet ”Spendera 250 kronor och få 500 kronor till annonsering”. För att kunna ta del av tillgodohavandet på 500 kronor måste du ange kampanjkoden på sidan Erbjudanden inom 14 dagar efter att du skapar ditt konto och sedan samla på dig klick till ett värde av minst 250 kronor i ditt konto. När du har spenderat 250 kronor syns kampanjbeloppet på 500 kronor på ditt konto inom 35 dagar.

Obs!

Vi räknar bara beloppet som du spenderar efter att ha angett koden. Om du till exempel spenderar 250 kronor innan du anger koden kan du inte tillgodogöra dig det beloppet i erbjudandet.

För att kunna utnyttja tillgodohavandet måste du också ha angett faktureringsinformation i ditt konto. Tänk på att erbjudandet endast kan användas för annonsering. Om du avslutar ditt konto innan du har förbrukat hela tillgodohavandet kan vi inte återbetala det resterande beloppet till dig.

Obs! Om du ändrar fakturamottagare (till exempel ändrar kontots ägare) överförs eller återbetalas inte eventuella aktiva erbjudanden. Erbjudandena upphör och går inte att utnyttja till framtida användning efter att ändringen har fått effekt. Du kan dock fortsätta utnyttja dem under tiden.

Du kan se erbjudanden som är kopplade till tidigare faktureringsinställningar genom att välja den tidigare faktureringsinställningen på sidan Ändringar av fakturamottagare och sedan gå till sidan Erbjudanden.

Ta reda på statusen på dina erbjudanden

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.

Om du vill se hur långt du har kvar till ditt tillgodohavande kan du gå till sidan Erbjudanden i ditt konto. Sidan uppdateras med några timmars mellanrum. Du kan snabbt ta reda på hur det går för dig, se statusen på eventuella tillgodohavanden och se dina förbrukade eller utgångna erbjudanden. Så här tar du reda på statusen på dina erbjudanden:

1. Klicka på ikonen Fakturering Faktureringsikon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på Erbjudanden.
  3. På sidan Erbjudanden ser du alla kampanjkoder som är kopplade till dina aktuella och aktiva faktureringsinställningar samt relaterade belopp och statusar, inklusive följande:
    • Aktiv: Belöningen som är kopplad till kupongen har redan delats ut.
    • Inlöst: genererar intäkter för närvarande: Kupongen har lösts in men utgiftskravet (till exempel "Spendera 250 kronor och få 500 kronor) har inte uppfyllts ännu.
    • Behandlas: Utgiftskravet (till exempel ”Spendera 250 kronor och få 500 kronor”) har uppfyllts och vårt system behandlar det beviljade tillgodohavandet.
    • Har upphört att gälla: Kupongen upphörde att gälla efter att den löstes in men innan utgiftskravet uppfylldes.
    • Ogiltig: Kupongen var/blev ogiltig.

Du kan även kontrollera hur stor del av ditt tillgodohavande som redan har utnyttjats genom att titta efter i kolumnen Använt från kampanj. Beloppet visas också på sidan Faktureringsöversikt.

Kontrollera förloppet för dina kontoerbjudanden från ditt förvaltarkonto

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.

Du kan se förloppet och statusen på alla erbjudanden som tillämpas på ditt förvaltarkonto. Så här tar du reda på statusen på dina erbjudanden:

1. Klicka på ikonen Fakturering Faktureringsikon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på Erbjudanden.
  3. På sidan Erbjudanden ser du alla kampanjkoder som har lagts till i Google Ads-kontot i ditt förvaltarkonto, inklusive belopp och status (aktiva kuponger, slutförda kuponger, kuponger som har löpt ut och annat).

Observera att detta är en informationsrapport. Användare av förvaltarkonton kan inte tillämpa erbjudanden från förvaltarkontonivå. Följ anvisningarna på kontonivå för att tillämpa en kampanjkod.

Så fungerar kampanjkoder med olika betalningsinställningar

Du kan betala dina Google Ads-kostnader manuellt (manuella betalningar), automatiskt (automatiska betalningar) eller ha en kreditgräns (månadsvis fakturering). Vilken inställning du använder påverkar hur kampanjkoden fungerar. Viktiga saker att tänka på:

Automatiska betalningar

Om du använder automatiska betalningar behöver du bara ange koden före sista giltighetsdatum och börja annonsera. När ditt konto uppfyller kraven för erbjudande kan du inom cirka 35 dagar se hur stor del av tillgodohavandet som du har spenderat i avsnittet Aktiva kampanjer på kortet för den aktuella månaden på sidan Faktureringsöversikt. Om erbjudandet till exempel kräver att du spenderar 250 kronor inom 30 dagar måste du samla på dig klick till ett värde av minst 250 kronor inom 30 dagar innan tillgodohavandet syns i ditt konto.

Erbjudanden kan endast tillämpas på framtida annonseringskostnader. Kostnader som du samlar på dig innan du får ett tillgodohavandet samt efter att du har förbrukat det debiteras enligt betalningsmetoden i ditt konto.

Dina annonser fortsätter visas och samla på sig kostnader efter att du har förbrukat tillgodohavandet. Som alltid i Google Ads kan du stoppa annonseringen när som helst genom att pausa dina kampanjer. Pausade kampanjer samlar inte på sig några ytterligare kostnader.

Manuella betalningar

Om du använder manuella betalningar måste du ange koden före utgångsdatumet och sedan uppfylla villkoren för erbjudandet. Om erbjudandet till exempel kräver att du spenderar 250 kronor inom 30 dagar måste du göra en manuell betalning på minst 250 kronor och dessutom spendera hela beloppet på 250 kronor genom att samla på dig tillräckligt med klick inom 30 dagar. Efter att du har spenderat det belopp som krävs kan du inom cirka 35 dagar se hur stor del av tillgodohavandet som du har spenderat som en underrad i avsnittet Aktiva kampanjer på den aktuella månadens kort på sidan Faktureringsöversikt.

Det är en god idé att göra en första inbetalning som är lite större än minimibeloppet enligt kravet, eftersom Google Ads kan sluta visa dina annonser innan hela beloppet har spenderats. Om du till exempel måste spendera 250 kronor för att kunna utnyttja erbjudandet och du gör en första inbetalning på exakt 250 kronor kan det hända att du aldrig spenderar 250 kronor om kostnaden per klick (CPC) är högre än tillgodohavandet som finns kvar på kontot. Anta att din genomsnittliga CPC är tre kronor. Om du då spenderar hela beloppet minus två kronor förbrukas aldrig de två kronorna eftersom din CPC är högre än det resterande tillgodohavandet på ditt konto.

Information om aktiva kampanjer visas i avsnittet Aktiva kampanjer på månadskortet på sidan Faktureringsöversikt.

Om det finns kampanjer som spenderas under den aktuella månaden ser du avsnittet Erbjudanden i den högra panelen på det öppna månadskortet.

Obs!

Om det dras moms på Google Ads-betalningar i ditt land måste du ta hänsyn till momsen när du beräknar dina inbetalningar.

Ta reda på om moms dras i ditt land.

Månadsvis fakturering

Om du använder månadsvis fakturering ska du ange din kampanjkod efter att ditt konto har kopplats till fakturering. När ditt konto sedan uppfyllt kraven för erbjudandet kan du normalt se hur stor del av tillgodohavandet som du har spenderat på sidan Faktureringstransaktioner inom 35 dagar. Det gör inget om tillgodohavandet är större än vad du förbrukar under en månad. Det outnyttjade beloppet förs över till nästa månad.

Kontobudgetar

Tillgodohavandet ger dig ytterligare annonsering utan att det påverkar din kontobudget. Om du till exempel anger en budget på 2 000 kronor och får ett erbjudande på 500 kronor visas dina annonser tills du har spenderat 2 500 kronor, men du debiteras det ursprungliga budgetbeloppet på 2 000 kronor eftersom de extra 500 kronorna täcks av tillgodohavandet.

Om din budget tar slut innan tillgodohavandet har förbrukats överförs återstående tillgodohavande till nästa budget du aktiverar.