Registreringsveiledning for Google Ads

Konfigurer din første kampanje

I dette trinnet skal du lage din første annonsekampanje. Det er her du skal skrive den første annonseteksten, avgjøre hvor stort budsjettet skal være og velge målgruppen du vil nå med annonsen din.

Vi skal veilede deg gjennom hvert av disse trinnene og gi deg nyttige tips, så du kan komme i gang umiddelbart. Du trenger derfor ikke bekymre deg om du ikke helt vet hva du skal gjøre.

Før du begynner

Google Ads logo Registrer deg for Google Ads

Det ser ikke ut til at du har noen konto. Du kan registrere deg på egen hånd, eller du kan få personlig tilpasset brukerstøtte fra en Google Ads-ekspert helt kostnadsfritt.

Start nå

Du blir ikke belastet før du er ferdig med å opprette en konto og annonsen din får sine første klikk. Det tar omtrent én dag før annonsen din blir godkjent, og du blir bare belastet når noen klikker på den. Når du er pålogget den nye Google Ads-kontoen din, kan du når som helst sette kampanjen på pause eller endre på ting.

1: Avgjør hvor mye du er villig til å bruke

Det er her du skal avgjøre hvor mye du er villig til å betale – i gjennomsnitt – per dag for denne kampanjen.

Tips

Start med et budsjett du er komfortabel med. Når så kampanjen din er kjørt i noen uker, kan du ta en vurdering av resultatene den kaster av seg, og finne ut om du vil justere på enkelte aspekter.

Hvis du bruker et månedlig annonseringsbudsjett, kan du regne ut det gjennomsnittlige dagsbudsjettet ved å dele det månedlige budsjettet på 30,4 (gjennomsnittlig antall dager per måned).

Veiledning
  1. Klikk på blyantikonet Endre for å åpne «Budsjettet ditt»-delen.
  2. Velg ønsket valuta i rullegardinmenyen. Du kan ikke endre valutatype senere, så velg med omhu.
  3. Oppgi det beløpet du i gjennomsnitt er villig til å bruke hver dag.
  4. Klikk på Lagre.

2: Velg målgruppe

I denne delen skal du treffe beslutninger som avgjør hvor annonsen din kan vises, og hvilke søketermer, også kalt søkeord, som skal utløse visning av annonsen.

Steder: Velg de geografiske områdene der du vil at annonsen skal vises

Hvor befinner kundene dine seg? Det er jo der du må vise annonsen. Med Google Ads kan du målrette annonsen mot stedene kundene befinner seg:

• i et bestemt land, i flere land eller i hele verden
  • i bestemte områder i et land, for eksempel delstater eller provinser, i visse byer eller områder eller på bestemte postnumre
  • i et bestemt lokalområde, for eksempel innen kjøreavstand fra bedriften din

For å unngå at du skal bruke budsjettet ditt på irrelevante annonseklikk fra folk utenfor området bedriften din betjener, kan du ekskludere disse områdene fra kampanjens målretting.

Veiledning

Klikk på blyantikonet Endre for å åpne Steder-delen.

Gjør følgende om du vil målrette annonsen mot et land, flere land eller hele verden:

1. Velg det forhåndsinnstilte alternativet som passer.
  2. Klikk på Lagre.

Gjør følgende om du vil målrette annonsen mot bestemte områder i et land, for eksempel delstater eller provinser, byer eller regioner, postnumre eller et land som ikke vises i de forhåndsinnstilte alternativene:

1. Velg La meg velge.
  2. Skriv inn navnet på området eller postnummeret i tekstfeltet.
  3. Klikk på Legg til for å legge til stedet.
  4. For å legge til flere steder, gjenta trinn 2 og 3.
  5. Klikk på Lagre.

Om du vil målrette annonsen mot et bestemt lokalområde, for eksempel et område innenfor kjøreavstand fra bedriften din, må du bruke radiusmålretting:

1. Klikk på Avansert søk.
  2. Klikk på Radiusmålretting.
  3. I søkefeltet skriver du inn adressen til stedet du vil at skal utgjøre sentrum for radiusen. Oppgi så i hvor stor distanse fra dette punktet du vil at annonsen skal målrettes, og velg en måleenhet fra rullegardinmenyen, for eksempel 10 km.
  4. Klikk på Søk for å vise radiusen på kartet.
  5. Sjekk at du målretter annonsene mot riktig område. Når du er ferdig, klikker du på Legg til for å legge til målrettingsradiusen.
  6. Klikk på Ferdig nederst i vinduet.
  7. Klikk på Lagre.

Gjør følgende for å hindre at annonsen vises på steder bedriften din ikke betjener:

1. Velg La meg velge.
  2. Skriv inn navnet på området eller postnummeret i tekstfeltet.
  3. Klikk på Utelat.
  4. For å ekskludere flere steder, gjenta trinn 2 og 3.
  5. Klikk på Lagre når du er ferdig.
Nettverk: nettsteder som viser annonsen din ved siden av søkeresultater eller beslektet innhold

Her skal du avgjøre hvor i Google-nettverket du vil at annonsen skal vises. Dette nettverket er inndelt i to store områder: Googles søkenettverk og Google Displaynettverk. Du må velge hvorvidt du vil annonsere i ett av eller begge disse nettverkene.

Her får du litt mer informasjon om hver av disse:

• Med Googles søkenettverk blir annonsene dine vist sammen med søkeresultater på Googles søkenettsteder samt på nettstedene til Googles søkepartnere. Dette skjer når potensielle kunder søker etter produkter eller tjenester som de du tilbyr. Nye tekstannonser er som standard kvalifisert for visning i Søkenettverket.

Eksempel

Hvis du selger kompaktkameraer, kan annonsen din vises ved siden av søkeresultatene når noen søker etter kompaktkameraer. Fordi annonsen din er knyttet til det vedkommende søker etter, er sjansene større for at denne personen ikke bare er interessert i det du tilbyr, men også klikker på annonsen.

• Med Google Displaynettverk blir annonsene dine vist selektivt på nettsteder og i andre plasseringer (f.eks. i apper og videoer) der det vises annonser knyttet til innholdet på siden.

Display Network placements

Eksempel

Hvis du selger kompaktkameraer, kan annonsen din vises i en blogg om digitale kameraer.

Du blir automatisk satt opp med Displaynettverket. Slik velger du bort dette nettverket:

1. Klikk på blyantikonet Endre for å åpne Nettverk-delen.
    2. Fjern avmerkingen ved siden av Displaynettverket.
    3. Klikk på Lagre.
Søkeord: Velg riktige søkeord for å komme i kontakt med kunder

Med søkeord sikter vi til frasene du velger for å avgjøre når og hvor annonser skal vises. Søkeord brukes for å finne samsvar mellom annonser og termer folk søker etter (eller nettsider de ser på, om du annonserer i Displaynettverket).

Her følger noen tips som gjør det enklere å velge gode søkeord:

• Vær spesifikk: Søkeordene skal være nært knyttet til det du annonserer for. Jo mer relevante og spesifikke søkeordene er i forhold til det brukerne søker etter, desto mer sannsynlig er det at annonsen din fanger oppmerksomheten til potensielle kunder.

Eksempel

Hvis du selger basketballsko for barn, kan du vurdere å bruke følgende søkeord:

ungdom basketball sko
    barn basketball sko
    gutter basketball sko
    jenter basketball sko
    skole basketball sko

Når noen søker etter uttrykket basketballsko for barn eller en lignende term på Google, kan annonsen din vises ved siden av Google-søkeresultatene eller på andre nettsteder som omhandler basketball for ungdom.

• Tenk som en kunde: Hvilke termer og fraser kan det tenkes at folk bruker når de søker etter produktene eller tjenestene dine? For å nå ut til flere kunder kan det være en god idé å ta med andre vanlige termer og ordvarianter i søkeordlisten din.

Vi anbefaler at du velger 5–20 søkeord. Søkeord som består av to eller tre ord (et uttrykk), pleier å være mest effektive.

Erfarne annonsører: Søkeord har som standard fleksibelt samsvar med søk. Med samsvartyper for søkeord kan du finstemme hvilke søk som skal utløse visning av annonsen din.

• Veiledning

1. Klikk på blyantikonet Endre for å åpne Søkeord-delen.
    2. Nå vises det en liste over søkeordene vi har valgt basert på nettstedet ditt. Gå gjennom listen for å se om noen av de foreslåtte søkeordene ikke er relatert til det du annonserer for. For å fjerne irrelevante søkeord, klikk på X.
    3. Legg til eventuelle ekstra søkeord i tekstfeltet, adskilt med komma.
    4. Klikk på Lagre når du er ferdig.

Du kan redigere, fjerne eller legge til søkeord senere, men du må være pålogget Google Ads-kontoen din.

3: Angi bud

Med Google Ads setter du den høyeste prisen du er villig til å betale når en potensiell kunde klikker på annonsen din. Dette kalles det høyeste kostnad per klikk (CPC)-budet.

Bids Tips

Generelt sett kan vi si at jo høyere budet ditt er, og jo mer relevante annonsene og søkeordene dine er, desto mer sannsynlig er det at annonsen din blir vist høyere opp på siden.

Du kan velge mellom to budgivningsalternativer når du oppretter den første kampanjen din:

• La Google Ads administrere budene dine automatisk slik at du får flest mulig klikk innenfor budsjettet ditt. Dette er den enkleste budgivningsstrategien, og den er ideell for nye annonsører eller andre som ikke vil bruke altfor mye tid på å sette og administrere budene sine.
  • Med manuell budgivning kan du selv angi det høyeste CPC-budbeløpet ditt. Dette alternativet passer utmerket for mer erfarne annonsører som regelmessig kan sette av tid til å gjennomgå Google Ads-kontoen sin og justere budene sine for å optimalisere resultatene.
Veiledning
  1. Klikk på blyantikonet Endre for å åpne Bud-delen.
  2. Velg et budgivningsalternativ:

• For automatisk budgivning, velg Angi bud automatisk slik at annonsene mine får flest mulig klikk for budsjettet mitt. (Vi anbefaler at nye annonsører bruker dette alternativet.)
    • For manuell budgivning, velg Jeg ønsker å angi budene manuelt, og oppgi et bud.
  3. Klikk på Lagre.

4: Skriv annonsen

For den første kampanjen din lager du en tekstannonse, som er den enkleste utgaven av de ulike nettannonsene Google Ads tilbyr.

Tips

Annonser er som et ansikt utad for produktene og tjenestene dine. Jo mer relevante og interessante de er for kundene, desto mer sannsynlig er det at kundene klikker på dem.

Nye utleieleiligheter i Oslo – bla gjennom leilighetene på nettet
Annonse www.example.com/oslo/leiligheter
Bilder, plantegninger, priser med mer om leiligheter i Oslo

Ved å følge disse fem tipsene kan du sørge for at annonseteksten blir så god som mulig:

1. Tilpass annonsen etter søkeordene

Annonseteksten bør i størst mulig grad være nært knyttet til søkeordene dine. Dette kan fange oppmerksomheten til personer som har søkt etter disse ordene, og viser at annonsen er relevant med tanke på det de er ute etter.

2. Tilpass annonsen etter landingssiden

Når folk klikker på annonsen din og går til nettstedet ditt, bør de komme til den siden som er mest relevant for det du markedsfører. Dette kalles for landingssiden. Hvis du for eksempel markedsfører herresko til under NOK 500 i annonsen, bør annonsen ha en link til en landingsside der herresko selges for under NOK 500. Jo enklere du gjør det for kundene å finne det de leter etter, desto mer sannsynlig er det at de kjøper noe.

3. Bruk en handlingsfremmende oppfordring

Bruk en virkningsfull, tydelig handlingsfremmende oppfordring for å fortelle kundene hva de kan gjøre på nettstedet ditt etter at de har klikket på annonsen din, for eksempel Kjøp, Bestill nå, Ring oss i dag, Book, Registrer deg eller Få et prisanslag.

4. Ta med konkrete priser eller kampanjer

Fremhev funksjoner eller områder som gjør at bedriften din skiller seg ut fra konkurrentene. Dette kan være priser, spesielle rabatter, eksklusive tilbud eller gratis frakt. Jo mer bedriften din skiller seg ut fra konkurrentene, desto mer sannsynlig er det at annonsene dine appellerer til potensielle kunder.

5. Bruk stor forbokstav i alle ord

Du kan sørge for at tekstannonsen din fanger oppmerksomheten til potensielle kunder, ved å bruke stor forbokstav i alle ord i overskriften og annonseteksten.

Veiledning
  1. Du begynner med å klikke på blyanten Endre for å åpne Tekstannonse-delen.
  2. Skriv inn nettadressen til landingssiden din. Det er hit folk føres etter at de har klikket på annonsen din. Påse at du velger en landingsside som er nært relatert til annonseteksten du bruker.
  3. Skriv inn en overskrift som fanger folks oppmerksomhet. Du har to overskriftfelt å jobbe med, og du kan bruke opptil 30 tegn i hvert felt. Disse overskriftfeltene vises ved siden av hverandre, atskilt med en bindestrek. Det kan hende overskriften vises på flere linjer, avhengig av størrelsen på brukerens skjerm. Sørg for at de to overskriftfeltene er lettleste, og at de er forståelige når de leses hver for seg. Prøv å ta med minst ett av søkeordene dine i overskriften, slik at folk umiddelbart kan se at du tilbyr noe i retning av det de ser etter.
  4. Skriv en kort beskrivelse med de ovennevnte tipsene i bakhodet. Sørg for å ta med en handlingsfremmende oppfordring som Kjøp nå eller Ring oss i dag, samt ett eller to av søkeordene dine. Du bør vurdere å fremheve en bestemt pris eller kampanje slik at annonsen din skiller seg ut.
  5. Hvis du vil at folk som ser annonsen, skal ringe til bedriften din, krysser du av i ruten ved siden av Slå på telefonanrop fra annonsen din og angir telefonnummeret ditt (denne funksjonen er for øyeblikket bare tilgjengelig i utvalgte land). Et telefonnummer eller en klikkbar Ring-knapp vises i annonsen din på mobilenheter. For å spore hvor mange anrop du får fra annonsen din, bruker Google et eget viderekoblingsnummer.
  6. Klikk på Lagre når du er ferdig.

Klikk på Lagre og fortsett for å gå til neste trinn.