Om annonserangering

Annonserangeringen er en verdi som brukes til å avgjøre hvor annonser skal vises på en side i forhold til andre annonser, og om annonsene skal vises i det hele tatt. Annonserangeringen beregnes på nytt hver gang annonsen kan vises. Annonsen konkurrerer i en auksjon, og derfor kan annonseplasseringen variere fra gang til gang, avhengig av konkurransen, søkekonteksten og annonsekvaliteten under selve auksjonen. Med beregningene for toppvisningsandel og absolutt toppvisningsandel ser du hvor annonsene dine vises på søkeresultatsiden.

Tips

Hvis du vil se hvilke plasseringer som annonsene du kjører i Søkenettverket, får på søkeresultatsidene, kan du bruke «Visn.frekv. (abs. topp)» og «Visn.frekv. (topp)», som er beregninger for henholdsvis toppvisningsfrekvens og absolutt toppvisningsfrekvens. Hvis du vil by på sideplasseringer, kan du benytte deg av «Abs. topp-VA i Søkenettv.» eller «Topp-VA i Søkenettv.», som er beregninger for henholdsvis toppvisningsandel og absolutt toppvisningsandel. For å få til dette kan du bruke budgivning med mål for visningsandel og angi øverst eller absolutt øverst på siden som målet.

Slik fastsettes annonserangeringen

Elements of Ad Rank

Google bestemmer hvilke annonser som skal vises, og i hvilken rekkefølge. Dette skjer i en annonseauksjon.

Google Ads beregner annonserangeringen til de enkelte annonsene i auksjonen. Annonserangeringen avgjør om annonsene i det hele tatt kan vises. Annonsen med den høyeste annonserangeringen får vanligvis topplasseringen. Deretter vises annonsen med den nest høyeste annonserangeringen i den neste plasseringen og så videre (forutsatt at annonsene er over de relevante terskelverdiene).

Annonserangeringen bygger på seks hovedfaktorer:

• Budet ditt: Når du angir et bud, forteller du Google Ads hva som er det høyeste beløpet du er villig til å betale for et klikk på annonsen. I praksis betaler du ofte mindre enn dette, og du kan når som helst endre budet.
  • Kvaliteten på annonsene og landingssiden: Google Ads kontrollerer også hvor relevant og nyttig annonsen og nettstedet den fører videre til, er for kunden. Vurderingen av annonsekvaliteten uttrykkes i form av kvalitetspoeng i Google Ads-kontoen din, der du også kan jobbe med å øke poengsummen.
  • Grenser for annonserangering: For å sikre annonser av høy kvalitet har vi fastsatt minstekrav til kvalitet som annonser må innfri for å bli vist.
  • Konkurransenivået under auksjonen: Hvis to annonser med den samme annonserangeringen konkurrerer om den samme plasseringen, har de begge lik sjanse til å vinne den aktuelle plasseringen. Etter som forskjellen mellom annonserangeringen til de to annonsørene øker, øker også sannsynligheten for at annonsen med den høyeste rangeringen vinner auksjonen. Den aktuelle annonsøren må kanskje også ut med en høyere kostnad per klikk som et resultat av den økte vinnersjansen.
  • Konteksten for søket: Under annonseauksjoner har konteksten mye å si. Når annonserangering beregnes, ser vi på søketermene personen har skrevet inn, hens geografiske plassering på søketidspunktet, hvilken type enhet hen bruker (f.eks. mobil eller datamaskin), tidspunktet for søket, innholdet i søketermene, de andre annonsene og søkeresultatene som vises på siden, og andre brukersignaler og -attributter.
  • Den forventede virkningen av annonseelementer og andre annonseformater: Når du oppretter en annonse, kan du velge å legge til mer informasjon i annonsen, for eksempel et telefonnummer, eller flere linker til bestemte sider på nettstedet ditt. Disse kalles annonseelementer. Google Ads anslår hvordan elementer og andre annonseformater du bruker, kommer til å påvirke annonseresultatene.

Eksempel

Her kan du se et forenklet eksempel på hvordan annonserangering fungerer. I det tar vi ikke høyde for alle faktorene nevnt ovenfor. Vi tar heller sikte på å gi deg en generell forståelse av algoritmene våre:

Tenk deg at den respektive annonserangeringen til hver av annonsørene er 80, 50, 30, 10 og 5.

Hvis den laveste annonserangeringen som er nødvendig for at annonsen skal vises ovenfor søkeresultatene, er 40, er det bare de to første annonsørene (med annonserangeringene 80 og 50) som er over grensen og får vist annonsen sin ovenfor søkeresultatene.

Hvis den laveste annonserangeringen som kreves for at annonsen skal vises nedenfor søkeresultatene, er 8, er det bare to av de tre gjenværende annonsørene (med annonserangeringene 30 og 10) som får vist annonsen sin nedenfor søkeresultatene. Annonsøren med annonserangeringen 5 oppfyller ikke minstekravet til annonserangering og får dermed ikke vist noen annonse.

Når det gjelder beregningene for toppvisningsandel og absolutt toppvisningsandel, har annonsøren med annonserangeringen 80 (på den første plasseringen ovenfor søkeresultatene) én visning som kvalifiserer for både toppvisningsandel og absolutt toppvisningsandel. Annonsøren med annonserangeringen 50 (på den andre plasseringen ovenfor søkeresultatene) har én toppvisning. Annonsørene med annonserangeringene 30 og 10 (henholdsvis på den første og den andre plasseringen nedenfor søkeresultatene) har ingen toppvisninger eller absolutte toppvisninger.

Annonserangering Absolutte toppvisninger Toppvisninger Visn.frekv. (abs. topp) % visn. (topp)
Annonsør A 80 1 1 100 % 100 %
Annonsør B 50 0 1 0 % 100 %
Annonsør C 30 0 0 0 % 0 %
Annonsør D 10 0 0 0 % 0 %

For å få en større andel av topplasseringene og de absolutte topplasseringene på søkeresultatsiden kan du

• forbedre kvaliteten på annonsene dine og opplevelsen av landingssiden
  • øke budet ditt

Bedre annonser gir bedre annonserangering

Hver gang noen legger inn et søk som fører til at en annonse kan konkurrere i en auksjon, beregner vi en annonserangering. Denne beregningen utføres på grunnlag av budet ditt og målinger av forventet CTR, annonserelevans, opplevelsen av landingssiden og andre faktorer på auksjonstidspunktet. Vi gjør en vurdering av kvalitetskomponentene på auksjonstidspunktet ved å se på en rekke faktorer. Ved å finstemme faktorene nedenfor kan du heve kvaliteten på komponentene som avgjør annonserangeringen:
  • Forventet klikkfrekvens for annonsen: Denne verdien bygger delvis på tidligere klikk og visninger for annonsen din (justert for faktorer som elementer og andre formater som kan ha påvirket synligheten til en annonse noen har klikket på).
  • Hvor relevant annonsen er for søket: Med dette menes annonsetekstens relevans for det folk søker etter.
  • Kvaliteten på landingssiden: Dette er et mål på hvor relevant og oversiktlig siden din er, og hvor enkelt det er å navigere på den.

Derfor er annonsekvalitet viktig

Kvalitetskomponentene i annonserangeringen brukes på flere forskjellige måter og kan påvirke følgende:
  • Om du er kvalifisert for annonseauksjonen: Vurderingen av annonsekvalitet påvirker grensene for annonserangeringen for annonsene – og dermed også om annonsene i det hele tatt kan vises.
  • Den faktiske kostnaden per klikk (CPC): Jo høyere kvaliteten på annonsene er, desto lavere blir som regel CPC-verdiene. Du betaler med andre ord mindre per klikk jo høyere kvaliteten på annonsene er.
  • Om annonsen er kvalifisert for annonseelementer og andre annonseformater: Annonserangeringen avgjør om annonsen kan vises med annonseelementer og andre annonseformater, for eksempel nettstedslinker.
Jo høyere kvaliteten på annonsene er, desto lavere kostnader og mer effektiv annonsering får du som regel. Google Ads-systemet fungerer best for alle parter når annonsene vi viser, er relevante og i høy grad gjenspeiler det brukerne søker etter.