Övriga begränsade verksamheter: Annonser om mat och dryck som innehåller hög halt av fett, socker och salt

Google tillhandahåller översatta versioner av vårt hjälpcenter. De är dock inte avsedda att ändra innehållet i våra policyer. Engelska är vårt officiella språk och den engelska versionen används som utgångspunkt för att tillämpa våra policyer. Om du vill läsa den här artikeln på ett annat språk kan du använda rullgardinsmenyn längst ned på sidan.

Vissa typer av företag får inte annonsera hos oss eftersom vi vill skydda våra kunder, även om enskilda företag verkar följa våra övriga policyer. Genom vår kontinuerliga granskning samt genom feedback från våra användare, regleringsorgan och konsumentskyddsmyndigheter upptäcker vi då och då produkter eller tjänster som ofta är kopplade till överträdelser. Om vi anser att vissa typer av företag utgör en oskälig risk för användarnas säkerhet eller användarupplevelsen kan vi begränsa eller förhindra visning av relaterade annonser.

Läs mer om policyn för övriga begränsade verksamheter.

Vi begränsar marknadsföring av mat och dryck (F&B) med hög halt av fett, socker och salt (HFSS) i Förenade kungariket och EU i Googles Display-nätverk och på YouTube.

Vi uppmuntrar till ansvarsfull annonsering om mat och dryck. HFSS F&B-annonser och målwebbplatser är tillåtna om de följer policyerna nedan och inte riktar sig till minderåriga. Informationen i denna policy är inte avsedd att utgöra juridisk rådgivning. Vi förväntar oss att alla annonsörer följer lokal lagstiftning i alla regioner som deras annonser är inriktade på, inklusive lokala krav som kan skilja sig från denna HFSS F&B-policy.

Annonser betraktas som marknadsföring av HFSS-produkter om en/ett eller flera livsmedel, drycker eller måltider med HFSS marknadsförs i annonsmaterialet (text, bild, ljud och/eller video) eller på målwebbplatsen.

Annonsörerna måste självdeklarera att de använder ett konto för att köra HFSS F&B-kampanjer. Självdeklarera detta genom att fylla i formuläret här. Denna policy gäller alla HFSS F&B-annonser som visas i Förenade kungariket och EU i Googles Display-nätverk och på YouTube. Annonser i konton som ägaren har självdeklarerat som HFSS F&B-relaterade och som bär HFSS-etiketten visas endast för personer över 18 år.

• Exempel (inte uttömmande): sötade drycker, energidrycker, flottyrmunkar, tårtor, kakor, choklad- och nötkrämer, nöt- och fruktblandningar, nöt-bars med choklad eller godis, milkshake, korv av fläsk- eller nötkött, bacon, pizza, hamburgarmåltider med pommes frites, godis, choklad, sötsaker, smör, salt, kaloririka sötningsmedel, kokosolja.
Obs! Om annonsen eller destinationen innehåller information om näringsinnehåll som visar att produkterna ligger inom godkänt gränsvärde och portionsstorlekar/kalorier omfattas exemplen ovan inte av policyn.
  • Exempel på annonser som inte omfattas av denna policy (inte uttömmande):
    • annonser som marknadsför mat och dryck som inte innehåller hög halt av fett, socker och salt, till exempel 100 % juice, naturell färsk eller fryst frukt, naturella färska eller frysta grönsaker, naturell lättmjölk eller fettfri mjölk, torkade bönor och linser, naturella nötter och frön och andra livsmedel eller drycker utan tillsatt fett, socker, salt eller sötningsmedel
    • annonser om hemkörning från restauranger eller webbplatser med beskrivningar eller recensioner av restauranger, som inte innehåller text, bilder, ljud och/eller video relaterade till HFSS F&B-produkter
    • annonser som innehåller HFSS F&B-produkter men som marknadsför en produkt eller tjänst som inte är relaterad till mat eller dryck, till exempel annonser om turism, tv-program om bakning eller köksrengöringsprodukter
    • annonser som innehåller HFSS F&B-produkter men som förmedlar samhällsinformation om hälsosam kost och hälsosamma matvanor

Alternativ för att åtgärda annonsöverträdelser

Skapa ett separat konto

Om du vill annonsera om HFSS-produkter kräver Google att du självdeklarerar att ditt konto omfattas av HFSS F&B-policyn och att allt annonsmaterial i kontot omfattas av policybegränsningarna gällande HFSS F&B.Om du vill att endast vissa av annonserna ska begränsas måste du skapa ett separat konto och självdeklarera att det är HFSS F&B-relaterat.

Varning! Skicka inte in det här formuläret om du inte annonserar om F&B-produkter eller erbjudanden om F&B-varumärken. Om du skickar in formuläret omfattas alla annonser av begränsad visning för minderåriga i vissa regioner. Det går inte att ta bort HFSS-begränsningar från annonser i ett självdeklarerat konto.

Överklaga policybeslut

Om du anser att dina annonser felaktigt har märkts som HFSS F&B kan du skicka in ett överklagande med information om näringsinnehåll (till exempel en tabell) för att bekräfta att annonserna inte omfattas av HFSS F&B. Gå till hjälpsidan och se till att alla produkter som du marknadsför i annonser och på målwebbplatser följer riktlinjerna för information om näringsinnehåll.

Googles näringsprofil för HFSS F&B

Näringsinnehållet anges per 100 g per portion för att vara tillämpligt globalt och överensstämma med vanliga portionsstorlekar och kalorinivåer för måltider och måltidskomponenter. Om portionsstorleken för den mat eller dryck du annonserar om inte överensstämmer med den angivna portionsstorleken bör du beräkna näringsinnehållet per 100 gram.

Mat och dryck Per Mättat fett (g) Natrium (mg) Totalt socker (g) Tillagt socker (g) Kalorier
Drycker
Alla drycker utom mjölk Angiven portionsstorlek (cirka 2,5 dl) Inte tillämpligt 105 mg Inte tillämpligt 0 Inte tillämpligt
100 g Inte tillämpligt 46 mg Inte tillämpligt 0 Inte tillämpligt

Spannmål/bröd
Bröd, brödprodukter, nudlar, ris, spannmål, pannkakor Angiven portionsstorlek (cirka 100 g) 2 360 10 Inte tillämpligt Inte tillämpligt
100 g 2 360 10 Inte tillämpligt Inte tillämpligt
Frukostflingor Angiven portionsstorlek (cirka 100 g) 1,5 250 6,75 Inte tillämpligt Inte tillämpligt
100 g 5 625 22,5 Inte tillämpligt Inte tillämpligt

Frukter, grönsaker och baljväxter
Bearbetade produkter av frukt, grönsaker och baljväxter Angiven portionsstorlek (cirka 90 g) 2 350 Inte tillämpligt 0 Inte tillämpligt
100 g 2,2 390 Inte tillämpligt 0 Inte tillämpligt

Nötter och frön
Nötter och frön Angiven portionsstorlek (cirka 30 g) 3,5 130 4 Inte tillämpligt Inte tillämpligt
100 g 12 430 13 Inte tillämpligt Inte tillämpligt

Mejeri
Mjölk och mjölkalternativ Angiven portionsstorlek (cirka 245 g) 5 200 22 Inte tillämpligt Inte tillämpligt
100 g 3 82 9 Inte tillämpligt Inte tillämpligt
Ost och ostprodukter Angiven portionsstorlek (cirka 30 g) 3 228 Inte tillämpligt Inte tillämpligt Inte tillämpligt
100 g 10 760 Inte tillämpligt Inte tillämpligt Inte tillämpligt
Yoghurt och yoghurtprodukter Angiven portionsstorlek (cirka 170 g) 5 136 19 Inte tillämpligt Inte tillämpligt
100 g 3 80 11,5 Inte tillämpligt Inte tillämpligt

Kött, fisk, ägg, fågel och köttalternativ
Bearbetade produkter av kött, fågel, fisk, ägg och alternativ Angiven portionsstorlek (cirka 50 g) 2 335 Inte tillämpligt Inte tillämpligt Inte tillämpligt
100 g 4 670 Inte tillämpligt Inte tillämpligt Inte tillämpligt

Måltider och måltidskomponenter
Färdiga rätter och förrätter <315 kalorier (cirka 140 g) 5 545 14 Inte tillämpligt 315
100 g 4 390 10 Inte tillämpligt 225
Komplett måltid <510 kalorier (cirka 300 g) 6,6 660 18 Inte tillämpligt 510
100 g 2,2 220 6 Inte tillämpligt 200

Godis och snacks
Godis och snacks <150 kalorier (cirka 30 g) 1,5 120 6,75 Inte tillämpligt 150
100 g 5 400 22,5 Inte tillämpligt 500

Såser, kryddor och smaktillsatser
Såser, kryddor och smaktillsatser Angiven portionsstorlek (cirka 30 g) 2 135 1,5 Inte tillämpligt Inte tillämpligt
100 g 6,6 450 4,9 Inte tillämpligt Inte tillämpligt