Vi anbefaler at du går til AdSense-siden din, der du finner personlig tilpasset informasjon om kontoen din som kan være nyttig for å lykkes med AdSense.

Annonser for søk

Retningslinjer for Googles tilpassede søkeannonser: alternative søk

Revidert: 13. mars 2023

Med alternative søk mener vi alle de andre måtene søkeresultater kan utløses på (resultatsiden i en søkemotor – SERP-en), annet enn når søk skrives inn i søkefeltet. Søketeksten som genererer SERP-en, kan brukes til å be Google om tilpassede søkeannonser i tråd med retningslinjene på denne siden. I diagrammet nedenfor ser du to typer alternative søk («foreslått søk» og «bla gjennom kategorier») som utløser søkeresultater. Søkeresultatsiden ber om tilpassede søkeannonser ved hjelp av termene i det alternative søket, som i dette tilfellet er «laser printer» (laserskriver).

Alternativt søk-diagram.

Disse retningslinjene gjelder for alternative søk, innholdet i slike søk, plasseringen og formateringen av søkene, den aktuelle søkeatferden og termene i de alternative søkene som tas med i forespørsler om annonser som sendes til Google.

De alternative søkene nedenfor er foreløpig tilgjengelige for publisister som er kvalifisert til å bruke tilpassede søkeannonser. For å bruke disse annonsene må du overholde både de ordinære kravene til alternative søk samt de spesifikke kravene til de ulike alternative søkene.

Merk deg følgende i disse retningslinjene:

• Med «annonser» mener vi annonser som leveres av Google, altså ikke annonser (eller andre annonseringsprodukter eller -tjenester) som leveres av andre parter enn Google.
  • «Innhold» er alt du presenterer til brukerne dine, deriblant publisistgenerert innhold, syndikert innhold, brukergenerert innhold, organiske søkeresultater, annonser (uansett om disse leveres av Google eller tredjeparter) og linker til andre apper og nettsteder.
  • Hvis det er angitt at godkjenning fra Google kreves, omfatter dette kravet bare bruk av Google-tjenester, deriblant annonser fra Google.

Du må påse at din bruk av Google-tjenester, inkludert innhold på områder der Google-tjenester er implementert, er i tråd med disse retningslinjene. Korrigerende tiltak kan iverksettes hvis regler ikke overholdes. Google kan blant annet: (1) suspendere Google-tjenester du bruker, (2) kreve at du innstiller eller modifiserer bruken eller implementeringen av eventuelle Google-tjenester, eller (3) utøve rettighetene selskapet er gitt i henhold til de gjeldende vilkårene for bruk av Google AdSense på nettet eller andre relevante avtaler du har inngått med Google.

Ordinære krav til alternative søk

All bruk av alternative søk i apper eller på nettsteder som er aktivert for tilpassede søkeannonser, er underlagt betingelsene nedenfor:

• I alternative søk kan du ikke ta med innhold som bryter Googles retningslinjer for innhold i programretningslinjene for Google AdSense, gjeldende lov og rett eller tredjepartsrettigheter.
  • Fra tid til annen krever Google at bestemte ord eller uttrykk ikke blir brukt i søk og/eller annonseforespørsler generert via alternative søk.
  • Termene i de alternative søkene som sendes i annonseforespørselen, må samsvare nøyaktig med termene brukeren skrev inn. Eksempelvis må brukerklikk på termen «blomsterbukett» generere en annonseforespørsel med «blomsterbukett» (ikke «blomster» eller «levering av blomsterbuketter»).
  • Du må sørge for at termene i det alternative søket som tas med i annonseforespørselen, først og fremst er utformet for å foreslå de mest relevante søkene, og at de ikke er utformet for å generere spesielle annonser (f.eks. annonser som gir høy kostnad per klikk) eller på annen måte bidrar til en kunstig økning i antallet visninger, klikk og/eller konverteringer.
  • Klikk på alternative søk må utføres av sluttbrukere på nettstedet og sende dem til en søkeresultatside for å være kvalifisert for tilpassede søkeannonser.

I tillegg til disse felleskravene gjelder egne tilleggskrav for spesifikke alternative søk, slik det er beskrevet nedenfor.

Populært søk

«Populært søk» er et alternativt søk generert fra de vanligste tekstsøkene brukerne på nettstedene dine legger inn. Når sluttbrukere klikker på det alternative søket, blir de sendt til en søkeresultatside med tilpassede søkeannonser.

I tillegg til de ordinære kravene til alternative søk er all bruk av alternative søk i form av «populære søk» i apper eller på nettsteder som er aktivert for tilpassede søkeannonser, underlagt betingelsene nedenfor:

• Du kan bare utlede alternative søk fra de mest populære søkene som legges inn av sluttbrukere på nettstedene dine.
  • Du må oppdatere termlisten som vises som alternative søk for populære søk på nettstedene dine, minst én gang i uken.
  • Du må merke det alternative søket for populære søk som «Populært søk» (eller en lignende betegnelse som er godkjent av Google).

Foreslått søk

«Foreslått søk» er et alternativt søk sluttbrukere ser når de skriver inn tekst i søkefeltet. Når de aktivt velger det foreslåtte søket, sendes de til en søkeresultatside med tilpassede søkeannonser.

I tillegg til de ordinære kravene til alternative søk er all bruk av alternative søk i form av «foreslåtte søk» i apper eller på nettsteder som er aktivert for tilpassede søkeannonser, underlagt betingelsene nedenfor:

• Du må sørge for at søketermene som foreslås, er direkte relevante for teksten sluttbrukeren skriver inn i søkefeltet (f.eks. hvis en sluttbruker skriver inn «nida», får hen se et foreslått søk med termen «nidarosdomen».
  • Det må tydelig fremgå at det alternative søket for det foreslåtte søket tilskrives deg eller en tredjepart, ikke Google. For å unngå at det oppstår misforståelser er det ikke tillatt å bruke Googles merkevareelementer i tilknytning til det alternative søket for foreslåtte søk.
  • Visningen av alternative søk for foreslåtte søk på nettstedene dine som har aktivert tilpassede søkeannonser, må ligne på eksempelet nedenfor, med mindre noe annet er godkjent av Google.

Søkefeltdiagram

Relatert søk

«Relatert søk» er en type alternative søk som består av de automatisk genererte termene nedenfor, og når sluttbrukerne klikker på søket, viderekobles de til en søkeresultatside med tilpassede søkeannonser:

• termer relatert til sluttbrukerens tidligere søkeord
  • termer relatert til innholdet på en side

I tillegg til de ordinære kravene til alternative søk er all bruk av alternative søk i form av «relaterte søk» i apper eller på nettsteder som er aktivert for tilpassede søkeannonser, underlagt betingelsene nedenfor:

• Du må merke det relaterte søket som «Relatert søk» (eller en lignende benevnelse Google har godkjent).
  • Du kan maksimalt ha to «enheter for relaterte søk» per side.

Tilleggsbetingelser for søkeresultatsider

• Relaterte søk kan plasseres på disse stedene på sider:
    • til høyre eller venstre for søkeresultatene
    • nedenfor søkeresultatene
    • mellom den øverste annonseenheten og søkeresultatene
  • Alternative søk for relaterte søk som vises øverst på søkeresultatsiden, ovenfor den øverste annonseenheten, må være skriftlig godkjent av Google.
  • Hvis alternative søk for relaterte søk er innfelt i søkeresultater på nettstedet, må minst tre søkeresultater vises ovenfor de alternative søkene for relaterte søk.
  • Du må ikke sette inn alternative søk for relaterte søk i resultater fra programmerbare søkemotorer fra Google.
  • Termene i alternative søk for relaterte søk som vises på søkeresultatsider, kan være generert av Google, deg selv eller en annen kilde. Når Google ikke genererer termene i de relaterte søkene:
    • Det må tydelig fremgå at de relaterte søkene tilskrives deg eller en tredjepart, ikke Google. For å unngå misforståelser kan du ikke bruke Googles merkevareelementer i tilknytning til relaterte søk.

Tilleggsbetingelser for søkeresultatsider med unikt eller originalt innhold

• Relaterte søk kan plasseres på disse stedene på sider:
    • til høyre eller venstre for innholdet
    • under innholdet
    • mellom ulike deler av innholdet
  • Vær oppmerksom på at du ikke kan plassere alternative søk i form av relaterte søk på sider som bryter programretningslinjene for Google AdSense, gjeldende lov og rett eller tredjepartsrettigheter.
  • Termene i relaterte søk som vises på sider som ikke inneholder søkeresultater, skal genereres av Google. Følgende gjelder hvis du kan gi Google forslag til hvilke termer som bør inngå i relaterte søk (Google avgjør etter eget skjønn om termene faktisk skal brukes):
    • Du skal ikke oppgi termer som bryter Googles retningslinjer for innhold i programretningslinjene for Google AdSense, gjeldende lov og rett eller tredjepartsrettigheter.
    • Du må påse at hensikten med termene er å vise brukerne de mest relevante søkene, og at formålet ikke er å generere visninger av bestemte annonser (f.eks. annonser med høy kostnad per klikk) eller bidra til en kunstig økning i antallet klikk, visninger og/eller konverteringer på noen annen måte.
    • Du må sørge for at hensikten med forslagene ikke er å målrette annonser mot bestemte brukere eller grupper av brukere basert på interesser eller andre delte attributter (f.eks. demografisk informasjon).

Bla gjennom kategorier

«Bla gjennom kategorier»-sider er sider brukere kommer til når de navigerer gjennom menyer eller kataloger med innholdsalternativer eller -kategorier. For eksempel kan brukere på et shoppingnettsted bla gjennom tilgjengelige bøker, og deretter avgrense søket ved å klikke på «Sakprosa». På den aktuelle søkeresultatsiden kan brukeren klikke på «Nye forfattere» for å avgrense søket ytterligere. Sidene inneholder stadig færre søkeresultater etter hvert som brukerens søk blir smalere. Generelt sett må kategorier bestå av originalt innhold og ha tilstrekkelig dybde og bredde til å være kvalifisert for tilpassede søkeannonser.

«Bla gjennom kategorier» er et alternativt søk der brukerne blir viderekoblet til en meny eller katalog, og dermed kan de enklere navigere på nettstedet ditt ved at innholdet avgrenses.

I tillegg til de ordinære kravene til alternative søk er all bruk av alternative søk i form av «bla gjennom kategorier»-sider i apper eller på nettsteder som er aktivert for tilpassede søkeannonser, underlagt betingelsene nedenfor:

• Tilpassede søkeannonser kan bare vises ved brukerklikk på alternative søk for «Bla gjennom kategorier» som er tilstrekkelig spesifikke, slik det er fastsatt av Google. Eksempelvis kan tilpassede søkeannonser utløses når sluttbrukere klikker på termen «genser», men ikke på termen «klær».
  • Du kan ta med overordnede kategorier av alternative søk hvis brukerne velger å «bla gjennom kategorier» og dermed utløser et alternativt søk, i annonseforespørsler knyttet til nettopp slike søk (dvs. at du kan ta med katalogoppføringene i navigeringsnivået i slike forespørsler).