Voorraadbeheer

Handleiding voor Ads.txt

Authorized Digital Sellers, of ads.txt is een IAB-initiatief waarmee u ervoor kunt zorgen dat uw digitale advertentievoorraad alleen wordt verkocht via verkopers (zoals AdSense) die u als 'geautoriseerd' heeft aangemerkt. Als u uw eigen ads.txt-bestand maakt, heeft u meer controle over wie advertenties mag verkopen op uw site en voorkomt u dat namaakvoorraad wordt gepresenteerd aan adverteerders.

We raden u ten zeerste aan een ads.txt-bestand te gebruiken. Hiermee kunnen kopers namaakvoorraad identificeren en kunt u meer adverteerdersuitgaven aantrekken die anders mogelijk naar de namaakvoorraad gaan.

Problemen met ads.txt in AdSense oplossen

Als er op uw site een probleem is met ads.txt, ziet u daarover een waarschuwing in uw AdSense-account. Volg de onderstaande stappen om het probleem te verhelpen en ernstige gevolgen voor uw opbrengst te voorkomen.

Opmerking: Het kan enkele dagen duren voordat uw wijzigingen worden weergegeven in AdSense. Als uw site niet veel advertentieverzoeken indient, kan dit tot een maand duren.

Maak een ads.txt-bestand voor uw site

1. Log in op uw AdSense-account.
  2. Klik in de melding op uw homepage op Nu oplossen.
  3. Klik op de pijl-omlaag Pijl-omlaag om het bericht 'Een ads.txt-bestand maken voor ...' te openen.
  4. Klik op Downloaden. Uw ads.txt-bestand wordt automatisch gedownload.
  5. Upload het bestand naar het hoofddomein van uw site (bijvoorbeeld https://example.com/ads.txt).

Hoofdniveaus staan één niveau lager dan wat er staat op de lijst van openbare achtervoegsels (Engelstalig). 'Google.co.uk' is bijvoorbeeld een hoofddomein van 'co.uk', maar 'maps.google.co.uk' niet. Zie de ads.txt-specificatie van IAB (Engelstalig).

Opmerking: Als u gebruikmaakt van een ander advertentienetwerk, moet u niet vergeten dat toe te voegen aan het ads.txt-bestand. Neem contact op met het advertentienetwerk voor hun ads.txt-gegevens.

Voeg uw uitgever-ID toe aan een ads.txt-bestand

1. Log in op uw AdSense-account.
  2. Klik in de melding op uw homepage op Nu oplossen.
  3. Klik op de pijl-omlaag Pijl-omlaag om het bericht 'Voeg uw uitgever-ID toe aan deze ads.txt-bestanden' te openen.
  4. Klik op Kopiëren.
  5. Plak de regel in elk van uw ads.txt-bestanden.

Uw ads.txt-bestand ziet er nu als volgt uit, waarbij pub-0000000000000000 uw eigen uitgever-ID is:

google.com, pub-0000000000000000, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als het ads.txt-bestand wordt gehost op een subdomein?

Google crawlt en dwingt op subdomeinen geplaatste ads.txt-bestanden af wanneer een dergelijk bestand aanwezig is en als hiernaar wordt verwezen via het ads.txt-bestand op het hoofddomein.

Als u naar een subdomein in het ads.txt-hoofddomein wilt verwijzen, voegt u een subdomain=-specificatie toe. Stel dat uw ads.txt-bestand voor example.com moet verwijzen naar het subdomein subdomain.example.com. U voegt deze regel dan toe aan het ads.txt-bestand van het hoofddomein: subdomain=subdomain.example.com.Zie de ads.txt-specificatie van IAB (Engelstalig) voor meer informatie over verwijzing naar subdomeinen.

Opmerking: U hoeft dit alleen te doen als de geautoriseerde verkoper of uw uitgever-ID verschillend is voor het subdomein in vergelijking met het hoofddomein.

Biedt Google ondersteuning voor omleidingen?

Google ondersteunt één HTTP-omleiding naar een bestemming buiten het oorspronkelijke hoofddomein (bijvoorbeeld: example1.com/ads.txt wordt omgeleid naar example2.com/ads.txt). Bekijk de IAB-update.

Meerdere omleidingen worden ook ondersteund, op voorwaarde dat elke omleidingslocatie zich binnen het oorspronkelijke hoofddomein bevindt. Bijvoorbeeld:

• example.com/ads.txt leidt om naar www.example.com/ads.txt
  • example.com/ads.txt leidt om naar subdomain.example.com/ads.txt
  • example.com/ads.txt leidt om naar example.com/page/ads.txt

Hoe stel ik een ads.txt-bestand in voor WordPress?

Overweeg een plug-in te gebruiken om uw ads.txt-bestand te maken in WordPress. Als u al een plug-in gebruikt om advertenties te plaatsen, bevat deze wellicht een functie om uw ads.txt-bestand te maken. Deze zoekopdracht kan u op weg helpen.

Hoe stel ik een ads.txt-bestand in voor Blogger?

Raadpleeg het Helpcentrum van Blogger voor instructies.

In mijn CMS kan ik geen bestand plaatsen op mijn hoofddomein. Wat moet ik doen?

Neem contact op met uw CMS-provider. Deze moet u de mogelijkheid bieden namens u een ads.txt-bestand te hosten.

Hoe dwingt Google ads.txt-bestanden af?

Google gebruikt de content van alle ads.txt-bestanden die worden gehost op een hoofddomein om te bepalen welke verkopersaccounts advertenties mogen weergeven op dat domein. Google voert een veiling uit en retourneert een winnende advertentie voor verzoeken op sites waarvoor een ads.txt-bestand bestaat met een correct opgegeven uitgever-ID. Als de ID in het bestand onjuist is, wordt er geen veiling uitgevoerd voor dat verzoek.

Welke informatie moet worden opgenomen in een ads.txt-bestand?

Maak een tekstbestand met de naam ads.txt en voeg afzonderlijke regels toe voor elke exchange of SSP die is gemachtigd om uw voorraad te verkopen. Elk van deze regels moet drie gegevensvelden bevatten (plus eventueel een vierde veld), in de volgende notatie:

<Field #1>, <Field #2>, <Field #3>, <Field #4>

• <Field #1>: De canonieke domeinnaam van het systeem waar bieders verbinding maken. Dit kan het operationele domein van het systeem zijn als dat afwijkt van het bovenliggende zakelijke domein. Hiermee worden WHOIS- en omgekeerde IP-lookups mogelijk gemaakt om het eigendom duidelijk te maken. De SSP of exchange kan aangeven welke domeinnaam moet worden gebruikt.

Voor Google-verkopersaccounts is de domeinnaam altijd google.com.

• <Field #2>: De uitgever-ID die is gekoppeld aan het verkopers- of reselleraccount voor het systeem in veld 1. Dit veld moet dezelfde waarde bevatten als de waarde die is opgegeven in een SSP- of exchange-transactie (zoals OpenRTB-biedingsverzoeken). In OpenRTB is dit gewoonlijk het veld publisher.id. Voor OpenDirect is dit meestal de organisatie-ID van de uitgever.

Voor Google-verkopersaccounts gebruikt u de uitgever-ID die in elk account wordt weergegeven (bijvoorbeeld pub-0000000000000000). U vindt deze ID als volgt:

Neem alleen het voorvoegsel pub- en de numerieke code van zestien cijfers op in uw declaratie. Verwijder het productspecifieke voorvoegsel (bijvoorbeeld ca- of ca-video-). Als u inkomsten genereert via meerdere Ad Manager- en/of AdSense-accounts, moet u een afzonderlijke rij opnemen voor elk account, met de bijbehorende pub--code.
    Domeinen die een ads.txt-bestand hosten waarbij de uitgever-ID van de verkoper niet wordt vermeld, kunnen geen inkomsten meer genereren via Ad Manager. Daarnaast koopt Google geen advertenties meer op dergelijke sites. We raden u aan uw ads.txt-bestanden te updaten met de uitgever-ID's van elke site waarmee u inkomsten wilt genereren (meer informatie over het updaten van ads.txt in Ad Manager). Als u Scaled Partner Management gebruikt, raden we u aan samen te werken met uw onderliggende partners voor Scaled Partner Management om uw uitgever-ID op te nemen in hun ads.txt-bestanden.
  • <Field #3> Het type account of relatie. Dit veld is niet hoofdlettergevoelig wanneer de gegevens worden geïnterpreteerd.
    • De waarde 'DIRECT' geeft aan dat de uitgever (contenteigenaar) het account uit veld 2 voor het systeem uit veld 1 rechtstreeks beheert en beschikt over een rechtstreeks zakelijk contract tussen de uitgever en het advertentiesysteem.

Google-uitgevers die het account uit veld 2 rechtstreeks beheren, moeten 'DIRECT' opgeven.

• De waarde 'RESELLER' geeft aan dat de uitgever een andere entiteit heeft geautoriseerd om het account uit veld 2 te beheren en de advertentieruimte te verkopen via het systeem uit veld 1.

Google-uitgevers die het account uit veld 2 niet rechtstreeks beheren, moeten 'RESELLER' opgeven. Voor een Ad Manager-account waarvoor Scaled Partner Management wordt gebruikt, moet bijvoorbeeld 'RESELLER' worden opgegeven voor voorraad die niet rechtstreeks wordt beheerd door het account.

• <Field #4> (optioneel): Een unieke ID voor het advertentiesysteem binnen een certificeringsinstantie. Deze ID verwijst naar de entiteit die wordt vermeld in veld 1. De Trustworthy Accountability Group (TAG) is een certificeringsinstantie. Hiervoor zou hier de TAG-ID worden opgenomen.

Voor Google-verkopersaccounts is de TAG-ID f08c47fec0942fa0.