Mainosjakauman hallinta

Ads.txt-opas

Authorized Digital Sellers eli ads.txt on IAB:n (Interactive Advertising Bureaun) hanke, jonka avulla voit varmistaa, että digitaalista mainosjakaumaasi myydään vain sellaisten myyjien (kuten AdSensen) kautta, jotka olet määrittänyt valtuutetuiksi myyjiksi. Luomalla oman ads.txt-tiedoston voit määritellä tarkemmin, kuka saa myydä mainospaikkoja sivustoltasi, ja estää väärennetyn mainosjakauman näyttämisen mainostajille.

Suosittelemme, että käytät ads.txt-tiedostoa. Sen avulla ostajat voivat tunnistaa väärennetyn mainosjakauman ja voit itse saada enemmän mainostuloja, jotka olisivat saattaneet muuten päätyä väärennetyn mainosjakauman tarjoajalle.

Ads.txt-ongelmien korjaaminen AdSensessa

Jos sivustosi ads.txt-tiedostossa on ongelmia, näet ilmoituksen AdSense-tililläsi. Estä tulojesi notkahdus korjaamalla ongelmat seuraavien ohjeiden avulla.

Huom. Muutosten näkymiseen AdSensessa voi mennä muutama päivä. Jos sivustosi tekee mainospyyntöjä vain harvoin, tähän voi mennä jopa kuukausi.

Ads.txt-tiedoston luominen sivustolle

1. Kirjaudu AdSense-tilillesi.
  2. Klikkaa etusivulla näkyvästä ilmoituksesta Korjaa nyt.
  3. Avaa Luo ads.txt-tiedosto ‑viesti klikkaamalla alanuolta Alanuoli.
  4. Klikkaa Lataa. Ads.txt-tiedosto ladataan automaattisesti.
  5. Lataa tiedosto verkkotunnuksesi päätasolle (esim. https://example.com/ads.txt).

Päätasot ovat yhtä tasoa alempana kuin julkisten verkkotunnuspäätteiden luettelossa mainitut päätteet. Esimerkiksi google.co.uk on co.uk-päätteen päätason verkkotunnus, mutta maps.google.co.uk ei ole. Katso IAB:n ads.txt-ohjeet.

Huom. Jos käytät toista mainosverkostoa, muista lisätä se ads.txt-tiedostoon. Selvitä oikeat ads.txt-tiedot ottamalla yhteyttä mainosverkostoon.

Julkaisijan tunnuksen lisääminen ads.txt-tiedostoon

1. Kirjaudu AdSense-tilillesi.
  2. Klikkaa etusivulla näkyvästä ilmoituksesta Korjaa nyt.
  3. Avaa Lisää julkaisijan tunnuksesi näihin ads.txt-tiedostoihin ‑viesti klikkaamalla alanuolta Alanuoli.
  4. Klikkaa Kopioi.
  5. Liitä rivi jokaiseen ads.txt-tiedostoosi.

Ads.txt-tiedostosi pitäisi nyt näyttää tältä (pub-0000000000000000 on oma julkaisijan tunnuksesi):

google.com, pub-0000000000000000, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Usein kysytyt kysymykset

Entä jos ads.txt-tiedostoa hostataan aliverkkotunnuksessa?

Google indeksoi ja valvoo mahdollisia aliverkkotunnuksiin sijoitettuja ads.txt-tiedostoja, ja tiedot noudetaan päätason verkkotunnuksen ads.txt-tiedostosta.

Jos haluat viitata aliverkkotunnukseen päätason verkkotunnuksen ads.txt-tiedostossasi, lisää tiedostoon subdomain=-ilmoitus. Oletetaan esimerkiksi, että tarvitset example.com-verkkotunnuksesi ads.txt-tiedostoon viittauksen subdomain.example.com-aliverkkotunnukseen. Tällöin lisäät seuraavan rivin päätason verkkotunnuksen ads.txt-tiedostoosi: subdomain=subdomain.example.com. Katso IAB:n ads.txt-ohjeista lisätietoja aliverkkotunnukseen viittaamisesta.

Huom. Sinun tarvitsee tehdä tämä vain, jos aliverkkotunnuksellasi on eri valtuutettu myyjä tai julkaisijan tunnus kuin päätason verkkotunnuksellasi.

Tukeeko Google uudelleenohjauksia?

Google tukee yhtä HTTP-uudelleenohjausta alkuperäisen pääverkkotunnuksen ulkopuoliseen kohteeseen (esim. example1.com/ads.txt-tiedoston uudelleenohjausta osoitteeseen example2.com/ads.txt). Tutustu IAB-päivitykseen.

Myös useita uudelleenohjauksia tuetaan, kunhan kunkin uudelleenohjauksen sijainti on alkuperäisen pääverkkotunnuksen sisällä. Tuettuja ovat siis esimerkiksi

• example.com/ads.txt-osoitteen uudelleenohjaus osoitteeseen www.example.com/ads.txt
  • example.com/ads.txt-osoitteen uudelleenohjaus osoitteeseen subdomain.example.com/ads.txt
  • example.com/ads.txt-osoitteen uudelleenohjaus osoitteeseen example.com/page/ads.txt.

Miten määritän ads.txt-tiedoston WordPressiä varten?

Harkitse laajennuksen käyttöä ads.txt-tiedoston luomiseen WordPressissä. Jos käytät jo laajennusta mainosten sijoittamiseen, se saattaa sisältää ominaisuuden, jonka avulla voit luoda ads.txt-tiedoston. Tämä haku voi auttaa sinut alkuun.

Miten määritän ads.txt-tiedoston Bloggeria varten?

Sisällönhallintajärjestelmäni ei anna minun sijoittaa tiedostoa verkkotunnukseni päätasolle. Mitä teen?

Ota yhteyttä järjestelmän toimittajaan, jonka pitäisi tarjota sinulle ads.txt-tiedoston hostaamiseen tarvittavat keinot.

Miten Google valvoo ads.txt-tiedostoja?

Google määrittää päätason verkkotunnuksessa hostattujen ads.txt-tiedostojen sisällön avulla, mitkä myyjätilit saavat näyttää mainoksia kyseisessä verkkotunnuksessa. Google järjestää huutokaupan ja toimittaa voittavan mainoksen sellaisten sivustojen pyynnöille, joiden verkkotunnus sisältää oikealla julkaisijan tunnuksella varustetun ads.txt-tiedoston. Jos tiedoston sisältämä tunnus on virheellinen, kyseiselle pyynnölle ei järjestetä huutokauppaa.

Ads.txt-tiedostoon lisättävät tiedot

Lisää tiedostoon erillinen rivi kullekin valtuutetulle myyjälle. Julkaisijan ads.txt-tiedoston luettelon kullekin riville on lisättävä seuraavat kolme pakollista kenttää (sekä haluttaessa neljäs valinnainen kenttä):

<Kenttä 1>, <Kenttä 2>, <Kenttä 3>, <Kenttä 4>

• <Kenttä 1>: Mainontajärjestelmän verkkotunnuksen nimi (pakollinen)

Tällä tarkoitetaan sen myyntipuolen alustan, mainospörssin, Header bidding ‑säilön tai muun järjestelmän sääntöjen mukaista verkkotunnuksen nimeä, johon tarjoustyökalut ovat yhteydessä. Se voi olla järjestelmän toiminnallinen verkkotunnus (jos se on eri kuin yrityksen ylätason verkkotunnus), jonka avulla WHOIS-haun ja käänteisnimipalvelujen on helpompi osoittaa valtuutetun järjestelmän omistaja selkeästi. Selkeintä on, jos myyntipuolen alusta tai mainospörssi on julkaissut asiakirjan, jossa kerrotaan käytettävä verkkotunnus.

Googlen myyjätilien verkkotunnuksen nimi on aina google.com.

• <Kenttä 2>: Julkaisijan tilin tunnus (pakollinen)

Tämä on myyjän tai jälleenmyyjän tiliin liittyvä tunnus kentän 1 mukaisessa mainontajärjestelmässä. Kentän sisältämän arvon on vastattava tapahtumissa (kuten OpenRTB-huutokaupan hintatarjouspyynnöissä) käytettyä arvoa, jonka myyntipuolen alusta tai mainospörssi on määrittänyt kenttään. OpenRTB:ssä tämä on tyypillisesti publisher.id-kenttä ja OpenDirectissa julkaisijan organisaation tunnus.

Googlen myyjätileillä tulee käyttää kullakin tilillä näkyvää julkaisijan tunnusta (esim. pub-0000000000000000). Löydät tunnuksen näin:

Lisää ilmoitukseesi vain pub-etuliite ja 16-numeroinen koodi. Poista tuotekohtainen etuliite (esim. ca- tai ca-video-). Jos käytät tuloutukseen useita Ad Manager- ja/tai AdSense-tilejä, sinun on lisättävä kullekin tilille erillinen rivi, joka sisältää vastaavan pub-koodin.
    Verkkotunnuksia, joiden ads.txt-tiedosto on julkaistu mutta myyjän julkaisijatunnusta ei ole valtuutettu tiedostossa, ei enää tulouteta Ad Managerin kautta, ja Google ei enää osta mainoksia tällaisille sivustoille. Voit varmistaa, ettei tämä muutos vaikuta tuloihisi, sisällyttämällä ads.txt-tiedostoihin kaikkien tuloutettavien sivustojen julkaisijatunnukset (lue ohjeet ads.txt:n päivittämiseen Ad Managerissa). Jos käytössäsi on Scaled Partner Management, sovi SPM-kumppaneidesi kanssa julkaisijatunnuksesi lisäämisestä heidän ads.txt-tiedostoihinsa.
  • <Kenttä 3>: Tilin tai suhteen tyyppi (pakollinen)

Tällä tarkoitetaan tilin tyypin luettelointia.

• DIRECT-arvo ilmaisee, että julkaisija (sisällön omistaja) hallinnoi suoraan kentässä 2 ilmoitettua tiliä järjestelmässä, joka nimettiin kentässä 1. Tämä on yleensä merkki siitä, että julkaisijan ja mainontajärjestelmän yritykset ovat sopineet läheisestä yhteistyöstä.

Google-julkaisijoiden, jotka hallinnoivat suoraan kentässä 2 ilmoitettua tiliä, tulisi määrittää DIRECT-arvo.

• RESELLER-arvo ilmaisee, että julkaisija on valtuuttanut toisen yhteisön hallinnoimaan kentässä 2 ilmoitettua tiliä ja toimimaan mainospaikkojen jälleenmyyjänä kentässä 1 ilmoitetussa järjestelmässä. Muita tyyppejä saatetaan lisätä myöhemmin. Dataa tulkittaessa on muistettava, että tämä kenttä on kirjainkoosta riippumaton.

Google-julkaisijoiden, jotka eivät hallinnoi suoraan kentässä 2 ilmoitettua tiliä, tulisi määrittää RESELLER-arvo. Esimerkiksi Verkostokumppanin hallinta ‑ominaisuutta käyttävän Ad Manager ‑tilin tulisi määrittää RESELLER-arvo mainosjakauman tilille, jota tili ei hallinnoi suoraan.

• <Kenttä 4>: Varmenteen myöntäjän tunnus (valinnainen)

Tämä on tunnus, jonka avulla mainontajärjestelmä voidaan yksilöidä varmenteen myöntäjän järjestelmässä (tämä tunnus liitetään kentässä 1 ilmoitettuun kohteeseen). Tämänhetkinen varmenteen myöntäjä on Trustworthy Accountability Group (TAG), joten tähän kenttään lisätään TAG-tunnus.

Googlen myyjätilien TAG-tunnus on f08c47fec0942fa0.