Richtlijnen voor meerdere schermen

Informatie-overzicht voor meerdere schermen

Vooral door het toenemende gebruik van smartphones zijn veel mensen doorlopend online. Dit biedt uitgevers veel nieuwe mogelijkheid om in contact te komen met hun gebruikers. Bij een op meerdere schermen gebaseerde benadering kunnen deze mogelijkheden op de lange termijn leiden tot een groter publiek en uiteindelijk tot een hogere opbrengst.

Waarom u een strategie voor meerdere schermen nodig heeft

U kunt de verschuiving naar meerdere schermen op verschillende manieren bekijken op basis van uw eigen gegevens:

Prestatierapporten

Ga naar de pagina Rapporten in uw AdSense-account en open het rapport Platforms.

• Welk percentage van uw verkeer is afkomstig van geavanceerde mobiele apparaten?
  • Is dat percentage veranderd ten opzichte van vorig jaar?
  • Hoe verhoudt het verkeer van geavanceerde mobiele apparaten zich tot de groei van het verkeer van desktopcomputers?
Google PageSpeed Insights
Test uw URL in de tool Google PageSpeed Insights om uw mobiele score te beoordelen.
  • Wat is uw score? Een score van 85 of hoger betekent dat de pagina goed presteert.
  • Lees het gedeelte Mobiele analyse om uw resultaten te analyseren.
Mobielvriendelijke test
De mobielvriendelijke test analyseert een URL en geeft in een rapport aan in hoeverre de webpagina een mobielvriendelijk ontwerp heeft. Een pagina komt in aanmerking voor het label 'mobielvriendelijk' als het voldoet aan de volgende criteria, zoals die zijn gedetecteerd door Googlebot:
  • Er wordt niet met software gewerkt die ongebruikelijk is op mobiele apparaten, zoals Flash.
  • Er wordt tekst gebruikt die te lezen is zonder in te zoomen.
  • Het formaat van de inhoud wordt aangepast aan het scherm zodat gebruikers niet horizontaal hoeven te scrollen of in te zoomen.
  • Links worden ver genoeg uit elkaar geplaatst, zodat er gemakkelijk op de juiste link kan worden getikt

Zie het blogbericht Helping users find mobile-friendly pages voor meer informatie.

Aangepaste dashboards van Google Analytics
Gebruik aangepaste dashboards van Google Analytics om inzicht te krijgen in het gedrag van uw gebruikers.
  • Bekijk het diagram 'Mobiel verkeersgedrag' in het dashboard 'Verkeersgroei' om inzicht te krijgen in de apparaten die uw gebruikers gebruiken, en in het bouncepercentage per apparaatcategorie.
  • Bekijk het diagram 'Betrokkenheid per apparaat' in het dashboard 'Betrokkenheid en loyaliteit' om inzicht te krijgen in de hoeveelheid tijd die uw gebruikers besteden (bijvoorbeeld de gemiddelde sessieduur) per apparaatcategorie.

De populairste werkwijzen voor sites voor meerdere schermen

U kunt uw website op drie manieren gebruiksklaar maken voor meerdere schermen:

• Responsief webontwerp: Een slimme ontwerptechniek die één HTML-codebasis gebruikt voor alle platforms.
  • Dynamische weergave: Bij deze methode detecteert de webserver het type apparaat dat een bezoeker gebruikt. Vervolgens wordt voor dat apparaat een aangepaste pagina ontworpen.
  • Afzonderlijke mobiele site: Een derde optie is een mobiele site maken die losstaat van uw oorspronkelijke desktopsite.

Bronnen voor meerdere schermen waarmee u aan de slag kunt gaan

Hier vindt u enkele bronnen waarmee u aan de slag kunt gaan om uw gebruikers aantrekkelijke mobiele functionaliteit te bieden.

• Web Fundamentals

Web Fundamentals is een uitgebreide hulpbron voor de ontwikkeling van websites voor meerdere schermen. Hier leert u stapsgewijs hoe u een site voor meerdere schermen kunt bouwen.

• Websites maken voor consumenten met meerdere schermen

In de whitepaper Building Multi-Screen Websites (Websites voor meerdere schermen ontwerpen) worden de populairste benaderingen voor sites voor meerdere schermen bekeken. Ook bevat de whitepaper tips waarmee u een aantrekkelijke gebruikerservaring kunt bieden en informatie over hoe u enkele veelvoorkomende fouten kunt vermijden. Download

• Google Developers-gids voor mobiele apparaten

Als u een contentmanagementsysteem (CMS) wilt gebruiken om sites te maken die geschikt zijn voor meerdere schermen, raadpleegt u het gedeelte Customize Your Website Software (Uw websitesoftware aanpassen) in de Google Developers-gids voor mobiele apparaten. De gids voor mobiele apparaten bevat ook een snelle startgids waarmee u uw strategie voor meerdere schermen kunt bepalen.

Inkomsten genereren via meerdere schermen

Bekijk de veelgestelde vragen over het beleid ten aanzien van meerdere schermen om ervoor te zorgen dat u aan het AdSense-programmabeleid voldoet wanneer u inkomsten wilt genereren met uw website voor meerdere schermen.