Kom ihåg att besöka Din AdSense-sida där du hittar anpassad information om ditt konto som hjälper dig att nå framgång med AdSense.

Kontoinställningar

Prisdata och prisinsyn

Med prisdatafilen kan utgivare med faktureringsadress i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) se prisuppgifter för fakturerbara annonser som visas för slutanvändare i EES. Filen finns tillgänglig dagligen som en nedladdningsbar komprimerad CSV-fil. Du kan använda prisdatafiler för att se hur mycket du fick betalt per fakturerbar annons och tillhörande avgifter i samband med annonsen.

När du har begärt åtkomst för att ta emot prisdatafilen kan det ta upp till 48 timmar innan informationen blir tillgänglig. Prisdatafiler som genereras lagras i minst 60 dagar. Ingen rapport genereras om ditt konto inte har någon trafik till slutanvändare inom EES den aktuella dagen. Efter 90 dagars inaktivitet måste du återaktivera åtkomsten och mottagande av rapporter.

Observera följande gällande prisdatafiler:

• Data i prisdatafilen rapporteras i kontots standardvaluta.
  • Du kan välja att dela prisdata på händelsenivå med annonsörerna som köper ditt annonsutrymme. Som standard kan du inte dela din prisdata på händelsenivå. Om du väljer att dela prisdata på händelsenivå kan EES-annonsörer som visar annonser på din webbplats se hur mycket du fick betalt per fakturerbar annons. Om du väljer att inte dela din prisdata delas din data i sammanställd form tillsammans med andra utgivare som visar annonser för en viss annonsör.
    • När du väljer att få åtkomst till icke sammanställd prisdata delar Google data på händelsenivå om bruttointäkt från auktion (mediekostnad), programmatisk avgift på säljsidan, belopp som betalats till utgivaren och andra tillämpliga avgifter som utgivaren har debiterats per fakturerbar annons.

Annonsörsdata, till exempel priset som annonsören har betalat och programmatisk avgift på köpsidan, delas endast om annonsören har samtyckt till att dela denna information. Om en annonsör inte väljer att dela prisdata delas deras data i sammanställd form.

• Google delar inte din prisdata på händelsenivå, till exempel beloppet du har fått som utgivare och den programmatiska avgiften på säljsidan, med annonsörer om du inte samtycker till delning av prisdata.

Om du inte väljer att dela din prisdata delas din data i sammanställd form med andra utgivare som också visar annonser för en viss annonsör.

• Administratörsåtkomst krävs för att (1) välja att ta emot prisdatafiler, (2) ladda ned prisdatafiler och/eller (3) dela prisdata med annonsörer.
  • Data i de nedladdade filerna kan av olika skäl skilja sig från det du ser i ditt konto, bland annat på grund av följande:
    • Prisdatafilen innehåller endast händelser som är faktureringsbara inom EES.
    • Prisdatafilen kan innehålla ojusterad ogiltig trafik på grund av att rapporter genereras varje dag.
    • Ytterligare händelsesignaler kan ha tagits emot efter att filen genererats.
    • Avrundning av monetära värden, valutaomvandlingar eller andra justeringar av fakturor.

Konfigurera och begära åtkomst för att ta emot prisdatafilen

Så här väljer du att ta emot prisdatafilen. Du kan också välja att dela prisdata med annonsörer.

1. Logga in på ditt AdSense-konto.
  2. Klicka på Konto och sedan Inställningar och sedan Kontoinformation och leta reda på avsnittet Prisinsyn.
  3. (valfritt) Om du vill få åtkomst till icke sammanställd prisdata aktiverar du inställningen Åtkomst till icke sammanställd prisdata.
  4. (valfritt) Om du vill tillåta att prisdata delas med annonsörer aktiverar du inställningen Dela din prisdata med annonsörer. Läs igenom informationen och klicka på Godkänn för att godkänna villkoren.
    Som standard kan du inte dela din prisdata på händelsenivå. Om du väljer att dela prisdata på händelsenivå kan EES-annonsörer som visar annonser på din webbplats se hur mycket du fick betalt per fakturerbar annons. Om du väljer att inte dela din prisdata delas din data i sammanställd form tillsammans med andra utgivare som visar annonser för en viss annonsör.
  5. När du har sparat inställningarna kan du ta emot data om prisinsyn. Du kan ladda ned data som en komprimerad CSV-fil från inställningssidan inom 48 timmar efter att du har valt att aktivera funktionen.

Ladda ned prisdatafilen

Prisdata i filen kan skilja sig från andra datakällor för ditt konto på grund av:
  • Prisdatafilen innehåller endast händelser som är faktureringsbara inom EES.
  • Prisdatafilen kan innehålla ojusterad ogiltig trafik på grund av att rapporter genereras varje dag.
  • Ytterligare händelsesignaler kan ha tagits emot efter att filen genererats.
  • Avrundning av monetära värden, valutaomvandlingar eller andra justeringar av fakturor.

Så här laddar du ned prisdatafilen:

1. Logga in på ditt AdSense-konto.
  2. Klicka på Konto och sedan Inställningar och sedan Kontoinformation och leta reda på avsnittet Prisinsyn.
  3. Välj datumet som du vill ladda ned prisdatafilen för.
  4. Klicka på Ladda ned. Den komprimerade CSV-filen med prisdatarapporten börjar laddas ned.

Du kan visa datan genom att öppna CSV-filen i ett kalkylprogram (som Google Kalkylark) eller en kompatibel textredigerare. CSV-filen med prisdata innehåller formatering som inte är standard, till exempel en rubriktabell och en brödtexttabell, vilket kan kräva att anpassade ändringar tolkas programmatiskt.

Det kan ta längre tid att ladda ned CSV-filer med prisdata eftersom de innehåller stora mängder data. Det kan hända att vissa kalkylarksprogram inte kan öppna filerna på grund av det stora antalet rader.

Filstruktur för prisdata

Prisdatarapporter levereras i komprimerat CSV-format och innehåller två separata delar:

• Aggregeringstabell med rubriker: Aggregeringstabellen är en sammanfattning (sammanställning) av alla händelser utan samtycke och är ordnade efter mått på betalning mellan annonsör och utgivare, till exempel CPC-CPM eller CPM-CPM. Den inkluderar inte händelser (1) med en tredjeparts DSP (Demand-Side Platform) eller (2) där annonsörens prisdata avslöjats.

Tabellen innehåller antalet händelser grupperade efter intäktsgenerering och visningsmetod för raden (till exempel CPC eller CPM).

• Tabell för fakturerbar annons: Varje rad i tabellen är en händelse som representerar en fakturerbar annons som visats på en utgivares egendomar. Informationen inkluderar endast fakturerbara annonser för trafik i EES. Data på händelsenivå inkluderar bruttointäkt från auktion (mediekostnad), programmatisk avgift på säljsidan, belopp som betalats till utgivaren och andra tillämpliga avgifter som utgivaren har debiterats.

Viss data på händelsenivå anonymiseras eller är inte tillgänglig, bland annat i följande fall:

• Trafik från en Google-DSP (Demand-Side Platform) där annonsörerna hade faktureringsadresser i EES men inte samtyckte till prisdelning. (Orsak: Inget samtycke; anges som ”NC”) i prisdatafilen
    • Trafik från en Google-DSP (Demand-Side Platform) där annonsörerna inte befann sig i EES och visade en annons på utgivarens egendomar det angivna datumet. (Orsak: Inget samtycke; anges som ”NC”) i prisdatafilen
    • Trafik där en tredje parts (inte Googles) DSP (Demand-Side Platform) visade en annons och annonsen visades på utgivarens egendomar det angivna datumet. (Orsak: Ingen data; anges i prisdatafilen som ett bindestreck ”-”)
    • Trafik där typen av intäktsgenerering mellan annonsör och utgivare inte stämmer överens. Om annonsören till exempel betalade för CPC, men utgivaren fick betalt för CPM. (Orsak: Ingen data; anges i prisdatafilen som ett bindestreck ”-”)

Kolumner i dina prisdatafiler

Kolumnnamn Beskrivning
Antal händelser Antal händelser kopplade till en given rad.
Händelse-id En unik identifierare för varje fakturerbar annons. Detta värde är unikt i alla filer.
Händelsedatum Datumet då händelsen inträffade i ISO-format (ÅÅÅÅ-MM-DD).
Produkttyp Mediets nätverkstyp. Värdena inkluderar:
  • Innehåll
  • Sök
  • Domäner
  • App
  • Video
  • Spel
Belopp som betalats av annonsören Det belopp som annonsören betalade till plattformen på köpsidan för annonsen.
Avgifter för annonsvisning på köpsidan Den programmatiska avgift som annonsören debiteras för annonsvisning på köpsidan på plattformen
Mätning av annonsörsbetalningar Prissättningsmetoden som användes för att beräkna debiteringen till annonsören Värdena inkluderar:
  • CPC – kostnad per klick
  • CPM – kostnad per tusen exponeringar
  • CPA – kostnad per åtgärd
  • CPV – kostnad per visning
  • CPD – kostnad per dag
Bruttointäkt från auktion (mediekostnad) Det belopp som plattformen på köpsidan betalade till auktionen.
Effektiv mediekostnad Mediekostnaden efter avdrag för intäktsdelning som en plattformspartner tagit ut. Om webbplatsen inte är länkad till en plattformspartner blir det samma som mediekostnaden.
Identifierad mediekostnad Mediekostnaden speglar intäkter som identifieras av Google och exklusive belopp som betalats av annonsörer.
Programmatisk avgift på säljsidan Beloppet på Sell-Side Platform som utgivaren betalar för annonsen.
Programmatisk utbetalning till utgivaren Det belopp utgivaren fick betalt för annonsvisningen.
Mått för utgivarens betalning Det mått som utgivaren ersattes enligt. Tillåtna värden:
  • CPC – kostnad per klick
  • CPM – kostnad per tusen exponeringar
  • CPA – kostnad per åtgärd
  • CPV – kostnad per visning
  • CPD – kostnad per dag
  • vCPM – kostnad per tusen synliga exponeringar