Ga naar Uw AdSense-pagina, waar u gepersonaliseerde informatie over uw account vindt om het maximale uit AdSense te halen.

Protected Audience API en AdSense

Als onderdeel van onze tests is AdSense in september 2022 begonnen met advertentieweergave via de Protected Audience API (voorheen bekend als FLEDGE). We voeren op dit moment Protected Audience-veilingen uit voor een beperkt percentage van het AdSense-verkeer.

Wat is de Protected Audience API?

De Privacy Sandbox biedt webtechnologieën die de online privacy van gebruikers beschermen, en ondernemers en ontwikkelaars in staat stellen een bloeiend digitaal bedrijf op te bouwen. Zo blijft het web open en toegankelijk voor iedereen.

Een van de Privacy Sandbox-voorstellen die worden getest in Chrome, is de Protected Audience API (voorheen bekend als FLEDGE). De Protected Audience API biedt nieuwe privacybeschermende manieren om remarketing- en aangepaste doelgroepoplossingen mogelijk te maken. Hierdoor kunnen adverteerders sitebezoekers opnieuw aanspreken.

Bij het gebruik van de Protected Audience API slaat de browser door de adverteerder gedefinieerde interessegroepen op en worden er apparaatspecifieke veilingen gehost om advertenties te tonen. Net als bij interessegroepen kunnen marketeers de Protected Audience API gebruiken om bijvoorbeeld verschillende productcategorieën te tonen en bezoekers die niet hebben geconverteerd of die hun winkelwagen hebben verlaten, opnieuw aan te spreken. Maar anders dan nu zullen bedrijven geen individuele internetgebruikers meer kunnen volgen via cookies van derden.

Hoe AdSense advertenties toont met de Protected Audience API

Als een gebruiker de website van een adverteerder bezoekt, kan de website (of een aanbieder van advertentietechnologie die op de website is ingesloten) de browser van de gebruiker vragen de gebruiker te koppelen aan een specifieke interessegroep. De browser van de gebruiker haalt dan periodiek informatie op over mogelijke advertenties die aan de gebruiker kunnen worden getoond voor elke interessegroep. Dit omvat informatie van adverteerders.

Als een uitgever later een advertentie wil tonen aan de gebruiker, wordt er een advertentieverzoek naar AdSense gestuurd. Dit verzoek bevat geen informatie over de interessegroepen voor de Protected Audience API. Nadat cookies van derden zijn beëindigd, bevat het verzoek geen cookiegegevens van derden meer.

AdSense voert dan een veiling aan de serverzijde uit om de beste, niet op interessegroep gebaseerde advertentie te laten zien. Tijdens de veiling aan de serverzijde zijn de ingestelde uitgeversopties gewoon van toepassing. Na de veiling aan de serverzijde retourneert AdSense de beste, niet op interessegroep gebaseerde advertentie naar de browser, evenals informatie over de uitgeversopties die in de apparaatspecifieke veiling van toepassing zijn.

Ten slotte voert de browser een apparaatspecifieke veiling uit voor alle kandidaten voor op interessegroep gebaseerde advertenties en de beste niet op interessegroep gebaseerde advertentie. Daarna wordt de winnende advertentie getoond.

Afmelden voor de Protected Audience API

Als u zich wilt afmelden voor de Protected Audience API van Chrome, gebruikt u Permissions-Policy van Chrome:

• Stel tijdens de origin trial Permissions-Policy:run-ad-auction=() in de HTTP-reactieheader in als u wilt dat er op uw site geen Protected Audience API-veilingen kunnen worden uitgevoerd, ook niet door AdSense.
  • U kunt ook Permissions-Policy:join-ad-interest-group=() instellen om te voorkomen dat adverteerders gebruikers aan interessegroepen toevoegen op uw site.