Om butiksbetyg

Butiksbetyg hjälper människor att hitta företag som erbjuder kundupplevelser av hög kvalitet, vilket bidrar till att skapa förtroende och möjliggör mer välgrundade köpbeslut. Det innebär att butiksbetyg kan hjälpa säljarna att förbättra resultatet för annonser och organisk produktinformation och leda mer kvalificerade kunder till målsidorna.

Du kommer igång med butiksbetyg på samma sätt oavsett om du vill förbättra betalda annonser eller gratisannonser.

Var och hur butiksbetyg visas

En bild som visar ett säljaromdöme i Google Ads.

Butiksbetyg visar upp kundupplevelsen i din butik i annonser och obetalda format. De kan visas på mobila enheter och på webben i söknätverket och på YouTube. Butiksbetygen kan omfatta

• ett betyg på högst fem stjärnor
  • antalet omdömen som företaget har fått
  • en kvalificerare (till exempel genomsnittlig leveranstid) som visar varför omdömet gavs (om sådana uppgifter finns)
  • en länk där användarna kan läsa de senaste recensionerna.

Annonser

Textannonser

Butiksbetyg visar ett betyg och en kvalificerare bredvid dina textannonser, så att användarna ser vilka annonsörer som får högt betyg för sin service. Ett betyg på 3,5 eller högre krävs för att visa butiksbetyg i textannonser.

En bild som visar ett säljaromdöme i Google Ads.

Obetalt

Utökade resultat

Butiksbetyg med betyg och antal recensioner kan också visas bredvid sökresultat med en viss säljare när kunder handlar på Google.

En bild som visar säljaromdömena i utökade resultat i Google Ads.

Gratisannonser

Butiksbetyg visar ett betyg bredvid en säljares namn när kunder interagerar med en gratis produktannons i Sök eller Shopping. Det bygger upp kundernas förtroende för företag som de vill köpa en produkt från.

En bild som visar den första halvan av säljaromdömet för en produkt i Google Ads.

En bild som visar den andra halvan av säljaromdömet för en produkt i Google Ads.

Så här deltar du

Du kommer igång med butiksbetyg på samma sätt oavsett om du vill förbättra betalda annonser eller gratisannonser.

Google samlar in butiksbetyg från trovärdiga webbplatser som sammanställer recensioner av företag samt från Google-användare. Omdömena speglar främst kundernas allmänna upplevelse av behandlingen av ditt företag efter land. Om du har ett butiksbetyg i ett visst land visas det som standard i dina annonser och din produktinformation.

Om du inte har några recensioner eller butiksbetyg för din butik kan du använda någon av följande tjänster:

Tjänst Beskrivning
Google Kundrecensioner

Ett kostnadsfritt program som samlar in omdömen efter köpet för säljarnas räkning. Programmet hanteras i Google Merchant Center.

Läs om hur du kan registrera dig för Google Kundrecensioner med hjälp av onboardingguiden.

Recensionspartner som stöds Google samarbetar med alla recensionspartner som stöds som visas nedan i den här artikeln. Kontakta den partner du vill samarbeta med.
Utvärdering av Google och/eller andra utvärderingspartner

Programmen mäter och analyserar den kvalitet på shoppingen som onlinebutikerna erbjuder.

Google samlar in uppgifter om utvalda säljare och shoppingupplevelsen de erbjuder via Google Sök och undersökningar utförda på uppdrag av Google. Registrera dig för Google Merchant Center så att Google får större möjlighet att samla in data.

Var omdömena hämtas

Google modifierar inte befintliga omdömen. Eftersom vi vill visa omdömena på ett enhetligt sätt kalibrerar vi butiksbetygen och filtrerar bort sådant vi betraktar som otillförlitligt (till exempel spam och otillåten användning) eller på annat sätt tvivelaktiga recensioner som inte indikerar att en transaktion har ägt rum. Google baserar butiksbetyg på flera källor, bland annat

• Google Kundrecensioner: ett kostnadsfritt program som samlar in omdömen efter köpet för säljarnas räkning. Programmet hanteras i Google Merchant Center.
  • Shoppingrecensioner av din butiksdomän, till exempel kommentarer från de olika recensionspartner som stöds och som anges nedan, utöver Google Sök.
  • Sammanlagda resultatvärden från shoppingundersökningar utförda på uppdrag av Google.
    Obs! Recensioner verifieras inte av Google.

Recensionspartner som stöds

Vi hämtar även feedback från följande oberoende recensionswebbplatser som sammanställer företagsrecensioner. Annonsörer kan kontakta dessa partner för att få hjälp med att samla in recensioner:

Samlar du in säljaromdömen på uppdrag av säljare?
  • Om du redan samarbetar med Google om säljaromdömen och behöver support kontaktar du oss.
  • Om du är en mellanhand för recensioner och vill samarbeta med Google om säljaromdömen kan du läsa våra krav och fylla i intresseformuläret för att få din kvalificering granskad.
    • Obs! Normalt läggs endast en eller två nya partner till globalt per år.

Så kan du se om du har butiksbetyg

För att ta reda på om du har ett butiksbetyg kan du använda nedanstående webbadress. Ersätt {dinwebbadress} med din webbadress: https://www.google.com/shopping/ratings/account/lookup?q={dinwebbadress}.

Du kan se information om din butik och ditt butiksbetyg om din webbplats uppfyller gränsvärdena för säljaromdömen.

Om webbplatsdomänen varierar efter land ska du upprepa ovanstående steg för varje version. Om din webbplats använder samma domän i flera länder och har recensioner i flera länder returnerar webbadressen ovan en sida för ett land. Du kan redigera landskoden i webbläsarens webbadress om du vill se andra länder. Om webbadressen till exempel innehåller ”c=US” kan du uppdatera den till ”c=SE” för att se omdömen för Sverige.

Obs! Om vi saknar information om din butik eller om den inte uppfyller minimigränsen för antal butiksbetyg kanske det inte läses in någon sida med butiksbetyg. Det kanske inte heller läses in några butiksbetyg om webbadressen är ogiltig eller om startsidan är felaktig. Även om du har ett butiksbetyg som är kopplat till din domän är det inte säkert att den visas i dina annonser, eftersom butiksbetyg i annonser är beroende av auktionsdynamik och andra faktorer.

När visas de?

Butiksbetyg visas i söknätverkskampanjer och visas i länder bara om ett av följande kriterier är uppfyllda:

• Google har fått eller samlat in tillräckligt många unika recensioner för landet under de senaste 24 månaderna från Google Kundrecensioner eller våra externa omdömespartner för att kunna beräkna ett butiksbetyg korrekt. Antalet recensioner som behövs kan variera från företag till företag, men de flesta säljare kan få ett omdöme när de har samlat in 100 eller fler kvalificerade recensioner.
  • Google eller dess partner har genomfört en grundlig granskning av webbplatsen.

Dessutom måste båda följande kriterier vara uppfyllda:

• Genomsnittligt sammanräknat betyg ska vara minst 3,5 stjärnor för textannonser.
    • Obetalda annonser kan visa butiksbetyg om det genomsnittliga betyget är lägre än 3,5 stjärnor.
  • Annonsens synliga webbadressdomän måste matcha domänen som betygen gäller.

Recensionerna från kunder i ett visst land bidrar endast till företagets omdöme i det landet.

Vi kanske inte visar butiksbetyg när underliggande feedback saknar koppling till det som marknadsförs i en viss annons.

Tips för annonsörer

Aktivera butiksbetyg för annonser

• Du debiteras inte för butiksbetyg. När någon klickar på dina annonser med butiksbetyg debiteras du som vanligt för klick på din annons. Om du inte vill att butiksbetyg ska visas med dina annonser kan du göra så här för att inaktivera butiksbetyg.
  • Du behöver inte vara Shopping-annonsör eller ha ett Google Merchant Center-konto för att dina annonser eller din produktinformation ska kunna visas med butiksbetyg i söknätverket.

Rapporter om resultat för butiksbetyg