Om Annonsinställningar

I Annonsinställningar kan du anpassa vilka Google-annonser du ser, genom att hantera informationen som Google använder för att visa annonser för dig och göra annonserna du ser mer relevanta för dig.

Vad du kan göra

• Gör annonserna du ser mer relevanta för dig. Aktivera Annonsanpassning, så visas mer relevanta annonser i Googles tjänster och på de fler än två miljoner externa webbplatser och appar som samarbetar med Google för att visa annonser. Du kan även välja bort anpassade annonser helt och hållet på sidan Annonsinställningar. Om du väljer bort anpassningen ser du ändå annonser, men de blir mindre relevanta för dig.
  • Styr vilken information som används för att visa annonser för dig. På sidan Annonsinställningar kan du välja att visa annonser om ämnen du är intresserad av, samt se de demografiska uppgifter och annan information som används för att visa annonser för dig. Observera att ämnena som visas för närvarande bara gäller YouTube.
  • Ta reda på varför du ser vissa annonser. På sidan Annonsinställningar kan du ta reda på vilken information som används för att visa annonser för dig, till exempel dina demografiska uppgifter och vissa av dina intressen.
  • Granska blockerade annonser. Du kan se vilka annonser du har blockerat i Googles produkter.

Öppna Annonsinställningar

Dina kontroller

Det finns tre huvudsakliga kontrollfunktioner på sidan Annonsinställningar:

• När du är inloggad på ditt Google-konto:
    • Annonsanpassning
  • När du är utloggad från ditt Google-konto:
    • Annonsanpassning på webben
    • Annonsanpassning på Google Sök

Annonsanpassning

Google visar annonser på många platser och de kan grupperas in i två huvudsakliga kategorier:

• annonser på Googles tjänster (till exempel Sök och YouTube)
  • annonser som visas på de fler än två miljoner externa webbplatser och appar som samarbetar med Google för att visa annonser

Inställningarna i Annonsanpassning styr vilka Google-annonser som visas när du är inloggad på ditt Google-konto. Inställningarna gäller alla webbläsare och enheter där vi vet att du är inloggad. Så här fungerar det:

• Annonsanpassning på: Google använder informationen i ditt Google-konto för att anpassa annonserna du ser både i Googles tjänster och på webbplatser och i appar som samarbetar med Google för att visa annonser.
  • Annonsanpassning av: Google använder inte din information för att anpassa annonser. Annonserna kan ändå baseras på information som innehållet på webbplatsen eller i appen du använder eller din generella plats.

Om Annonsanpassning är aktiverat, kan du markera kryssrutan under inställningen om du även vill använda Google Kontoaktivitet och information från kontot för att visa bättre annonser på de fler än två miljoner webbplatser och appar som samarbetar med Google för att visa annonser. När du aktiverar ytterligare aktivitetsinformation, gör Google följande:

1. Webbinformation från många webbplatser och appar som samarbetar med Google inkluderas i ditt Google-konto. Här ingår också webbplatser och appar som visar annonser från Google.
  2. Webbinformationen lagras tillsammans med annan data i ditt Google-konto baserat på dina Aktivitetsinställningar.
  3. Google Kontoaktivitet används för att göra annonserna du ser på webbplatser och i appar på webben mer relevanta för dig och för att förbättra Googles tjänster.

Obs!

Beroende på din kontotyp eller dina kontoinställningar kanske du inte ser denna kryssruta. Du kanske till exempel inte ser den om du:

1. använder Google Apps for Work (inklusive Google for Education).
  2. inte har aktiverat inställningarna Annonsanpassning eller Webb- och appaktivitet.

Om du inte ser en kryssruta är den här inställningen inte aktiverad. Google använder då inte din Google Kontoaktivitet för att förbättra annonser på de mer än två miljoner webbplatser och appar som samarbetar med Google för att visa annonser.

Annonsanpassning på webben

Annonsanpassning på webben styr vilka Google-annonser du ser när du har loggat ut från ditt Google-konto och tittar på externa webbplatser och appar. Google använder webbinformation från webbplatser och appar som vi samarbetar med för att visa annonser där.

Annonsanpassning på Google Sök

Annonsanpassning på Google Sök styr vilka annonser du ser när du är utloggad från ditt Google-konto och använder Google Sök. Google använder din aktivitet på Google Sök, till exempel tidigare sökningar, för att visa annonser där.

Här gäller Annonsinställningar

Annonsanpassning

Inställningarna för annonsanpassning gäller alla webbläsare och enheter där du är inloggad med ditt Google-konto. Viktigt att tänka på:

Om du loggar in på Google med flera konton
Varje Google-konto har sina egna Annonsinställningar. Om du har flera konton måste du ange inställningar för varje konto. Tänk på att webbinformation från webbplatser och appar som samarbetar med Google för att visa annonser kan sparas i det första kontot du använde när du loggade in på Google i webbläsaren eller på enheten. Läs mer

Om du använder Google på flera enheter och i flera tjänster
Eftersom Googles tjänster kan användas på enheter och i tjänster från många olika leverantörer, kanske vi inte alltid kan identifiera dig när du använder dem.

Exempel

Josefin använder både Chrome-appen och en app för sociala medier på sin iPhone. Hon har loggat in på sitt Google-konto i Chrome, vilket gör att annonserna hon ser i Chrome-appen påverkas av det hon har angett på sidan Annonsinställningar. Om Josefin klickar på en länk i appen för sociala medier och den öppnas i en webbläsare i appen, påverkar inställningarna för Google-annonser inte de annonser hon ser där.

Några tips på hur du kan få dina Annonsinställningar att gälla i så många situationer som möjligt:

iOS
  • Installera och logga in på minst en av Googles iOS-appar (till exempel Google-appen).
  • Logga in på ditt Google-konto i Safari. Du kan kontrollera om du är inloggad genom att öppna Safari och besöka www.google.se. Om du ser dina uppgifter högst upp till höger (till exempel ditt namn, din e-postadress eller en bild med första bokstaven i ditt namn), är du inloggad på kontot. Om du använder andra iOS-webbläsare, kan du göra likadant när du vill kontrollera om du är inloggad där.
Android
  • Logga in på ditt Google-konto i den webbläsare du använder oftast. Du kan kontrollera om du är inloggad genom att besöka www.google.se i webbläsaren. Om du ser dina uppgifter högst upp till höger (till exempel ditt namn, din e-postadress eller en bild med första bokstaven i ditt namn), är du inloggad på kontot.
  • Logga in på ditt Google-konto i Play Butik. Du kan kontrollera om du är inloggad genom att öppna Play Butik-appen och klicka eller trycka på menyn med tre streck. Om du ser dina uppgifter högst upp till höger, är du inloggad på kontot.
Webbläsare i appar på mobila enheter

I många appar kan du besöka webbplatser via en webbläsare i appen i stället för i den vanliga webbläsaren. Google kan i allmänhet inte använda dina Annonsinställningar på webbplatser du besöker via appar.

Var försiktig. Det är inte alltid säkert att ange lösenord på webbplatser du besöker via appar, i synnerhet inte om du inte ser webbadressfältet.

Webbläsare på datorer och bärbara datorer
  • Logga in på ditt Google-konto. Kontrollera att du är inloggad genom att besöka www.google.se. Om du ser dina uppgifter högst upp till höger (till exempel ditt namn, din e-postadress eller en bild med första bokstaven i ditt namn), är du inloggad på kontot.
Webbläsare som blockerar cookies
Google använder cookies för många olika ändamål, bland annat för att anpassa annonser och identifiera dina annonsinställningar. Om din webbläsare är inställd på att blockera cookies kanske vi inte kan läsa av dina annonsinställningar när du är inloggad på ditt Google-konto

Annonsanpassning på webben

Annonsanpassning på webben styr din upplevelse när du inte är inloggad på ditt Google-konto. Därför gäller inställningarna bara den webbläsare eller enhet du använder.

Annonsanpassning på Google Sök

Annonsanpassning på Google Sök styr din upplevelse när du inte är inloggad på ditt Google-konto. Därför gäller inställningarna bara den webbläsare eller enhet du använder.