På den förbättrade sidan Mitt AdMob hittar du anpassade optimeringstips och kan läsa information om din kontostatus och slutföra konfigureringen.

Utgivarintegrering med IAB TCF v2.0

IAB presenterade version 2.2 av IAB TCF 16 maj 2023. Google som leverantör börjar godkänna TC-strängar med TCF v2.2 från 11 juli 2023. Förfrågningar med TCF v2.2-strängar som skickas före detta datum kan leda till fel.
  • TCF v2.1: Vi fortsätter att ta emot TCF v2.1-strängar, men uppmuntrar CMP:er att följa IAB-vägledning om implementeringsmilstolpar när branschen går över till TCF v2.2.
  • Googles lösningar för samtyckeshantering: Googles lösningar för samtyckeshantering, som finns på fliken Integritet och meddelanden i Ad Manager, AdSense och AdMob, planerar att stödja TCF v2.2 för samtyckesmeddelanden för GDPR senast i början av november, i enlighet med IAB:s uppdaterade slutdatum för implementering av CMP:er den 20 november 2023.

Google kommer att delta i IAB Europes Transparency & Consent Framework v2.0 och följa dess specifikationer och policyer. Vi börjar läsa och skicka med TC-strängen i alla annonsförfrågningar från och med datumet då IAB övergår helt från TCF v1.1 till v2.0. Fram till dess gäller att om en utgivare implementerar en plattform för samtyckeshantering (CMP) enligt IAB TCF v2.0 ändras inte vårt befintliga annonsvisningsbeteende (såvida inte en utgivare aktiverar en betaversion, mer information kommer senare).

Det finns ett antal viktiga punkter gällande implementeringen som utgivare bör tänka på om de väljer att använda IAB TCF v2.0.

För integrering med IAB TCF v2.0 måste utgivare implementera en TCF v2.0-registrerad CMP i sin app. CMP:n skapar TC-strängen (Transparency & Consent) och placerar den i lokalt lagringsutrymme. Sedan använder Googles SDK TC-strängen som hämtas från det lokala lagringsutrymmet.

Du måste installera SDK:et för Google Mobile-annonser (v19.0.0 eller senare för Android, v7.60.0 eller senare för iOS) för att kunna använda IAB TCF v2.0-funktionerna med dina appar.

Om du inte begär samtycke till Google enligt syfte 1 (lagra och/eller få åtkomst till information på en enhet) ska du inte anropa Googles annonstagg.

Allmänna riktlinjer

Om du redan har implementerat en IAB TCF v2.0-registrerad CMP i din app börjar AdMob automatiskt använda TC-strängen från CMP:n utan att du behöver ändra konfigurationen.

Alla val av CMP-leverantörer i din IAB TCF v2.0-registrerade CMP åsidosätter val av annonsteknikleverantörer i kontrollerna för användarsamtycke i EU. Här ingår om du har valt att visa icke-anpassade annonser för alla EES-användare via kontrollerna för användarsamtycke i EU.

Om du har ställt in IAA i annonsbegäran granskar vi detta och inhämtat samtycke enligt TC-strängen och tillämpar den försiktigaste inställningen.

• Skicka med TC-strängen till taggar: GPT, avskrivna GPT-visningar, AdSense- och Ad Exchange-taggar kommunicerar automatiskt med IAB-CMP:n för att vidarebefordra TC-strängen till AdMob utan att utgivaren behöver konfigurera dem. IMA-SDK:et och SDK:et för Google Mobile-annonser hämtar, analyserar och respekterar automatiskt TC-strängen inifrån det lokala lagringsutrymmet. För andra taggtyper måste du skicka med följande signaler manuellt: gdpr={0,1} och gdpr_consent={tc string}.
  • Skicka med TC-strängen till programmatiska kanaler: IAB TC-strängen skickas automatiskt till Googles programmatiska kanaler utan att utgivaren behöver konfigurera dem.
  • Skicka med TC-strängen till icke-programmatiskt annonsmaterial: Kontakta annonsleverantören för att ta reda på om du behöver konfigurera annonsmaterialet ytterligare för att säkerställa att TC-strängen används korrekt. AdMob har stöd för IAB TCF-makrona (GDPR och GDPR_CONSENT_XXXX) så att du manuellt kan skicka med TC-strängen till andra annonsleverantörer vid behov.
  • Skicka med TC-strängen till medlingspartner: IAB TC-strängen är tillgänglig i det lokala lagringsutrymmet på enheten (NSUserDefaults för iOS eller SharedPreferences för Android) så att alla medlingspartner kan hämta, analysera och respektera den i anrop i förfrågningar om medlingsvattenfall.

Policyer för samtycke: Anpassade och icke-anpassade annonser

Som vi meddelade i augusti 2019 beskriver vår kompatibilitetsguide Googles befintliga policykrav, särskilt kraven i Googles policy för användares medgivande inom EU och våra policyer mot signaturinsamling för identifiering (till exempel de som ingår i vårakrav för visning av tredjepartsannonser ). Googles policyer gäller också fortsättningsvis och är i vissa fall mer restriktiva än TCF v2.0.

Utgivarna bör kontrollera registreringsinställningarna för de leverantörer de väljer att arbeta med via TCF v2.0. Följande krav gäller särskilt när Google är leverantör i utgivarens CMP.

Google visar anpassade annonser när alla följande kriterier är uppfyllda:

• Slutanvändaren ger Google sitt samtycke för att
    • lagra och/eller få åtkomst till information på en enhet (syfte 1)
    • skapa en profil för anpassade annonser (syfte 3)
    • välja anpassade annonser (syfte 4)
  • hävda berättigat intresse (eller samtycke, då utgivaren konfigurerar sin CMP för att begära detta) för att
    • välja grundläggande annonser (syfte 2)
    • mäta annonsresultat (syfte 7)
    • tillämpa marknadsundersökningar för att generera insikter om målgrupper (syfte 9)
    • utveckla och förbättra produkter (syfte 10).

Om samtyckeskraven för anpassade annonser inte är uppfyllda visar Google icke-anpassade annonser när samtliga följande kriterier är uppfyllda:

• Slutanvändaren ger Google sitt samtycke för att
    • lagra och/eller få åtkomst till information på en enhet (syfte 1)
  • hävda berättigat intresse (eller samtycke, då utgivaren konfigurerar sin CMP för att begära detta) för att
    • välja grundläggande annonser (syfte 2)
    • mäta annonsresultat (syfte 7)
    • tillämpa marknadsundersökningar för att generera insikter om målgrupper (syfte 9)
    • utveckla och förbättra produkter (syfte 10).

Vi hanterar följande scenarier enligt tabellen nedan:

Beskrivning Annonsvisningsbeteende

Uteblivet samtycke till Google för att lagra och/eller få åtkomst till information på en enhet (syfte 1)

I enlighet med vår befintliga policy för användares medgivande inom EU krävs samtycke till cookies eller mobilidentifierare för både anpassade och icke-anpassade annonser. För icke-anpassade annonser krävs samtycke till användning av cookies eller mobilidentifierare eftersom icke-anpassade annonser fortfarande använder cookies och mobilidentifierare för att motverka bedrägeri och otillåten användning, implementera frekvenstak och generera sammanställda annonsrapporter.

Utgivare ska inte anropa Googles annonstaggar.

Om samtycke till Google saknas för syfte 1 i TC-strängen ignorerar Google annonsbegäran och inga annonser visas.

Global omfattning och out-of-band-omfattning

Enligt vår befintliga policy för användares medgivande inom EU måste du tydligt identifiera varje part som får samla in, ta emot eller använda slutanvändares personuppgifter som ett resultat av din användning av en Google-produkt. Läs mer om omfattningen av rättslig grund

Eftersom det är omöjligt att tydligt identifiera varje part med global omfattning stöder vi inte detta. Under övergångsperioden som inleds när vi börjar läsa och skicka med TC-strängen i alla annonsförfrågningar visar vi icke-anpassade annonser så att utgivarna kan göra justeringar. Efter övergångsperioden på tre månader visar vi inte annonser om TC-strängen indikerar out-of-band-omfattning eller global omfattning.

Ogiltig TC-sträng

TC-strängen kan inte analyseras (till exempel om vissa fält saknas).

Under övergångsperioden som inleds när vi börjar läsa och skicka med TC-strängen i alla annonsförfrågningar visar vi icke-anpassade annonser så att utgivarna kan göra justeringar. Efter övergångsperioden på tre månader visar vi inte annonser om TC-strängen är ogiltig.

Flexibel registrering av leverantörer och begränsningar för utgivare

Enligt TCF v2.0 kan utgivare anpassa en rad olika begränsningar. Utgivarna kan ange sina egna preferenser, som får företräde framför leverantörens preferenser där detta är tillämpligt. Utgivare får aldrig orsaka att en leverantör bedriver verksamhet som strider mot lagen eller för ett syfte som står i konflikt med leverantörens registrering på den globala leverantörslistan. Detta betraktas som begränsningar, eftersom de aldrig utökar omfattningen av vad en leverantör kan göra utan bara begränsar det.

Utgivarna bör kontrollera registreringsinställningarna för de leverantörer de väljer att arbeta med via TCF v2.0. Anta att en leverantör är flexibelt registrerad för ”berättigat intresse” som standardinställning för rättslig grund för ett syfte där Google kräver samtycke enligt vår kompatibilitetsguide. Då gäller att om en utgivare vill anlita leverantören via Google-produkter bör utgivaren välja samtycke för den leverantören i utgivarbegränsningarna i sin CMP.

Google är flexibelt registrerad för syftena 2, 5, 6, 7, 9 och 10 och är registrerad för berättigat intresse som standard. Såvida inte en utgivare konfigurerar sin CMP för att begränsa samtycke till Google för dessa syften tillämpar Google berättigat intresse i alla situationer där detta har etablerats med användaren via CMP. Google är inte flexibelt registrerad för syftena 1, 3 och 4 och kräver alltid samtycke för dessa.

Funding Choices skapar automatiskt utgivarbegränsningar för att kräva samtycke för syftena 3 och 4 om en leverantör har registrerat flexibilitet.

Omfattning av rättslig grund

IAB TCF v2.0 ger utgivare alternativ för att välja omfattningen av rättslig grund för behandling av personuppgifter enligt beskrivningen nedan. Informationen skickas med via TC-strängen. Googles policyer kräver att utgivare väljer antingen (a) tjänstspecifik omfattning eller (b) gruppspecifik omfattning.

• Tjänstspecifik omfattning: Rättslig grund tillämpas endast på den tjänst, till exempel en utgivares webbplats eller app, där den rättsliga grunden inhämtas och hanteras. (TILLÅTET när Google är leverantör)
  • Gruppspecifik omfattning: Rättslig grund tillämpas endast på en fördefinierad grupp tjänster, till exempel ett antal digitala egendomar för en eller flera utgivare som implementerar CMP:er med gruppens omfattning. För varje egendom kan användarna hantera sina val avseende rättslig grund för alla tjänster i gruppen. Alla underordnade digitala egendomar måste presenteras när samtycke begärs. (TILLÅTET när Google är leverantör)
  • Global omfattning: Rättslig grund tillämpas inte bara på den tjänst där den rättsliga grunden inhämtas och hanteras, utan också på alla digitala egendomar som implementerar CMP:er med global omfattning. För varje egendom kan användarna hantera sina val avseende globalt etablerad rättslig grund för alla sådana digitala egendomar. (INTE TILLÅTET när Google är leverantör)
  • Out-of-band (OOB): Rättslig grund har inte fastställts enligt ramverket och återspeglas därför inte i några signaler i ramverket och kan inte hanteras av användare inom ramverket. (INTE TILLÅTET när Google är leverantör)

Utgivarna bör välja tjänstspecifik (eller gruppspecifik) omfattning om de vill arbeta med Google.

Budgivning i realtid (RTB) och budgivning

Algoritmen för IAB TCF v2.0 tillämpas på budförfrågningar, budsvar och annonsmaterial samt på förfrågningar om matchning av cookies.

Vi tillåter att budförfrågningar skickas och aktiverar matchning av cookies när en leverantör registrerar sig för ”Samtycke”, eller i begränsade fall för ”Används inte”, för anpassade annonser (syfte 3 och 4 i TC-strängen). Följande gäller för leverantörer som registrerar sig för ”Samtycke” för syften som avser anpassade annonser (syfte 3 och 4 i TC-strängen) men som har inte godkänts av användaren:

• tar inte emot budförfrågningar
  • får inte svar på förfrågningar om matchning av cookies
  • får inte vinna i en auktion Google blockerar annonsmaterial vars leverantör inte uppfyller våra policykrav från att vinna auktioner eller visa annonser.

Användaren måste dessutom ha gett Google sitt samtycke för syfte 1, 3 och 4.

Medling

Om du har valt att använda IAB TCF v2.0-lösningen måste du kontrollera att du visar alla dina medlingspartner i CMP:n. På så sätt kan Google fortsätta anropa alla partner i medlingsvattenfallet.

TC- och AC-strängarna utvärderas genom annonsvisning innan medlingsvattenfallet skapas och identifierar om medlingspartnern finns i någon av strängarna.

• Om medlingspartnern finns och användaren har gett sitt samtycke eller om berättigat intresse har fastställts för minst ett syfte inkluderas medlingspartnern i medlingsvattenfallet när det skapas.
  • Om medlingspartnern inte finns eller har avvisats av användaren anropas medlingspartnern inte i medlingsvattenfallet.