På den förbättrade sidan Mitt AdMob hittar du anpassade optimeringstips och kan läsa information om din kontostatus och slutföra konfigureringen.

GDPR – översikt och vägledning

Kompatibilitetsguide för leverantörer som arbetar med Google via IAB Europe TCF

IAB Europe har slutfört v2.0 av sitt Transparency and Consent Framework som har utvecklats i samarbete med IAB Tech Lab och deltagande medlemsföretag. Google har nu fullt stöd för TCF v2.0.

Google kräver inte användning av TCF v2.0. I denna artikel beskriver vi hur Google samarbetar med användare som har valt att använda TCF v2.0. Informationen gäller inte personer som inte använder TCF v2.0.

Vad du bör veta innan du registrerar dig

Om du använder IAB TCF v2.0 bör du läsa igenom informationen nedan om Googles interoperabilitet via IAB TCF v2.0 baserat på innehållet i TC-strängen (Transparency & Consent) i IAB TCF v2.0. Google kan komma att uppdatera denna information när som helst.

För enkelhetens skull använder vi frasen ”Google samarbetar med dig via TCF v2.0” nedan för att omfatta flera aspekter av interoperabilitet via TCF v2.0, inklusive men inte begränsat till följande:

• lägga bud på budförfrågningar som Google tar emot
  • skicka budförfrågningar från utgivare via Google till budgivningssystem
  • tillåta annonsspårning och annonsvisning av tredje part

Googles policyer

Vägledningen för interoperabilitet nedan är avsedd att återspegla Googles befintliga policykrav, i synnerhet kraven i Googles policy för användares medgivande inom EU och våra policyer mot identifikation via fingeravtryck (till exempel de som finns i våra krav för visning av tredjepartsannonser). Observera att våra policyer fortsätter att gälla och i vissa fall är mer restriktiva än TCF v2.0.

Ändamål

För varje ändamål nedan gäller att för att Google ska samarbeta med dig via TCF v2.0 måste TC-strängen indikera att samtycke har lämnats av eller berättigat intresse har upprättats gentemot användaren (i tillämpliga fall).

Lagra och/eller få åtkomst till information på en enhet (Ändamål 1)

Om du använder cookies, mobilannonsidentifierare eller annan lokal lagring samarbetar Google med dig via TCF v2.0 om du är registrerad för samtycke för ändamål 1.

I vissa rättskipningsområden, till exempel Tyskland, kan inte samtycke för ändamål 1 begäras av utgivaren via CMP i vissa situationer. Förutsatt att detta indikeras genom TC-strängen samarbetar Google i dessa situationer. I enlighet med vår policy för användares medgivande inom EU kan denna position komma att ändras utifrån den rättsliga utvecklingen och framtida ändringar av riktlinjerna från reglerande myndigheter.

Välja grundläggande annonser (Ändamål 2)

Google samarbetar med dig via TCF v2.0 om du är registrerad för ”samtycke”, ”berättigat intresse”, ”samtycke eller berättigat intresse” eller ”används inte” för Ändamål 2.

Skapa en anpassad annonsprofil och välja anpassade annonser (Ändamål 3 och 4)

Google samarbetar med dig via TCF v2.0 om du är registrerad för ”samtycke” för Ändamål 3 och 4, förutsatt att TC-strängen indikerar att användaren har gett sitt samtycke till båda dessa ändamål.

Google samarbetar också med dig via TCF v2.0 om du är registrerad för ”används inte” för dessa ändamål.

Om du är registrerad för ”berättigat intresse” för Ändamål 3 och/eller 4:

• Om TC-strängen indikerar att annonsanpassning (Ändamål 3 och/eller 4) är tillåten under berättigat intresse samarbetar Google inte med dig via TCF v2.0.
  • Om TC-strängen indikerar att ingen annonsanpassning är tillåten samarbetar Google med dig via TCF v2.0.

Om du är registrerad för ”samtycke eller berättigat intresse som rättslig grund” för Ändamål 3 och/eller 4:

• Om det inte finns några begränsningar för utgivare samarbetar Google med dig via TCF v2.0 förutsatt att den standardmässiga rättsliga grunden är samtycke.
  • Om det finns begränsningar för utgivare:
    • Om begränsningen för utgivare är att du ska arbeta med samtycke som grund samarbetar Google med dig via TCF v2.0 under detta förhållande.
    • Om begränsningen för utgivare är att du ska arbeta med berättigat intresse som grund samarbetar Google inte med dig via TCF v2.0 under detta förhållande.

Skapa en personlig innehållsprofil och välja personligt innehåll (Ändamål 5 och 6)

Google samarbetar med dig via TCF v2.0 om du är registrerad för ”samtycke”, "berättigat intresse”, ”samtycke eller berättigat intresse” eller ”används inte” för Ändamål 5 och/eller 6.

Mäta annonsresultat (Ändamål 7)

Google samarbetar med dig via TCF v2.0 om du är registrerad för ”samtycke”, ”berättigat intresse”, ”samtycke eller berättigat intresse” eller ”används inte” för Ändamål 7.

Mäta innehållsresultat (Ändamål 8)

Google samarbetar med dig via TCF v2.0 om du är registrerad för ”samtycke”, ”berättigat intresse”, ”samtycke eller berättigat intresse” eller ”används inte” för Ändamål 8.

Tillämpa marknadsundersökningar för att generera insikter om målgrupper (Ändamål 9)

Google samarbetar med dig via TCF v2.0 om du är registrerad för ”samtycke”, ”berättigat intresse”, ”samtycke eller berättigat intresse” eller ”används inte” för Ändamål 9.

Utveckla och förbättra produkter (Ändamål 10)

Google samarbetar med dig via TCF v2.0 om du är registrerad för ”samtycke”, ”berättigat intresse”, ”samtycke eller berättigat intresse” eller ”används inte” för Ändamål 10.

Särskilda ändamål

Garantera säkerhet, förebygga bedrägeri och felsöka (Särskilt ändamål 1)

Google samarbetar med dig via TC v2.0 om du är registrerad för ”berättigat intresse” eller ”används inte” för Särskilt ändamål 1.

Tekniskt leverera annonser eller innehåll (Särskilt ändamål 2)

Google samarbetar med dig via TCF v2.0 om du är registrerad för ”berättigat intresse” eller ”används inte” för Särskilt ändamål 2.

Funktioner

Matcha och kombinera offlinedatakällor (Funktion 1)

Google samarbetar med dig via TCF v2.0 om du registrerar dig för Funktion 1 under förutsättning att användaren har fått lämplig information.

Länka olika enheter (Funktion 2)

Google samarbetar med dig via TCF v2.0 om du registrerar dig för Funktion 2 under förutsättning att användaren har fått lämplig information.

Ta emot och skicka automatiskt skickade enhetsegenskaper för identifiering (Funktion 3)

Google samarbetar med dig via TCF v2.0 om du är registrerad för Funktion 3. Vi vill dock påminna om att våra policyer inte tillåter användning av fingeravtryck för identifikation (till exempel i våra krav för visning av tredjepartsannonser), samt att vi kräver att du följer våra policyer, som i vissa fall kan vara mer restriktiva än TCF v2.0, när du arbetar med oss.

Vi arbetar aktivt med att säkerställa efterlevnad av våra policyer och investerar löpande i teknik som känner av fingeravtrycksregistrering på våra plattformar.

Specialfunktioner

Använda exakt data för geolokalisering (Specialfunktion 1)

Google samarbetar med dig via TCF v2.0 om du registrerar dig för denna funktion under förutsättning att användaren har fått lämplig information och där detta är tillämpligt samtycker till användning av Specialfunktion 1.

Aktivt skanna enhetsegenskaper för identifiering (Specialfunktion 2)

Google samarbetar med dig via TCF v2.0 om du är registrerad för Specialfunktion 2. Vi vill dock påminna om att våra policyer inte tillåter användning av fingeravtryck för identifikation (till exempel i våra krav för visning av tredjepartsannonser), samt att vi kräver att du följer våra policyer, som i vissa fall kan vara mer restriktiva än TCF v2.0, när du arbetar med oss.

Krav på makron

För att använda IAB TCF v2.0 måste du lägga till ett makro i annonsmaterialets pixeladresser för att ange var i webbadressen TC-strängen ska infogas och skickas vidare, samt för att identifiera vilka leverantörer som är närvarande.

Om du vill ha allmän hjälp med eller support kring registrering för TCF v2.0 som inte är relaterad till Googles integrering kan du skriva till IAB Europe på framework@iabeurope.eu.

Vanliga frågor

Omfattning

Vilka annonsprodukter omfattas av Googles integrering med IAB TCF v2.0?

Integrering med IAB TCF v2.0 gäller för annonsutrymme från tredje part (inte annonsutrymme som ägs och drivs av Google). Vi inhämtar användarnas samtycke till annonsutrymmen som ägs och drivs av Google via våra egna samtyckesflöden.

Produkter som integreras med IAB TCF v2.0:

• Google Ad Manager
  • AdSense
  • AdMob
  • Google Analytics (för annonseringsfunktioner som används tillsammans med annonsprodukter från Google)
  • Googles displayannonser (för integrerade egendomar)
  • Display & Video 360 och Campaign Manager 360 (för integrerade egendomar)
  • Google Authorized Buyers
  • Funding Choices

Timing

Vad är Googles GVL-id och när visas detta i TCF-ramverket?

Googles GVL-id är 755. Google har officiellt stått med på IAB:s GVL sedan den 23 juli 2020.
Även om Google finns med på GVL börjar vi inte läsa och skicka med TS-strängar förrän vår integrering lanseras. Vi planerar att starta lanseringen av TCF-visning två veckor före lanseringsdatumet för hela integreringen, som är planerad till den 15 augusti 2020

Integreringskrav

Vilka är Googles registreringskrav?

Det finns två saker att särskilja:
  1. Googles registrering som leverantör. Se IAB TCF GVL-registret (.JSON-fil) för Googles registrering som leverantör.
  2. Googles krav på leverantörer och utgivare för att samarbeta med Google. Läs Googles vägledning för interoperabilitet för leverantörer

Kan utgivare som använder IAB TCF v2.0 fortsätta samarbeta med leverantörer som inte är registrerade på GVL när Googles integrering är slutförd?

Vi fortsätter att stödja annonsteknikleverantörer som är certifierade på våra plattformar men som inte är registrerade på GVL via Ytterligare samtycke. Detta är en teknisk specifikation som CMP:er kan implementera för att lägga till Googles annonsteknikleverantörer i samtyckesmeddelanden.
CMP:er måste implementera denna specifikation för att utgivare ska kunna fortsätta samarbeta med leverantörer på Googles lista över annonsteknikleverantörer som inte finns med på IAB GVL.

Varför måste utgivare inhämta samtycke för både ändamål 3 (skapa en anpassad annonsprofil) och ändamål 4 (välj anpassade annonser) för att visa anpassade annonser? Vad händer om en utgivare vill anpassa annonser för en viss användare men inte skapa anpassade profiler för honom eller henne?

Baserat på vår tolkning av kraven i GDPR och direktivet om digital integritet, råd från Artikel 29-gruppen och vår egen dialog med dataskyddsmyndigheter har vi nått den fastställda slutsatsen om lämplig rättslig grund. Ytterligare information om behandlingens typ och omfattning, inklusive tillämplig rättslig grund, beskrivs även i integritetspolicyn.
Google har inte ändrat sina samtyckeskrav efter TCF. Googles kunder (t.ex. utgivare och annonsörer) som använder Googles annonsplattformsprodukter måste följa Googles policy för användares medgivande inom EU.
Utan samtycke för ändamål 3 och 4 kan Google inte erbjuda anpassade annonser. Mer specifikt, med endast samtycke för ändamål 4 och inget samtycke för Google för ändamål 3, visas endast icke-anpassade annonser. Dessa krav är i linje med vår befintliga policy för användares medgivande inom EU som lyder:
Du måste inhämta slutanvändarnas juridiskt giltiga samtycke till att
  • använda cookies eller annat lokalt lagringsutrymme där detta krävs enligt lag [ändamål 1], och
  • samla in, lämna ut [ändamål 3] och använda [ändamål 4] personuppgifter i syfte att anpassa annonser.
Google Ad Manager-utgivare kan i användargränssnittet välja att aktivera eller inaktivera om användarbesöksdata får användas av Google för att skapa användarintresseområden för att inrikta annonser. Att inaktivera dessa inställningar hindrar inte utgivare och RTB-köpare från att visa anpassade annonser, men utgivare måste fortfarande inhämta samtycke för ändamål 3 och 4.

Vad händer om en utgivare bestämmer sig för att inte integrera TCF V.2 och skicka in samtycke till Google som de gör i dag?

Google är inte integrerat med TCF v1.0 och ignorerar därför v1.0 TS-strängar också fortsättningsvis.

Partners är inte skyldiga att använda IAB TCF v2.0. De kan fortsätta använda andra metoder för att följa våra policyer.

• De kontroller för annonsteknikleverantörer som vi lanserade i Ad ManagerAdSense och AdMob förra året för utgivare fortsätter fungera.
  • När utgivare konfigurerar IAB-kompatibla CMP:er och väljer vilka annonsteknikleverantörer de vill arbeta med kan utgivare som genererar intäkter hos Google välja leverantörs-id:n från både IAB:s globala leverantörslista och Googles ATP-lista för alla CMP:er som implementerar Ytterligare samtycke. Utgivare kan fortsätta arbeta med annonsteknikleverantörer som inte finns med på IAB GVL men som är tillgängliga i våra kontroller för annonsteknikleverantörer.
Vi stödjer endast annonsteknikleverantörer som finns i våra kontroller eftersom vår certifieringsprocess fortfarande tillämpas och leverantörer måste vara certifierade för att visa annonser programmatiskt. Vår certifieringsprocess har alltid varit öppen. Leverantörer på IAB:s lista över globala leverantörer som inte finns i våra ATP-kontroller får inte visa annonser.

Integreras AMP med IAB TCF?

AMP har stöd för vanliga ramverk för transparens och samtycke, inklusive IAB TCF v1.0, TCF v2.0 och IAB US Privacy String. Kontakta din plattform för samtyckeshantering (CMP) och dina annonsnätverk för att höra om de har stöd för AMP. AMP läser och skickar strängarna som överförs av ramverken (IAB TCF v1.0, TCF v2.0 och IAB US Privacy String) när de tas emot av CMP:er/annonsnätverk. Läs mer om AMP och samtycke