Käytännöt

Henkilökohtaisten tunnistetietojen (HTT) määritelmä Googlen sopimuksissa ja käytännöissä

Monissa Googlen mainonta‑ ja mittaustuotteita koskevissa sopimuksissa, käyttöehdoissa ja käytännöissä viitataan henkilökohtaisiin tunnistetietoihin (HTT). Kyseisissä sopimuksissa, käyttöehdoissa ja käytännöissä saatetaan kieltää sellaisten tietojen välittäminen Googlelle, joita Google voisi käyttää henkilökohtaisina tunnistetietoina tai jotka se voisi tunnistaa henkilökohtaisiksi tunnistetiedoiksi.

Tässä artikkelissa kerrotaan, miten Google tulkitsee henkilökohtaiset tunnistetiedot silloin, kun termiä ei ole määritetty nykyisessä sopimuksessa tai sovellettavan tuotteen käyttöehdoissa tai käytännöissä. Tällä pyritään minimoimaan sekaannukset asiakkaiden keskuudessa erityisesti EU:n yleisen tietosuoja‑asetuksen (GDPR) valossa. Asetuksen myötä EU:n lainsäädännön mukainen henkilökohtaisten tietojen määritelmä laajenee 25.5.2018.

Googlen HTT‑määritelmä

Google tulkitsee henkilökohtaisiksi tunnistetiedoiksi tiedot, joiden avulla yksilö voidaan suoraan tunnistaa, paikantaa tai tavoittaa. Tällaisia tietoja ovat

• sähköpostiosoitteet
  • postiosoitteet
  • puhelinnumerot
  • tarkat sijainnit (kuten GPS‑koordinaatit, katso alla oleva huomautus)
  • koko nimet tai käyttäjänimet.

Jos esimerkiksi olet julkaisija, jonka sopimuksessa kielletään henkilökohtaisten tunnistetietojen välittäminen Googlelle, Google‑mainoksia näyttävien sivujesi URL‑osoitteet eivät saa sisältää sähköpostiosoitteita, koska kyseiset URL‑osoitteet lähetetään Googlelle minkä tahansa mainospyynnön yhteydessä. Google on pitkään tulkinnut HTT‑kiellon tällä tavalla.

Huom. Tiettyjen tuotteiden ohjekeskuksissa ja käytännöissä on määritetty rajoitettuja keinoja, joilla tietyssä muodossa olevia henkilökohtaisia tunnistetietoja voidaan lähettää Googlelle. Selvyyden vuoksi todetaan, että tämä artikkeli ei vaikuta kyseisiin säännöksiin. Näin ollen tietyt tuotteet esimerkiksi sallivat tarkkojen sijaintitietojen lähettämisen Googlelle edellyttäen, että sovellettavien käytäntöjen vaatimukset täyttyvät.

Googlen HTT‑määritelmään eivät sisälly esimerkiksi

• pseudonyymiset evästetunnukset
  • pseudonyymiset mainontatunnukset
  • IP‑osoitteet
  • muut pseudonyymiset käyttäjätunnisteet.

Jos esimerkiksi IP‑osoite lähetetään mainospyynnön yhteydessä (kuten internetprotokollista johtuen aina yleensä tehdään), kyseinen lähetys ei riko mitään Googlea koskevaa HTT‑välityskieltoa.

Huomaa, että Googlen HTT‑määritelmän ulkopuolelle jääviä tietoja voidaan silti pitää henkilökohtaisina tietoina GDPR:n mukaisesti.