På den förbättrade sidan Mitt AdMob hittar du anpassade optimeringstips och kan läsa information om din kontostatus och slutföra konfigureringen.

Medling

Om AdMob-medlingsgrupper

Vad är AdMob-medling?

Medling är en funktion i AdMob som hjälper dig att hantera alla annonskällor du använder för att visa annonser i dina appar på en och samma plats. Med medling kan du skicka inkommande annonsförfrågningar till flera annonskällor och vara säker på att hitta de bästa tillgängliga annonskällorna som kan tillgodose förfrågningarna. Medlingsfunktionen använder medlingsgrupper för att maximera dina intäkter genom att ranka alla annonskällor baserat på optimerat resultat.

Vad är medlingsgrupper?

Medlingsgrupper är kombinationer av inriktningsinställningar som bidrar till att optimera intäkterna från dina annonsenheter. Du kan skapa medlingsgrupper i förväg och sedan lägga till annonsenheter och annonskällor allt eftersom, eller skapa alla samtidigt. I stället för att ange medlingsalternativ för varje annonsenhet flera gånger kan du ställa in dem en enda gång för alla medlingsgrupper och sedan lägga till annonsenheter i önskade grupper.

Du hittar sidan med medlingsgrupper genom att logga in på ditt AdMob-konto och klicka på Medling i sidofältet.

När du har ställt in medling i AdMob kan du läsa mer om hur du implementerar medling i dina appar i Google Developers-guiden (Android, iOS).

Hämta inspiration. Läs om hur en AdMob-användare ökade sina intäkter med AdMob-medling.

Hur fungerar medlingsgrupper?

När en annonsbegäran skickas till AdMob från en av dina annonsenheter kontrolleras den av AdMob-medlingsfunktionen och jämförs med inriktningsinställningarna för medlingsgrupperna du har skapat.

• Om begäran matchar inriktningen i en av dina medlingsgrupper tillgodoses annonsbegäran genom att en annons visas från någon av de annonskällor som ingår.
  • Om begäran matchar flera medlingsgrupper väljs den grupp som ska tillgodose begäran ut med hjälp av gruppens prioritet i AdMob. Du bör undvika konflikter mellan medlingsgrupper så långt det är möjligt.
  • Om begäran inte matchar någon av dina medlingsgrupper tillgodoses den automatiskt av AdMob-gruppen (standard).
Obs! Medlingsgrupper överför inte data enligt vattenfalls- eller seriekopplingsmetoden mellan varandra. Om en annonsbegäran inte kan matchas med en medlingsgrupp tillgodoses den av AdMob-gruppen (standard). Annonsnätverk som ingår som annonskällor i en medlingsgrupp överför data enligt vattenfallsmetoden när de försöker tillgodose en annonsbegäran.

Exempel

Utgivaren lägger till bannerannonsenheter i en spelapp för Android:

En utgivare har utvecklat en spelapp för Android och vill lägga till tio bannerannonsenheter. Eftersom större delen av appanvändarna befinner sig i Japan vill utgivaren även använda en medlingsgrupp för att hantera annonskällorna som visar annonser för användare i Japan.

Först skapar utgivaren alla de tio annonsenheterna i AdMob.

Sedan skapar utgivaren en medlingsgrupp. De väljer följande inställningar:
  • Format: Banner
  • Plattform: Android
  • Namn: Japanska bannerannonser
  • Plats: Japan

Utgivaren lägger till alla tio annonsenheterna i medlingsgruppen. Därefter lägger utgivaren till och ställer in annonskällorna – flera tredje parts annonsnätverk som ger bra resultat i Japan – och sparar gruppen.

Till sist implementerar utgivaren annonsenheterna och medling i appen.

Vad avses med prioritet för en medlingsgrupp?

Prioritetsfunktionen ger AdMob information om vilken medlingsgrupp som är viktigast för dina intäktsmål. När flera medlingsgrupper kan tillgodose en annonsbegäran utgår AdMob från värdet i kolumnen Prioritet för att välja vilken medlingsgrupp som ska användas.

Det finns några saker som är viktiga att tänka på när du ställer in prioritet:

• När fler än en medlingsgrupp matchar inriktningen på en annonsbegäran (plats, plattform osv.) väljs medlingsgruppen med högst prioritet (lägst siffra) ut för att tillgodose annonsbegäran.
  • Den högsta prioritet som kan ställas in är 1.
  • Den lägsta prioriteten motsvarar antalet medlingsgrupper som du har skapat. Exempel: Om du har fem medlingsgrupper är 5 den lägsta prioritet som kan ställas in. Om du ställer in prioriteten på 8 ändras den automatiskt till 5.

Efter att en annonsbegäran har matchats med en medlingsgrupp överförs data enligt vattenfallsmetoden genom gruppens annonskällor.

Exempel

Annonsbegäran från en kanadensisk Android-användare:

AdMob tar emot en annonsbegäran från en Android-användare i Vancouver i Kanada. Annonsbegäran matchar tre av utgivarens medlingsgrupper:

• bannerannonser för Android i Nordamerika (prioritet 3, använder InMobi, Flurry och AdMob-nätverket)
  • bannerannonser för Android över hela världen (prioritet 5, använder AdFalcon, Flurry och AdMob-nätverket)
  • bannerannonser för Android i Kanada (prioritet 1, använder Flurry, Chartboost och AdMob-nätverket)

Medlingsgruppen Bannerannonser för Android i Kanada väljs för att visa annonsen eftersom dess prioritet är 1, vilket är högre än de andra grupperna. Annonsbegäran överför data enligt vattenfallsmetoden genom de annonskällor som ingår i medlingsgruppen: Flurry följt av Chartboost följt av AdMob-nätverket.

Hur fungerar budgivning och vattenfallsannonskällor tillsammans i en medlingsgrupp?

När du använder både annonskällor för budgivning och vattenfallsannonskällor i en medlingsgrupp är det en hybridkonfiguration. När annonsbegäran matchar din medlingsgrupp sker budgivningen i realtid. Annonskällan för budgivning som vinner auktionen placeras i medlingsvattenfallet tillsammans med dina vattenfallsannonskällor.

Om annonskällan för budgivning som vann auktionen placeras först i medlingsvattenfallet får den möjlighet att visa annonsen. Men om annonskällan för budgivning inte har högst eCPM i medlingsvattenfallet anropas vattenfallsannonskällorna först.

Exempel

Exempel på källor för öppen budgivning och vattenfallskällor i en medlingsgrupp.

I detta exempel vinner Börs B auktionen med budgivning med ett bud på 40 kronor och placeras i medlingsvattenfallet enligt dess eCPM-värde. Nätverk 1 har dock ett högre eCPM-värde (50 kronor) än det vinnande budet från Börs B. Därför placeras Börs B på andra plats i vattenfallet.

Från denna punkt fungerar vattenfallet som vanligt. Nätverk 1 visar annonsen om det finns en sådan. Annars får Börs B möjlighet att visa annonsen.

Undvika konflikter mellan medlingsgrupper

Du kan undvika konflikter genom att planera i förväg. Om du uttryckligen inriktar dig på ett land/en region, en plattform eller ett annonsformat i en medlingsgrupp vill du troligen utesluta den inriktningen från andra medlingsgrupper som du skapar.

I exemplet ovan hade utgivaren redan skapat en specifik grupp som var inriktad på bannerannonsförfrågningar från Android-användare i Kanada. Utgivaren hade kunnat undvika konflikten mellan grupperna genom att utesluta Kanada från de andra medlingsgrupperna för bannerannonser på Android.

Om du skapar många medlingsgrupper för att hantera dina annonskällor kommer det dock att uppstå konflikter då och då. Det är viktigt att du väljer rätt prioritet för dina medlingsgrupper så att AdMob kan använda dem för att maximera dina intäkter på ett effektivt sätt.

AdMob-gruppen (standard)

I de flesta fall jämförs annonsförfrågningar som AdMob tar emot med dina medlingsgrupper och tillgodoses av medlingsgruppen med matchande kriterier. Vissa annonsförfrågningar matchar dock ingen av dina medlingsgrupper.

AdMob-gruppen (standard) försöker automatiskt tillgodose alla annonsförfrågningar som inte matchar någon av dina medlingsgrupper. Den hämtar annonser direkt från AdMob-nätverket.

AdMob-gruppen (standard) skapas automatiskt på fliken Medlingsgrupper.

Exempel

Utgivaren skapar medlingsgrupper för specifika platser:
En utgivare har skapat följande sex medlingsgrupper i AdMob:
  • mellansidesannonser för Android-användare i Finland
  • mellansidesannonser för iOS-användare i Finland
  • mellansidesannonser för Android-användare i Norge
  • mellansidesannonser för iOS-användare i Norge
  • mellansidesannonser för Android-användare i Sverige
  • mellansidesannonser för iOS-användare i Sverige

Samtliga sex medlingsgrupper utesluter platser i andra länder.

Om en person använder appen på en iOS-enhet i Finland skapas en begäran om en mellansidesannons som tillgodoses av medlingsgruppen ”mellansidesannonser för iOS-användare i Finland”.
Men vad händer om en Android-användare i Danmark genererar en begäran om mellansidesannons? Annonsbegäran matchar inte någon av grupperna, så den uppfylls istället av AdMob-gruppen (standard).