Alleen beschikbaar in Google Ad Manager 360.

Over door de uitgever verstrekte ID's

Alleen beschikbaar in Google Ad Manager 360

PPID (door de uitgever verstrekte ID) is een Google Ad Manager 360-functie die misschien niet aanstaat voor uw netwerk. Neem contact op met uw accountmanager om PPID te activeren.

Chrome-cookies van derden worden in 2024 beëindigd. Hoewel u nog steeds nieuwe segmenten kunt maken op basis van cookies van derden, raden we u aan een begin te maken met de overstap naar PPID.

Met de door de uitgever verstrekte ID (PPID) kunnen uitgevers Google Ad Manager een ID sturen voor gebruik in frequentielimieten, doelgroepsegmentering en -targeting, opeenvolgende advertentieroulatie en andere beheeropties voor op doelgroepen gebaseerde advertentieweergave op apparaten. #PPID

PPID wordt momenteel niet ondersteund in de bereikrapportage of functie voor het bijhouden van conversies van Ad Manager.

bookmarkGa naar:

Hoe PPID's werken

• De ID die naar Ad Manager wordt gestuurd, moet zodanig worden gehasht of versleuteld dat deze geen betekenis heeft voor Google. De ID mag geen onbewerkte persoonlijk identificeerbare informatie zijn.
  • Als Google weet dat een gebruiker zich heeft afgemeld voor gepersonaliseerde advertenties (bijvoorbeeld via Advertentie-instellingen, beheeropties voor toestemming van gebruikers in de Europese Unie of instellingen voor beperkte gegevensverwerking (BGV)), worden functies uitgezet die het gebruik van PPID voor targeting van advertenties op de webbrowser van de gebruiker toestaan.
  • De gebruiker moet toegang hebben tot een mechanisme om zich af te melden voor gepersonaliseerde advertenties.
  • Als een gebruiker zich afmeldt voor het gebruik van PPID door de uitgever in verband met advertenties, of als de gebruiker de eigen account verwijdert, moet de uitgever onmiddellijk stoppen met het versturen van de PPID van die gebruiker naar Google.

PPID's maken op basis van first-party gegevens

Voor uitgevers die Doelgroepoplossingen gebruiken, kan PPID helpen om duurzame en privacygerichte doelgroepsegmenten van herkende gebruikers samen te stellen zonder afhankelijk te zijn van cookies of ID's van derden. PPID's kunnen worden gebaseerd op de ingelogde gegevens of op basis van pseudonieme first-party cookies. Bepaal eerst welke first-party gegevens u beschikbaar heeft om individuele gebruikers te herkennen.

Als u ingelogde gebruikers heeft, kunt u PPID's ontwikkelen op basis van gegevens van ingelogde gebruikers, zoals een e-mailadres of een unieke ID die is gekoppeld aan een specifieke gebruiker. Op die manier kunt u ook dezelfde gebruiker herkennen als die op meerdere apparaten is ingelogd.

Voor uitgevers zonder ingelogde gebruikers kunnen PPID's nuttig zijn als ze worden ontwikkeld met domeinspecifieke first-party cookies of ID's die zijn ingesteld door de uitgever, meestal aan de serverzijde. Gepseudonimiseerde ID's moeten permanent zijn voor individuele gebruikers in meerdere sessies om te voorkomen dat er voor elke gebruikerssessie nieuwe PPID's worden gegenereerd.

PPID-verwijdering

Als een gebruiker de uitgever vraagt de eigen gebruikersgegevens te verwijderen, kan de uitgever het verwijderingsverzoek voor de gegevens naar Ad Manager sturen zodat de gebruikersgegevens worden verwijderd uit de interne opslagsystemen van Google.

Als de tekenset die wordt gebruikt om de ID te obfusceren +, =, / of $ bevat, moet u de waarde URL-coderen voordat u deze in een tijdelijke URL-aanduiding invoegt.

De uitgever moet het verzoek tot verwijdering van PPID-gegevens starten met deze URL:

https://securepubads.g.doubleclick.net/user_data_deletion?ppid={user's_PPID}&iu={publisher's_AdManager_network_code}

Voorbeeld

https://securepubads.g.doubleclick.net/user_data_deletion?ppid=12JD92JD8078S8J29SDOAKC0EF230337&iu=12345

• Uitgevers kunnen dit proces starten zodra ze een signaal van hun gebruiker ontvangen om gegevensverwijdering aan te vragen.
  • Nadat we dit signaal van de uitgever hebben ontvangen, ontkoppelen onze interne systemen bestaande gebruikersgegevens onmiddellijk van de PPID. Deze gegevens worden daarna binnen 63 dagen helemaal verwijderd.

Verwachte reactie

Als een verzoek is geslaagd, wordt de HTTP-reactiecode 200 geretourneerd. Mislukt een verzoek, dan wordt de HTTP-reactiecode 400 geretourneerd. Als de API voor de verwijdering van PPID-gegevens niet aanstaat, wordt de HTTP-reactiecode 404 geretourneerd.

De ID instellen

Als uw sites/apps gedurende 180 dagen geen Google Ad Manager-advertentieverzoeken (of pixelverzoeken voor doelgroepen) met een bepaalde PPID sturen, moeten de verzoeken opnieuw worden gestuurd om de PPID geldig te maken. Google kan PPID's verwijderen na kortere perioden van inactiviteit om PPID-resources op intelligente wijze te optimaliseren.

Google-uitgeverstags

Gebruik voor websites de methode PublisherProvidedId:

Gedetailleerde methode voor pubService

pubService.setPublisherProvidedId(identifier)

Hiermee worden waarden voor de door de uitgever verstrekte ID ingesteld voor gebruik in frequentielimieten en andere op doelgroepen gebaseerde activiteiten.

Parameters

string-ID: een alfanumerieke ID die wordt verstrekt door de uitgever met een aanbevolen maximumlengte van 150 tekens.

Voorbeeld

<script type="text/javascript">
       googletag.pubads().setPublisherProvidedId('12JD92JD8078S8J29SDOAKC0EF230337');
       googletag.enableServices();
     </script>

SDK voor mobiele advertenties van Google

De klasse GoogleAdManagerExtras bevat een methode met de naam setPublisherProvidedId(string ID). Bekijk de documentatie voor de SDK voor mobiele advertenties van Google voor meer informatie.

Google IMA-SDK

De SDK's voor HTML5, iOS en Android leveren de volgende methoden of eigenschappen om de PPID in te stellen.

Niet-JS-verzoek (ook wel Tagless Request genoemd)

Verzoeken die rechtstreeks aan Google Ad Manager worden gestuurd via /adx of /ad+/jump, die PPID moeten doorgeven, moeten de parameter ppid= bevatten.

Als de tekenset die wordt gebruikt om de ID te obfusceren +, =, / of $ bevat, moet u de waarde URL-coderen voordat u deze in een tijdelijke URL-aanduiding invoegt.

Pixeltags voor Doelgroepoplossingen

Verzoeken die rechtstreeks aan Google Ad Manager worden gestuurd met pixeltags voor Doelgroepoplossingen, moeten de parameter ppid= bevatten.

Als de tekenset die wordt gebruikt om de ID te obfusceren +, =, / of $ bevat, moet u de waarde URL-coderen voordat u deze in een tijdelijke URL-aanduiding invoegt.

Voorbeeldtag voor internet

<script async id="google-pcd-tag" src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/pcd.js" data-audience-pixel="dc_iu=/{ad-manager-network_code}/DFPAudiencePixel;dc_seg={segment_ID};ppid={your_ID}"></script>

Voorbeeldtag voor apps

https://pubads.g.doubleclick.net/activity;dc_iu=/{ad-manager-network_code}/DFPAudiencePixel;ord=%%CACHEBUSTER%%;dc_seg={segment_ID};ppid={your_ID}?gdpr=<0,1>&gdpr_consent=<tc string>&tfua=<0,1>&tfcd=<0,1>

Limieten en vereisten

Als niet wordt voldaan aan de hieronder beschreven vereisten, kunnen PPID's worden genegeerd of verwijderd door onze systemen.

Voor de PPID-waarde geldt het volgende:

• Moet alfanumeriek ([0-9a-zA-Z], ‘+', ‘.', ‘=' ,  '/' , ‘_' , ‘-' , ‘$', ‘,', ‘{‘, ‘}') of een UUID HEX-weergave (8-4-4-4-12) zijn.

Voorbeeld

Hier volgen enkele voorbeelden van correcte PPID's:

• 12JD92JD8078S8J29SDOAKC0EF230337
    • 12jd92jd8078s8j29sdoakc0ef230337
    • 12Jd92jD8078s8j29sDoakc0ef230337
    • 123e4567-e89b-12d3-a456-426614174000
    Uitgevers kunnen met de volgende reguliere expressie controleren of PPID's correct zijn:
    ^[0-9a-zA-Z+.=\/_\-$,{}]{22,150}$

Tools

• Moet minimaal 22 tekens lang zijn.

• Mag maximaal 150 tekens lang zijn.

• Moet gehasht of versleuteld zijn, dus betekenisloos voor Google.

• Moet URL-gecodeerd zijn als deze +, =, / of $ bevat.

Sommige tekens die zijn toegestaan in een geldige PPID-waarde, hebben een speciale betekenis als ze zijn opgenomen in URL's. Als de tekenset die wordt gebruikt om de ID te obfusceren +, =, / of $ bevat, moet u de waarde URL-coderen voordat u deze invoegt in een tijdelijke URL-aanduiding. Dit verschilt van het gebruik van een SDK-methode, zoals pubService.setPublisherProvidedId(identifier) van GPT, waarbij de SDK de URL-codering van de aangegeven waarde uitvoert.
    Voorbeeld
    Met AES-versleuteling obfusceert u een gebruikers-ID en is de resulterende PPID-waarde n6lvihJocabdNhFQqRbBt552lNGh74k7/1kZ2dC0dXk=. De tekens / en = in de waarde moeten URL-gecodeerd zijn voordat de ID in een PPID URL-parameter wordt ingevoegd.

De resulterende correct gecodeerde URL-parameter wordt dan ppid=n6lvihJocabdNhFQqRbBt552lNGh74k7%2F1kZ2dC0dXk%3D.
  • Wordt alleen verstuurd als een gebruiker voor meer dan één sessie kan worden geïdentificeerd (zo kan een first-party cookie die voor meerdere sessies beschikbaar is, worden gebruikt om een PPID te maken).

Voorkom wijzigingen in het algoritme voor het genereren van PPID-waarden. Brengt u toch wijzigingen aan, dan worden verschillende functies gereset, waaronder frequentielimieten, doelgroepsegmentering en -targeting, opeenvolgende advertentieroulatie en andere op doelgroepen gebaseerde opties voor advertentieweergave.

PPID activeren voor programmatic

Als PPID is aangezet, kan deze worden gebruikt door Google-vraag en programmatic vraag om frequentielimieten voor kopers en op interesses gebaseerde advertentiepersonalisatie voor programmatic verkeer te ondersteunen als er geen cookies van derden of apparaat-ID's van Ad Manager beschikbaar zijn. Zo kan de programmatic opbrengst van de uitgever toenemen, terwijl de activiteitstracking van gebruikers alleen wordt beperkt binnen hetzelfde Ad Manager-netwerk:

• Voordat Ad Manager PPID's deelt met Google-vraag en programmatic vraag, worden ze omgezet in gepartitioneerde ID's per uitgever, zodat gebruikers niet kunnen worden geïdentificeerd op de sites en in de apps van andere uitgevers.

• Naast PPID aanzetten, moet u ook kiezen met wie u PPID's programmatisch deelt (zoals advertentievraag van Google, Authorized buyers en Open bieders). Dit doet u via Instellingen voor vraagkanalen. Houd er rekening mee dat PPID voor niet-Google-vraag momenteel alleen beschikbaar is buiten de EER en het Verenigd Koninkrijk.

• U kunt uw gegevens (waaronder first-party gegevens) sturen naar de door u gekozen externe bieders met behulp van beveiligde signalen.

Volg deze stappen om PPID voor programmatic aan te zetten:

1. Log in bij Google Ad Manager.

2. Klik op Weergave en daarna op Instellingen voor vraagkanalen.

3. Klik onder Uitgeversgegevens delen op Door de uitgever verstrekte ID's (PPID) voor programmatic.

4. Zet de schakelaar op Aan Aanzetten als u PPID voor programmatic wilt aanzetten voor een vraagkanaal

5. Klik op Opslaan.

Rapporteren over PPID

Gebruik de dimensie Aanwezigheid van PPID in Ad Manager-rapporten om de dekking te bekijken uitgesplitst op advertentieverzoeken die wel (Aanwezig) en niet (Ontbreekt) over een PPID beschikken. Deze dimensie heeft betrekking op zowel reserveringsverkeer als programmatic verkeer.

•  Gebruik de dimensie Aanwezigheid van PPID om problemen op te lossen met PPID-dekking in programmatic verkeer en reserveringsverkeer. Als u bijvoorbeeld wilt weten of de juiste PPID-configuratie ontbreekt in bepaalde voorraad, kunt u rapporteren over Totaal aantal advertentieverzoeken per advertentieblok en/of verzoektype, waarbij u het filter PPID-aanwezigheid, daarna is een of meer van en daarna Ontbreekt toevoegt.
  • PPID voor programmatic is alleen van toepassing op het deel van uw verkeer waarvoor geen ID's van derden beschikbaar zijn. Met andere woorden, dit heeft geen invloed op het programmatic verkeer waarvoor cookies van derden wel beschikbaar zijn. Daarom raden we u aan om bij de analyse van programmatic prestaties bij aanwezigheid van PPID's het filter Status-ID van de gebruikers-ID (bèta), daarna is van een of meer van en daarna Ontbreekt te selecteren om uw analyse te beperken voor advertentieverzoeken waarvoor cookies van derden of apparaat-ID's niet beschikbaar zijn.
  • De dimensie Aanwezigheid van PPID kan niet worden gebruikt om nauwkeurige opbrengsteffecten te bepalen, maar kan wel worden gebruikt als indicatie van de prestaties. Voor meer inzicht in de toename van de opbrengst raden we uitgevers aan hun eigen A/B-tests uit te voeren en verschillende voorraadtypen te overwegen, alsook de aanwezigheid van een ID van derden.

Verzoeken met meerdere ID's

Zoals eerder vermeld, worden andere ID's die worden gebruikt door Google Ad Manager (zoals cookies in een desktopomgeving of resetbare mobiele advertentie-ID's zoals AdID en IDFA) niet vervangen, maar aangevuld door de PPID. In de meeste gevallen betekent dit dat een advertentieverzoek waarvoor PPID is geactiveerd en die naar Google Ad Manager wordt gestuurd, een verzoek met meerdere ID's is. Het verzoek heeft een primaire PPID en een secundaire ID voor desktop/mobiel. Er kan maar één PPID worden doorgegeven per advertentieaanroep.

Dit kan op verschillende manieren van invloed zijn op het gedrag van Google Ad Manager, zoals hieronder beschreven.

Doelgroepsegmenttargeting

Segmentlidmaatschap wordt onafhankelijk gehandhaafd voor de secundaire ID en de PPID. Wanneer een verzoek met meerdere ID's wordt ontvangen, komt het verzoek in aanmerking om regelitems weer te geven die zijn getarget op elke combinatie van segmentlidmaatschap voor de twee ID's.

Voorbeeld

Een gebruiker bezoekt een sportsite of -app die PPID ondersteunt voor ingelogde gebruikers, maar is niet ingelogd. Deze gebruiker bezoekt pagina's op de site of in de app die tot gevolg hebben dat hij wordt toegevoegd aan een doelgroepsegment voor basketbalfans (segment S1). Aangezien de gebruiker niet is ingelogd, wordt de secundaire ID toegevoegd aan het doelgroepsegment. De gebruiker logt vervolgens in bij de site of app, wat leidt tot het toevoegen van een PPID aan verdere advertentieverzoeken. Van deze gebruiker is bekend dat hij in de leeftijdscategorie 25-34 valt. Zijn PPID is toegevoegd aan een doelgroepsegment op basis van leeftijd (segment S2) via batchuploads van ID's. Voor verzoeken met meerdere ID's van de gebruiker komen regelitems die zijn getarget op segment S1 en/of S2, in aanmerking voor weergave.

Delen van doelgroepsegmenten

PPID's horen specifiek bij één netwerk. Dat wil zeggen dat elk netwerk een eigen PPID-naamruimte heeft, die beschermt tegen conflicten als twee netwerken dezelfde PPID toewijzen aan verschillende gebruikers. Doelgroepsegmenten die zijn gemaakt op basis van de PPID's van een netwerk, kunnen niet worden gedeeld met andere netwerken of producten (beter gezegd: PPID's uit verzoeken van een bepaald netwerk komen nooit overeen met de PPID's in het doelgroepsegment van een ander netwerk). Alleen segmenten die zijn gemaakt op basis van cookies of apparaat-ID's, kunnen worden gedeeld tussen meerdere netwerken. Een doelgroepsegment dat PPID's en secundaire ID's bevat, kan worden gedeeld. Advertenties die zijn getarget op dit segment, komen echter alleen in aanmerking voor weergave voor een verzoek met meerdere ID's als de secundaire ID in het advertentieverzoek overeenkwam met een secundaire ID in het segment.

Lidmaatschap van doelgroepsegmenten

Als een verzoek met meerdere ID's wordt ontvangen, wordt alleen rekening met de primaire PPID gehouden voor het activeren of vernieuwen van het lidmaatschap van doelgroepsegmenten. Een secundaire ID die wordt doorgegeven in het verzoek, komt niet in aanmerking voor dit doel.

Voorbeeld

Een andere gebruiker bezoekt de sportsite uit het vorige voorbeeld en is momenteel ingelogd op de site. Er wordt een verzoek met meerdere ID's naar Google Ad Manager gestuurd. Deze gebruiker bezoekt ook pagina's op de site die tot gevolg hebben dat zijn PPID wordt toegevoegd aan het segment voor basketbalfans (segment S1), en dat hij regelitems te zien krijgt die zijn getarget op dit segment. De gebruiker logt daarna uit van hun account, maar blijft browsen op de site. Die komt niet meer in aanmerking voor de weergave van advertenties die zijn getarget op segment S1, tenzij die voldoet aan de lidmaatschapscriteria van S1 op basis van hun secundaire ID.

Frequentielimieten

Als een verzoek met meerdere ID's wordt ontvangen, wordt alleen rekening met de primaire PPID gehouden voor de berekening van frequentielimieten. Een secundaire ID die wordt doorgegeven in het verzoek, komt niet in aanmerking voor dit doel.

Voorbeeld

Een andere gebruiker bezoekt de sportsite uit het vorige voorbeeld en is momenteel ingelogd op de site. Er wordt een verzoek met meerdere ID's naar Google Ad Manager gestuurd. Deze gebruiker bekijkt een regelitem L dat is beperkt tot één vertoning per 24 uur. De gebruiker logt vervolgens uit van zijn account, maar blijft browsen op de site. Hij kan L nog één keer bekijken, waarna de frequentielimiet vervolgens wordt geactiveerd op basis van zijn secundaire ID.

Opeenvolgende roulatie van advertentiemateriaal

Als een verzoek met meerdere ID's wordt verkregen, wordt alleen rekening gehouden met de primaire PPID om het volgende advertentiemateriaal in een opeenvolgende roulatie te bepalen dat moet worden weergegeven. Een secundaire ID die wordt doorgegeven in het verzoek, komt niet in aanmerking voor dit doel.

Voorbeeld

Een andere gebruiker bezoekt de sportsite uit het vorige voorbeeld en is momenteel ingelogd op de site. Er wordt een verzoek met meerdere ID's naar Google Ad Manager gestuurd. Deze gebruiker bekijkt (één keer) een regelitem L dat beschikt over advertentiemateriaal C1 en C2 (ingesteld voor opeenvolgende roulatie van advertentiemateriaal). De gebruiker logt daarna uit van hun account, maar blijft browsen op de site. De volgende keer dat de gebruiker L bekijkt, ziet hij advertentiemateriaal C1 opnieuw (op basis van zijn secundaire ID).

Rapportage met Gegevensoverdracht

Rapporten voor gegevensoverdracht zijn alleen beschikbaar voor Google Ad Manager 360-uitgevers.

Beide ID's die worden doorgegeven in verzoeken met meerdere ID's, worden doorgestuurd naar rapportage met Gegevensoverdracht, maar ze worden versleuteld gerapporteerd. Een uitgever kan het versleutelingsproces niet ongedaan maken (de PPID of de secundaire ID terugzetten naar de oorspronkelijke vorm). Deze versleutelde ID's kunnen echter in batches worden geüpload naar doelgroeplijsten voor latere remarketing/targeting.

Voorbeeld

Een andere gebruiker bezoekt de sportsite uit het vorige voorbeeld en is momenteel ingelogd op de site. Er wordt een verzoek met meerdere ID's naar Google Ad Manager gestuurd. De ID's van de gebruiker worden doorgestuurd naar de bijbehorende Gegevensoverdracht-rapporten. Een versleutelde weergave van de primaire PPID van de gebruiker verschijnt in het veld PublisherProvidedID. Een versleutelde weergave van de secundaire ID van de gebruiker verschijnt in het veld UserId.