Alleen beschikbaar in Google Ad Manager 360.

Segmenten van derden goedkeuren

Alleen beschikbaar in Google Ad Manager 360

Doelgroepoplossingen is een Google Ad Manager 360-functie die mogelijk niet is ingeschakeld in uw netwerk.

Als uw adverteerders weten dat een deel van uw doelgroep geïnteresseerd is in andere onderwerpen dan de inhoud van uw website, is het misschien verstandig segmenten van derden te gebruiken om met hun advertenties een meer specifieke doelgroep te targeten. Segmenten van derden zijn lijsten met cookies die overeenkomen met de demografische gegevens van uw bezoekers die u koopt van een externe gegevensprovider.

Stel dat u een website met sportnieuws heeft. Een van uw adverteerders weet dat een deel van uw doelgroep waarschijnlijk geïnteresseerd is in het aanschaffen van een nieuwe personenauto. U kunt een doelgroepsegment van derden kopen dat leden bevat die op het punt staan een nieuwe auto te kopen en vervolgens regelitems targeten op dat segment.

Hiervoor moet u eerst overleggen met uw Google Marketing Platform-vertegenwoordiger en de derde partij om toegang te krijgen tot de segmenten. Vervolgens kunt u de segmenten goedkeuren die worden aangeboden door die provider.

Toegang krijgen tot externe providers

1. Als u samenwerkt met een van de gegevensproviders die zijn geïntegreerd in Ad Manager, kunt u contact opnemen met uw Google Marketing Platform-vertegenwoordiger om goedkeuring te krijgen voor de samenwerking in Doelgroepoplossingen.
  2. Zodra u goedkeuring heeft gekregen, voorziet u de gegevensprovider met wie u samenwerkt van uw link-ID voor Doelgroepoplossingen en het valutatype van het netwerk. De gegevensprovider verwerkt de aanvraag en geeft de segmenten die u heeft gekocht weer in Ad Manager. Klik op Beheerder en dan Algemene instellingen en dan Netwerkinstellingen om uw link-ID op te halen.

Uw ID voor doelgroepkoppeling is niet gelijk aan uw netwerkcode.

3. Segmenten die worden aangeboden door de externe provider worden automatisch weergegeven in Ad Manager, waar u ze kunt bekijken en accepteren of afwijzen.
  4. Nadat u een segment van derden heeft goedgekeurd, kunt u regelitems hierop targeten, prognoses voor het segment uitvoeren en rapporten over het segment genereren. Nadat u een segment van derden heeft afgewezen, moet u samenwerken met de externe provider om opnieuw een licentie te verkrijgen voor het segment, zodat u het weer kunt goedkeuren.

Als een gegevensprovider waarmee u samenwerkt niet is geïntegreerd met Ad Manager, werkt u samen met de provider om te leren hoe u uw doelgroepsegmenten het beste kunt gebruiken in Ad Manager.

Segmenten van derden goedkeuren

Algemene licenties worden automatisch goedgekeurd. U hoeft alleen de directe licenties goed te keuren.
  1. Klik op Voorraad en dan Doelgroep en dan Segmentgoedkeuringen.
    • In de kolom 'Licentietype' wordt aangegeven of het segment een 'directe licentie' heeft (voorwaarden onderhandeld tussen uw netwerk en de gegevensprovider) of een algemene licentie (voorwaarden onderhandeld tussen Google en de gegevensprovider namens alle uitgevers).
      Als u algemene licenties heeft uitgeschakeld, wordt de kolom 'Licentietype' niet weergegeven.
    • Als een segment beide typen licenties heeft, wordt het tweemaal weergegeven, eenmaal voor elk licentietype. U kunt het segment met de algemene licentie pas gebruiken wanneer de versie met de directe licentie is afgewezen of verlopen.
    • U kunt een directe licentie maken voor een segment dat een algemene licentie heeft. In dat geval overschrijft de directe licentie de algemene licentie.
    • 'Gegevenskosten' (CPM) is het bedrag dat u de gegevensprovider betaalt (via Google) voor het segment van derden. Voor alle vertoningen toegeschreven aan de targeting op basis van dit segment brengt Google u het volledige bedrag in rekening.
    • Als u segmenten van een bepaalde provider wilt zien, gebruikt u de lijst 'Filteren op provider'.
  2. Vink de selectievakjes aan naast de segmenten die u wilt activeren.
  3. Klik bovenaan de lijst op Goedkeuren.

Zodra u segmenten van derden heeft goedgekeurd, kunt u beginnen deze te targeten. Zoals bij first-party segmenten kunt u ze desgewenst koppelen aan aangepaste sleutel/waarden en andere kenmerken instellen, zoals aantal hits en recentheid van relevante paginaweergaven.

Wijzigingen in segmentprijzen goedkeuren

De procedure voor het goedkeuren van prijswijzigingen voor segmenten is afhankelijk van het soort licentie voor dit segment: algemeen of direct.

Directe licentie: wanneer een externe provider de prijs wijzigt van een goedgekeurd segment waarvoor u een directe licentie heeft, heeft u 30 dagen om het segment opnieuw goed te keuren tegen de nieuwe prijs. Ondertussen blijft het segment actief tegen de prijs die u oorspronkelijk had goedgekeurd. Zodra u een segment opnieuw heeft goedgekeurd, wordt de nieuwe prijs van kracht. De nieuwe prijs wordt alleen voor nieuwe vertoningen gebruikt, niet voor vertoningen die werden weergegeven voordat u de nieuwe prijs had goedgekeurd.

Algemeen gelicentieerd segment: wanneer een externe provider de prijs van een goedgekeurd segment met algemene licentie wijzigt, duurt het 30 dagen voordat deze prijs van kracht wordt.

U kunt segmenten van derden met directe licentie opnieuw goedkeuren op dezelfde manier waarop u deze segmenten oorspronkelijk had goedgekeurd. Zodra u een segment opnieuw heeft goedgekeurd, wordt de nieuwe prijs van kracht. De nieuwe prijs wordt alleen voor nieuwe vertoningen gebruikt, niet voor vertoningen die werden weergegeven voordat u de nieuwe prijs had goedgekeurd.

Als u het segment niet opnieuw goedkeurt, verloopt het 30 dagen na de prijswijziging door de externe provider. Vanaf dat moment kunnen regelitems dat segment niet meer targeten. Dit kan invloed hebben op actieve regelitems. Regelitems met de status Weergave blijven deze status behouden, ook als het regelitem niet kan worden weergegeven vanwege het inactieve segment.

Inactieve segmenten en onjuiste prognoses

Doelgroepsegmenten van derden (inclusief algemeen gelicentieerde segmenten) kunnen om verschillende redenen inactief worden. De meest gangbare verklaring is dat de gegevensprovider (de eigenaar van de segmentgegevens) de licentie heeft ingetrokken op basis waarvan u het segment kon gebruiken.

Daarnaast bevatten segmenten van derden gebruikers van verschillende websites of apps, niet alleen die van uzelf. In sommige gevallen kan niet altijd worden gegarandeerd dat gebruikers die in een segment van derden als actief worden vermeld ook actief zijn. Als uw doelgroepsegment van derden een groot aantal van dit soort gebruikers bevat, is de prognose mogelijk niet nauwkeurig.

Als segmenten inactief worden of als ze schijnbaar actieve gebruikers bevatten maar onnauwkeurige prognoses produceren, neem dan rechtstreeks contact op met de externe provider voor meer informatie. Google heeft geen inzicht in deze doelgroepsegmenten van derden.

U kunt alternatieve externe providers met vergelijkbare segmenten overwegen. Zoek door Ad Manager gecertificeerde externe leveranciers.

Prognosegegevens blijven wel beschikbaar voor het inactieve segment. Als de externe provider het segment opnieuw pusht en u het goedkeurt als actief, kunnen regelitems die dat segment gebruiken, actief blijven.

Segmenten van derden uitschakelen

U kunt doelgroepsegmenten van derden met directe licentie uitschakelen nadat ze zijn goedgekeurd. Ga naar het scherm 'Segmenten goedkeuren', pas het filter 'Goedkeuringsstatus' is 'Goedgekeurd' toe, selecteer het goedgekeurde segment en klik op Afwijzen.

U kunt geen afzonderlijke, algemeen gelicentieerde segmenten uitschakelen. Als u het gebruik van een algemeen segment wilt stoppen, moet u dit verwijderen uit de targetingcriteria van regelitems.