Verschillen tussen Google Analytics en Ad Manager

We raden u aan de cijfers van Google Analytics en Ad Manager niet met elkaar te vergelijken, omdat hier mogelijk verschillen in zijn.

Als u aanzienlijke afwijkingen merkt (meer dan 10%) tussen de rapporten in uw Google Ad Manager-account en de rapporten in Google Analytics, houd dan de volgende belangrijke punten in het achterhoofd:

• Met Analytics worden paginaweergaven bijgehouden, maar met Google Ad Manager worden advertentievertoningen geteld. Zorg ervoor dat u de rapporten voor de betreffende pagina's in Analytics vergelijkt met die voor de betreffende advertentieruimten in Google Ad Manager.
  • Gebruik de voorraadrapporten in Google Ad Manager en segmenteer deze op advertentieruimte voor de nauwkeurigste vergelijking.
  • Activeer de kolom voor niet-gevulde vertoningen om te bekijken of er veel lege advertentieruimten worden weergegeven.
  • Controleer of de codes voor Google Ad Manager en Analytics op dezelfde pagina en op de juiste plaats in de HTML-code staan.
  • Zorg ervoor dat eventuele aanpassingen consistent zijn in alle producten, waaronder Ad Manager, Google Analytics en Google Tag Manager. Als u bijvoorbeeld een aangepaste domeinnaam instelt voor Google Analytics, moet het aangepaste domein aansluiten op Ad Manager en zijn ingesteld voordat het eerste GPT-verzoek wordt uitgevoerd.
  • Google Analytics kan TCF of de toestemmingsmodus gebruiken om aan de nieuwe regelgeving te voldoen. De toestemming die wordt gegeven om een advertentie op een specifieke site weer te geven, is alleen niet hetzelfde als de toestemming die op de landingspagina wordt gegeven. Dit verklaart eventuele verschillen tussen klikken in een uitgeversomgeving en een tracker op de landingspagina.
  • Google Analytics begint met steekproeven nadat een specifiek aantal hits is bereikt. Deze steekproeven kunnen de verschillen ook verklaren.
  • Overweeg het passbackscenario waarin Ad Manager advertentiemateriaal van derden weergeeft. Als het externe systeem geen advertentie bevat om weer te geven, wordt een passbacktag geretourneerd naar Ad Manager. Dit leidt tot een keten waarbij het volgende van toepassing is:
    • 1) Gebruiker belandt op de pagina en stuurt een verzoek naar Ad Manager.
    • 2) Ad Manager retourneert als advertentiemateriaal een tag van een derde partij naar de gebruikerspagina
    • 3) De derde partij heeft geen voorraad om weer te geven en valt terug op retournering van een GPT-passbacktag naar de pagina als advertentiemateriaal.
    • 4) De browser van de gebruiker ontvangt de GPT-passbacktag van de derde partij en doet nog een aanroep naar Ad Manager.
    • 5) Ad Manager geeft een advertentie weer en registreert een vertoning.

In dit voorbeeld registreert Google Analytics 1 paginaweergavestatistiek. Ad Manager registreert 2 vertoningen (1 van stap 2 en 1 van stap 5).

Zelfs als uw code correct is ingesteld, kunnen de statistieken van Google Analytics en Google Ad Manager nog steeds verschillen.

Advertentievertoningen in Ad Manager versus paginaweergaven in Google Analytics

Er zijn enkele redenen waarom een advertentievertoning in Google Ad Manager kan verschillen van een paginaweergave in Google Analytics:

• Afzonderlijke JavaScript-code: Google Ad Manager telt een vertoning (voor display-advertenties) wanneer de server reageert met een advertentiereactie. Zo telt Google Analytics een paginaweergave alleen wanneer de Google Analytics-trackingcode wordt uitgevoerd door de browser van een gebruiker. Omdat deze JavaScript-fragmenten op verschillende gedeelten van uw pagina staan, kan het gebeuren dat het ene fragment wel wordt geladen en het andere niet.

Als u uw Analytics-code aan het einde van uw pagina heeft geplaatst, kan het in zeldzame gevallen gebeuren dat een gebruiker een pagina opent en direct weer sluit, nog voordat deze helemaal is geladen en de trackingcode wordt uitgevoerd. In dat geval registreert Google Ad Manager mogelijk een advertentievertoning, maar Google Analytics geen paginaweergave. Dit zou ertoe leiden dat het aantal vertoningen in Google Ad Manager groter is dan het aantal paginaweergaven in Analytics.
  • Iframes: Sommige uitgevers plaatsen hun tags voor Google Ad Manager in een iframe om advertenties weer te geven. Browsers die de tag <iframe> niet ondersteunen, registreren geen vertoning. Dit kan ertoe leiden dat Google Analytics meer paginaweergaven registreert dan het aantal vertoningen dat Google Ad Manager registreert.

Voor browsers die iframe-tags ondersteunen, kan er een extra informatie-uitwisseling plaatsvinden tussen de browser en de server wanneer de tags voor Google Ad Manager in een iframe worden geplaatst. Door deze extra vertraging kunnen sommige gebruikers de pagina verlaten voordat de browser genoeg tijd heeft gehad om zowel Analytics als Google Ad Manager aan te roepen.

• Beveiligingssoftware (blokkerend): Het aantal vertoningen van Google Ad Manager kan ook lager uitvallen door persoonlijke firewallsoftware of advertentieblokkeringssoftware waardoor Google-advertenties niet worden weergegeven op uw site of waardoor delen van de advertenties niet zichtbaar zijn. Deze gebruikers kunnen alleen Google-advertenties bekijken als ze de advertentieblokkering van deze internetbeveiligingssoftware uitzetten.
    • Tijdzone: Als uw tijdzone in Analytics niet overeenkomt met die in Google Ad Manager, verzamelen de 2 sets rapporten verschillende perioden voor dezelfde weergegeven datum. Meer informatie over hoe u de tijdzone kunt instellen voor uw Google Analytics-rapporten.
    • Analytics-profielen: U kunt met Analytics verschillende profielen maken die kunnen worden gebruikt om gegevens te filteren. Als u een profiel bekijkt waarvoor bepaalde gegevens worden weggefilterd, worden de bijbehorende Google Ad Manager-gegevens niet weergegeven. Meer informatie over hoe u filters kunt maken om uw rapportgegevens te beheren.
  • Begeleidend materiaal van Video-oplossingen: Google Analytics bevat vertoningen van begeleidend materiaal van Video-oplossingen, aangezien dit display-advertenties zijn, maar bevat geen advertentievertoningen voor Video-oplossingen. Zorg er bij het vergelijken van vertoningstotalen voor dat u vertoningen van begeleidend materiaal van Video-oplossingen opneemt.

Vergelijking van advertentievertoningen met paginaweergaven

Hier volgen een aantal dingen waarmee u rekening moet houden bij het vergelijken van advertentievertoningen met paginaweergaven:

• Frames: Als de trackingcode voor Google Analytics op een pagina met frames en op de framepagina zelf staat, registreert Analytics 2 paginaweergaven voor dat bezoek. Hierdoor kan het aantal paginaweergaven in Google Analytics kunstmatig hoog worden. Meer informatie over sites in frames.
  • _trackPageview-functie: Als u de functie _trackPageview gebruikt, kan het aantal paginaweergaven enigszins kunstmatig worden verhoogd in Google Analytics. De functie _trackPageview maakt virtuele paginaweergaven voor specifieke gebeurtenissen, zoals pdf-downloads, die niet worden bijgehouden in uw Google Ad Manager-account. Meer informatie over het gebruik van virtuele paginaweergaven via speciale doelen en trechters.