Gebruikersrollen maken en bewerken

Rollen bestaan uit rechten voor gebruikersrollen. Ze bepalen wat gebruikers in uw netwerk kunnen zien en doen. U kunt ingebouwde rollen aan een gebruikersaccount koppelen, maar u kunt ook aangepaste rollen maken en deze koppelen aan een gebruikersaccount.

Ingebouwde gebruikersrollen

Ingebouwde gebruikersrollen omvatten de meest voorkomende rechtenconfiguraties. Deze rollen kunnen niet worden bewerkt. Ze worden soms geüpdatet als er nieuwe producten of functies worden vrijgegeven.

Zo controleert u de ingebouwde gebruikersrollen:

1. Log in bij Google Ad Manager.
  2. Klik op Beheerder, dan Toegang en autorisatie en dan Rollen.
  3. Klik op Nieuw filter toevoegen, vervolgens op Ingebouwd, dan op Ja en vervolgens op Toepassen.

De ingebouwde gebruikersrollen zijn:

• Ad Exchange-beheerder: Ad Exchange-beheerders hebben toegang tot Ad Exchange-functionaliteit, maar niet tot Ad Manager. Deze rol is mogelijk niet beschikbaar voor uw netwerk.

• Beheerder: Beheerders hebben volledige toegang tot alle functies.

• Beheerder (alleen Ad Manager): Beheerders voor alleen Ad Manager hebben met uitzondering van de Ad Exchange-functies volledige toegang tot alle functies in Ad Manager.
  • Adverteerder: Uitgenodigde adverteerders kunnen de voortgang van hun orders controleren.
  • Leidinggevende: Leidinggevenden kunnen rapporten uitvoeren en de effectiviteit van campagnes beoordelen via alleen-lezen toegang tot alle functies.
  • Juridische beheerder: Juridische beheerders kunnen gebruikers, rollen en teams bekijken en bewerken. Ook hebben deze beheerders toegang tot het Ad Manager-betalingscontract en accepteren ze dit contract wanneer de instellingen voor de zelfservice voor factureren worden afgerond. Ze hebben geen toegang tot andere Ad Manager-functionaliteit.
    De contractrechten die aan de rol van een juridische beheerder zijn gekoppeld, kunnen ook worden toegevoegd aan aangepaste rollen die door een beheerder worden gemaakt. Zorg ervoor dat alleen gebruikers die bevoegd zijn om zich aan te melden voor contracten, worden toegevoegd aan aangepaste rollen met deze rechten.
  • Verkoopmanager: Verkoopmanagers kunnen orders maken, goedkeuren en annuleren, targetingcriteria bewerken en rapporten uitvoeren voor orders, verkopen en voorraad.
  • Verkoopmedewerker: Verkoopmedewerkers kunnen orders maken, orders beheren en rapporten uitvoeren voor de gemaakte orders.
  • Trafficker: Traffickers kunnen orders maken, orders bewerken, regelitems bewerken, advertentiemateriaal uploaden en rapporten voor orders en advertentiemateriaal uitvoeren.

Aangepaste gebruikersrollen

Beheerders kunnen aangepaste rollen instellen met een reeks rechten die aansluiten op de behoeften van gebruikers. U kunt de status van aangepaste rollen instellen op actief of inactief.

Als u een gebruikersrol wilt maken of bewerken, moet het recht Gebruikers en rollen bewerken zijn toegewezen aan uw eigen gebruikersrol. Het recht 'Ad Exchange' is vereist om gebruikersrollen met de rechten voor Ad Exchange in Ad Manager te maken en te bewerken.

Goed om te weten over aangepaste rollen
  • Als u een aangepaste rol maakt, kunt u de rechten kopiëren van een andere bestaande rol en deze gebruiken als uitgangspunt. Nadat u rechten heeft gekopieerd, kunt u rechten zo nodig toevoegen of verwijderen.
  • Als er nieuwe rechten worden toegevoegd aan Ad Manager, moet u deze handmatig toevoegen aan uw aangepaste gebruikersrollen. Nieuwe rechten worden niet automatisch toegevoegd aan aangepaste gebruikersrollen.

Een aangepaste gebruikersrol maken

1. Log in bij Google Ad Manager.
  2. Klik op Beheerder, dan Toegang en autorisatie en dan Rollen.
  3. Klik op Nieuwe rol.
  4. Geef een naam en een beschrijving voor de rol op.
  5. (Optioneel) Als u de rechten van een bestaande rol wilt gebruiken als uitgangspunt voor uw aangepaste rol, klikt u onder 'Rechten van rol kopiëren' op Typ om te zoeken en selecteert u de rol die u wilt gebruiken.
  6. Vink onder elke categorie het vakje aan naast de rechten die u aan de rol wilt toevoegen.
    Tip: Als u alle vakjes in een categorie wilt aan- of uitvinken, klikt u naast Selecteren op Alle of Geen.
  7. Klik op Opslaan.

Een aangepaste gebruikersrol bewerken

1. Log in bij Google Ad Manager.
  2. Klik op Beheerder, dan Toegang en autorisatie en dan Rollen.
  3. Klik op de naam van de rol die u wilt bewerken.
  4. Bewerk de naam, beschrijving en geselecteerde rechten.
    Meer informatie over rechten.
  5. Klik op Opslaan.

Een aangepaste gebruikersrol deactiveren

U kunt een gebruikersrol die u niet meer nodig heeft, markeren als inactief. De betreffende gebruikersrol wordt dan verborgen in de lijst met gebruikersrollen en er kunnen geen nieuwe gebruikers worden toegewezen. Deze instelling is niet van invloed op gebruikers die al zijn toegewezen aan de gebruikersrol. De instelling kan worden teruggedraaid door de gebruikersrol te markeren als actief. Alleen aangepaste gebruikersrollen kunnen worden gedeactiveerd.

1. Log in bij Google Ad Manager.
  2. Klik op Beheerder, dan Toegang en autorisatie en dan Rollen.
    U kunt de huidige status van een rol controleren onder Status.
  3. (Optioneel) Als u wilt filteren op actieve rollen, klikt u op Nieuw filter toevoegen, vervolgens op Status, vervolgens op Actief en vervolgens op Toepassen.
  4. Klik op de naam van de rol die u wilt deactiveren.
  5. Als u de rol wilt deactiveren, klikt u rechtsboven op Actief Expand en selecteert u Inactief.
    Wijzigingen worden onmiddellijk opgeslagen en toegepast.

Een aangepaste gebruikersrol weer activeren

1. Log in bij Google Ad Manager.
  2. Klik op Beheerder, dan Toegang en autorisatie en dan Rollen.
    U kunt de huidige status van een rol controleren onder Status.
  3. (Optioneel) Als u wilt filteren op inactieve rollen, klikt u op Nieuw filter toevoegen, vervolgens op Status, vervolgens op Inactief en vervolgens op Toepassen.
  4. Klik op de naam van de rol die u weer wilt activeren.
  5. Als u de gebruikersrol wilt activeren, klikt u rechtsboven op Inactief Expand en selecteert u Actief.
    Wijzigingen worden onmiddellijk opgeslagen en toegepast.