AVG: overzicht en richtlijnen

Ondersteuning van de Digital Services Act (DSA)

Opmerking: De functies die in dit artikel worden beschreven, zijn beschikbaar vanaf de week van 12 februari 2024.

Het doel van de Digital Services Act (DSA) van de Europese Unie (wetgeving digitale diensten) is online content, transparante advertenties en desinformatie te reguleren door één set regels voor de hele EU op te stellen. Het expliciete doel van de DSA is om het bestaande juridische kader van de Europese Unie met betrekking tot illegale content van tussenpersonen te updaten en zo de gerelateerde nationale wetten in de Europese Unie op elkaar te laten aansluiten.

Sommige (maar niet alle) uitgevers vallen in een van de volgende categorieën, zoals gedefinieerd door de Europese Commissie:

• Zeer grote online platforms (VLOP's)
  • Online platforms (OP's)
  • Hostingservices (HS's)

We raden uitgevers aan samen te werken met hun juridische teams om te bepalen hoe de DSA op hen van toepassing is, tot welke categorie ze behoren (VLOP, OP, HS of geen) en welke verplichtingen ze eventueel onder de DSA hebben. Veel uitgevers vallen in geen enkele van deze categorieën.

De DSA-verplichtingen voor online platforms worden in februari 2024 van kracht.

Transparantie in advertenties (optioneel)

We bieden tools voor uitgevers voor wie dit gevolgen heeft, zodat ze informatie in advertenties kunnen tonen, waaronder de naam van de adverteerder, de targetinginstellingen van de advertentie en labels voor advertenties die in de EER worden weergegeven.

Transparantie in advertenties aanzetten

Transparantiegegevens in advertenties beheren:

1. Log in bij Google Ad Manager.
  2. Klik op Privacy en berichten.
  3. Klik op Settings op de berichtkaart voor Europese verordeningen.
  4. Selecteer de opties die u wilt toepassen:
    • (Optioneel) Informatie over adverteerders en targeting tonen in reserveringsadvertenties in de EER: bepaalt of informatie over adverteerders en targeting wordt getoond in reserveringsadvertenties in de EER.
      Als deze optie aanstaat, wordt de naam van de adverteerder van het advertentiemateriaal precies getoond zoals die is ingevoerd in Ad Manager. Uitgevers moeten de naam van de adverteerder controleren die is gekoppeld aan hun reserveringsadvertentiemateriaal om te zorgen dat de gewenste naam aan gebruikers wordt getoond.
    • (Optioneel) Kopers vragen om alleen advertenties met DSA-transparantiegegevens op mijn site te tonen in de EER: Als deze optie aanstaat, laat Ad Manager kopers weten dat advertenties een advertentiebadge, de naam van de adverteerder en targetinginformatie moeten bevatten. Advertenties van kopers die niet bevestigen dat deze informatie in de advertentie aanwezig is, worden afgewezen. Als u dit bedieningselement aanzet, kan dit leiden tot een aanzienlijk lagere advertentieopbrengst.
  5. Klik op Opslaan.
Deze opties voor transparantie in advertenties zijn optioneel en u kunt ze deselecteren om u af te melden.

Ad Manager-reserveringen

Reserveringsadvertenties die worden getoond in de EER, bevatten het Info-icoon en een link naar de Google-pagina Over deze advertentie. Uitgevers moeten het Info-icoon ondersteunen om in aanmerking te komen voor verkeer via door Google gehoste reserveringen in de EER en moeten de richtlijnen doornemen voor het waarborgen van ondersteuning voor het Info-icoon in hun advertenties. Uitgevers kunnen een deel van de informatie beheren die op de pagina Over deze advertentie staat:

• De naam van de adverteerder zoals die is ingevoerd in het advertentiemateriaal
  • De naam van de sponsor zoals die is ingevoerd in het advertentiemateriaal (optioneel)
  • Targetinginformatie op basis van de regelitemtargeting van de reservering en toegewezen aan de volgende categorieën:
    • Gebruikerslijsten (inclusief doelgroepsegmenten)
    • Geografisch
    • Contextueel (inclusief apparaat, browser, besturingssysteem)
Targeting op aangepaste sleutel/waarde door de uitgever wordt niet toegewezen voor dit doel.

Vanaf februari 2024 kunt u deze informatie niet meer tonen in de volgende indelingen:

Advertentievraag van Google

Advertentievraag van Google die wordt weergegeven in de EER bevat standaard het icoon Info en een link naar de Google-pagina Over deze advertentie, met de naam van de adverteerder en de primaire targetingparameters die worden gebruikt. Uitgevers moeten het icoon Info ondersteunen om in aanmerking te komen voor verkeer via advertentievraag van Google in de EER en moeten de richtlijnen doornemen voor het waarborgen van ondersteuning voor het icoon Info in hun advertenties.

Partners voor Authorized buyers, Open bieden en SDK-biedingen

We raden uitgevers aan samen te werken met hun partners voor Authorized buyers, Open bieden en SDK-biedingen om inzicht te krijgen in hoe ze aan DSA-gerelateerde verplichtingen gaan voldoen, bijvoorbeeld door advertentiebadges te tonen en transparantie te ondersteunen voor hun advertentieweergave.

De volgende informatie is gebaseerd op de huidige conceptversie van de DSA-transparantiespecificatie van het IAB en kan worden gewijzigd.

Als een uitgever de optie Kopers vragen om alleen advertenties met DSA-transparantiegegevens op mijn site of in mijn app te tonen in de EER aanzet, wordt het volgende gedrag toegepast op verzoeken vanuit de EER:

• Biedingsverzoeken bevatten het object Regs.ext.dsa met de volgende waarden:
    • Regs.ext.dsa.dsainfo=2: vereist, biedingsreacties zonder DSA-object worden niet geaccepteerd.
    • Regs.ext.dsa.pubrender=0: de uitgever kan de content niet weergeven.
    • Regs.ext.dsa.datatopub=0: stuur geen transparantiegegevens.
  • Biedingsreacties die Bid.ext.dsa.adrender=1 niet bevatten, worden geblokkeerd.

Richtlijnen voor kopers voor integratie met de DSA-specificatie van het IAB

Als kopers in het biedingsverzoek het signaal krijgen dat er DSA-transparantiegegevens in advertenties moeten zijn, moeten ze bepalen of ze de vereiste informatie op de juiste manier kunnen tonen.

Als een koper reageert met Bid.ext.dsa.adrender=1, moet die aan het volgende voldoen:

• Een advertentiebadge weergeven of een indicatie dat de content van het advertentiemateriaal een advertentie is.
  • Een manier bieden waarop gebruikers de volgende informatie krijgen:
    • De naam van de entiteit namens wie de advertentie wordt weergegeven.
    • De naam van de adverteerder die geld heeft uitgegeven aan de advertentie, indien deze verschilt van de vorige naam.
    • Waardevolle informatie over de belangrijkste parameters die worden gebruikt om de advertentie te targeten. Deze kunnen zijn gebaseerd op de gebruikersparameters in de DSA-transparantiespecificatie van het IAB.

Beveiligingsmaatregel voor minderjarigen

Uitgevers met aanvullende verplichtingen jegens minderjarige gebruikers kunnen onze huidige tools gebruiken voor gebruikers die nog niet digitaal meerderjarig zijn.