Geautoriseerde verkopers specificeren via ads.txt/app-ads.txt

ads.txt/app-ads.txt en partners voor voorraad delen (bèta)

Inventorypartnerdomain (IPD) is een relatief nieuw IAB-veld en sommige DSP's kunnen nog geen statussen op basis van dit veld valideren, zelfs niet als Ad Manager de waarde in het biedingsverzoek stuurt. Als u IPD implementeert, behoud dan op de korte termijn bestaande directe/resellerdeclaraties in het ads.txt/app-ads.txt-bestand.

In maart 2021 heeft het Interactive Advertising Bureau (IAB) de specificatie ads.txt/app-ads.txt geüpdatet om een nieuwe instructie te ondersteunen. Deze instructie heet inventorypartnerdomain en wijst de relaties voor voorraad delen toe die vaak voorkomen bij (maar niet beperkt zijn tot) streaming videoservices voor verbonden tv's (CTV) en OTT-apparaten (over-the-top) streaming videoservices.

Het gebruik van de specificatie inventorypartnerdomain is optioneel, maar hiermee kunnen uitgevers hun app-ads.txt/ads.txt-bestanden makkelijker beheren. Eerder moesten uitgevers die voorraad delen, alle domeinen vermelden die betrekking hebben op de partner voor voorraad delen en de bijbehorende resellers van die partner die bevoegd zijn om hun content te verkopen. Het beheren van de app-ads.txt/ads.txt-bestanden wordt lastig als er updates nodig zijn als er meerdere relaties voor het delen van voorraad zijn en/of de partner voor voorraad delen complexe deals heeft.

Door de specificatie inventorypartnerdomain in het app-ads.txt-/ads.txt-bestand toe te passen, kunnen uitgevers het domein van hun partner voor voorraad delen aangeven en kunnen kopers ook het ads.txt van het inventorypartnerdomain opzoeken om geautoriseerde resellers te valideren (naast het opzoeken van het ads.txt-/app-ads.txt-bestand van de uitgever).

Houd er rekening mee dat het gebruik van de declaratie inventorypartnerdomain betekent dat de uitgever alle vermeldingen in het ads.txt-/app-ads.txt-bestand van de partner accepteert als geautoriseerd om de voorraad te verkopen. De uitgever accepteert het risico van wijzigingen in dat bestand met of zonder diens medeweten.

Aan de slag met inventorypartnerdomain

1. Voeg partners voor voorraad delen toe aan uw ads.txt-/app-ads.txt-bestand door de nieuwe vermelding inventorypartnerdomain toe te voegen.
    Voorbeeld

Stel dat er een relatie voor het delen van voorraad is tussen Programmeur A (die content maakt) en Distributeur B (die eigenaar is van de CTV-app die content verzamelt). Programmeur A heeft rechten om advertenties te verkopen voor de eigen content die wordt weergegeven in de app van Distributeur B.

In het app-ads.txt-bestand geeft Distributeur B het domein van de voorraadpartner, Programmeur A  als volgt op:

inventorypartnerdomain=ProgrammeurA.com
  2. Update de VAST-advertentietag om de parameter &ipd toe te voegen. Voor validatie op basis van inventorypartnerdomain moet ipd worden opgegeven in het advertentieverzoek en overeenkomen met het domein van de voorraadpartner die wordt vermeld in het app-ads.txt/ads.txt-bestand. Als ipd niet is opgegeven in het advertentieverzoek, vindt er geen validatie op basis van inventorypartnerdomain plaats.
    Voorbeeld

Een gebruiker bezoekt content die eigendom is van Programmeur A in de CTV-app van Distributeur B.

Als u de relatie voor het delen van voorraad wilt weergeven, wordt de parameter &ipd als volgt opgegeven in de VAST-advertentieverzoek van de app van Distributeur B:

&ipd=ProgrammeurA.com

3. Neem contact op met uw partner voor voorraad delen om te controleren of deze een juist ingesteld ads.txt-bestand heeft dat wordt gehost op het domein dat u in stap 1 heeft opgegeven.

Er zijn veel verschillende relaties voor het delen van voorraad. Er kunnen bijvoorbeeld implementaties zijn waarbij het tegenovergestelde plaatsvindt (Programmeur A specificeert Distributeur B als het inventorypartnerdomain). Zie de IAB-richtlijnen voor het delen van voorraad voor meer voorbeelden.

Problemen met implementaties van inventorypartnerdomain oplossen

1. Zorg ervoor dat inventorypartnerdomain correct is gedeclareerd in het ads.txt-/app-ads.txt-bestand en de VAST-advertentieverzoeken.
    1. Domeinen moeten worden opgegeven als rootdomeinen (bijvoorbeeld ProgrammeurA.com in plaats van ProgrammeurA.com/watch).
    2. De declaratie van inventorypartnerdomain is één regel zonder spaties.
    3. De verwijzing naar het domein van de voorraadpartner is correct (waarbij de voorraadpartner het ads.txt-bestand host voor de bijbehorende omgeving voor waar u het verzoek indient). Zo kan Programmeur A bijvoorbeeld ProgrammeurA.com gebruiken voor de CTV Google TV-voorraad en ProgrammeurA2.com voor de CTV Apple TV-voorraad.
    4. Er kan maar één inventorypartnerdomain per regel worden opgegeven in het ads.txt-/app-ads.txt-bestand (als er meerdere IPD's zijn, moet elk daarvan worden gedeclareerd op een afzonderlijke regel).
    5. De parameter &ipd in de VAST-advertentietag kan slechts één domeindeclaratie gebruiken.
  2. Werk samen met uw voorraadpartner om ervoor te zorgen dat het ads.txt-bestand juist is ingesteld met de juiste uitgeverscodes en dat het bestand kan worden gecrawld.
    1. Declaraties van inventorypartnerdomain in het ads.txt-/app-ads.txt-bestand van een uitgever verwijzen alleen naar het ads.txt-bestand van de voorraadpartner (niet naar het app-ads.txt-bestand).

Veelgestelde vragen

Moet ik mijn ads.txt-/app-ads.txt-bestand updaten voor elke appstore/elk webdomein?

U moet een ads.txt-bestand uploaden voor elk gekoppeld webdomein en app-ads.txt voor elke gekoppelde mobiele app en CTV-app voor elke appstore.

Als u inventorypartnerdomain wilt gebruiken, hoeft u alleen de bijbehorende advertentieverzoeken en ads.txt-/app-ads.txt-bestanden te updaten voor de appstores/domeinen waarin u zich bezig houdt met het delen van voorraad.

Voor verschillende omgevingen kunnen verschillende ads.txt-/app-ads.txt-bestanden zijn ingesteld als u verkopers-/resellerrelaties heeft die per omgeving verschillen.

Biedt ads.txt/app-ads.txt ondersteuning voor zowel inventorypartnerdomain als resellerdeclaraties voor voorraad delen?

Ja. IPD is een optionele specificatie en kopersvalidatie van ads.txt/app-ads.txt houdt nog steeds rekening met eventuele verkoper-/reseller-ID's die worden vermeld in het ads.txt-/app-ads.txt-bestand.