Een sterk wachtwoord maken voor een betere accountbeveiliging

Een veilig wachtwoord en up-to-date herstelgegevens helpen om je Google-account te beschermen. Je wachtwoord moet moeilijk te raden zijn en mag geen persoonlijke informatie bevatten zoals je geboortedatum of telefoonnummer.

Stap 1: Maak een sterk wachtwoord

Een sterk wachtwoord helpt je om:

• je persoonlijke informatie veilig te houden,
  • je e-mails, bestanden en andere content te beschermen,
  • te voorkomen dat iemand anders toegang krijgt tot je account.

Voldoe aan de wachtwoordvereisten

Je wachtwoord mag bestaan uit een combinatie van letters, cijfers en symbolen (alleen standaard ASCII-tekens). Accenten en tekens met accenten worden niet ondersteund.

Je kunt geen wachtwoord gebruiken dat:

• zwak of makkelijk te raden is (bijvoorbeeld 'wachtwoord123'),
  • je eerder voor je account hebt gebruikt,
  • begint of eindigt met een spatie.

Volg de tips voor een goed wachtwoord

Een sterk wachtwoord is voor jou makkelijk te onthouden, maar kan door bijna niemand anders worden geraden. Check wat een goed wachtwoord is en volg deze tips om je eigen wachtwoord te maken.

Maak je wachtwoord uniek

Gebruik een verschillend wachtwoord voor elk belangrijk account, zoals je e-mailaccount en je account voor internetbankieren.

Wachtwoorden opnieuw gebruiken voor belangrijke accounts is risicovol. Als iemand je wachtwoord voor één account achterhaalt, kan deze persoon ook makkelijk toegang krijgen tot je e-mail, je adres en mogelijk zelfs je geld.

Tip: Als je meerdere wachtwoorden moeilijk kunt onthouden, kun je een tool gebruiken om je opgeslagen wachtwoorden te beheren.

Maak je wachtwoord langer en makkelijker te onthouden

Lange wachtwoorden zijn sterker, dus zorg ervoor dat je wachtwoord ten minste 12 tekens lang is. Met deze tips kun je langere wachtwoorden maken die makkelijker te onthouden zijn. Gebruik het volgende:

• Een tekst van een lied of gedicht
  • Een betekenisvol citaat uit een film of een speech
  • Een passage uit een boek
  • Een reeks woorden die voor jou betekenisvol zijn
  • Een afkorting: maak een wachtwoord op basis van de eerste letter van elk woord in een zin

Kies geen wachtwoorden die kunnen worden geraden door:

• mensen die jou kennen,
  • mensen die makkelijk toegankelijke informatie bekijken (zoals je socialmedia-profiel).

Vermijd persoonlijke informatie en veelvoorkomende woorden

Gebruik geen persoonlijke informatie

Maak geen wachtwoorden op basis van informatie die anderen misschien weten of makkelijk kunnen achterhalen. Voorbeelden:

• Je bijnaam of initialen
  • De naam van je kind of huisdier
  • Belangrijke verjaardagen of jaren
  • De naam van je straat
  • Cijfers uit je adres
  • Je telefoonnummer

Gebruik geen veelvoorkomende woorden en patronen

Gebruik geen losse woorden, zinnen en patronen die makkelijk te raden zijn. Voorbeelden:

• Voor de hand liggende woorden en zinnen zoals 'wachtwoord' of 'laatmeerin'
  • Reeksen zoals 'abcd' of '1234'
  • Toetsenbordpatronen zoals 'qwerty' of 'qazwsx'

Beveilig je wachtwoorden

Nadat je een sterk wachtwoord hebt gemaakt, moet je maatregelen nemen om het veilig te houden.

Verberg geschreven wachtwoorden

Als je je wachtwoord ergens opschrijft, laat dit dan niet op je computer of bureau slingeren. Bewaar opgeschreven wachtwoorden op een geheime of afgesloten plek.

Beheer je wachtwoorden met een tool

Als je meerdere wachtwoorden moeilijk kunt onthouden, kun je een vertrouwde service voor wachtwoordbeheer gebruiken. Neem eerst de tijd om de reviews en reputatie van dergelijke services te checken.

Je kunt ook je Google-account gebruiken om wachtwoorden op te slaan.

Stap 2: Weet wat je moet doen als iemand je wachtwoord achterhaalt

Je herstelgegevens worden gebruikt om je te helpen als we ongebruikelijke activiteit in je account waarnemen.

Een herstelmailadres toevoegen

1. Ga naar je Google-account.
  2. Klik links in het navigatievenster op Persoonlijke informatie.
  3. Klik in het deelvenster Contactgegevens op E-mail.
  4. Klik op Herstelmailadres toevoegen.

Een hersteltelefoonnummer toevoegen

1. Ga naar je Google-account.
  2. Klik links in het navigatievenster op Persoonlijke informatie.
  3. Klik in het deelvenster Contactgegevens op Telefoon.
  4. Klik op Hersteltelefoonnummer toevoegen.

Herstelgegevens kunnen je helpen om:

• na te gaan of iemand anders je account gebruikt,
  • je account terug te krijgen als iemand anders je wachtwoord kent,
  • toegang tot je account te krijgen als je je wachtwoord bent vergeten of om een andere reden niet kunt inloggen.

Je account beter beveiligen

Krijg persoonlijk advies om de beveiliging van je account te verbeteren.