Komma igång med kryptering på enheten

Så här skyddas din data med kryptering på enheten

Datakryptering på Google är lite som att låsa in dina värdesaker i ett bankfack. Du låser in dina värdesaker och banken tar hand om nyckeln.

Vad betyder kryptering?

Kryptering är bara ett sätt att göra informationen som du sparar på Google säkrare. Med hjälp av en unik nyckel blir dina uppgifter omöjliga att läsa för någon annan. Det enda sättet att läsa informationen är att låsa upp den med samma unika nyckel.

Lösenords- och nyckelkryptering med Google

När du sparar ett lösenord eller en nyckel i Google Lösenordshantering krypteras det med en unik nyckel.

Så fungerar det

När den sparade datan, som ett lösenord eller en nyckel, har krypterats låser Google in den på ett säkert ställe tills du behöver den. När du behöver använda lösenordet eller nyckeln låser Google Lösenordshantering upp de åt dig så fort vi vet att det verkligen är du.

Vad detta innebär

Den här typen av kryptering innebär att du anförtror Google med nyckeln och litar på att vi skyddar din data.

Kryptering på enheten och din data

Med kryptering på enheten låser du in dina lösenord och nycklar med Google Lösenordshantering, men du tar med dig nyckeln i stället. Det innebär att det bara är du som kan se din data. Tänk dock på att om du tappar bort nyckeln så kan du förlora datan med.

Så fungerar det

När kryptering på enheten har konfigurerats kan du använda ditt Google-lösenord eller skärmlåset på kompatibla telefoner och surfplattor för att låsa upp dina lösenord och nycklar.

Vad detta innebär

Den här typen av kryptering innebär att bara du har nyckeln som låser upp datan, som lösenord och nycklar.

Tänk på detta

Kom ihåg att om du förlorar nyckeln till din data kan du förlora lösenorden och nycklarna med.

Skillnaden mellan kryptering på enheten och en lösenfras för synkronisering

Kryptering på enheten och en lösenfras för synkronisering ökar integriteten för data som du synkroniserar till Google.

Kryptering på enheten gäller endast dina lösenord och nycklar. Lösenfrasen för synkronisering gäller all data som du synkroniserar till Google via Chrome.

Med kryptering på enheten kan du låsa och låsa upp data på flera sätt, till exempel med lösenord eller nycklar, vilket minskar risken för att du förlorar åtkomsten till din data.

Med en lösenfras för synkronisering väljer du en fras för att låsa och låsa upp din data. Du förlorar åtkomsten till din data om du glömmer bort lösenfrasen för synkronisering. Läs mer om hur du skyddar dina uppgifter med en lösenfras för synkronisering.

Så här fungerar standardlösenordskryptering

I nuläget krypteras dina sparade lösenord när de skickas via nätverk och när de sparas på Google. Krypteringsnyckeln som används för att komma åt dina lösenord lagras säkert i Google-kontot. Google använder nyckeln för att få åtkomst till (dekryptera) lösenorden

• när du kommer åt dem på passwords.google.com, på Android-enheter eller i inställningarna för Chrome
  • när dina lösenord genomgår en säkerhetskontroll i lösenordskontrollen.

Så här fungerar kryptering på enheten

När kryptering på enheten har konfigurerats kan data som lösenorden på enheten endast låsas upp med ditt Google-lösenord eller, på Android-enheter som uppfyller villkoren, med skärmlåset. Nycklar kan endast låsas upp på din enhet med skärmlåset på Android-enheter som uppfyller villkoren. Med kryptering på enheten kan ingen annan än du komma åt den krypterade datan.

Komma igång

Obs!

• Det går inte att ta bort kryptering på enheten efter att det har konfigurerats. Med tiden kommer denna säkerhetsåtgärd att konfigureras för alla i syfte att främja lösenords- och nyckelsäkerheten.
  • Om du förlorar åtkomsten till Google-kontot riskerar du att förlora åtkomsten till dina sparade lösenord och nycklar. Om du ser till att ditt telefonnummer för återställning och din återställningsadress är aktuella kan du återfå åtkomsten till ditt konto om du inte kan logga in.

Konfigurera kryptering på enheten för din data på Android

1. Tryck på Inställningar Inställningar följt av Konfigurera kryptering på enheten.
Tips! Om du inte vill konfigurera skärmlåset direkt kan du göra det senare i inställningarna för Lösenordshantering.
Obs! För nycklar krävs alltid att skärmlås är konfigurerat.

Konfigurera kryptering på enheten för dina lösenord i Chrome

• Välj Mer Mer uppe till höger i webbläsaren Chrome följt av Inställningar följt av Lösenord följt av Konfigurera kryptering på enheten.

Så här får du åtkomst till dina lösenord och nycklar på en ny enhet

I de flesta fall får du automatiskt tillgång till data som dina lösenord när du loggar in på Google-kontot på en ny enhet. När det gäller nycklar ber vi dig att ange skärmlåset innan du kommer åt din krypterade data.

Komma åt sparade lösenord på Android
  1. Logga in på Google-kontot.
  2. Aktivera Autofyll med Google.
Få tillgång till sparade lösenord i Chrome
  1. Logga in på Google-kontot.
  2. Aktivera synkronisering i Chrome.
  3. Du kan bli ombedd av Chrome att följa ytterligare steg för att dekryptera dina sparade lösenord, till exempel att ange skärmlåset på din Android-enhet.

Återställningsalternativ

Google rekommenderar att du lägger till återställningsalternativ så att du alltid kan återställa sparade lösenord eller nycklar (till exempel om du blir av med telefonen eller datorn). I nuläget kan du komma åt din krypterade data, som lösenord eller nycklar, genom att använda ditt Google-lösenord. Har du en Android-enhet kommer du åt datan med skärmlåset. Vi lägger till fler återställningsalternativ med tiden.
Använda Google-lösenordet
Som standard kommer du åt dina krypterade lösenord på nya enheter med hjälp av ditt Google-lösenord. Om du glömmer bort Google-lösenordet och skapar ett nytt när du återställer kontot kan du inte komma åt de sparade lösenorden igen förrän du har bekräftat det nya Google-lösenordet. I så fall får du en påminnelse om att bekräfta det nya Google-lösenordet så att du återfår åtkomsten till dina sparade lösenord. Bekräfta lösenordet direkt för att undvika problem med kontoåtkomsten.
Enheter som kan synkronisera dina lösenord
Du kan även synkronisera lösenorden till flera enheter så att du kan återställa dem på olika sätt. Om du till exempel blir av med telefonen är dina lösenord fortfarande tillgängliga på en annan enhet. Dessa enheter kan användas för återställning även om du blir av med alla andra återställningsalternativ.
Använda skärmlåset på en Android-enhet
Användare med Android-enheter kan använda skärmlåset som ett ytterligare sätt att få åtkomst till sin krypterade data. När du konfigurerar kryptering på enheten skickar vi en avisering till dina Android-enheter som uppfyller villkoren så att du kan lägga till det återställningsalternativet.
Du kan även när som helst lägga till ett skärmlås som återställningsalternativ i inställningarna för Lösenordshantering. Du måste göra detta på enheten med skärmlåset som du vill lägga till.
Obs! För nycklar krävs alltid att skärmlås är konfigurerat.
Obs! När du ska komma åt din krypterade data har du fem försök på dig att ange rätt skärmlås. Om du överskrider gränsen kan du inte längre använda skärmlåset för att komma åt lösenorden eller nycklarna. Detta förhindrar att andra gissar skärmlåset.

När du förlorar åtkomsten till dina lösenord

Du förlorar alla dina lösenord om du

• förlorar åtkomsten till alla återställningsalternativ, till exempel ditt Google-lösenord och skärmlåset på en enhet som uppfyller villkoren, om du har lagt till ett
  • förlorar åtkomsten till alla enheter där du är inloggad på ditt Google-konto och har dina lösenord sparade.

Om du förlorar åtkomsten till dina lösenord och vill använda Google Lösenordshantering igen måste du göra följande för att börja spara lösenord:

1. Öppna passwords.google.com/encryption/reset.
  2. Välj Inaktivera.
  3. Bekräfta att du vill radera alla sparade lösenord.

Tips! Det är valfritt att konfigurera kryptering på enheten igen.

När du förlorar åtkomsten till dina nycklar

Om du kommer åt dina lösenord men inte nycklarna måste du återställa din Chrome-data på serversidan. Utöver dina sparade lösenord och nycklar omfattar denna data bokmärken och Chrome-inställningar. Mer information om vilken data Chrome lagrar finns i Chrome-data i ditt konto.

1. Öppna chrome.google.com/sync.
  2. Välj Rensa data längst ned.
  3. Aktivera synkronisering i Chrome på enheten.

Tips! Det är valfritt att konfigurera kryptering på enheten igen.

true
Välkommen till ditt Google-konto!

Vi har märkt att du har ett nytt Google-konto. Läs mer om hur du kan förbättra upplevelsen med checklistan för Google-konton.