Installera Google Authenticator

Om du konfigurerar tvåstegsverifiering via sms eller röstsamtal och även vill kunna generera koder med din mobila enhet kan du ta emot koder via appen Google Authenticator även om du inte är ansluten till internet eller en mobiltjänst.

Om du vill använda appen måste du först konfigurera sms/röstsamtal. Följ sedan anvisningarna för din enhet nedan.

Krav

Om du vill använda Google Authenticator på en Android-enhet måste du ha version 2.1 eller senare av Android.

Hämta appen

1. Besök Google Play.
  2. Sök efter Google Authenticator.
  3. Hämta och installera appen.

Konfigurera appen

1. Om du inte redan har aktiverat tvåstegsverifiering för kontot gör du det med hjälp av ditt mobilnummer.
  2. Öppna inställningssidan för tvåstegsverifiering på din dator.
  3. Rulla ned till avsnittet Alternativt andra steg.
  4. Under Appen Authenticator klickar du på Konfigurera.
  5. Öppna appen Google Authenticator på din Android-enhet.
  6. Om det är första gången du använder Authenticator väljer du Starta installationen. Om du lägger till ett nytt konto väljer du Konfigurera konto i appens meny.
  7. Så här kopplar du en mobil enhet till ditt konto:
    • Med QR-kod: Välj Läs av streckkoden. Om Authenticator inte hittar en app som kan läsa av streckkoder tillfrågas du om du vill hämta och installera en sådan app. Om du vill installera en strekkodsläsare så att du kan slutföra konfigureringen väljer du Installera och utför sedan installationen. När appen är installerad öppnar du Google Authenticator igen och riktar sedan kameran mot QR-koden på datorns skärm.
    • Med den hemliga nyckeln: Välj Ange tilldelad nyckel och ange sedan e-postadressen till Google-kontot i rutan Ange kontonamn. Ange sedan den hemliga nyckeln på datorskärmen i rutan Ange nyckel. Kontrollera att nyckeln är inställd på Tidsbaserad och välj sedan Lägg till.
  8. Testa att appen fungerar genom att ange verifieringskoden från din mobila enhet i rutan på datorn bredvid Kod. Klicka sedan på Verifiera.
  9. Om koden stämmer visas ett bekräftelsemeddelande. Fortsätt med konfigureringen genom att klicka på Spara. Testa att skapa en ny verifieringskod på den mobila enheten om koden inte stämmer. Ange sedan den nya koden på datorn. Om du fortfarande har problem med verifieringskoden kontrollerar du att mobilen visar rätt tid. Du kan även läsa mer om vanliga problem.
Konfigurera tvåstegsverifiering för flera Google-konton

Med Google Authenticator kan du få koder för flera olika konton från samma mobila enhet. För varje Google-konto behövs emellertid en unik hemlig nyckel. Du får tillgång till denna vid konfigurationen. Du konfigurerar helt enkelt varje konto för sig i samma Google Authenticator-app.

Konfigurera Google Authenticator på flera enheter

Du kan konfigurera Google Authenticator så att du kan skapa verifieringskoder på mer än en enhet.

1. Kontrollera att du har hämtat Google Authenticator till alla enheter som du vill använda.
  2. Besök sidan Tvåstegsverifiering.
  3. Om du redan har konfigurerat Google Authenticator för ditt konto tar du bort kontot från Authenticator så att du kan börja om på nytt. Fortsätt direkt till nästa steg om du inte har konfigurerat Google Authenticator än.
  4. Följ anvisningarna och konfigurera tvåstegsverifiering för mobilappen som vanligt. Skanna den genererade QR-koden eller ange den genererade hemliga nyckeln på alla enheter som du vill konfigurera.
  5. Kontrollera att alla enheter fungerar genom att ange verifieringskoderna från varje enhet och klicka på Verifiera. Klicka sedan på Spara.
Google Authenticator skapar inte applösenord. Om du uppmanas att ange ett nytt lösenord i en app efter att du har aktiverat tvåstegsverifiering måste du logga in med ett applösenord.

Obs! Om du har det senaste operativsystemet på Apple-enheten måste du inte längre ange applösenord när du använder tvåstegsverifiering.