Endre innstillingene for brytertilgang

Du kan tilpasse innstillingene dine slik at brytertilgang passer behovene og preferansene dine.

Viktig: Noen av disse trinnene krever at du trykker på skjermen.

Slik endrer du innstillingene for brytertilgang:
  1. Åpne Innstillinger-appen Innstillinger-app på enheten.
  2. Åpne Tilgjengelighet og så Brytertilgang og så Innstillinger.

Tildel brytere for skanning

Når du konfigurerer brytertilgang for Android, kan du velge hvilke brytere eller tastaturtaster som utfører hver handling. Du kan endre tildelingen av bryterne når som helst ved å følge denne fremgangsmåten:

1. Velg Tildel brytere for skanning på skjermen for innstillinger for brytertilgang.
  2. Velg handlingen du vil tildele. Dialogboksen viser bryterne som er tildelt til handlingen.
  3. For å legge til eller fjerne en bryter, trykk på den.

De følgende delene inneholder eksempler på tilpassede tildelinger av brytere.

Tildel flere brytere til en handling

Du kan trykke på flere taster eller brytere for å tildele alle sammen til en handling. Dette alternativet kan være nyttig hvis du bruker et standardtastatur som bryter, og du vil at hele tastaturet skal fungere som én enkelt bryter.

Tildel en Forrige-bryter

En Forrige-tast eller -bryter reverserer det forrige skannevalget ditt. Det påvirker bare fremhevingen av elementer på skjermen. Hvis du bruker trinnvis skanning, flytter Forrige fremhevingen i motsatt retning av Neste. Hvis du bruker gruppevalg, opphever Forrige det siste fremhevede valget ditt.

Tips: Forrige angrer ikke handlinger, for eksempel åpning av apper.

Tildel en «Reversert automatisk skanning»-bryter

Hvis du bruker automatisk skanning og vil legge til en ekstra bryter for å endre skanneretningen, kan du konfigurere Reversert automatisk skanning.

Tildel brytere for handlinger på det fremhevede elementet

Handlinger på det fremhevede elementet inkluderer Rull fremover, Rull bakover og Trykk og hold inne.

Tips: Hvis du bruker gruppevalg med mer enn to brytere, fungerer ikke disse handlingene konsekvent ettersom flere elementer kan fremheves samtidig.

Tilpasning av meny

Slå på tilpasning av menyen

Når du setter Slå på tilpasning av menyen til «på», kan du endre det som vises i den globale menyen for brytertilgang. Hvis av/på-knappen er av, oppdateres ikke endringene dine i den globale menyen. Du kan finne ut mer om global menytilpasning i Tips for bruk av brytertilgang.

Gå tilbake til standardmeny

Hvis Slå på tilpasning av menyen er satt til «på», kan det hende elementene i menyen for brytertilgang er blitt flyttet eller skjult fra standardposisjonene. For å angre disse endringene og gjenopprette den globale menyen til standardinnstillingene, velg Gå tilbake til standardmenyen.

Tildel brytere til globale handlinger

Hvis du bruker flere brytere, kan du tildele brytere til bestemte handlinger. Det kan for eksempel være lurt å tildele en bestemt tast til Hurtiginnstillinger.

1. Trykk på Tildel brytere til globale handlinger på skjermen for innstillinger for brytertilgang.
  2. Tildel brytere til hvilken som helst av følgende handlinger: Tilbake, Startside, Varsler, Hurtiginnstillinger og Oversikt.

Tilpass skanning

Skannemetoden angir hvordan brytertilgangen beveger fremhevingen på skjermen: Du kan velge mellom følgende alternativer.

Automatisk skanning

Med automatisk skanning blir fremhevingen flyttet automatisk gjennom elementene på skjermen til du velger noe. For å starte skanningen, trykk på bryteren to ganger for å velge det fremhevede elementet.

Innstillingene for automatisk skanning omfatter:

Tid til automatisk skanning

Velg hvor mange sekunder fremhevingen skal være på hvert element.

Forsinkelse på første element

Velg en ekstra tidsforsinkelse du vil vente på det første elementet før fremhevingen beveges. Denne forsinkelsen legges til tiden for automatisk skanning. En lengre forsinkelse kan hjelpe deg med å orientere deg på en ny skjerm før skanningen starter.

Viktig: Endringene som blir gjort i denne innstillingen, endrer den samme innstillingen under «Punktskanning».

Antall skanninger

Velg hvor mange ganger automatisk skanning gjentas.

Viktig: Endringene i denne innstillingen endrer den samme innstillingen under «Punktskanning».

For å få mer veiledning, finn ut hvordan du konfigurerer brytertilgang for Android.

Skannemetode

Velg mellom flere metoder for å skanne skjermen:

Lineær skanning

Dette er skannemetoden som er angitt som standard. Fremhevingen flytter gjennom elementene på skjermen, ett om gangen.

Tips: Hvis du velger dette alternativet, brukes skanning av rad-kolonne for tastatur.

Rad-kolonne

Fremhevingen flytter seg gjennom skjermen, én rad om gangen, til du velger en rad. Deretter flytter fremhevingen seg gjennom ett radelement om gangen. Denne metoden er ofte raskere enn lineær skanning.

Gruppevalg

Dette alternativet er bare tilgjengelig hvis Automatisk skanning er av.

Tips: På enkelte enheter kalles dette «Alternativskanning».

For å få mer veiledning, finn ut hvordan du konfigurerer brytertilgang for Android.

Punktskanning

Med punktskanning kan du velge hvor på skjermen du vil trykke, sveipe eller zoome, hvis det er aktuelt. Ved hjelp av linjer som beveger seg over skjermen, kan du spesifisere horisontal og vertikal posisjon. Innstillinger for punktskanning omfatter:

Linjehastighet

Denne innstillingen gjelder bare for punktskanning og fastslår hvor raskt skannelinjene flyttes. Angi en hastighet i tetthetsuavhengige piksler (dp) per millisekund.

Forsinkelse på første element

Velg en hvor mange sekunder du vil vente på det første elementet før skanningen starter. En lengre forsinkelse kan hjelpe deg med å bli orientert på en ny skjerm før skanningen starter.

Viktig: Endringene i denne innstillingen endrer den samme innstillingen under «Automatisk skanning».

Antall skanninger

Velg hvor mange ganger punktskanningen gjentas.

Viktig: Endringene i denne innstillingen endrer den samme innstillingen under «Automatisk skanning».

For å få informasjon om punktskanning, se Tips for bruk av brytertilgang.

Start skanningen automatisk

Slå på dette alternativet for å starte skanningen uten å trykke på en bryter. Som standard må du trykke på en bryter for å starte skanningen.

Autovalg

Slå på dette alternativet for å trykke automatisk på det fremhevede elementet som er valgt. Når dette alternativet er satt til «Av» og flere handlinger kan utføres på det valgte elementet, finnes det en meny med tilgjengelige handlinger. For å få mer veiledning, se på Tips for bruk av brytertilgang.

Skjerm og lyd

Fremhevingsstil ved skanning

Velg fargen og tykkelsen på fremhevingen på skjermen. Hvis du bruker gruppevalg, kan du velge fremhevingen til hver gruppe.

Tale, lyd og vibrering

For å høre taletilbakemeldinger for elementer med tilgjengelige handlinger og beskrivende tekst, slå på Taletilbakemelding. Denne innstillingen kan være nyttig hvis du ikke kan se skjermen. I denne delen kan du også justere andre innstillinger for lyd og vibrering. For å få mer veiledning, finn ut hvordan du konfigurerer brytertilgang for Android.

Brytertilpasning

Ignorer gjentatte trykk (tidligere «Aktiveringstid»)

Velg hvor mange sekunder brytertilgang skal vente etter at du har trykket på en bryter, før den godtar mer inndata. En høyere tidsforsinkelse kan være nyttig hvis du merker at du utilsiktet trykker på brytere mer enn én gang.

Slipp for å utføre handlingen

For å få handlinger fra brytertilgang til å skje når du slipper en bryter, i stedet for når du trykker på en bryter, slår du på Slipp for å utføre handlingen. Denne innstillingen er nyttig hvis du synes det er enklere å slippe en bryter enn å trykke inn en bryter.

Få mer hjelp

Hvis du trenger mer hjelp med brytertilgang, kan du kontakte Google brukerstøtte for personer med nedsatt funksjonsevne.