Skift indstillingerne for Kontaktadgang

Du kan tilpasse dine startskærme, så Kontaktadgang passer til dine behov og præferencer.

Vigtigt! Nogle af disse trin kræver, at du trykker på skærmen.

Sådan skifter du indstillingerne for Kontaktadgang
  1. Åbn appen Indstillinger Appen Indstillinger på din enhed.
  2. Åbn Hjælpefunktioner og derefter Kontaktadgang og derefter Indstillinger.

Tildel kontakter til scanning

Når du konfigurerer Kontaktadgang til Android, kan du vælge, hvilke kontakter eller taster der skal udføre hver handling. Du kan til enhver tid ændre tildelingen af kontakter ved at følge denne vejledning:

1. Tryk på Tildel kontakter til scanning på skærmen med indstillinger for Kontaktadgang.
  2. Vælg den handling, du vil tildele. I dialogboksen kan du se de kontakter, der allerede er tildelt handlingen.
  3. Tryk på kontakten for at tilføje eller fjerne den.

Du kan se eksempler på tilpassede kontakttildelinger i de følgende afsnit.

Tildel flere kontakter til en handling

Du kan trykke på flere taster eller kontakter for at tildele dem alle til en handling. Denne mulighed kan være nyttig, hvis du bruger et standardtastatur som din kontakt, og hele tastaturet skal fungere som en enkelt kontakt.

Tildel en kontakt af typen Forrige

Tasten eller kontakten Forrige fortryder dit seneste scanningsvalg. Dette påvirker kun fremhævningen af elementer på skærmen. Hvis du bruger trinvis scanning, flytter Forrige din fremhævning i den modsatte retning af Næste. Hvis du bruger gruppemarkering, fortryder Forrige dit seneste fremhævede valg.

Tip! Forrige fortryder ikke handlinger såsom åbning af en app.

Tildel kontakten Automatisk baglæns scanning

Hvis du bruger automatisk scanning, og du vil tilføje endnu en kontakt, der ændrer scanningsretningen, skal du konfigurere Automatisk baglæns scanning.

Tildel kontakter til handlinger for det fremhævede element

Handlinger for det fremhævede element omfatter Rul fremad, Rul tilbage samt Tryk og hold.

Tip! Hvis du bruger gruppemarkering med mere end 2 kontakter, fungerer disse handlinger ikke konsekvent, da flere elementer kan blive fremhævet på én gang.

Tilpasning af menuen

Aktivér tilpasning af menuen

Når du slår Aktivér tilpasning af menuen "til", kan du ændre, hvad der vises i den globale menu for Kontaktadgang. Hvis indstillingen er slået fra, opdateres dine ændringer ikke i den globale menu. Få flere oplysninger om tilpasningen af den globale menu i Tips til brug af Kontaktadgang.

Gå tilbage til standardmenuen

Hvis Aktivér tilpasning af menuen er slået "til", er elementerne i den globale menu for Kontaktadgang muligvis blevet skjult eller flyttet fra deres standardpositioner. Du kan fortryde disse ændringer og gendanne standardindstillingerne for den globale menu ved at vælge Gå tilbage til standardmenuen.

Tildel kontakter til globale handlinger

Hvis du bruger flere kontakter, kan du tildele kontakter til bestemte handlinger. Du kan f.eks. tildele en bestemt tast til kvikmenuen.

1. Tryk på Tildel kontakter til globale handlinger på skærmen med indstillinger for Kontaktadgang.
  2. Tildel kontakter til en af følgende handlinger: Tilbage, Hjem, Notifikationer, Kvikmenu og Oversigt.

Tilpas scanning

Din scanningsmetode er den måde, hvorpå Kontaktadgang flytter fremhævningen henover skærmen. Du kan vælge mellem følgende muligheder:

Automatisk scanning

Automatisk scanning flytter automatisk fremhævningen hen over elementerne på skærmen, indtil du foretager et valg. Du starter scanningen ved at trykke to gange på kontakten for at vælge det fremhævede element.

Indstillinger for automatisk scanning omfatter følgende:

Varighed af automatisk scanning

Vælg, hvor mange sekunder fremhævningen skal blive på hvert element.

Forsinkelse på første element

Vælg en større tidsforsinkelse for, hvor længe der skal ventes på det første element, før du flytter fremhævningen. Denne forsinkelse føjes til varigheden af automatisk scanning. En større forsinkelse kan hjælpe dig med at få overblik over en ny skærm, inden scanningen startes.

Vigtigt! De ændringer, der foretages i denne indstilling, ændrer den samme indstilling under "Punktscanning".

Antal scanninger

Vælg, hvor mange gange automatisk scanning skal gentages.

Vigtigt! De ændringer, der foretages i denne indstilling, ændrer den samme indstilling under "Punktscanning".

Find yderligere vejledning på siden om konfiguration af Kontaktadgang til Android.

Scanningsmetode

Du kan scanne din skærm på flere forskellige måder:

Lineær scanning

Dette er standardmetoden for scanning. Fremhævningen bevæger sig gennem elementerne på skærmen ét ad gangen.

Tip! Hvis du vælger denne mulighed, bruges række-kolonnescanning til tastaturer.

Række-kolonne

Fremhævningen bevæger sig hen over skærmen én række ad gangen, indtil du vælger en række. Fremhævningen bevæger sig derefter hen over ét rækkeelement ad gangen. Denne metode er ofte hurtigere end lineær scanning.

Gruppemarkering

Denne valgmulighed er kun tilgængelig, hvis automatisk scanning er slået fra.

Tip! På nogle enheder kaldes dette "Scanning af muligheder".

Find yderligere vejledning på siden om konfiguration af Kontaktadgang til Android.

Punktscanning

Med punktscanning kan du vælge et bestemt sted på skærmen, hvor du vil trykke, stryge eller zoome ind og ud efter behov. Nogle linjer bevæger sig hen over skærmen, så du kan angive en vandret og lodret placering. Indstillingerne for punktscanning omfatter følgende:

Hastighed for linjeskift

Denne indstilling gælder kun for punktscanning og bestemmer, hvor hurtigt scanningslinjen bevæger sig. Angiv en hastighed i tæthedsuafhængige pixels (dp) pr. millisekund.

Forsinkelse på første element

Vælg, hvor mange sekunder der skal ventes på det første element, inden scanningen startes. En større forsinkelse kan hjælpe dig med at få overblik over en ny skærm, inden scanningen startes.

Vigtigt! De ændringer, der foretages i denne indstilling, ændrer den samme indstilling under "Automatisk scanning".

Antal scanninger

Vælg, hvor mange gange punktscanningen skal gentages.

Vigtigt! De ændringer, der foretages i denne indstilling, ændrer den samme indstilling under "Automatisk scanning".

Få oplysninger om punktscanning på siden Tips til brug af Kontaktadgang.

Start scanning automatisk

Aktivér denne valgmulighed for at starte scanningen uden at trykke på en kontakt. Du skal som standard trykke på en kontakt for at påbegynde scanningen.

Vælg automatisk

Aktivér denne indstilling for automatisk at trykke på det fremhævede element. Når denne indstilling er slået "Fra", og der kan udføres flere handlinger for det valgte element, vises en menu med tilgængelige handlinger. Du kan få yderligere vejledning på siden Tips til brug af Kontaktadgang.

Skærm og lyd

Fremhævningsstil for scanning

Vælg farve og tykkelse på fremhævningen på skærmen. Hvis du bruger gruppemarkering, kan du vælge fremhævningen for hver gruppe.

Tale, lyd og vibration

Hvis du vil have talefeedback til elementer med tilgængelige handlinger og beskrivende tekst, skal du aktivere Talefeedback. Denne indstilling kan være nyttig, hvis du ikke kan se skærmen. I denne sektion kan du også justere andre indstillinger for lyd og vibration. Find yderligere vejledning på siden om konfiguration af Kontaktadgang til Android.

Tilpasning af kontakter

Ignorer gentagne tryk (tidligere "Tastetryktid")

Vælg, hvor mange sekunder Kontaktadgang skal vente, efter du har trykket på en kontakt, før der accepteres flere input. En større tidsforsinkelse kan være nyttig, hvis du opdager, at du utilsigtet trykker på kontakter mere end én gang.

Slip for at udføre handling

Hvis handlinger via Kontaktadgang skal udføres, når du slipper en kontakt og ikke, når du trykker på en kontakt, skal du slå Slip for at udføre handling til. Denne indstilling er nyttig, hvis du har nemmere ved at slippe en kontakt end ved at trykke på en kontakt.

Få yderligere hjælp

Kontakt Googles support til brugere med handicap for at få yderligere hjælp til Kontaktadgang.