Aloitusnäytöllä liikkuminen TalkBackin avulla

Aloitusnäyttö näkyy, kun käynnistät laitteen tai avaat sen lukituksen.

Näin löydät aloitusnäytön:

• Useimmilla laitteilla: Pyyhkäise yhdellä liikkeellä ylös ja sitten vasemmalle.
  • Eleillä navigoinnilla: Pyyhkäise näytön alareunasta ylös kahdella sormella.
  • Jos laitteessa on fyysinen aloitusnäyttöpainike: Paina Aloitus.
  • Useimmilla laitteilla: Pyyhkäise yhdellä liikkeellä ylös ja sitten vasemmalle.

Vaihe 1: Avaa laitteen lukitus

Jos laitteellasi on salasana tai PIN-koodi, lukituksen voi avata useammalla tavalla:

• Pyyhkäise lukitusnäytön alareunasta ylös kahdella sormella.
  • Käytä sormenjälkitunnistusta tai Face Unlockia.
  • Tutki kosketuksella.
    • Etsi näytön alareunan keskiosasta avauspainike ja kaksoisnapauta sitä.

Vaihe 2: Liiku aloitusnäytöllä

Tärkeää: Nämä ohjeet on tarkoitettu Pixelille. Aloitusnäyttö saattaa vaihdella muilla laitteilla riippuen laitteen valmistajasta tai Koti-sovelluksesta.

Aloitusnäytön käyttäminen

Pyyhkäisyllä tutkiminen

1. Liiku aloitusnäytön kohteiden välillä pyyhkäisemällä vasemmalle tai oikealle.
  2. Kohdista haluamaasi kohteeseen.
    • TalkBack ilmoittaa liikkuessasi, missä kohdistus on.
  3. Kaksoisnapauta missä tahansa näytöllä.

Kosketuksella tutkiminen

1. Kosketa näyttöä yhdellä sormella.
  2. Vedä sormea näytöllä kohteiden yli, kunnes kohdistus on haluamassasi kohteessa.
  3. Kaksoisnapauta missä tahansa näytöllä.

Vinkki: Jos sinulla on useampi kuin yksi aloitusnäyttö, voit vaihtaa niiden välillä. Voit vaihtaa näytön pyyhkäisemällä vasemmalle tai oikealle kahdella sormella. TalkBack ilmoittaa käytetyn aloitusnäytön, esimerkiksi "Aloitusnäyttö 1/3".

Aloitusnäytön osat

Tilapalkki

Näytön yläreunassa on tietoja, esim. aika, ilmoitukset, akun tila, Wi-Fi tai Bluetooth. Tilapalkki saattaa mennä pois näkyvistä, kun sovellus on koko näytön tilassa. Jos tilapalkki on poissa näkyvistä ja haluat sen takaisin, avaa ilmoitukset.

Vinkki: Jos olet kohdistanut tilapalkkiin, voit liikkua siitä pois koskettamalla eri näytön osaa.

Hakukenttä

Joissakin Android-laitteissa on hakukenttä aloitusnäytöllä, jotta voit tehdä hakuja verkossa ilman erillistä sovellusta. Jos laitteellasi ei ole hakukenttää automaattisesti, voit lisätä sen widgetinä.

Ilmoitukset

Ilmoitukset näyttävät tietoja järjestelmästä tai sovelluksista, esim. kalenteritapahtumia, vastaamattomia puheluita tai uutispäivityksiä. Näet ilmoitukset tilapalkissa. Avaa ilmoitukset pyyhkäisemällä kahdella sormella näytön yläreunasta alas. Sulje ilmoitukset pyyhkäisemällä kahdella sormella ylös.

Sovellukset

Voit avata laitteellasi sovelluksia niiden kuvakkeilla. Voit esimerkiksi avata Gmailin valitsemalla Gmail-kuvakkeen ja kaksoisnapauttamalla sitä. Jotkut sovellukset ovat aloitusnäytöllä ja osa sovellusosiossa.

Sovellusten käyttäminen ja tutkiminen:

• Sovellusten löytäminen aloitusnäytöltä: Vedä sormeasi näytöllä.
  • Kohdistetun sovelluksen avaaminen: Kaksoisnapauta missä tahansa näytöllä.
  • Kaikkien laitteen sovellusten tutkiminen: Pyyhkäise aloitusnäytöllä kahdella sormella ylös avataksesi sovellusvalikon.
  • Sovelluksen lisääminen aloitusnäyttöön: Kosketa sovellusta kohdistaaksesi siihen. Kaksoisnapauta seuraavaksi ja kosketa pitkään. Vedä sormesi siihen kohtaan, johon haluat sijoittaa sovelluksen.
    • Voit myös kaksoisnapauttaa ja koskettaa pitkään, kunnes valikko tulee näkyviin. Valitse sitten Lisää aloitusnäyttöön.
  • Sovelluksen poistaminen aloitusnäytöltä: Valitse sovellus ja avaa sitten TalkBackin valikko. Valitse Toiminnot ja sitten Poista.
    • Tämä ei poista sovelluksen asennusta.
Kansiot

Kansiot ovat sovelluskokoelmia, jotka voit lisätä aloitusnäyttöön. Esimerkiksi Play Musiikki, Play Kirjat ja Play Elokuvat saattavat olla Google Play ‑kansiossa. Voit tutkia kansiota ja avata sen liikuttamalla sormeasi näytöllä. Voit luoda kansion vetämällä yhden sovelluksen toisen päälle.

Widgetit

Widgetit ovat aloitusnäytöllä olevia pikanäppäimiä, joiden avulla saat tietoja tai voit suorittaa tehtäviä. Esimerkiksi kalenteri-widgetin avulla voit nähdä tulevia tapahtumia aloitusnäytöllä.

Näin voit lisätä widgetin:

1. Siirrä kohdistus aloitusnäytöllä sovelluslistaan.
    • Älä kaksoisnapauta.
  2. Avaa TalkBack-valikko.
    • Usean sormen eleen laitteilla: Kolmen sormen napautus. Voit myös pyyhkäistä yhdellä liikkeellä alas ja sitten oikealle.
    • Laitteilla, jotka eivät tue usean sormen eleitä (vanhemmat versiot kuin päivitetty Android R, jossa on TalkBack 9.1): Pyyhkäise yhdellä liikkeellä alas ja sitten oikealle.
  3. Valitse Toiminnot ja sitten Widget.
  4. Voit etsiä widgetin pyyhkäisemällä oikealle tai vasemmalle tai käyttämällä kosketuksella tutkimista.
  5. Voit lisätä kohdistetun widgetin kaksoisnapauttamalla ja koskettamalla pitkään.
  6. Vedä widget haluamaasi paikkaan.

Näin voit poistaa widgetin:

1. Siirrä kohdistus widgetiin aloitusnäytöllä.
  2. Avaa TalkBack-valikko.
    • Usean sormen eleen laitteilla: Kolmen sormen napautus. Voit myös pyyhkäistä yhdellä liikkeellä alas ja sitten oikealle.
    • Laitteilla, jotka eivät tue usean sormen eleitä (vanhemmat versiot kuin päivitetty Android R, jossa on TalkBack 9.1): Pyyhkäise yhdellä liikkeellä alas ja sitten oikealle.
  3. Valitse Toiminnot ja sitten Poista.

Jos tarvitset lisää apua TalkBackin kanssa, ota yhteyttä Googlen tukeen toimintarajoitteisille ja vammaisille.