Aloitusnäytöllä liikkuminen TalkBackin avulla

Aloitusnäyttö näkyy ensimmäisenä laitteen käynnistämisen tai lukituksen avaamisen jälkeen. Voit palata aloitusnäyttöön milloin tahansa pyyhkäisemällä ylös ja sitten vasemmalle (L-kirjainta muistuttava ele).

Vaihe 1: Laitteen lukituksen avaaminen

Jos laitteelle on määritetty salasana tai PIN-koodi, voit avata laitteesi lukituksen kahdella tavalla TalkBackin ollessa käytössä:

• Pyyhkäise kahdella sormella ylös lukitusnäytön alareunasta.
  • Etsi Poista lukitus -painike näytön alalaidan keskeltä kosketuksella tutkimalla ja kaksoisnapauta painiketta.

Vaihe 2: Aloitusnäytöllä liikkuminen

Liiku aloitusnäytön kohteiden välillä pyyhkäisemällä vasemmalle tai oikealle. TalkBack ilmoittaa, mikä kohde on kulloinkin korostettu. Valitse kohde kaksoisnapauttamalla.

Jos laitteella on useampia aloitusnäyttöjä, liiku niiden välillä pyyhkäisemällä kahdella sormella vasemmalle tai oikealle. TalkBack ilmoittaa näkyvissä olevan aloitusnäytön, esimerkiksi Aloitusnäyttö 1/3.

Aloitusnäytön osat

Tilapalkki

Täältä löydät perustietoja tilasta, esimerkiksi ilmoitukset, akun tilan, yhteydet Wi-Fi- ja mobiiliverkkoihin ja Bluetooth-yhteyden.

Huom. Jos tilapalkki on korostettu, et voi siirtyä seuraavaan kohteeseen tavallisella pyyhkäisyeleellä. Vaihda korostettua kohdetta koskettamalla toista näytön kohtaa.

Hakukenttä

Joidenkin Android-laitteiden aloitusnäytössä on automaattisesti hakupalkki. Sen kautta voit tehdä verkkohakuja avaamatta erillistä sovellusta. Jos laitteesi aloitusnäytössä ei ole hakupalkkia, voit lisätä sen widgetinä (katso ohjeet alla olevasta Widgetit-osiosta).

Ilmoitukset

Näytön yläosan tilapalkki sisältää ilmoituksia. Avaa ilmoitukset pyyhkäisemällä kahdella sormella näytön yläreunasta alas. Sulje ilmoitusalue pyyhkäisemällä kahdella sormella alhaalta ylöspäin.

Sovellukset

Sovellukset ovat pieniä ohjelmia, joiden avulla voit tehdä tiettyjä tehtäviä, kuten tarkistaa säätiedot, kuunnella musiikkia, lähettää sähköpostia tai lukea kirjoja. Sovellukset avataan näytöllä olevien kuvakkeiden avulla. Esimerkiksi aloitusnäytön Gmail-kuvake avaa Gmail-sovelluksen.

Tässä on vinkkejä sovellusten tutkimiseen ja käyttämiseen:

• Tutki aloitusnäytössä olevia sovelluksia liikuttamalla sormea näytöllä.
  • Avaa korostettu sovellus kaksoisnapauttamalla näyttöä.
  • Tutki kaikkia laitteella olevia sovelluksia korostamalla Sovellukset-kuvake ja kaksoisnapauttamalla.
  • Jos haluat lisätä sovelluksen aloitusnäytölle, korosta se ensin koskettamalla ja lisää se aloitusnäyttöön kaksoisnapauttamalla ja koskettamalla pitkään.

Kansiot

Kansiot sisältävät sovelluksia. Esimerkiksi Google Play -kansio voi sisältää Google Play -sovelluksia, kuten Play Musiikin, Play Kirjat ja Play Elokuvat. Aloitusnäytöllä voi näkyä sovelluskuvakkeiden lisäksi kansioiden kuvakkeita. Voit avata kansion ja tutkia sen sisällä olevia sovelluskuvakkeita liikuttamalla sormea näytöllä.

Widgetit

Aloitusnäytölläsi voi olla widgetejä. Ne ovat pikakuvakkeita, joiden avulla saat tietoja tai voit suorittaa tehtäviä nopeammin. Esimerkiksi Kalenteri-widget näyttää kalenterisi aloitusnäytöllä, jotta voit tarkistaa kalenteritapahtumasi siirtymättä erikseen kalenteriin.

Uuden widgetin lisääminen:

1. Kosketa aloitusnäyttöä pitkään kahdella sormella. Kun TalkBack sanoo Aloitunäyttö 1/1, olet näytöllä, johon voit lisätä widgetejä.
  2. Etsi Widgetit-painike näytön alareunasta ja valitse se kaksoisnapauttamalla.
  3. Pyyhkäise oikealle tai vasemmalle, niin widgetit korostetaan vuorotellen.
  4. Kaksoisnapauta, niin korostettu widget lisätään näytölle.