Använda kommandon i Voice Access

Med kommandon i Voice Access kan du styra Android-enheten med hjälp av rösten.

Obs! Du kan använda röststyrning på engelska, spanska, tyska, italienska eller franska.

Steg 1: Starta röststyrning

1. Installera appen Voice Access och aktivera den om du inte redan har gjort det.
  2. Starta Voice Access på något av följande sätt:
    • Om identifiering av ”Hey Google” är aktiverat kan du säga ”Hey Google, Voice Access”.
    • Öppna meddelandepanelen och tryck på Tryck för att starta.
    • Tryck på appen Voice Access på startskärmen.
    • Tryck på aktiveringsknappen för röststyrning . (Du kan konfigurera aktiveringsknappen i Inställningar Appen Inställningar följt av Tillgänglighet följt av Voice Access följt av Inställningar följt av Aktiveringsknapp.)
  3. Säg ett kommando, till exempel ”Open Gmail”.

Steg 2: Använda röstkommandon

När du har startat Voice Access kan du styra enheten med kommandon. Till exempel ”Open Gmail,” ”Scroll down”, “Tap compose” och ”Go home”.

Tips!

• Du kan trycka på valfri text på skärmen. Om du till exempel ser orden ”store hours” med en länk i ett textstycke kan du säga ”Tap store hours” för att trycka på länken.
  • I feedbackfältet högst upp på skärmen visas vad Voice Access hör dig säga och svar på kommandona. När du har slutfört ett kommando börjar Voice Access automatiskt att lyssna efter ditt nästa kommando.
  • Om du säger ett kommando som kan påverka fler än ett objekt på skärmen, frågar Voice Access ”Which one?” Du kan då svara med objektets siffra.
Grunder och navigering

Du kan använda de här kommandona på alla skärmar.

Allmänna kommandon

• Open [app]
  • Go back
  • Go home
  • Show notifications
  • Show Quick Settings
  • Show recent apps

Hjälp med Voice Access

• What can I say?
  • Show all commands
  • Open tutorial
  • Show numbers
  • Hide numbers
  • Show labels
  • Hide labels
  • What is [siffra]?
  • Stop Voice Access
  • Send feedback

Inställningar

• Turn on Bluetooth
  • Turn off Bluetooth
  • Turn up volume
  • Turn down volume
  • Turn [media/alarm/phone] volume up
  • Turn [media/alarm/phone] volume down
  • Mute
  • Silence
  • Unmute
  • Mute [media/alarm/phone] volume
  • Unmute [media/alarm/phone] volume
  • Turn device off

Assistent

Du kan säga kommandon till Google Assistent, till exempel:

• Hey Google, ställ in en timer på [tid]
  • Hey Google, tänd ficklampan
  • Hey Google, när byggdes Empire State Building?
  • Hey Google, vem skapade Google?

Siffror i Voice Access

Om du vill visa en överlagring med siffror bredvid allt som visas på skärmen som du kan interagera med säger du ”Show numbers”. Om du inte känner till namnet på något säger du ”Show labels” för att visa förslag.

Exempelvis kan nummer 7 visas bredvid knappen Spara, så här: Voice Access number 7. Välj spara genom att säga något av följande kommandon:

• 7
  • Save
  • Tap 7
  • Tap Save

Om två objekt på skärmen har samma textetikett (t.ex. två menyer för Alternativ) kan du säga siffran i stället för ordet. Det kan också vara lättare att säga siffran om en textetikett är lång eller svår att uttala.

Om du är osäker på vilken siffra som hör ihop med vilket objekt på skärmen kan du säga ”What is [siffra]?” Till exempel: ”What is 7?”

Sök i appar

Om en app har ett sökfält kan du säga något i stil med ”Search for shoes” om du vill söka efter skor i den appen.

Svara på samtal

Om du får ett samtal kan du svara genom att säga ”Answer call”.

Rörelsekommandon

Med dessa kommandon kan du trycka, scrolla och göra andra rörelser med rösten. Ersätt exempelorden inom [hakparentes] med dina egna kommandon.

Tryckrörelser

• Tap [OK]
  • [OK]
  • Long-press [objekt]
  • Switch on [objekt]
  • Switch off [objekt]
  • Expand [avisering]
  • Collapse [avisering]

Sveprörelser

• Scroll [up, down, left, right]
  • Scroll [up, down, left, right] on [item]
  • Scroll to top
  • Scroll to bottom
  • Swipe forwards
  • Swipe backwards
Val av rutnät

Obs! Den här funktionen kräver Android 7.0 eller senare. Ta reda på vilken version av Android du har.

I vissa appar är det enklare att navigera i rutnätet än att klicka på specifika objekt. Ett rutnät är också användbart om något du vill klicka på inte har en siffra.

1. Starta rutnätet genom att säga ”Show grid”.
  2. Om du vill göra rutnätet större eller mindre säger du ”More squares” eller ”Fewer squares”.
  3. Säg en siffra eller använd kommandon om du vill interagera med rutnätet. Till exempel:
    • ”3”
    • ”Tap 7”
    • ”Swipe right” eller ”Swipe left”
    • ”Scroll up“ eller ”Scroll down”
    • ”Swipe 5 up”
    • ”Swipe left on 12”
    • ”Pinch in”
    • ”Pinch out”
  4. Dölj rutnätet genom att säga ”Hide grid”.
Förstoring

Obs! Den här funktionen kräver Android 7.0 eller senare. Ta reda på vilken version av Android du har.

Med dessa kommandon kan du zooma eller förstora för att se det som visas på Android-enhetens skärm bättre.

Starta förstoring

• Start magnification
  • Start zooming

Zooma in eller ut

• Magnify
  • Zoom in
  • Enhance
  • Zoom out

Panorera uppåt, nedåt, åt vänster eller höger

• Scroll [up, down, left, right]
  • Pan [up, down, left, right]
  • Move [up, down, left, right]
  • Go [up, down, left, right]

Stoppa förstoring

• Stop magnification
  • Stop zooming
  • Cancel zooming
Textredigering

Använd dessa kommandon för att skriva, redigera och formatera text med rösten.

Med röststyrning visas en blå kant runt redigerbara textfält så att du kan börja skriva och redigera. Om den blå kanten inte visas runt ett textfält säger du siffran bredvid textfältet.

Tips!

• Ersätt [ord eller fras] med egna kommandon.
  • Stjärnmärkta kommandon (*) fungerar för tecken, ord, meningar, rader, stycken eller sidor.

Skriv text

• Type [ord eller fras]
  • [ord eller fras]
  • Undo
  • Redo
  • Insert [ord eller fras] before [ord eller fras]
  • Insert [ord eller fras] after [ord eller fras]
  • Insert [ord eller fras] between [ord eller fras] and [ord eller fras]
  • Format email
    • Obs! Det här kommandot formaterar text i närheten som en e-postadress om det är möjligt. Om du till exempel vill formatera texten ”info at företag punkt com” som en e-postadress (info@företag.com) säger du ”format email”.
  • Stop editing

Ersätt text

• Replace [ord eller fras] with [ord eller fras]
  • Replace everything between [ord eller fras] and [ord eller fras] with [ord eller fras]
  • Capitalize [ord eller fras]
  • Uppercase [ord eller fras]
  • Lowercase [ord eller fras]

Radera text

• Delete
  • Delete all
  • Delete [ord eller fras]
  • Delete to the beginning
  • Delete to the end
  • Delete selected text
  • Delete from [ord eller fras] to [ord eller fras]
  • Delete [3] words*
  • Delete the next [5] sentences*

Flytta markören

• Go to the beginning
  • Go to the end
  • Move after [ord eller fras]
  • Move before [ord eller fras]
  • Move between [ord eller fras] and [ord eller fras]
  • Right [4] characters*
  • Left [6] words*

Markera text

• Select all text
  • Unselect all text
  • Select to the beginning
  • Select to the end
  • Select [ord eller fras]
  • Select from [ord eller fras] to [ord eller fras]
  • Select [5] sentences*
  • Select the next [6] lines*

Klippa ut, kopiera och klistra in

• Cut
  • Copy
  • Paste

Visa eller dölja tangentbordet

• Show keyboard
  • Hide keyboard
Stoppa Voice Access

Om du vill stoppa Voice Access kan du göra något av följande:

• Tryck var som helst på skärmen.
  • Säg ”Stop listening”.
  • Stäng av skärmen. För att spara batteri stoppas Voice Access automatiskt när skärmen är avstängd.
  • Öppna meddelandepanelen och tryck sedan på Tryck för att pausa.
  • Om du ställer in en Bluetooth-brytare kan du trycka på den för att stoppa Voice Access
  • Om du har aktiverat ”Time out after no speech" i inställningarna för Voice Access väntar du i trettio sekunder.

Obs! Om du vill inaktivera appen Voice Access öppnar du Inställningar Appen Inställningar följt av Tillgänglighet följt av Voice Access.

Få hjälp

Om du behöver mer hjälp med tillgänglighetsfunktioner i Android kontaktar du Googles support för kunder med funktionsnedsättning.