Bruk Voice Access-kommandoer

Med Voice Access-kommandoer kan du styre Android-enheten ved å snakke til den.

Merk: Du kan bruke Voice Access på engelsk, fransk, italiensk, spansk eller tysk.

Trinn 1: Start Voice Access

1. Hvis du ikke allerede har gjort det, må du installere Voice Access-appen og slå den på.
  2. Start Voice Access på en av disse måtene:
    • Hvis «Hey Google»-gjenkjenning er på, kan du si «Hey Google, Voice Access».
    • Åpne varselpanelet og trykk på Tap to start (Trykk for å starte).
    • Trykk på Voice Access-appen på startskjermen.
    • Trykk på aktiveringsknappen for Voice Access . (Du kan konfigurere aktiveringsknappen i Innstillinger Innstillinger-app og så Tilgjengelighet og så Voice Access og så Innstillinger og så Activation button (Aktiveringsknapp).)
  3. Si en kommando, for eksempel «Open Gmail» («Åpne Gmail»).

Trinn 2: Bruk talekommandoer

Når du har startet Voice Access, kan du styre enheten med talekommandoer. Du kan for eksempel si «Open Gmail» (Åpne Gmail), «Scroll down» (Rull ned) eller «Go home» (Gå til startskjermen).

Tips:

• Du kan trykke på hvilken som helst tekst du ser på skjermen. Hvis du for eksempel ser teksten «åpningstider» med en link i et tekstavsnitt, kan du si «Tap åpningstider» for å trykke på linken.
  • I tilbakemeldingsfeltet øverst på skjermen ser du hva Voice Access hører deg si, samt svarene på kommandoene dine. Når den har fullført én kommando, begynner Voice Access automatisk å lytte etter neste kommando.
  • Hvis du sier en kommando som kan gjelde for mer enn ett element på skjermen, spør Voice Access «Which one?» (Hvilket element?). Da kan du si tallet som står på elementet.
Grunnleggende handlinger og navigering

Du kan bruke disse kommandoene på en hvilken som helst skjerm.

Generelle kommandoer

• Open [app] (Åpne [app])
  • Go back (Gå tilbake)
  • Go home (Gå til startsiden)
  • Show notifications (Vis varsler)
  • Show Quick Settings (Vis hurtiginnstillinger)
  • Show recent apps (Vis nylige apper)

Hjelp for Voice Access

• What can I say? (Hva kan jeg si?)
  • Show all commands (Vis alle kommandoer)
  • Open tutorial (Åpne veiledning)
  • Show numbers (Vis tall)
  • Hide numbers (Skjul tall)
  • Show labels (Vis etiketter)
  • Hide labels (Skjul etiketter)
  • What is [number]? (Hva er [tall]?)
  • Stop Voice Access (Stopp Voice Access)
  • Send feedback (Send tilbakemelding)

Innstillinger

• Turn on Bluetooth (Slå på Bluetooth)
  • Turn off Bluetooth (Slå av Bluetooth)
  • Turn up volume (Skru opp volumet)
  • Turn down volume (Skru ned volumet)
  • Turn [media/alarm/phone] volume up (Skru opp volumet på [medier/alarm/telefon])
  • Turn [media/alarm/phone] volume down (Skru ned volumet på [medier/alarm/telefon])
  • Mute (Kutt lyden)
  • Silence (Kutt lyden)
  • Unmute (Slå på lyden)
  • Mute [media/alarm/phone] volume (Kutt lyden for [medier/alarm/telefon])
  • Unmute [media/alarm/phone] volume (Slå på lyden for [medier/alarm/telefon])
  • Turn device off (Slå av enheten)

Google Assistent

Du kan si kommandoer til Google-assistenten, for eksempel

• Hey Google, start en nedtelling på [varighet]
  • Hey Google, slå på lommelykten
  • Hey Google, når ble Empire State Building bygget?
  • Hey Google, hvem skapte Google?

Tall i Voice Access

Hvis du vil at tall skal vises som overlegg på alle elementer på skjermen som kan brukes eller aktiveres, kan du si «Show numbers» (Vis tall). Hvis du ikke vet hva noe heter, kan du si «Show labels» (Vis etiketter) for å se forslag.

La oss for eksempel si at du ser tallet 7 (Voice Access number 7) ved siden av en knapp med teksten «Save» (Lagre). For å velge Lagre-knappen sier du en av disse kommandoene:

• 7
  • Save (Lagre)
  • Tap 7 (Trykk på 7)
  • Tap Save (Trykk på Lagre)

Hvis to elementer på skjermen har samme tekstetikett (for eksempel to «Alternativer»-menyer), kan du si tallet i stedet for ordet. Hvis en tekstetikett er lang eller vanskelig å uttale, kan det dessuten være enklere å si tallet.

Hvis du er usikker på hvilket element på skjermen som hører sammen med et tall, kan du si «What is [number]?» (Hva er [tall]?) Eksempel: «What is 7?»

Søk i apper

Hvis du har åpnet en app med et søkefelt, kan du for eksempel si «Search for [sko]» for å søke etter «sko» i den appen.

Svar på anrop

Hvis du mottar et anrop, kan du svare på det ved å si «Answer call» (Svar på anropet).

Bevegelseskommandoer

Med disse kommandoene kan du trykke, rulle og gjøre andre bevegelser ved hjelp av tale. Bytt ut eksempelordene i [parenteser] med dine egne kommandoer.

Trykkebevegelser

• Tap [OK] (Trykk på [OK])
  • [OK]
  • Long-press [element] (Langt trykk på [element])
  • Switch on [element] (Slå på [element])
  • Switch off [element] (Slå av [element])
  • Expand [varsel] (Vis [varsel])
  • Collapse [varsel] (Skjul [varsel])

Sveipebevegelser

• Scroll [up, down, left, right] (Rull [opp, ned, til venstre, til høyre])
  • Scroll [up, down, left, right] on [element] (Rull [opp, ned, til venstre, til høyre] på [element])
  • Scroll to top (Rull til toppen)
  • Scroll to bottom (Rull til bunnen)
  • Swipe forwards (Sveip forover)
  • Swipe backwards (Sveip bakover)
Navigering med rutenett

Merk: Denne funksjonen krever Android 7.0 eller nyere. Finn ut hvilken Android-versjon du har.

I enkelte apper er det enklere å navigere med et rutenett enn ved å klikke på bestemte elementer. Et rutenett er også nyttig hvis noe du vil klikke på, ikke har noe nummer.

1. For å starte navigering med rutenett, si «Show grid» (Vis rutenett).
  2. For å gjøre rutenettet større eller mindre kan du si «More squares» (Flere ruter) eller «Fewer squares» (Færre ruter).
  3. For å aktivere elementer i rutenettet kan du si et tall eller bruke kommandoer. Eksempler:
    • «3»
    • «Tap 7» (Trykk på 7)
    • «Swipe right» (Sveip til høyre) eller «Swipe left» (Sveip til venstre)
    • «Scroll up» (Rull opp) eller «Scroll down» (Rull ned)
    • «Swipe 5 up» (Sveip 5 opp)
    • «Swipe left on 12» (Sveip til venstre på 12)
    • «Pinch in» (Klyp inn)
    • «Pinch out» (Klyp ut)
  4. Si «Hide grid» (Skjul rutenettet) for å skjule rutenettet.
Forstørring

Merk: Denne funksjonen krever Android 7.0 eller nyere. Finn ut hvilken Android-versjon du har.

Bruk disse kommandoene til å zoome eller forstørre for å gjøre det enklere å se skjermen på Android-enheten.

Start forstørrelse

• Start magnification (Start forstørrelse)
  • Start zooming (Begynn å zoome)

Zoom inn eller ut

• Magnify (Forstørr)
  • Zoom in (Zoom inn)
  • Enhance (Forbedre)
  • Zoom out (Zoom ut)

Panorer opp, ned, til venstre eller til høyre

• Scroll [up, down, left, right] (Rull [opp, ned, til venstre, til høyre])
  • Pan [up, down, left, right] (Panorer [opp, ned, til venstre, til høyre])
  • Move [up, down, left, right] (Flytt [opp, ned, til venstre, til høyre])
  • Go [up, down, left, right] (Gå [opp, ned, til venstre, til høyre])

Stopp forstørring

• Stop magnification (Stopp forstørring)
  • Stop zooming (Stopp zooming)
  • Cancel zooming (Avbryt zooming)
Tekstbehandling

Bruk disse kommandoene til å skrive, redigere og formatere tekst ved hjelp av tale.

Voice Access setter en blå kantlinje rundt redigerbare tekstfelt for å vise at du kan begynne å skrive og redigere. Hvis den blå kantlinjen ikke vises rundt et tekstfelt, kan du si tallet ved siden av tekstfeltet.

Tips:

• Bytt ut [ord eller uttrykk] med dine egne kommandoer.
  • Stjernemerkede kommandoer (*) kan brukes på tegn, ord, setninger, linjer, avsnitt eller sider.

Skriv inn tekst

• Type [ord eller uttrykk] (Skriv [ord eller uttrykk])
  • [ord eller uttrykk]
  • Undo (Angre)
  • Redo (Utfør likevel)
  • Insert [ord eller uttrykk] before [ord eller uttrykk] (Sett inn [ord eller uttrykk] før [ord eller uttrykk])
  • Insert [ord eller uttrykk] after [ord eller uttrykk] (Sett inn [ord eller uttrykk] etter [ord eller uttrykk])
  • Insert [ord eller uttrykk] between [ord eller uttrykk] and [ord eller uttrykk] (Sett inn [ord eller uttrykk] mellom [ord eller uttrykk] og [ord eller uttrykk])
  • Format email (Formatér som e-postadresse)
    • Merk: Denne kommandoen formaterer tekst i nærheten som en e-postadresse hvis det er mulig. Hvis du for eksempel vil formatere teksten «info at company dot com» som en e-postadresse (info@company.com), sier du «format email».
  • Stop editing (Slutt å redigere)

Erstatt tekst

• Replace [ord eller uttrykk] with [ord eller uttrykk] (Erstatt [ord eller uttrykk] med [ord eller uttrykk])
  • Replace everything between [ord eller uttrykk] and [ord eller uttrykk] with [ord eller uttrykk] (Erstatt alt mellom [ord eller uttrykk] og [ord eller uttrykk] med [ord eller uttrykk])
  • Capitalize [ord eller uttrykk] (Bruk stor forbokstav i [ord eller uttrykk])
  • Uppercase [ord eller uttrykk] (Bruk store bokstaver i [ord eller uttrykk])
  • Lowercase [ord eller uttrykk] (Bruk små bokstaver i [ord eller uttrykk])

Slett tekst

• Delete (Slett)
  • Delete all (Slett alt)
  • Delete [ord eller uttrykk] (Slett [ord eller uttrykk])
  • Delete to the beginning (Slett til begynnelsen)
  • Delete to the end (Slett til slutten)
  • Delete selected text (Slett valgt tekst)
  • Delete from [ord eller uttrykk] to [ord eller uttrykk] (Slett fra [ord eller uttrykk] til [ord eller uttrykk])
  • Delete [3] words (Slett [3] ord)*
  • Delete the next [5] sentences (Slett de neste [5] setningene)*

Flytt markøren

• Go to the beginning (Gå til begynnelsen)
  • Go to the end (Gå til slutten)
  • Move after [ord eller uttrykk] (Flytt til etter [ord eller uttrykk])
  • Move before [ord eller uttrykk] (Flytt til før [ord eller uttrykk])
  • Move between [ord eller uttrykk] and [ord eller uttrykk] (Flytt til mellom [ord eller uttrykk] og [ord eller uttrykk])
  • Right [4] characters (Gå [4] tegn mot høyre)*
  • Left [6] characters (Gå [6] tegn mot venstre)*

Merk tekst

• Select all text (Merk all tekst)
  • Unselect all text (Fjern all tekstmerking)
  • Select to the beginning (Merk til begynnelsen)
  • Select to the end (Merk til slutten)
  • Select [ord eller uttrykk] (Merk [ord eller uttrykk])
  • Select from [ord eller uttrykk] to [ord eller uttrykk] (Merk fra [ord eller uttrykk] til [ord eller uttrykk])
  • Select [5] sentences (Merk [5] setninger)*
  • Select the next [6] lines (Merk de neste [6] linjene)*

Klipp ut, kopiér og lim inn

• Cut (Klipp ut)
  • Copy (Kopiér)
  • Paste (Lim inn)

Vis eller skjul tastaturet

• Show keyboard (Vis tastaturet)
  • Hide keyboard (Skjul tastaturet)
Stopp Voice Access

For å stoppe Voice Access kan du gjøre ett av følgende:

• Trykk hvor som helst på skjermen.
  • Si «Stop listening» (Slutt å lytte).
  • Slå av skjermen. For å spare batteri stoppes Voice Access automatisk når skjermen slås av.
  • Åpne varselpanelet og trykk på Tap to pause (Trykk for å sette på pause).
  • Hvis du har konfigurert en Bluetooth-bryter, kan du trykke på bryteren for å stoppe Voice Access.
  • Hvis du har slått på «Time out after no speech» (Tidsavbrudd etter tid uten tale) i Voice Access-innstillingene, kan du vente i tretti sekunder.

Merk: For å slå av Voice Access-appen fullstendig går du til Innstillinger Innstillinger-app etterfulgt av Tilgjengelighet etterfulgt av Voice Access.

Få hjelp

Hvis du trenger mer hjelp med Android-tilgjengelighet, kan du kontakte Google brukerstøtte for personer med nedsatt funksjonsevne.