Använda TalkBack-rörelser

Med TalkBack-rörelser kan du navigera och utföra vanliga åtgärder på din Android-enhet.

Rörelser med ett finger och flera fingrar

• Rörelser med ett finger kan användas på alla enheter.
  • Både en- och flerfingerrörelser kan användas på uppdaterade Android R-, Pixel 3- och andra OEM-enheter, till exempel Samsung Galaxy.

Du kan kontrollera om enheten har stöd för rörelser med flera fingrar genom att aktivera TalkBack sedan trycka med tre fingrar.

• Om TalkBack-menyn visas: Enheten har stöd för rörelser med både ett finger och med flera fingrar.
  • Om TalkBack-menyn inte visas: Enheten har endast stöd för rörelser med ett finger. Öppna TalkBack-menyn genom att svepa nedåt och sedan åt höger eller svepa uppåt och åt höger.

Navigera på skärmen

Version 9.1 eller senare
Åtgärd Rörelse med ett finger Rörelse med flera fingrar
Flytta till nästa objekt på skärmen Åt höger --
Flytta till föregående objekt på skärmen Åt vänster

--

Explore by touch: Läser upp objektet under ditt finger Dra med ett finger på skärmen --
Välj ett objekt Tryck --
Flytta till nästa läsinställning Uppåt, sedan nedåt Svep nedåt med tre fingrar
Flytta till föregående läsinställning Nedåt, sedan uppåt Svep uppåt med tre fingrar
Ändra värdet för ett objekt som har valts i läsinställningarna Uppåt eller nedåt --

Hoppa till nästa objekt

• Enligt läsinställningarna
Nedåt --

Hoppa till föregående objekt

• Enligt läsinställningarna
Uppåt --
Läs från nästa -- Tryck snabbt tre gånger med två fingrar
Aktivera skärmsökning Åt vänster, sedan nedåt --
Inställningar för förstoring Tryck snabbt tre gånger --
Version 8.2 och tidigare
Åtgärd Rörelse
Flytta till nästa objekt på skärmen Åt höger
Flytta till föregående objekt på skärmen Åt vänster
Explore by touch: Läser upp objektet under ditt finger Dra med ett finger på skärmen
Välj ett objekt Tryck
Flytta till nästa läsinställning Uppåt, sedan nedåt
Flytta till föregående läsinställning Nedåt, sedan uppåt
Ändra värdet för ett objekt som har valts i läsinställningarna Uppåt eller nedåt

Hoppa till nästa objekt

• Enligt läsinställningarna
Nedåt

Hoppa till föregående objekt

• Enligt läsinställningarna
Uppåt
Läs från nästa --
Aktivera skärmsökning Åt vänster, sedan nedåt
Inställningar för förstoring Tryck snabbt tre gånger

Scrolla på skärmen

Version 9.1 eller senare
Åtgärd Rörelse Rörelse med flera fingrar
Scrolla uppåt eller nedåt Svep uppåt eller nedåt med två fingrar --
Scrolla åt vänster eller höger Svep åt vänster eller höger med två fingrar --
Version 8.2 och tidigare
Åtgärd Rörelse
Scrolla uppåt eller nedåt Svep uppåt eller nedåt med två fingrar
Scrolla åt vänster eller höger Svep åt vänster eller höger med två fingrar

Gör något med objektet i fokus

Version 9.1 eller senare
Åtgärd Rörelse
Aktivera Tryck snabbt två gånger
Tryck länge på objektet i fokus Tryck snabbt två gånger och håll kvar

Flytta skjutreglaget uppåt

• Gilla volym
Uppåt eller åt höger och sedan åt vänster

Flytta skjutreglaget nedåt

• Gilla volym
Nedåt eller åt vänster och sedan åt höger
Version 8.2 och tidigare
Åtgärd Rörelse
Aktivera Tryck snabbt två gånger
Tryck länge på objektet i fokus Tryck snabbt två gånger och håll kvar

Flytta skjutreglaget uppåt

• Gilla volym
Uppåt eller åt höger och sedan åt vänster

Flytta skjutreglaget nedåt

• Gilla volym
Nedåt eller åt vänster och sedan åt höger

Rörelser i Android-system

Version 9.1 eller senare
Åtgärd Rörelse Rörelse med flera fingrar
Startskärm Uppåt, sedan åt vänster När navigering med rörelser är aktiverat sveper du uppåt med två fingrar från skärmens nederkant
Tillbaka Nedåt, sedan åt vänster När navigering med rörelser är aktiverat sveper du med två fingrar från skärmens vänster- eller högerkant
Nyligen använda (appväxlare) Åt vänster, sedan uppåt När navigering med rörelser är aktiverat sveper du uppåt med två fingrar från skärmens nederkant och håller kvar
Visa aviseringar

Åt höger, sedan nedåt

• Eller svep nedåt med två fingrar från skärmens överkant
Svep nedåt från skärmens överkant med två fingrar
Visa snabbinställningar Svep nedåt med två fingrar när en avisering är öppen --
Ta bort aviseringar Nedåt, sedan åt vänster Svep uppåt från skärmens nederkant med två fingrar
Öppna appavsnittet Svep uppåt med två fingrar från startskärmens nederkant --
Version 8.2 och tidigare
Åtgärd Rörelse
Startskärm Uppåt, sedan åt vänster
Tillbaka Nedåt, sedan åt vänster
Nyligen använda (appväxlare) Åt vänster, sedan uppåt
Visa aviseringar

Åt höger, sedan nedåt

Visa snabbinställningar Svep nedåt med två fingrar när en avisering är öppen
Ta bort aviseringar Nedåt, sedan åt vänster
Öppna appavsnittet Svep uppåt med två fingrar från startskärmens nederkant

Styra TalkBack

Version 9.1 eller senare
Åtgärd Rörelse Rörelse med flera fingrar
Pausa eller återuppta tal -- Tryck med två fingrar
Starta eller stoppa medier -- Tryck snabbt två gånger med två fingrar
Svara på eller lägga på ett samtal -- Tryck snabbt två gånger med två fingrar
TalkBack-menyn Nedåt, sedan åt höger Tryck med tre fingrar
Öva på rörelser -- Tryck med fyra fingrar
Hjälp med TalkBack -- Tryck snabbt två gånger med fyra fingrar
Visa eller dölj tillgänglighetsmenyn, om du har aktiverat den När navigering med rörelser är aktiverat sveper du uppåt med två fingrar från skärmens nederkant När navigering med rörelser är aktiverat sveper du uppåt med tre fingrar från skärmens nederkant

Direktrörelse

• När du använder direktrörelsen tolkar systemet nästa rörelse som om TalkBack vore inaktiverat. Om du till exempel sveper med ett finger från skärmens överkant visas meddelandepanelen.
-- Tryck snabbt två gånger med fyra fingrar och håll kvar
Kopiera text i ett objekt med fokus -- Tryck snabbt två gånger med tre fingrar
Version 8.2 och tidigare
Åtgärd Rörelse
Pausa eller återuppta tal --
Starta eller stoppa medier --
Svara på eller lägga på ett samtal --
TalkBack-menyn Nedåt, sedan åt höger
Öva på rörelser --
Hjälp med TalkBack --

Visa eller dölj tillgänglighetsmenyn

• Om du har aktiverat den
När navigering med rörelser är aktiverat sveper du uppåt med två fingrar från skärmens nederkant

Direktrörelse

• När du använder direktrörelsen tolkar systemet nästa rörelse som om TalkBack vore inaktiverat. Om du till exempel sveper med ett finger från skärmens överkant visas meddelandepanelen.
--
Kopiera text i ett objekt med fokus --

Redigera och markera text

Version 9.1 eller senare
Åtgärd Rörelse Rörelse med flera fingrar
Aktivera eller avsluta markeringsläget -- Tryck snabbt två gånger med två fingrar och håll kvar
Kopiera markerad text -- Tryck snabbt två gånger med tre fingrar
Klippa ut i markeringsläge -- Tryck snabbt två gånger med tre fingrar och håll kvar
Klistra in -- Tryck snabbt tre gånger med tre fingrar
Version 8.2 och tidigare
Åtgärd Rörelse
Aktivera eller avsluta markeringsläget --
Kopiera markerad text --
Klippa ut i markeringsläge --
Klistra in --

Tips! När du använder TalkBack på din Android blir de flesta enfingerrörelser till tvåfingerrörelser. Till exempel kan du scrolla med två fingrar när TalkBack är aktiverat, men om du har TalkBack inaktiverat kan du scrolla med ett finger.

Anpassa TalkBack-rörelser

Du kan tilldela de flesta TalkBack-rörelser till de flesta åtgärder. Du kan till exempel tilldela läsinställningen Nästa till svepning nedåt. Du kan också återställa tilldelningar till standardinställningarna.

Viktigt! Det går inte att tilldela om rörelser med två fingrar.

Så här anpassar du rörelser:

1. Öppna TalkBack-menyn.
    • På enheter med stöd för rörelser med flera fingrar: Tryck med tre fingrar. Eller så sveper du nedåt och sedan åt höger i en rörelse.
    • På enheter utan stöd för rörelser med flera fingrar (på äldre versioner än Android R med TalkBack 9.1): Svep nedåt och sedan åt höger i en rörelse.

Tips! Om Android-enheten har en fingeravtryckssensor kan du använda fingeravtrycksrörelser med TalkBack. Välj TalkBack-inställningar följt av Anpassa rörelser. Välj den rörelse som du vill tilldela en annan åtgärd. Välj den åtgärd som du vill tilldela till rörelsen.

Åtgärder som du kan välja

Grundläggande navigering
  • Tryck
  • Tryck länge
  • Föregående objekt
  • Nästa objekt
  • Fokusera på det första objektet på skärmen
  • Fokusera på det sista objektet på skärmen
  • Scrolla bakåt
  • Scrolla framåt
  • Scrolla uppåt
  • Scrolla nedåt
  • Scrolla åt vänster
  • Scrolla åt höger
Systemåtgärder
  • Startskärm
  • Tillbaka
  • Nyligen använda (appväxlare)
  • Aviseringar
  • Snabbinställningar
  • Alla appar
  • Aktivera tillgänglighet snabbt
  • Håll kvar genvägen till tillgänglighetsfunktioner
Läsning
  • Läs uppifrån
  • Läs från nästa objekt
  • Pausa eller återuppta tal
  • Aktivera eller inaktivera ljudet för TalkBack
  • Ändra talat språk
Meny och kontroller
  • Öppna TalkBack-menyn
  • Föregående läsinställning
  • Nästa läsmeny
  • Flytta navigeringsfokus bakåt eller öka en läsinställning
  • Flytta navigeringsfokus framåt eller minska en läsinställning
Textredigering
  • Aktivera eller avsluta markeringsläget
  • Kopiera
  • Klipp ut
  • Klistra in
  • Visa redigeringsalternativ
  • Byt till punktskrift
Annat
  • Spela upp eller pausa media
  • Starta röstkommando
  • Skärmsökning
  • Direktrörelse för nästa rörelse
  • Visa anpassningsåtgärder
  • Öppna självstudier
  • Öva på rörelser

Få hjälp

Om du behöver mer hjälp med tillgänglighetsfunktioner i Android kontaktar du Googles support för kunder med funktionsnedsättning.