Bruk TalkBack-bevegelser

Med TalkBack-bevegelser kan du navigere og utføre handlinger som brukes ofte, på Android-enheten.

Bevegelser med én finger og flere fingre

• Bevegelser med én finger er tilgjengelig på alle enheter.
  • Bevegelser med én finger og flere fingre er tilgjengelig på oppdatert Android R, Pixel 3 og enheter fra andre produsenter, som Samsung Galaxy.

For å sjekke om enheten støtter bevegelser med flere fingre, trykker du med tre fingre mens TalkBack er på.

• Hvis du ser TalkBack-menyen: Enheten støtter bevegelser med både én finger og flere fingre.
  • Hvis du ikke ser TalkBack-menyen: Enheten støtter bare bevegelser med én finger. For å åpne TalkBack-menyen, sveip ned og så til høyre, eller sveip opp og så høyre.

Naviger på skjermen

Versjon 9.1 eller nyere
Handling Bevegelse med én finger Bevegelse med flere fingre
Gå til det neste elementet på skjermen Høyre --
Gå til det forrige elementet på skjermen Venstre

--

Berøringsutforskning: Leser opp elementet under fingeren Dra en finger på skjermen --
Velg et element Trykk --
Gå til den neste lesekontrollen Opp og så ned Sveip ned med tre fingre
Gå til den forrige lesekontrollen Ned og så opp Sveip opp med tre fingre
Endre verdien for et element som er valgt i lesekontrollen Opp eller ned --

Hopp til det neste elementet

• Følger innstillingen for lesekontroller
Ned --

Hopp til det forrige elementet

• Følger innstillingen for lesekontroller
Opp --
Les fra neste -- Trippeltrykk med to fingre
Aktiver skjermsøk Til venstre og så ned --
Forstørrelsesinnstillinger Trippeltrykk --
Versjon 8.2 eller eldre
Handling Bevegelse
Gå til det neste elementet på skjermen Høyre
Gå til det forrige elementet på skjermen Venstre
Berøringsutforskning: Leser opp elementet under fingeren Dra en finger på skjermen
Velg et element Trykk
Gå til de neste lesekontrollene Opp og så ned
Gå til de forrige lesekontrollene Ned og så opp
Endre verdien for et element som er valgt i lesekontrollen Opp eller ned

Hopp til det neste elementet

• Følger innstillingen for lesekontroller
Ned

Hopp til det forrige elementet

• Følger innstillingen for lesekontroller
Opp
Les fra neste --
Aktiver skjermsøk Til venstre og så ned
Forstørrelsesinnstillinger Trippeltrykk

Rull på skjermen

Versjon 9.1 eller nyere
Handling Bevegelse Bevegelse med flere fingre
Rull opp eller ned Sveip opp eller ned med to fingre --
Rull til venstre eller høyre Sveip til venstre eller høyre med to fingre --
Versjon 8.2 eller eldre
Handling Bevegelse
Rull opp eller ned Sveip opp eller ned med to fingre
Rull til venstre eller høyre Sveip til venstre eller høyre med to fingre

Gjør noe med et element som er i fokus

Versjon 9.1 eller nyere
Handling Bevegelse
Aktivér Dobbelttrykk
Trykk lenge på elementet som er i fokus Dobbelttrykk og hold

Beveg glidebryteren opp

• For eksempel volum
Opp, eller til høyre og så til venstre

Beveg glidebryteren ned

• For eksempel volum
Ned, eller til venstre og så til høyre
Versjon 8.2 eller eldre
Handling Bevegelse
Aktivér Dobbelttrykk
Trykk lenge på elementet som er i fokus Dobbelttrykk og hold

Beveg glidebryteren opp

• For eksempel volum
Opp, eller til høyre og så til venstre

Beveg glidebryteren ned

• For eksempel volum
Ned, eller til venstre og så til høyre

Android-systembevegelser

Versjon 9.1 eller nyere
Handling Bevegelse Bevegelse med flere fingre
Startskjerm Opp og så til venstre Når navigasjon med bevegelser er på, sveiper du opp fra bunnen med to fingre
Tilbake Ned og så til venstre Når navigasjon med bevegelser er på, sveiper du med to fingre fra venstre eller høyre kant av skjermen
Nylige (appbytter) Til venstre og så opp Når navigasjon med bevegelser er på, sveiper du opp fra bunnen med to fingre og holder
Vis varsler

Til høyre og så ned

• Eller sveip ned med to fingre fra toppen av skjermen.
Sveip ned med to fingre fra toppen
Vis hurtiginnstillingene Mens et varsel er åpent, sveiper du ned med to fingre --
Avvis varsler Ned og så til venstre Sveip opp fra bunnen med to fingre
Åpne appdelen Sveip opp med to fingre på startskjermen --
Versjon 8.2 eller eldre
Handling Bevegelse
Startskjerm Opp og så til venstre
Tilbake Ned og så til venstre
Nylige (appbytter) Til venstre og så opp
Vis varsler

Til høyre og så ned

Vis hurtiginnstillingene Mens et varsel er åpent, sveiper du ned med to fingre
Avvis varsler Ned og så til venstre
Åpne appdelen Sveip opp med to fingre på startskjermen

Kontrollér TalkBack

Versjon 9.1 eller nyere
Handling Bevegelse Bevegelse med flere fingre
Sett på pause eller gjenoppta tale -- Trykk med to fingre
Start eller stopp medier -- Dobbelttrykk med to fingre
Besvar eller avvis anrop -- Dobbelttrykk med to fingre
TalkBack-menyen Ned og så til høyre Trykk med tre fingre
Øv på bevegelser -- Trykk med fire fingre
Hjelp for TalkBack -- Dobbelttrykk med fire fingre
Vis eller skjul Tilgjengelighet-menyen, hvis du har slått den på Når navigasjon med bevegelser er på, sveiper du opp fra bunnen med to fingre Når navigasjon med bevegelser er på, sveiper du opp fra bunnen med tre fingre

Gjennomgang

• Når du bruker gjennomgangsbevegelsen, tolker systemet den neste bevegelsen som om TalkBack er av. Hvis du for eksempel sveiper opp med én finger fra toppen av skjermen, åpner du varselpanelet.
-- Dobbelttrykk og hold med fire fingre
Kopiér teksten i et element som er i fokus -- Dobbelttrykk med tre fingre
Versjon 8.2 eller eldre
Handling Bevegelse
Sett på pause eller gjenoppta tale --
Start eller stopp medier --
Besvar eller avvis anrop --
TalkBack-menyen Ned og så til høyre
Øv på bevegelser --
Hjelp for TalkBack --

Vis eller skjul Tilgjengelighet-menyen

• Hvis du har slått den på
Når navigasjon med bevegelser er på, sveiper du opp fra bunnen med to fingre

Gjennomgang

• Når du bruker gjennomgangsbevegelsen, tolker systemet den neste bevegelsen som om TalkBack er av. Hvis du for eksempel sveiper opp med én finger fra toppen av skjermen, åpner du varselpanelet.
--
Kopiér teksten i et element som er i fokus --

Rediger og velg tekst

Versjon 9.1 eller nyere
Handling Bevegelse Bevegelse med flere fingre
Start eller avslutt markeringsmodus -- Dobbelttrykk og hold med to fingre
Kopiér den valgte teksten -- Dobbelttrykk med tre fingre
Klipp ut mens du bruker markeringsmodus -- Dobbelttrykk og hold med tre fingre
Lim inn -- Trippeltrykk med tre fingre
Versjon 8.2 eller eldre
Handling Bevegelse
Start eller avslutt markeringsmodus --
Kopiér den valgte teksten --
Klipp ut mens du bruker markeringsmodus --
Lim inn --

Tips: Når du bruker TalkBack på Android, blir de fleste bevegelser med én finger endret til bevegelser med to fingre. Eksempel: Når TalkBack er på, kan du rulle med to fingre, men når TalkBack er av, kan du rulle med én finger.

Tilpass TalkBack-bevegelsene

Du kan tildele de fleste TalkBack-bevegelsene til de fleste handlingene. Du kan for eksempel tildele «Neste»-lesekontrollen til sveip ned. Du kan også tilbakestille tildelingene til standardinnstillingene.

Viktig: Bevegelser med to fingre kan ikke endres.

Slik tilpasser du bevegelser:

1. Åpne TalkBack-menyen.
    • På enheter med bevegelser med flere fingre: Trykk med tre fingre. Du kan også sveipe ned og deretter til høyre i én bevegelse.
    • På enheter uten bevegelser med flere fingre (før oppdatert Android R med TalkBack 9.1): Sveip ned og så til høyre i én bevegelse.

Tips: Hvis Android-enheten har fingeravtrykkssensor, kan du bruke bevegelser på fingeravtrykkssensoren med TalkBack. Velg TalkBack-innstillinger og så Tilpass bevegelser. Velg bevegelsen du vil tilordne en annen handling. Velg handlingen du vil tilordne bevegelsen.

Handlinger du kan velge

Generell navigering
  • Trykk
  • Trykk og hold
  • Forrige element
  • Neste element
  • Fokuser på det første elementet på skjermen
  • Fokuser på det siste elementet på skjermen
  • Rull tilbake
  • Rull frem
  • Rull opp
  • Rull ned
  • Rull til venstre
  • Rull til høyre
Systemhandlinger
  • Startskjerm
  • Tilbake
  • Nylige (appbytter)
  • Varsler
  • Hurtiginnstillinger
  • Alle apper
  • Tilgjengelighetssnarvei
  • Hold tilgjengelighetssnarveien
Lesing
  • Les fra toppen
  • Les fra det neste elementet
  • Sett på pause eller gjenoppta tale
  • Slå TalkBack-lyd på eller av
  • Endre talespråk
Meny og kontroller
  • Åpne TalkBack-menyen
  • Forrige lesekontroll
  • Neste lesemeny
  • Flytt navigeringsfokus bakover eller juster lesekontrollen opp
  • Flytt navigeringsfokus forover eller juster lesekontrollen ned
Tekstbehandling
  • Start eller avslutt markeringsmodus
  • Kopiér
  • Klipp ut
  • Lim inn
  • Vis redingeringsalternativene
  • Bruk punktskrifttastatur
Annet
  • Spill av eller sett medier på pause
  • Start talekommando
  • Skjermsøk
  • Gå forbi neste bevegelse
  • Vis egendefinerte handlinger
  • Åpne veiledningen
  • Øv på bevegelser

Få hjelp

Hvis du trenger mer hjelp med Android-tilgjengelighet, kan du kontakte Google brukerstøtte for personer med nedsatt funksjonsevne.