TalkBack-gebaren gebruiken

Via TalkBack-gebaren kun je navigeren en veelgebruikte acties uitvoeren op je Android-apparaat.

Gebaren met 1 vinger en meerdere vingers

• Gebaren met 1 vinger zijn beschikbaar op alle apparaten.
  • Gebaren met 1 vinger en gebaren met meerdere vingers zijn beschikbaar op de geüpdatete Android R, Pixel 3 en andere OEM-apparaten zoals Samsung Galaxy.

Tik met 3 vingers om na te gaan of je apparaat gebaren met meerdere vingers ondersteunt.

• Als het TalkBack-menu wordt geopend: Je apparaat ondersteunt zowel gebaren met 1 als meerdere vingers.
  • Als het TalkBack-menu niet wordt geopend: Je apparaat ondersteunt alleen gebaren met 1 vinger. Als je het TalkBack-menu wilt openen, swipe je omlaag en naar rechts of omhoog en naar rechts.

Navigeren op het scherm

Versie 9.1 en hoger
Actie Gebaar met 1 vinger Gebaar met meerdere vingers
Naar het volgende item op het scherm gaan Rechts --
Naar het vorige item op het scherm gaan Links

--

Verkennen via aanraking: Spreekt het item onder je vinger uit Een vinger over het scherm slepen --
Item selecteren Tikken --
Naar de volgende leesinstelling gaan Omhoog, dan omlaag Met 3 vingers omlaag swipen
Naar de vorige leesinstelling gaan Omlaag, dan omhoog Met 3 vingers omhoog swipen
De waarde wijzigen voor een item dat is geselecteerd in leesinstellingen Omhoog of omlaag --

Naar het volgende item gaan

• Volgt de leesinstellingen
Omlaag --

Naar het vorige item gaan

• Volgt de leesinstellingen
Omhoog --
Vanaf volgende lezen -- 3 keer tikken met 2 vingers
Schermzoeken activeren Naar links, dan omlaag --
Instellingen voor vergroting 3 keer tikken --
Versie 8.2 en lager
Actie Gebaar
Naar het volgende item op het scherm gaan Rechts
Naar het vorige item op het scherm gaan Links
Verkennen via aanraking: Spreekt het item onder je vinger uit Een vinger over het scherm slepen
Item selecteren Tikken
Naar de volgende leesinstelling gaan Omhoog, dan omlaag
Naar de vorige leesinstelling gaan Omlaag, dan omhoog
De waarde wijzigen voor een item dat is geselecteerd in leesinstellingen Omhoog of omlaag

Naar het volgende item gaan

• Volgt de leesinstellingen
Omlaag

Naar het vorige item gaan

• Volgt de leesinstellingen
Omhoog
Vanaf volgende lezen --
Schermzoeken activeren Naar links, dan omlaag
Instellingen voor vergroting 3 keer tikken

Scrollen op het scherm

Versie 9.1 en hoger
Actie Gebaar Gebaar met meerdere vingers
Omhoog of omlaag scrollen Met 2 vingers omhoog of omlaag swipen --
Naar links of rechts scrollen Met 2 vingers naar links of rechts swipen --
Versie 8.2 en lager
Actie Gebaar
Omhoog of omlaag scrollen Met 2 vingers omhoog of omlaag swipen
Naar links of rechts scrollen Met 2 vingers naar links of rechts swipen

Actie ondernemen voor een item waarop de focus is geplaatst

Versie 9.1 en hoger
Actie Gebaar
Activeren Dubbeltikken
Het item waarop de focus is geplaatst lang indrukken Dubbeltikken en vasthouden

De schuifregelaar hoger zetten

• Net als volume
Omhoog, of naar rechts en dan naar links

De schuifregelaar lager zetten

• Net als volume
Omlaag, of naar links en dan naar rechts
Versie 8.2 en lager
Actie Gebaar
Activeren Dubbeltikken
Het item waarop de focus is geplaatst lang indrukken Dubbeltikken en vasthouden

De schuifregelaar hoger zetten

• Net als volume
Omhoog, of naar rechts en dan naar links

De schuifregelaar lager zetten

• Net als volume
Omlaag, of naar links en dan naar rechts

Android-systeemgebaren

Versie 9.1 en hoger
Actie Gebaar Gebaar met meerdere vingers
Start Omhoog, dan naar links Als navigatie met gebaren aanstaat, swipe je met 2 vingers vanaf de onderkant naar boven
Terug Omlaag, dan naar links Als navigatie met gebaren aanstaat, swipe je met 2 vingers vanaf de linker- of rechterrand van het scherm
Recent (app-schakelaar) Naar links, dan omhoog Als navigatie met gebaren aanstaat, swipe je met 2 vingers vanaf de onderkant naar boven en houd je het scherm vast
Meldingen tonen

Naar rechts, dan omlaag

• Je kunt ook met 2 vingers omlaag swipen vanaf de bovenkant van het scherm.
Met 2 vingers omlaag swipen vanaf de bovenkant
Snelle instellingen tonen In een geopende melding met 2 vingers omlaag swipen --
Meldingen verbergen Omlaag, dan naar links Met 2 vingers omhoog swipen vanaf de onderkant
Het app-gedeelte openen Met 2 vingers omhoog swipen op het startscherm --
Versie 8.2 en lager
Actie Gebaar
Start Omhoog, dan naar links
Terug Omlaag, dan naar links
Recent (app-schakelaar) Naar links, dan omhoog
Meldingen tonen

Naar rechts, dan omlaag

Snelle instellingen tonen In een geopende melding met 2 vingers omlaag swipen
Meldingen verbergen Omlaag, dan naar links
Het app-gedeelte openen Met 2 vingers omhoog swipen op het startscherm

TalkBack beheren

Versie 9.1 en hoger
Actie Gebaar Gebaar met meerdere vingers
Spraak pauzeren of hervatten -- Tikken met 2 vingers
Media starten of stoppen -- Met 2 vingers dubbeltikken
Een gesprek beantwoorden of beëindigen -- Met 2 vingers dubbeltikken
TalkBack-menu Omlaag, dan naar rechts Tikken met 3 vingers
Gebaren oefenen -- Tikken met 4 vingers
Help voor TalkBack -- Met 4 vingers dubbeltikken
Het menu Toegankelijkheid tonen of verbergen als je dit hebt aangezet Als navigatie met gebaren aanstaat, swipe je met 2 vingers vanaf de onderkant naar boven Als navigatie met gebaren aanstaat, swipe je met 3 vingers vanaf de onderkant naar boven

Doorgeven

• Als je het gebaar voor doorgeven gebruikt, interpreteert het systeem het volgende gebaar alsof TalkBack uitstaat. Als je bijvoorbeeld met 1 vinger vanaf de bovenkant van het scherm swipet, krijg je het meldingenpaneel te zien.
-- Met 4 vingers dubbeltikken en vasthouden
Tekst kopiëren in het item waarop de focus is geplaatst -- Met 3 vingers dubbeltikken
Versie 8.2 en lager
Actie Gebaar
Spraak pauzeren of hervatten --
Media starten of stoppen --
Een gesprek beantwoorden of beëindigen --
TalkBack-menu Omlaag, dan naar rechts
Gebaren oefenen --
Help voor TalkBack --

Het menu Toegankelijkheid tonen of verbergen

• Als je deze functie hebt aangezet
Als navigatie met gebaren aanstaat, swipe je met 2 vingers vanaf de onderkant naar boven

Doorgeven

• Als je het gebaar voor doorgeven gebruikt, interpreteert het systeem het volgende gebaar alsof TalkBack uitstaat. Als je bijvoorbeeld met 1 vinger vanaf de bovenkant van het scherm swipet, krijg je het meldingenpaneel te zien.
--
Tekst kopiëren in het item waarop de focus is geplaatst --

Tekst bewerken en selecteren

Versie 9.1 en hoger
Actie Gebaar Gebaar met meerdere vingers
Selectiemodus starten of beëindigen -- Met 2 vingers dubbeltikken en vasthouden
Geselecteerde tekst kopiëren -- Met 3 vingers dubbeltikken
Knippen, in selectiemodus -- Met 3 vingers dubbeltikken en vasthouden
Plakken -- 3 keer tikken met 3 vingers
Versie 8.2 en lager
Actie Gebaar
Selectiemodus starten of beëindigen --
Geselecteerde tekst kopiëren --
Knippen, in selectiemodus --
Plakken --

Tip: Als je TalkBack gebruikt op je Android-apparaat, worden de meeste gebaren met 1 vinger omgezet in gebaren met 2 vingers. Als TalkBack aanstaat, kun je bijvoorbeeld met 2 vingers scrollen, maar als TalkBack uitstaat, kun je scrollen met 1 vinger.

TalkBack-gebaren wijzigen

Je kunt de meeste TalkBack-gebaren toewijzen aan de meeste acties. Wijs bijvoorbeeld de leesinstelling Volgende toe om omlaag te swipen. Je kunt toewijzingen ook resetten naar de standaardinstellingen.

Belangrijk: Gebaren voor swipen met 2 vingers kunnen niet opnieuw worden toegewezen.

Zo pas je gebaren aan:

1. Open het TalkBack-menu.
    • Op apparaten met gebaren met meerdere vingers: Tik met 3 vingers. Je kunt ook in 1 beweging omlaag en dan naar rechts swipen.
    • Op apparaten zonder gebaren met meerdere vingers (lager dan geüpdatete Android R met TalkBack 9.1): Swipe in 1 beweging omlaag en dan naar rechts.

Tip: Als je Android-apparaat een vingerafdruksensor heeft, kun je met TalkBack vingerafdrukgebaren gebruiken. Selecteer TalkBack-instellingen en dan Gebaren aanpassen. Kies het gebaar dat je aan een andere actie wilt toewijzen. Kies de actie die je wilt toewijzen aan het gebaar.

Acties die je kunt kiezen

Basisnavigatie
  • Tikken
  • Tikken en vasthouden
  • Vorig item
  • Volgend item
  • Focus op eerste item op het scherm plaatsen
  • Focus op laatste item op het scherm plaatsen
  • Achteruit scrollen
  • Vooruit scrollen
  • Omhoog scrollen
  • Omlaag scrollen
  • Naar links scrollen
  • Naar rechts scrollen
Systeemacties
  • Start
  • Terug
  • Recent (app-schakelaar)
  • Meldingen
  • Snelle instellingen
  • Alle apps
  • Snelkoppeling voor toegankelijkheid
  • Snelkoppeling voor toegankelijkheid vasthouden
Lezen
  • Lezen vanaf boven
  • Lezen vanaf het volgende item
  • Spraak pauzeren of hervatten
  • Talkback-geluiden aan- of uitzetten
  • Gesproken taal wijzigen
Menu en beheeropties
  • TalkBack-menu openen
  • Vorige leesinstelling
  • Volgende leesinstelling
  • De focus van de navigatie terug bewegen of een leesoptie hoger instellen
  • De focus van de navigatie verder bewegen of een leesoptie lager instellen
Tekstverwerking
  • Selectiemodus starten of beëindigen
  • Kopiëren
  • Knippen
  • Plakken
  • Bewerkingsopties weergeven
  • Overschakelen naar brailletoetsenbord
Overig
  • Media afspelen of pauzeren
  • Spraakopdracht starten
  • Schermzoeken
  • Doorgaan naar volgend gebaar
  • Aangepaste acties tonen
  • Tutorial openen
  • Gebaren oefenen

Hulp vragen

Neem contact op met het Google-supportteam voor gebruikers met een beperking voor meer hulp bij toegankelijkheid in Android.