TalkBack-eleiden käyttäminen

TalkBack-eleiden avulla voit siirtyä kohdasta toiseen Android-laitteella ja tehdä sillä usein käytettyjä toimintoja.

Yhden ja usean sormen eleet

• Yhden sormen eleet ovat käytettävissä kaikilla laitteilla.
  • Yhden ja usean sormen eleet ovat käytettävissä päivitetyllä Android R- ja Pixel 3 ‑laitteilla sekä muilla OEM-laitteilla, esim. Samsung Galaxylla.

Voit tarkistaa, tukeeko laitteesi usean sormen eleitä laittamalla TalkBackin päälle ja napauttamalla kolmella sormella.

• Jos TalkBack-valikko avautuu: Laitteesi tukee sekä usean sormen että yhden sormen eleitä.
  • Jos TalkBack-valikko ei avaudu: Laitteesi tukee vain yhden sormen eleitä. Avaa TalkBack-valikko pyyhkäisemällä alas ja sitten oikealle tai pyyhkäisemällä ylös ja sitten oikealle.

Näytöllä siirtyminen

Versio 9.1 ja uudemmat
Toiminta Yhden sormen ele Usean sormen ele
Siirry näytöllä seuraavaan kohteeseen Oikea --
Siirry näytöllä edelliseen kohteeseen Vasen

--

Kosketuksella tutkiminen: sormen alla oleva kohde luetaan ääneen Vedä sormea näytöllä --
Valitse kohde Napauta --
Siirry näytöllä seuraavaan lukuasetukseen Ylös ja sitten alas Pyyhkäise kolmella sormella alas
Siirry edelliseen lukuasetukseen Alas ja sitten ylös Pyyhkäise kolmella sormella ylös
Vaihda lukuasetuksessa valitun kohteen arvo Ylös tai alas --

Siirry seuraavaan kohteeseen

• Seuraa lukuasetusten asetusta
Alas --

Siirry edelliseen kohteeseen

• Seuraa lukuasetusten asetusta
Ylös --
Lue seuraavasta -- Kolmoisnapauta kahdella sormella
Käynnistä näyttöhaku Vasemmalle ja sitten alas --
Suurennusasetukset Kolmoisnapauta --
Versio 8.2 ja aiemmat
Toiminta Ele
Siirry näytöllä seuraavaan kohteeseen Oikea
Siirry näytöllä edelliseen kohteeseen Vasen
Kosketuksella tutkiminen: sormen alla oleva kohde luetaan ääneen Vedä sormea näytöllä
Valitse kohde Napauta
Siirry seuraavaan lukuasetukseen Ylös ja sitten alas
Siirry edelliseen lukuasetukseen Alas ja sitten ylös
Vaihda lukuasetuksessa valitun kohteen arvo Ylös tai alas

Siirry seuraavaan kohteeseen

• Seuraa lukuasetusten asetusta
Alas

Siirry edelliseen kohteeseen

• Seuraa lukuasetusten asetusta
Ylös
Lue seuraavasta --
Käynnistä näyttöhaku Vasemmalle ja sitten alas
Suurennusasetukset Kolmoisnapauta

Näytön vieritys

Versio 9.1 ja uudemmat
Toiminta Ele Usean sormen ele
Vieritä ylös tai alas Pyyhkäise kahdella sormella ylös tai alas --
Vieritä vasemmalle tai oikealle Pyyhkäise kahdella sormella vasemmalle tai oikealle --
Versio 8.2 ja aiemmat
Toiminta Ele
Vieritä ylös tai alas Pyyhkäise kahdella sormella ylös tai alas
Vieritä vasemmalle tai oikealle Pyyhkäise kahdella sormella vasemmalle tai oikealle

Korostetun kohdan toiminnon käyttäminen

Versio 9.1 ja uudemmat
Toiminta Ele
Aktivoi Kaksoisnapauta
Paina korostettua kohtaa pitkään Kaksoisnapauta ja kosketa pitkään

Siirrä liukusäädintä ylös

• esim. äänenvoimakkuutta
Ylös tai oikealle ja sitten vasemmalle

Siirrä liukusäädintä alas

• esim. äänenvoimakkuutta
Alas tai vasemmalle ja sitten oikealle
Versio 8.2 ja aiemmat
Toiminta Ele
Aktivoi Kaksoisnapauta
Paina korostettua kohtaa pitkään Kaksoisnapauta ja kosketa pitkään

Siirrä liukusäädintä ylös

• esim. äänenvoimakkuutta
Ylös tai oikealle ja sitten vasemmalle

Siirrä liukusäädintä alas

• esim. äänenvoimakkuutta
Alas tai vasemmalle ja sitten oikealle

Android-järjestelmäeleet

Versio 9.1 ja uudemmat
Toiminta Ele Usean sormen ele
Koti Ylös ja sitten vasemmalle Kun eleillä navigointi on päällä, pyyhkäise kahdella sormella ylös alareunasta
Takaisin Alas ja sitten vasemmalle Kun eleillä navigointi on päällä, pyyhkäise kahdella sormella näytön vasemmasta tai oikeasta reunasta
Viimeisimmät (sovelluksen vaihtaja) Vasemmalle ja sitten ylös Kun eleillä navigointi on päällä, pyyhkäise kahdella sormella ylös alareunasta ja kosketa pitkään
Näytä ilmoitukset

Oikealle ja sitten alas

• Voit myös pyyhkäistä kahdella sormella alas näytön yläreunasta.
Pyyhkäise kahdella sormella alas yläreunasta
Näytä pika-asetukset Ilmoituksen ollessa auki pyyhkäise kahdella sormella alas --
Hylkää ilmoitukset Alas ja sitten vasemmalle Pyyhkäise kahdella sormella ylös alareunasta
Avaa sovellusosio Pyyhkäise aloitusnäytöllä kahdella sormella ylös --
Versio 8.2 ja aiemmat
Toiminta Ele
Koti Ylös ja sitten vasemmalle
Takaisin Alas ja sitten vasemmalle
Viimeisimmät (sovelluksen vaihtaja) Vasemmalle ja sitten ylös
Näytä ilmoitukset

Oikealle ja sitten alas

Näytä pika-asetukset Ilmoituksen ollessa auki pyyhkäise kahdella sormella alas
Hylkää ilmoitukset Alas ja sitten vasemmalle
Avaa sovellusosio Pyyhkäise aloitusnäytöllä kahdella sormella ylös

TalkBackin hallinta

Versio 9.1 ja uudemmat
Toiminta Ele Usean sormen ele
Keskeytä puhe tai jatka sitä -- Napauta kahdella sormella
Aloita tai lopeta median toisto -- Kaksoisnapauta kahdella sormella
Vastaa puheluun tai lopeta puhelu -- Kaksoisnapauta kahdella sormella
TalkBack-valikko Alas ja sitten oikealle Napauta kolmella sormella
Eleiden harjoittelu -- Napauta neljällä sormella
TalkBackin ohje -- Kaksoisnapauta neljällä sormella
Näytä tai piilota Esteettömyys-valikko, jos se on laitettu päälle Kun eleillä navigointi on päällä, pyyhkäise kahdella sormella ylös alareunasta Kun eleillä navigointi on päällä, pyyhkäise kolmella sormella ylös alareunasta

Väliele

• Kun käytät välielettä, järjestelmä tulkitsee seuraavan eleen kuin TalkBack ei olisi päällä. Jos esimerkiksi pyyhkäiset yhdellä sormella alas näytön yläreunasta, ilmoitusalue tulee näkyviin.
-- Kaksoisnapauta neljällä sormella ja kosketa pitkään
Kopioi korostetun kohteen teksti -- Kaksoisnapauta kolmella sormella
Versio 8.2 ja aiemmat
Toiminta Ele
Keskeytä puhe tai jatka sitä --
Aloita tai lopeta median toisto --
Vastaa puheluun tai lopeta puhelu --
TalkBack-valikko Alas ja sitten oikealle
Eleiden harjoittelu --
TalkBackin ohje --

Näytä tai piilota Esteettömyys-valikko

• Jos se on laitettu päälle
Kun eleillä navigointi on päällä, pyyhkäise kahdella sormella ylös alareunasta

Väliele

• Kun käytät välielettä, järjestelmä tulkitsee seuraavan eleen kuin TalkBack ei olisi päällä. Jos esimerkiksi pyyhkäiset yhdellä sormella alas näytön yläreunasta, ilmoitusalue tulee näkyviin.
--
Kopioi korostetun kohteen teksti --

Tekstin muokkaaminen ja valitseminen

Versio 9.1 ja uudemmat
Toiminta Ele Usean sormen ele
Avaa tai sulje valintatila -- Kaksoisnapauta kahdella sormella ja kosketa pitkään
Kopioi valittu teksti -- Kaksoisnapauta kolmella sormella
Leikkaa valintatilassa -- Kaksoisnapauta kolmella sormella ja kosketa pitkään
Liitä -- Kolmoisnapauta kolmella sormella
Versio 8.2 ja aiemmat
Toiminta Ele
Avaa tai sulje valintatila --
Kopioi valittu teksti --
Leikkaa valintatilassa --
Liitä --

Vinkki: Kun käytät TalkBackia Androidilla, useimmat yhden sormen eleet muuttuvat kahden sormen eleiksi. Esimerkiksi kun TalkBack on päällä, voit vierittää kahdella sormella, ja kun TalkBack ei ole päällä, voit vierittää yhdellä.

TalkBack-eleiden muokkaaminen

Voit määrittää useimmat TalkBack-eleet useimmille toiminnoille. Voit esimerkiksi määrittää Seuraava-lukuasetukselle alaspäin pyyhkäisy ‑toiminnon. Voit myös palauttaa määritykset niiden oletusasetuksiin.

Tärkeää: Kahden sormen pyyhkäisyeleitä ei voi määrittää uudelleen.

Näin muokkaat eleitä:

1. Avaa TalkBack-valikko.
    • Usean sormen eleen laitteilla: Napauta kolmella sormella. Voit myös pyyhkäistä yhdellä liikkeellä alas ja sitten oikealle.
    • Laitteissa ilman useamman sormen eleitä (vanhemmat versiot kuin päivitetty Android R, jossa on TalkBack 9.1): Pyyhkäise yhdellä liikkeellä alas ja sitten oikealle.

Vinkki: Jos Android-laitteessa on sormenjälkitunnistin, voit käyttää sormenjälkieleitä TalkBackissa. Valitse TalkBack-asetukset ja sitten Yksilöi eleitä. Valitse ele, jonka haluat määrittää toiselle toiminnolle. Valitse toiminto, jonka haluat määrittää eleelle.

Valittavana olevat toiminnot

Perusnavigointi
  • Napauta
  • Pitkä kosketus
  • Edellinen
  • Seuraava
  • Korosta näytön ensimmäinen kohde
  • Korosta näytön viimeinen kohde
  • Vieritä taaksepäin
  • Vieritä eteenpäin
  • Vieritä ylös
  • Vieritä alas
  • Vieritä vasemmalle
  • Vieritä oikealle
Järjestelmätoiminnot
  • Koti
  • Takaisin
  • Viimeisimmät (sovelluksen vaihtaja)
  • Ilmoitukset
  • Pika-asetukset
  • Kaikki sovellukset
  • Esteettömyyden pikanäppäin
  • Paina pitkään esteettömyyden pikanäppäintä
Lukeminen
  • Aloita lukeminen ylhäältä
  • Aloita lukeminen seuraavasta kohteesta
  • Keskeytä puhe tai jatka sitä
  • Laita TalkBackin äänet päälle tai pois päältä
  • Vaihda puheen kieltä
Valikko ja säätimet
  • Avaa TalkBack-valikko
  • Edellinen lukuasetus
  • Seuraava lukuvalikko
  • Siirrä navigoinnin korostusta taaksepäin tai muuta lukuasetusta suuremmaksi
  • Siirrä navigoinnin korostusta eteenpäin tai muuta lukuasetusta pienemmäksi
Tekstin muokkaaminen
  • Avaa tai sulje valintatila
  • Kopioi
  • Leikkaa
  • Liitä
  • Näytä muokkausvaihtoehdot
  • Vaihda pistekirjoitusnäppäimistöön
Muut
  • Toista mediaa tai keskeytä se
  • Aloita äänikomento
  • Näyttöhaku
  • Siirry seuraavaan eleeseen
  • Näytä omat toiminnot
  • Avaa ohje
  • Eleiden harjoittelu

Ohjeita

Jos tarvitset lisäapua Android Saavutettavuuden kanssa, ota yhteyttä Googlen vammaistukitiimiin.