TalkBack-pikanäppäimien käyttäminen

Voit käyttää pikanäppäimiä TalkBackin kanssa.

Vaihe 1: Laitteen ja näppäimistön määrittäminen

Jotta voit käyttää pikanäppäimiä TalkBackin kanssa, tarvitset seuraavat:

Vaihe 2: Pikanäppäinten käyttö

TalkBack tarjoaa kahdenlaisia pikanäppäimiä. Näitä kutsutaan näppäinkartoiksi. Useimmat laitteet käyttävät oletusnäppäinkarttaa, johon sisältyy useampia pikanäppäimiä. Ohjeet näppäinkartan vaihtamiseen ovat alla kohdassa Pikanäppäinasetusten muuttaminen.

Oletusnäppäinkartta

Huom. Alla olevissa pikanäppäimissä käytetään Alt-näppäintä. Voit vaihtaa muokkausnäppäintä valitsemalla Asetukset ja sitten Esteettömyys ja sitten TalkBack ja sitten Asetukset ja sitten Pikanäppäimet ja sitten Valitse muokkausnäppäin.

Siirtyminen

• Siirry seuraavaan kohteeseen: Alt + Oikea nuoli
    • Huom. Jatkuvan lukemisen tilassa tällä pikanäppäimellä hypätään eteenpäin tekstissä.
  • Siirry edelliseen kohteeseen: Alt + Vasen nuoli
    • Huom. Jatkuvan lukemisen tilassa tällä pikanäppäimellä siirrytään taaksepäin tekstissä.
  • Siirry yläpuolella olevaan kohteeseen: Alt + Ylänuoli
  • Siirry alapuolella olevaan kohteeseen: Alt + Alanuoli
  • Siirry ensimmäiseen kohteeseen: Alt + Control + Vasen nuoli
  • Siirry viimeiseen kohteeseen: Alt + Control + Oikea nuoli
  • Klikkaa korostettua elementtiä: Alt + Enter
  • Paina pitkään korostettua elementtiä (kosketa pitkään): Alt + Vaihto + Enter
  • Lue alusta alkaen: Alt + Control + Enter
  • Lue seuraavasta kohteesta: Alt + Control + Vaihto + Enter
  • Siirry seuraavaan tai edelliseen ikkunaan: Alt + Control + Ylä- tai alanuoli
    • Huom. Jaetulla näytöllä tämä pikanäppäin siirtää kohdistusta kahden auki olevan sovelluksen välillä. Muussa tapauksessa se siirtää kohdistusta siirtymispalkin, päänäytön ja tilapalkin välillä.

Yleiset toiminnot

• Takaisin: Alt + Control + Askelpalautin
  • Etusivu: Alt + Control + H
  • Viimeksi käytetyt sovellukset / Viimeisimmät: Alt + Control + R
  • Ilmoitukset: Alt + Control + N
  • Hae näytöltä: Alt + Control + / (vinoviiva)
  • Avaa yleinen kontekstivalikko: Alt + Välilyönti
  • Avaa paikallinen kontekstivalikko: Alt + Vaihto + Välilyönti
  • Keskeytä TalkBack tai jatka sen käyttöä: Alt + Control + Z
  • Avaa toimintojen luettelo: Alt + Control + välilyönti
  • Näytä asennetut kielet: Alt + Control + L

Tekstissä siirtyminen

• Siirry seuraavaan sanaan: Alt + Vaihto + Control + Oikea nuoli
  • Siirry edelliseen sanaan: Alt + Vaihto + Control + Vasen nuoli
  • Siirry seuraavaan merkkiin: Alt + Vaihto + Oikea nuoli
  • Siirry edelliseen merkkiin: Alt + Vaihto + Vasen nuoli

Chrome-verkkosivulla siirtyminen

Siirry näiden pikanäppäinten avulla seuraavaan tai edelliseen elementtiin verkkosivulla.

• Painike
    • Seuraava: Alt + B
    • Edellinen: Alt + Vaihto + B
  • Säädin
    • Seuraava: Alt + C
    • Edellinen: Alt + Vaihto + C
  • ARIA-merkki
    • Seuraava: Alt + D
    • Edellinen: Alt + Vaihto + D
  • Muokattava kenttä
    • Seuraava: Alt + E
    • Edellinen: Alt + Vaihto + E
  • Kohdistettava kohde
    • Seuraava: Alt + F
    • Edellinen: Alt + Vaihto + F
  • Grafiikka
    • Seuraava: Alt + G
    • Edellinen: Alt + Vaihto + G
  • Otsikko
    • Seuraava: Alt + H
    • Edellinen: Alt + Vaihto + H
  • Otsikkotaso 1, 2, 3, 4, 5 tai 6
    • Seuraava: Alt + [1–6]
    • Edellinen: Alt + Vaihto + [1–6]
  • Luettelo
    • Seuraava: Alt + O
    • Edellinen: Alt + Vaihto + O
  • Luettelokohde
    • Seuraava: Alt + I
    • Edellinen: Alt + Vaihto + I
  • Linkki
    • Seuraava: Alt + L
    • Edellinen: Alt + Vaihto + L
  • Taulukko
    • Seuraava: Alt + T
    • Edellinen: Alt + Vaihto + T
  • Valintaruutu
    • Seuraava: Alt + X
    • Edellinen: Alt + Vaihto + X
  • Yhdistelmäkenttä
    • Seuraava: Alt + Z
    • Edellinen: Alt + vaihto + Z
Klassinen näppäinkartta

Siirtyminen

• Siirry seuraavaan kohteeseen: Alt + Vaihto + Oikea nuoli
  • Siirry edelliseen kohteeseen: Alt + Vaihto + Vasen nuoli
  • Siirry ensimmäiseen kohteeseen: Alt + Vaihto + Ylänuoli
  • Siirry viimeiseen kohteeseen: Alt + Vaihto + Alanuoli
  • Klikkaa korostettua elementtiä: Alt + Vaihto + Enter

Yleiset toiminnot

• Takaisin: Alt + Vaihto + Askelpalautin
  • Etusivu: Alt + Vaihto + H
  • Viimeksi käytetyt sovellukset / Viimeisimmät: Alt + Vaihto + R
  • Ilmoitukset: Alt + Vaihto + N
  • Hae näytöltä: Alt + Vaihto + / (vinoviiva)
  • Seuraava siirtymisasetus: Alt + Vaihto + = (yhtä kuin)
  • Edellinen siirtymisasetus: Alt + Vaihto + - (miinus)
  • Avaa yleinen kontekstivalikko: Alt + Vaihto + G
  • Avaa paikallinen kontekstivalikko: Alt + Vaihto + L
  • Pysäytä TalkBackin puhe: Control
  • Keskeytä TalkBack tai jatka sen käyttöä: Alt + vaihto + Z

Valinnainen: Pikanäppäinasetusten muuttaminen

Näin voit vaihtaa oletusnäppäinkartan ja klassisen näppäinkartan välillä:

1. Avaa laitteesi Asetukset-sovellus.
  2. Valitse Esteettömyys ja sitten TalkBack.
  3. Valitse Asetukset ja sitten Pikanäppäimet.
  4. Valitse Näppäinkartta-kohdassa Valitse näppäinkartta.
  5. Valitse näppäinkartta:
    • Klassinen näppäinkartta: Peruspikanäppäimet
    • Oletusnäppäinkartta: Enemmän pikanäppäimiä, mukaan lukien sellaisia, joilla voit käyttää verkkosivuja Chromessa

Huom. Jos valitset klassisen näppäinkartan, voit vaihtaa toimintojen pikanäppäimiä. Valitse pikanäppäin aloitusnäytöltä ja määritä uusi näppäinyhdistelmä valintaikkunan ohjeiden mukaisesti.