Använda TalkBack-menyn och läsinställningarna

Med TalkBack-menyn och läsinställningarna kan du hantera inställningar, använda reglage och utföra åtgärder med TalkBack. Med läsinställningarna kan du hantera inställningar, till exempel välja hur snabbt TalkBack pratar och om TalkBack ska läsa upp tecken, rader eller stycken.

Använda TalkBack-menyn

Med TalkBack 9.1 kan du använda menykommandon för att läsa text, redigera text och styra talet.

Viktigt! I TalkBack 9.1-menyn kombineras den globala snabbmenyn och den lokala snabbmenyn.

Öppna TalkBack-menyn

• På enheter med stöd för rörelser med flera fingrar: Tryck med tre fingrar. Eller så sveper du nedåt och sedan till höger i en rörelse.
  • På enheter utan stöd för rörelser med flera fingrar (på äldre versioner än uppdaterade Android R med TalkBack 9.1): Svep nedåt och sedan åt höger i en rörelse.

Anpassa menyalternativen

1. Öppna inställningarna för TalkBack.
  2. Välj Anpassa menyer.
  3. Välj Anpassa TalkBack-menyn.

TalkBack-menyn innehåller följande alternativ som standard:

• Läs från nästa objekt: Hör vilka objekt som finns på skärmen från det senaste objektet med fokus.
  • Kopiera den senaste talade frasen: Kopiera den senast talade frasen. Sedan kan du klistra in den i en annan app eller utföra andra åtgärder med den.
  • Talat språk. Om du har installerat fler än ett språk kan du ändra språk för text till tal.
  • Skärmsökning: Sök på skärmen med ett sökord.
  • Dölja eller visa skärmen: Genom att dölja skärmen kan du förbättra integriteten när du är i närheten av andra.
  • Röstkommandon: Säg ett kommando som TalkBack får utföra.
  • TalkBack-inställningar: Öppna inställningarna för TalkBack.
  • Inställningar för text till tal: Öppna inställningarna för text till tal.

Beroende på var fokus placeras kan du höra olika alternativ som motsvarar fokus. Exempel:

• Åtgärder
  • Redigeringsalternativ
  • Länkar
  • Lägg till etikett eller redigera etikett
  • Inaktivera TalkBack
    • Endast på Android 7 och tidigare

Använda läsinställningar

Med läsinställningar kan du ändra hur du navigerar på skärmen. Du kan hantera inställningar, till exempel välja hur snabbt TalkBack pratar och om TalkBack ska läsa upp tecken för tecken eller rad för rad.

Öppna läsinställningar

• På enheter med stöd för rörelser med flera fingrar: Svep uppåt eller nedåt med tre fingrar. Eller dra uppåt med ett finger och sedan nedåt, eller nedåt och sedan uppåt.
  • På enheter utan stöd för rörelser med flera fingrar (på äldre versioner än uppdaterade Android R med TalkBack 9.1): Svep uppåt och sedan nedåt, eller nedåt och sedan uppåt.

Anpassa läsinställningarna

1. Öppna inställningarna för TalkBack.
  2. Välj Anpassa menyer.
  3. Välj Anpassa läsinställningarna.

Läsinställningarna är följande som standard:

• Tecken: Läs tecken för tecken.
    • Läsa nästa tecken: Svep nedåt.
    • Läsa föregående tecken: Svep uppåt.
  • Ord: Läs ord för ord.
    • Läsa nästa ord: Svep nedåt
    • Läsa föregående ord : Svep uppåt.
  • Rader: Läs upp en rad i taget.
    • Läsa nästa rad: Svep nedåt.
    • Läsa föregående rad: Svep uppåt.
  • Stycken: Läs upp ett stycke i taget.
    • Läsa nästa stycke: Svep nedåt.
    • Läsa föregående stycke: Svep uppåt.
  • Rubriker: Hoppa till nästa eller föregående rubrik, i förekommande fall.
  • Kontroller: Hoppa till nästa eller föregående objekt, till exempel knappar, kryssrutor eller textfält.
  • Länkar: Hoppa till nästa eller föregående länk.
  • Talhastighet: Ändra hur snabbt TalkBack talar.
    • Snabbare: Svep uppåt.
    • Långsammare: Svep nedåt.
  • Talat språk : Ändra språk för text till tal om du har installerat fler än ett språk för text till tal.

Om du behöver mer hjälp med TalkBack kontaktar du Googles support för kunder med funktionsnedsättning.