TalkBack-valikon ja lukuasetusten käyttö

TalkBack-valikon ja lukuasetusten avulla voit muuttaa asetuksia sekä käyttää säätimiä ja TalkBackin toimintoja. Lukuasetusten avulla voit muuttaa asetuksia, esim. kuinka nopeasti TalkBack puhuu ja lukeeko TalkBack merkki, rivi vai kappale kerrallaan.

TalkBack-valikon käyttäminen

TalkBack 9.1:n valikossa voit käyttää komentoja, joilla voit lukea, muokata tekstiä ja säätää ääneen lukemista.

Tärkeää: TalkBack 9.1 ‑valikko yhdistää yleisen ja paikallisen kontekstivalikon.

TalkBack-valikon avaaminen

• Usean sormen eleen laitteilla: Napauta kolmella sormella. Voit myös pyyhkäistä yhdellä liikkeellä alas ja sitten oikealle.
  • Laitteilla, jotka eivät tue usean sormen eleitä (vanhemmat versiot kuin päivitetty Android R, jossa on TalkBack 9.1): Pyyhkäise yhdellä liikkeellä alas ja sitten oikealle.

Valikon vaihtoehtojen muokkaaminen

1. Avaa TalkBack-asetukset.
  2. Valitse Muokkaa valikoita.
  3. Valitse Muokkaa TalkBack-valikkoa.

TalkBack-valikossa on seuraavat vaihtoehdot oletuksena:

• Lue seuraavasta kohteesta alkaen: Kuulet näytöllä olevat kohteet aloittaen viimeisimmästä korostetusta kohteesta.
  • Kopioi viimeksi sanottu lause: Kopio viimeisin ääneen sanottu ilmaus. Voit sitten liittää sen toisessa sovelluksessa tai tehdä sille jotain muuta.
  • Puheen kieli. Jos olet asentanut useampi kieliä, voit muuttaa tekstistä puheeksi ‑ominaisuuden kieltä.
  • Näyttöhaku: Hae näytöltä hakutermillä.
  • Piilota tai näytä näyttö: Kun ympärilläsi on ihmisiä, voit parantaa yksityisyyttäsi piilottamalla näyttösi.
  • Äänikomennot: Sano komento, jonka TalkBack suorittaa.
  • TalkBack-asetukset: Avaa TalkBackin asetukset.
  • Tekstistä puheeksi ‑asetukset: Avaa tekstistä puheeksi ‑asetukset.

Korostetusta kohdasta riippuen voit kuulla eri vaihtoehtoja, joihin korostus vaikuttaa. Esimerkkejä:

• Toiminnot
  • Muokkaa asetuksia
  • Linkit
  • Lisää tunniste tai muokkaa tunnistetta
  • Keskeytä TalkBackin käyttö
    • Vain Android 7:llä ja vanhemmilla

Lukuasetusten käyttö

Lukuasetuksilla voit muuttaa näytöllä siirtymisen tapaa. Voit muuttaa asetuksia, esim. kuinka nopeasti TalkBack puhuu ja lukeeko se merkistä merkkiin vai rivistä riviin.

Lukuasetusten avaaminen

• Usean sormen eleen laitteilla: Pyyhkäise kolmella sormella ylös tai alas. Voit myös pyyhkäistä yhdellä sormella ylös ja sitten alas tai alas ja sitten ylös.
  • Laitteilla, jotka eivät tue usean sormen eleitä (vanhemmat versiot kuin päivitetty Android R, jossa on TalkBack 9.1): Pyyhkäise ylös ja sitten alas tai alas ja sitten ylös.

Lukuasetusten muuttaminen

1. Avaa TalkBack-asetukset.
  2. Valitse Muokkaa valikoita.
  3. Valitse Muuta lukuasetuksia.

Lukuasetuksissa on seuraavat vaihtoehdot oletuksena:

• Merkit: Lue merkki kerrallaan.
    • Seuraavan merkin lukeminen: Pyyhkäise alas.
    • Edellisen merkin lukeminen: Pyyhkäise ylös.
  • Sanat: Lue sana kerrallaan.
    • Seuraavan sanan lukeminen: Pyyhkäise alas.
    • Edellisen sanan lukeminen: Pyyhkäise ylös.
  • Rivit: Lue yksi rivi kerrallaan.
    • Seuraavan rivin lukeminen: Pyyhkäise alas.
    • Edellisen rivin lukeminen: Pyyhkäise ylös.
  • Kappaleet: Lue yksi kappale kerrallaan.
    • Seuraavan kappaleen lukeminen: Pyyhkäise alas.
    • Edellisen kappaleen lukeminen: Pyyhkäise ylös.
  • Otsikot: Siirry seuraavaan tai edelliseen otsikkoon, jos saatavilla.
  • Ohjaimet: Siirry seuraavaan tai edelliseen kohteeseen, esim. painikkeet, valintaruudut tai tekstikentät.
  • Linkit: Siirry seuraavaan tai edelliseen linkkiin.
  • Puheen nopeus: Muuta TalkBack-puheen nopeutta.
    • Puheen nopeuttaminen: Pyyhkäise ylös.
    • Puheen hidastaminen: Pyyhkäise alas.
  • Puheen kieli: Muuta tekstistä puheeksi ‑ominaisuuden kieltä, jos olet asentanut useamman tekstistä puheeksi ‑kielen.

Jos tarvitset lisää apua TalkBackin kanssa, ota yhteyttä Googlen tukeen toimintarajoitteisille ja vammaisille.