Navigeren op je apparaat met TalkBack

Als je TalkBack aanzet op je apparaat, kun je met tikken en swipen het scherm verkennen.

Verkennen via aanraking

Sleep 1 vinger langzaam over het scherm. Terwijl je met je vinger sleept, kondigt TalkBack de iconen, knoppen en andere items aan. Na een pauze kan TalkBack acties voorstellen, zoals hoe je de content activeert of bekijkt. Als je een bepaald item hebt gevonden, dubbeltik je ergens op het scherm om het te selecteren.

Verkennen via swipen

Als je het scherm item voor item wilt verkennen, swipe je met 1 vinger omhoog of omlaag. Als je de focus op een item plaatst, leest TalkBack dat item hardop voor en kan TalkBack acties voorstellen.

Leesinstellingen kiezen

Je kunt de opties voor omhoog en omlaag swipen met 1vinger wijzigen of de standaard leesinstelling kiezen.

1. Scroll op je Android-apparaat door de opties voor leesinstellingen.
    • Op apparaten met gebaren met meerdere vingers (geüpdatete Android R en hoger): Swipe met 3 vingers naar rechts of links. Je kunt ook in 1 beweging omhoog en daarna omlaag, of omlaag en daarna omhoog swipen.
    • Op apparaten zonder gebaren met meerdere vingers (niet-geüpdatete Android R of lager): Swipe in één beweging omhoog en daarna omlaag, of omlaag en daarna omhoog.
  2. Nadat je de gewenste leesinstelling hoort, swipe je met 1 vinger omhoog of omlaag om de focus van TalkBack te verplaatsen.
    • Het detailniveau dat je selecteert, verandert de manier waarop TalkBack voorleest. TalkBack kan bijvoorbeeld navigeren per woord, regel of teken.
    • Als je tussen de verschillende navigatieopties wilt schakelen, swipe je met 1 vinger omhoog of omlaag.

Nadat je een leesinstelling hebt gekozen:

• Vooruit navigeren: Swipe omlaag.
  • Terug navigeren: Swipe omhoog.
    • Je kunt bijvoorbeeld met 3 vingers omhoog swipen totdat je woorden hoort en daarna met 1 vinger omhoog of omlaag swipen om het vorige of volgende woord te horen.

Tip: Je kunt de leesinstellingen van TalkBack aanpassen en extra opties toevoegen of verwijderen. Je kunt bijvoorbeeld de optie toevoegen om te navigeren op herkenningspunt of het scherm te verbergen.

Meer informatie over hoe je TalkBack-gebaren gebruikt

Opties voor leesinstellingen

Je kunt de leesinstellingen aanpassen aan je leesbehoeften.

Standaard bieden de leesinstellingen de volgende opties:

• Tekens: Verplaats de focus van het ene teken naar het andere.
  • Woorden: Verplaats de focus van het ene woord naar het andere.
  • Regels: Verplaats de focus van de ene regel naar de andere.
  • Alinea's: Verplaats de focus van de ene alinea naar de andere.
  • Koppen: Verplaats de focus van de ene kop naar de andere.
  • Bedieningselementen: Verplaats de focus van het ene bedieningselement naar het andere.
    • Bedieningselementen zijn onder andere selectievakjes, schakelaars, tekstvelden en knoppen op je scherm.
  • Links: Verplaats de focus van de ene link naar de andere.
    • Links kunnen verschillende items op je scherm zijn, zoals e-mailadressen, telefoonnummers, websites of adressen.
  • Spreeksnelheid: Wijzig de snelheid waarmee TalkBack spreekt.
  • Taal: Als je meerdere talen op je Android-apparaat hebt, kun je in realtime van gesproken taal wisselen.

Je kunt items aan je leesinstellingen toevoegen of eruit verwijderen, zoals:

• Herkenningspunten
  • Standaardnavigatie
  • Uitgebreidheidsniveau
  • Scherm verbergen
  • Audiovolume verlagen

Items toevoegen aan of verwijderen uit je leesinstellingen

1. Open de TalkBack-instellingen op je apparaat.
  2. Selecteer Menu's aanpassen.
  3. Selecteer Leesinstellingen aanpassen.
  4. Selecteer het item dat je aan de lijst met leesinstellingen wilt toevoegen of eruit wilt verwijderen.

Tip: Met TalkBack-gebaren kun je navigeren op je apparaat. Meer informatie over TalkBack-gebaren

Meer informatie over TalkBack-menu's en leesinstellingen

Zoeken op je scherm

1. Begin met een van deze opties als je wilt zoeken op het scherm:
    • TalkBack-menu: Swipe omlaag en dan naar rechts om het TalkBack-menu te openen. Swipe naar rechts totdat je Schermzoeken bereikt en dubbeltik.
      • Tik met 3 vingers op apparaten met gebaren met meerdere vingers. Swipe naar rechts totdat je Schermzoeken bereikt en dubbeltik.
    • Sneltoets: Druk op Alt + Ctrl + /.
    • Gebaar: Swipe naar links en dan omlaag.
    • Spraakopdracht: Swipe naar rechts en dan omhoog. Zeg dan 'Zoek [het zoekwoord dat je wilt zoeken]'.
  2. Geef je zoekopdracht op.
  3. Kies een optie uit de lijst met overeenkomsten.
    • Zoeken naar overeenkomsten op het volgende of vorige scherm: Selecteer Vorig scherm of Volgend scherm.
    • De zoekterm wissen: Selecteer Invoer wissen.
    • Het zoekscherm verlaten: Selecteer Zoekopdracht afsluiten.

Doorlopend lezen

Je kunt je instellingen updaten zodat TalkBack alles op je scherm voorleest.

1. Open het TalkBack-menu.
    • Op apparaten met ondersteuning voor gebaren met meerdere vingers: Tik met 3 vingers. Je kunt ook in één beweging omlaag en dan naar rechts swipen.
    • Op apparaten zonder ondersteuning voor meerdere vingers (lager dan geüpdatete Android R met TalkBack 9.1): Swipe in één beweging omlaag en dan naar rechts.
  2. Swipe naar rechts.
  3. Dubbeltik op Lezen vanaf volgend item.
    • Als je het einde van het scherm bereikt, begint TalkBack automatisch het volgende scherm voor te lezen.

Stoppen, overslaan of scannen

• Stoppen met lezen: Tik op het scherm.
    • Op Pixel- en andere apparaten met Android R en TalkBack 9.1 kun je ook tikken met 2 vingers.
  • Vooruit of achteruit springen: Swipe naar rechts of links over het scherm.
    • Als je een toetsenbord gebruikt, druk je op Alt + pijl-rechts of Alt + pijl-links.
  • Je scherm scannen: Swipe omhoog of omlaag om door koppen, links of andere navigatie-instellingen te scrollen.

Tekst bewerken met Gboard

Als je in een tekstveld staat, opent er onderaan het scherm een schermtoetsenbord. Je kunt dat toetsenbord verkennen door te tikken.

Belangrijk:

• Als je een ander toetsenbord dan Gboard installeert: Het toetsenbord is mogelijk niet geschikt voor TalkBack.
  • Als je een fysiek toetsenbord aansluit op je Android-apparaat: Bekijk de TalkBack-sneltoetsen.

Typen met Gboard:

1. Schuif je vinger over het toetsenbord tot je het gewenste teken hoort.
  2. Til je vinger op om de gefocuste toets te kiezen.
    • Op sommige toetsen zoals Shift of Enter moet je misschien dubbeltikken.
    • Je moet mogelijk ook dubbeltikken om naar een ander toetsenbord of andere taal te schakelen.
  3. Je kunt het toetsenbord sluiten met het gebaar voor terug.
    • Swipe omlaag en dan naar links of swipe met 2 vingers vanaf links of rechts.

Tip: Als je de tekst teken voor teken wilt verkennen, tik je op het bewerkingsvak. Druk dan op de knop Volume omhoog of Volume omlaag.

• Voor versie 12.1 en lager: Druk op de knop Volume omhoog of Volume omlaag.
  • Voor versie 12.2 en hoger: Swipe omhoog of omlaag.

Schuifregelaars gebruiken met TalkBack

Met TalkBack kun je schuifregelaars verplaatsen, bijvoorbeeld om het volume te regelen of video's te bedienen.

Belangrijk: Sommige van deze stappen werken alleen op Android 7.0 en hoger. Meer informatie over hoe je je Android-versie checkt.

1. Swipe of verken je apparaat via aanraking.
  2. Zoek de schuifregelaar.
  3. Je hebt de volgende mogelijkheden om de schuifregelaar te verplaatsen:
    • Swipe omhoog of omlaag.
    • Dubbeltik en houd vast en sleep daarna naar rechts of links.
    • Voor versie 12.1 en lager: Druk op de toets Volume omhoog of Volume omlaag.

Hulp vragen

Neem contact op met het Google-supportteam voor gebruikers met een beperking voor meer hulp bij toegankelijkheid in Android.